FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 december 2022

AI Picture Gallery #78

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #816 - Kersteditie

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Code geel: in het oosten en noordoosten mist, plaatselijk dichte mist

Het KNMI heeft zondagavond code geel afgegeven vanwege dichte mist. Met name in het oosten en noordoosten komt dichte mist voor, plaatselijk met minder dan 200 m zicht. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Met name de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland zullen hinder van dichte mist ervaren. De waarschuwing geldt ook voor de Waddeneilanden.

In de loop van de nacht zal de mist waarschijnlijk verdwijnen.

Trabant, Wartburg en Simson nog steeds populair in Duitsland

Veel auto's en bromfietsen uit de DDR-productie rijden nog steeds rond op de Duitse wegen. Volgens de Federal Motor Transport Authority (KBA) stijgt het aantal registraties al jaren, hoewel Trabant, Wartburg en Simson bromfietsen al lang niet meer worden geproduceerd.

Volgens de laatste beschikbare cijfers stonden er begin 2022 landelijk 39.342 Trabant-voertuigen geregistreerd. De meeste in Saksen, gevolgd door Brandenburg en Thüringen. De eerste Trabant rolde op 7 november 1957 van de lopende band bij VEB Sachsenring Automobilwerke in Zwickau. Tegen de tijd dat de productie in 1991 stopte, waren er in totaal ruim drie miljoen auto's geproduceerd

Een reden voor de populariteit is dat de auto veel mensen aan hun verleden herinnerde, zei Winkelmann, voorzitter van de Zwickau Trabant Club. "De auto heeft vandaag een heel andere waarde dan 20 jaar geleden en is nu in het segment van de klassieke auto's beland." Winkelmann legde uit dat er nog steeds reserveonderdelen beschikbaar zijn. "De gebruikelijke slijtdelen worden nog steeds vervaardigd."

De Wartburg, ooit geproduceerd in Eisenach, is nog steeds op straat te zien. Volgens actuele cijfers zijn er 8.726 voormalige DDR-middenklassers geregistreerd, de meeste in Saksen. In 1955 werd in de automobielfabriek Eisenach de eerste Wartburg gebouwd onder de aanduiding 311. In totaal rolden er zo'n 1,2 miljoen voertuigen van dit merk van de lopende band. De productie werd stilgelegd in 1991.

Niet alleen auto's uit het DDR-tijdperk zijn populair. Vooral in het oosten van Duitsland rijden er nog veel Simson bromfietsen rond. Volgens de Federal Motor Transport Authority zijn er meer dan 20.500 tweewielers geregistreerd. Ze werden ooit gebouwd in de Zuid-Thüringse stad Suhl.

Twee wintersporters bedolven onder een lawine in Oostenrijk

In de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg zijn zo'n tien wintersporters bedolven onder een lawine.

Update 22.50 uur: Volgens de autoriteiten is er sprake van mogelijk nog twee mensen onder de sneeuw. In eerste instantie gingen de autoriteiten vanwege een video van een ooggetuige uit van tien vermisten, maar inmiddels zijn acht van hen terecht. Zij zouden net op tijd onder de lawine vandaan zijn gekomen.

Eerdere berichtgeving: Volgens de politie raakte één persoon gewond. Helikopters en lawinehonden worden ingezet om naar de andere slachtoffers te zoeken.

De lawine ontstond vanmiddag in het gebied van de 2.700 meter hoge berg Trittkopf in het skigebied Lech Zürs.

16-jarige opgepakt na dodelijke schietpartij in Zuidoost

De politie heeft een 16-jarige jongen opgepakt na de schietpartij in Amsterdam-Zuidoost afgelopen vrijdag. Toen werd rond 22.30 uur aan de Haardstee een 17-jarige jongen doodgeschoten. Hij zou al langer bedreigd worden vanwege een hoog opgelopen conflict in de drillrapscene. Zo meldt AT5

De politie pakte eerder al twee mensen op. Die bleken na verhoor niets met de schietpartij te maken te hebben. 

De 16-jarige verdachte zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. 

Wagnerbaas Prigozhin: 'bezittingen Russische oligarchen afnemen'

Het hoofd van de 'Wagner'-groep, Yevgeny Prigozhin, heeft oligarchen die in Rusland wonen ervan beschuldigd de aanvalsoorlog tegen Oekraïne niet te steunen. "Ze zijn bang. Ze houden van hun comfort. Ze willen allemaal 's avonds in een warm zwembad duiken en plezier maken", zegt de vertrouweling van Poetin in een interview met de Russische staatsomroep RT.

