Dominante Hansen opent World Cup-seizoen noordse combinatie met dubbele zege

In het Noorse Lillehammer zijn dit weekeinde ook de vrouwen op de noordse combinatie begonnen aan hun World Cup-seizoen. Dat gebeurde met een protestje: men wil in 2026 al in actie komen op de Olympische Spelen, maar het IOC wil daar nog niet aan beginnen - gezien de nog geringe breedte is 2030 wellicht ook een betere optie.

Vrijdag
De Noorse Gyda Westvold Hansen zette haar vorm van het vorige seizoen gelijk door en was bij het schansspringen de beste, maar Annika Sieff uit Italië zat er niet ver af: ze mocht twaalf seconden na Hansen al beginnen met het langlaufen. Daarmee was de strijd om de top-2 in principe ook wel bekend: de Oostenrijkse Lisa Hirner mocht als derde vertrekken, maar wel pas 1:13 minuten na Hansen, en twee tellen voor de piepjonge Duitse Nathalie Armbruster. Haar landgenote Jenny Nowak kwam na 1:38 minuten het parcours op en moest stevig aan de bak.

Op de langlauflatten kwam Hansen dan weer bepaald niet in de problemen: halverwege de vijf kilometer had ze al 34 seconden voorsprong op Sieff, terwijl Armbruster en Hirner daar weer driekwart minuut achter zaten. Ida Marie Hagen was de gevaarlijkste naam voor het podium: de Noorse zat halverwege nog maar twintig tellen achter het duo Armbruster/Hirner. Hansen won zonder enig probleem, Sieff werd op 1:11 minuten eenzaam tweede. Armbruster zag Hagen komen en ging er vandoor bij Hirner: de pas 16-jarige Duitse opende met een derde plek, tien tellen voor Hirner, die Hagen nog nét van zich af hield.

Zaterdag
Hansen deed er op dag twee nog een schepje bovenop vanaf de schans: Sieff en Hirner mochten bijna gezamenlijk beginnen aan het langlaufen, maar wel pas 57 en 58 seconden nadat Hansen op pad ging. Armbruster startte dit keer na 1:17 minuten, een seconde voor de Japanse Yuna Kasai. De gevaarlijkste dame wat het podium betreft leek wederom Hagen te zijn, die dit keer na 1:48 minuten op pad mocht en zeker een kans had om Sieff en Hirner bij te gaan halen.

Problematisch werd het voor Hansen wederom niet op de langlaufski's, terwijl Hirner en Sieff opgejaagd werden door Hagen, met Armbruster en Kasai in haar kielzog. Hansen won wederom met overmacht, terwijl Hagen en Armbruster aansloten bij Sieff en Hirner. De Italiaanse haakte rap af, Hirner verdedigde plek twee met hand en tand. Hagen ging er echter voorbij en sprintte naar plek twee, terwijl Hirner nog nét een centimeter voor Armbruster eindigde.