Rebellerende Iraanse klimster Elnaz Rekabi is terecht, gearriveerd in Iran

De Iraanse klimkampioene Elnaz Rekabi deed zonder hijab mee aan de finale van de Aziatische Kampioenschappen in Seoul. Zij loopt nu het risico op uitsluiting van het nationale team.

Update 19 oktober 14.30 uur: De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi is terecht. Vanmorgen vroeg kwam ze aan in Teheransamen met haar sportploeg. Een grote menigte op Imam Khomeini International Airport heette haar enthousiast welkom, zo blijkt uit videobeelden die online circuleren.

Update 18.45 uur: Hoewel Elnaz Rekabi nog steeds vermist is, is er wel meer duidelijk over de omstandigheden van haar verdwijning. 

Volgens berichten in de media verliet het team van Rekabi maandagochtend het hotel. Wat er daarna met haar is gebeurd, is niet bekend. Volgens berichten op sociale media zijn Rekabi's paspoort en mobiele telefoon in beslag genomen en zou ze gearresteerd zijn en naar de ambassade zijn overgebracht. De Iraanse ambassade in Seoel ontkende deze beschuldigingen. Rekabi en haar team zouden volgens plan terugvliegen naar Teheran. In de nacht van dinsdag stroomden talloze Iraniërs naar de luchthaven van de hoofdstad in Teheran om Rekabi te verwelkomen als de nieuwe heldin van de vrouwenprotesten. Maar de wegen naar het vliegveld waren afgesloten en de politie liet alleen mensen met een geldig vliegticket toe om hun reis voort te zetten. Deze informatie is nog niet bevestigd door de Iraanse autoriteiten. Het is ook onduidelijk wanneer Rekabi naar Teheran zal terugkeren.

In een Instagram-story van een account wat van Rekabi zou zijn verontschuldigde de atleet zich voor het niet dragen van een hoofddoek tijdens de wedstrijd in Seoul. 'Vanwege een ongelukkige timing en een plotselinge oproep om te klimmen' droeg ze onbedoeld geen hoofddoek, staat er. Waarnemers interpreteerden de verontschuldiging als een afgedwongen verklaring. De Iraanse autoriteiten oefenen regelmatig druk uit op activisten in binnen- en buitenland. Soortgelijke verontschuldigingen worden ook uitgezonden op de staatstelevisie. Mensenrechtenorganisaties bekritiseren deze 'excuses' als gedwongen bekentenissen. Rekabi werd door haar optreden geprezen door Iraniërs, die het zien als een teken van solidariteit met de systeemkritische protesten in het land.

Een woordvoerster van het VN-Mensenrechtenbureau zei dat vrouwen nooit mogen worden vervolgd voor hun kleding. Deze zaak zal zeer nauwlettend worden gevolgd. De mensenrechtencommissaris van de federale regering, Amtsberg, schreef op Twitter: "Waar is de Iraanse atleet #ElnazRekabi? En waar is haar broer? We eisen van het regime de vrijlating van al diegenen die vreedzaam hebben geprotesteerd, opkwamen voor hun rechten en onterecht gevangen zaten!”

Islamitische kleding is verplicht voor vrouwelijke atleten in het Iraanse nationale team. Naast een verbod om het land te verlaten, verwachten waarnemers dat Rekabi wordt uitgesloten van het nationale team. Sinds er aanhoudende protesten sinds midden september in Iran zijn uitgebroken, hebben verschillende prominente atleten - waaronder voormalige voetbalprofs Ali Daei, Ali Karimi en Mehdi Mahdavikia - kritiek geuit op Iran voor het onderdrukken van vrouwenprotesten en hun solidariteit met de demonstranten aangekondigd.

Update 18 oktober 01.00 uur: BBC Persian bericht dat Elnaz Rekabi vermist is, haar telefoon en paspoort zouden zijn geconfisqueerd en het Iraanse team was vandaag huiswaarts gegaan in plaats van woensdag. Vrienden zouden al 20 uur geen contact met haar kunnen krijgen. 

  

Eerdere berichtgeving: Iran-expert en voormalig Iran-correspondent Natalie Amiri schreef op Twitter dat het optreden van Rekabi een revolutie was in de Iraanse profsport. Nu rijst de vraag of de 33-jarige atleet wel kan terugkeren naar Iran.

Ook andere tweets met video's van haar deelname in Seoul spreken van een historische actie. BBC-correspondent Bahma Kalbasi sprak van een "ongelooflijk moment" en wees erop dat Iraanse vrouwelijke atleten in het buitenland een hoofddoek moeten dragen.

1-Live-presentator Donya Farahani schreef: "Deze dappere vrouw! Ontzettend dappere vrouw!” Uiteindelijk eindigde Elnaz Rekabi als vierde in de competitie in Seoul.

In Iran klonken er kritische reacties in de regeringsgezinde media. De krant "Hamshahri" schrijft: "Het is afwachten hoe het ministerie van Sport op de actie zal reageren."

Elnaz Rekabi is een lid van het nationale team van Iran. Uw beslissing om zonder hoofddoek te klimmen heeft waarschijnlijk te maken met de huidige protesten in de Islamitische Republiek. Duizenden mensen, voornamelijk vrouwen, protesteren al weken tegen het regime en vooral tegen de strenge dresscode voor vrouwen.