Prigozhin pleitte voor het invorderen van de eigendommen van de oligarchen. Vanuit zijn oogpunt zouden ze daarmee het front te ondersteunen. "Op een gegeven moment moet je begrijpen dat je afstand moet doen van alles wat je hebt, d.w.z. van de verleidelijke wereld, de restaurants, kuuroorden, datsja's, zwembaden", zei hij: "Hoe sneller alles van hen wordt afgenomen, hoe beter."

Paus Franciscus roept op tot vrede in de wereld

In zijn kersttoespraak riep paus Franciscus op tot vrede in de wereld. In het bijzonder benoemde Franciscus de oorlog in Oekraïne. "De mensen daar vieren Kerstmis in het donker, in de kou of ver van huis", zei het hoofd van de katholieke kerk tijdens de traditionele zegening 'Urbi et Orbi' - de stad en de wereld.

Hij riep op tot concrete acties uit solidariteit om de lijdenden in Oekraïne te helpen. "Moge God de geest verlichten van degenen die de macht hebben om de wapens het zwijgen op te leggen en een onmiddellijk einde te maken aan deze zinloze oorlog."

In zijn toespraak sprak de paus ook over andere conflicten en probleemgebieden in de wereld en beschreef ze als scènes van een derde wereldoorlog. Specifiek noemde hij de oorlog in Syrië en het geweld in het Midden-Oosten.

Franciscus sprak ook over oorlogen en conflicten in de Sahel, Jemen, Myanmar en Iran en bad dat al het bloedvergieten zou stoppen. Hij noemde ook de hongersnood in diverse landen. Vooral kinderen hebben honger geleden, terwijl dagelijks grote hoeveelheden voedsel worden verspild en grote sommen geld worden uitgegeven aan wapens.

Na luchtalarm in heel Oekra´ne alle alarmen weer ingetrokken.

In alle regio's van Oekraïne is er 's ochtends een luchtalarm. Dat meldt persbureau Reuters. Sirenes loeiden in de hoofdstad Kyiv en in het hele land, zeiden de autoriteiten.

Volgens onbevestigde berichten op sociale media in Oekraïne zou het alarm zijn afgegaan nadat Russische gevechtsvliegtuigen waren opgestegen vanuit Wit-Rusland.

Update 16.00 uur: Na het luchtalarm voor alle regio's van Oekraïne vanochtend hebben de autoriteiten het sein 'all-clear' gegeven. Er zijn geen meldingen van nieuwe Russische aanvallen. Volgens onbevestigde berichten op sociale media in Oekraïne is er mogelijk alarm geslagen nadat Russische gevechtsvliegtuigen waren opgestegen vanuit Wit-Rusland.

Toen de vliegtuigen weer terugkeerden naar hun bases, werd het sein all-clear gegeven. Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht zei op televisie dat Russische militaire vliegtuigen praktisch 24 uur per dag in de lucht zijn. "Maar we hebben onze paraatheid vergroot - alles wat opstijgt, moet onder onze controle zijn."

Poetin: 'het Westen wil Rusland verscheuren'

Kremlin-baas Vladimir Poetin heeft het Westen ervan beschuldigd Rusland te willen 'verscheuren'. In een interview dat vandaag op de Russische staatstelevisie wordt uitgezonden, zei Poetin: "De kern van dit alles is het beleid van onze geopolitieke tegenstanders, gericht op het verscheuren van Rusland, het historische Rusland." Ze hebben "altijd geprobeerd te 'verdelen en heersen'". Zijn doel is "anders, het Russische volk te verenigen".

Poetin rechtvaardigde het tien maanden durende offensief in Oekraïne met het concept van een 'historisch Rusland', waarin Oekraïners en Russen één volk zijn. "We handelen in de goede richting, we beschermen onze nationale belangen, de belangen van onze burgers, onze mensen", zei Poetin. Hij beschuldigde Kyiv en het Westen ervan niet bereid te zijn om te onderhandelen, in tegenstelling tot de wens van Moskou.

Poetin herhaalde ook zijn voornemen om het moderne Patriot-luchtverdedigingssysteem dat door de Verenigde Staten aan Oekraïne was beloofd te vernietigen zodra het systeem in Oekraïne is. "Natuurlijk zullen we het voor honderd procent vernietigen", zei Poetin. De Amerikaanse president Joe Biden beloofde de levering van het luchtverdedigingssysteem aan de Oekraïense president Zelenskyy tijdens zijn bezoek aan Washington. 

