Verschillende hulporganisaties leggen tijdelijk het werk neer in Afghanistan

Jippie

Drie buitenlandse hulporganisaties stoppen tijdelijk met hun activiteiten in Afghanistan vanwege het verbod voor vrouwen om in niet-gouvernementele organisaties (NGO's) te werken. Totdat er duidelijkheid is over de aankondiging van de Taliban, worden de programma's opgeschort, aldus een gezamenlijke verklaring van Save the Children, de Norwegian Refugee Council en CARE.

De heersende islamitische militie in Afghanistan rechtvaardigt het verbod door klachten dat vrouwen die voor ngo's werkten de hijab niet droegen. Organisaties die het arbeidsverbod voor vrouwen niet naleven, lopen het risico dat hun vergunning wordt ingetrokken.

Taliban onder internationale kritiek
Internationaal stuitte de aankondiging op scherpe kritiek. De VN waarschuwde tegen 'het systematisch uitsluiten van vrouwen van alle aspecten van het openbare en politieke leven' in Afghanistan. De EU-chef voor buitenlands beleid Borrell zei geschokt te zijn door de instructie aan alle binnenlandse en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties om hun vrouwelijk personeel te verbieden naar het werk te gaan, zei hij. De Taliban moeten het verbod per direct opheffen omdat ook zij verplicht zijn het internationaal humanitair recht te respecteren.

Sinds de machtsovername in het najaar van 2021 heeft de militante islamistische groepering talloze verboden tegen vrouwen uitgevaardigd. In het voorjaar van dit jaar vaardigde de leiding de eerste verboden uit tijdens een bijeenkomst in hun bolwerk in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Een selectie:

  • Sinds maart mogen vrouwen alleen aan boord van binnenlandse en internationale vluchten als ze worden begeleid door een man. Kort nadat het bevel was uitgevaardigd, zei een hooggeplaatste medewerker op de luchthaven van Kabul echter dat alles hetzelfde zou zijn voor vrouwen die alleen reizen. Een tweede hoge Taliban-functionaris bevestigde dat het verbod op vliegreizen voor niet-begeleide vrouwen wordt geschonden.
  • Allereerst werd gendersegregatie bevolen in openbare parken: op bepaalde dagen mochten alleen vrouwen daar verblijven, op andere dagen alleen mannen. Medio november verbood de Taliban Afghaanse vrouwen aanvankelijk de toegang tot openbare parken en pretparken. Kort daarna kregen ze ook een bezoekverbod voor fitnessstudio's, sporthallen en traditionele stoombaden. De bestaande regels van gendergescheiden toegang zijn 'op veel plaatsen' overtreden, vertelde een Taliban-functionaris aan persbureau AFP. "Er was vermenging, sluiers werden genegeerd, daarom zijn wij voorlopig tot deze beslissing gekomen", legde hij uit.
  • Meisjes mogen niet naar middelbare en middelbare scholen. De Taliban heeft gezegd dat ze werken aan een plan om middelbare scholen open te stellen voor meisjes. Ze gaven hiervoor echter geen tijdschema. Volgens schattingen van de VN konden vorig jaar meer dan een miljoen meisjes niet naar de midden- en middelbare scholen.
  • De Taliban hebben onlangs Afghaanse vrouwen verboden hoger onderwijs te volgen. De universiteiten zouden 'het genoemde decreet voor de opschorting van het onderwijs voor vrouwen tot nader order moeten uitvoeren'. Duizenden meisjes en vrouwen in het hele land hadden al toelatingsexamens voor de universiteit afgelegd. Velen van hen wilden het onderwijs in of geneeskunde studeren. Nadat de radicaal-islamitische taliban aan de macht kwamen, moesten universiteiten al nieuwe regels invoeren. Ingangen en klaslokalen werden naar geslacht gescheiden. Vrouwen konden alleen les krijgen van andere vrouwen of van oude mannen.