Top 2000 uitzendingen weer van start

NPO Radio 2 is afgelopen nacht weer begonnen met het uitzenden van de Top 2000 allertijden, editie 2022.

De uitzendingen vinden plaats in het welbekende Top 2000 café, de nummers worden gedraaid door verschillende DJ's. Matthijs van Nieuwkerk is dit jaar gecanceld als presentator wegens beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Herman van der Zandt zal dit seizoen eenmalig samen met Leo Blokhuis presenteren. Het Top 2000 café is toegankelijk voor publiek, die in blokken van 50 minuten hun minute of fame kunnen pakken in de uitzendingen door NPO op TV en internet.

Het is dit jaar de 24ste keer dat NPO Radio 2 het jaar afsluit met de Top 2000. Wederom is deze lijst samengesteld met behulp van de luisteraars van NPO 2, zij konden begin deze maand stemmen op hun favoriete nummers. Bohemian Rhapsody van Queen staat weer op 1, en zal dus klinken in de laatste minuten van 2022. 

De Top 2000 lijst inclusief de tijdvakken van uitzending vind je hier

Op het FOK! muziekforum is een speciaal topic reeks over de top 2000, liefhebbers van muziek kletsen door gezellig over de muziek uit de Top 2000 - > MUZ Top 2000 2022

Koning noemt excuses slavernijverleden in kersttoespraak: 'Begin van lange weg'

Koning Willem-Alexander is in zijn jaarlijkse kersttoespraak ingegaan op de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood voor het slavernijverleden. Hij zei dat de excuses 'het begin zijn van een lange weg'. Zo meldt AT5

"Het afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik met mensen van alle leeftijden over dit onderwerp gesproken, onder wie nazaten van mensen die een aantal generaties terug leefden in slavernij. In het komende herdenkingsjaar zal dit onze aandacht houden. Wij blijven betrokken", aldus de koning in zijn toespraak.

De koning benadrukt dat nu niemand schuld draagt voor 'wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen'. "Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst. Een toekomst waarin we ons teweer stellen tegen alle hedendaagse vormen van discriminatie, uitbuiting en onrecht."

De koning benoemde in zijn toespraak tevens de zorgen vanwege geldzorgen, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Verder benadrukte hij de noodzaak om in gesprek te blijven met mensen die anders denken.

Op 1 juli volgend jaar is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk ten einde kwam.

China stopt met regelmatig publiceren van coronabesmettingscijfers

China stopt met het regelmatig publiceren van coronabesmettingscijfers. Voorheen gebeurde dit elke dag. Omdat er twijfels waren over de betrouwbaarheid van de cijfers wordt voortaan alleen relevante informatie gepubliceerd, aldus de National Health Commission. Hoe vaak en in welke mate er informatie wordt vrijgegeven bleef onduidelijk.

Het aantal Covid-19-besmettingen in China is de laatste tijd enorm gestegen. Volgens berichten in de media raakten in december ongeveer 240 miljoen mensen besmet - ongeveer een vijfde van de Chinese bevolking. De officiële cijfers lagen daar altijd ver onder. De regering in Peking versoepelde begin december abrupt de strenge restricties. Eerder hadden ondanks de massale repressie in veel steden protesten plaatsgevonden tegen het eerdere zero-Covid-beleid.

Ook besloten de Chinese autoriteiten dat asymptomatische coronabesmettingen niet meer geregistreerd mogen worden. Bovendien mogen alleen sterfgevallen die kunnen worden toegeschreven aan longontsteking veroorzaakt door Covid-19 of ademhalingsfalen in de statistieken worden opgenomen. Gezondheidsexperts over de hele wereld vinden dit een verkeerde beslissing. 

VS: Kerstviering in extreme kou

In een groot deel van de Verenigde Staten beleven mensen Kerstmis bij uitzonderlijk koud weer.

Ruim 1,6 miljoen huishoudens zaten op kerstavond tijdelijk zonder stroom. De staten Montana, South Dakota en Wyoming meldden temperaturen tot min 45 graden Celsius. Volgens de informatie dreigt nu ook extreme vorst in het zuiden en oosten. Onder meer de staat New York riep de noodtoestand uit en deed een beroep op de bevolking om niet buitenshuis te zijn. Er zijn al zeker 23 mensen overleden door het extreme winterweer. Op luchthavens zijn meer dan 6.000 vluchten geannuleerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.