Feest op het Rode Plein wegens annexatie: 'Maar Poetin gaat dit militair niet winnen'

President Zelenskyy en zijn Westerse bondgenoten moeten vandaag met lede ogen aanzien hoe de Russische president Poetin vier Oekraïense regio’s uitroept tot Russisch grondgebied. Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie en een toespraak in het Kremlin. “Hij zal het presenteren als overwinning, maar in feite is het een nederlaag”, zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland. “Hij gaat dit militair niet meer winnen.” Zo meldt WNL

Update 15.30 uur: Kremlin-chef Poetin heeft zojuist de annexatie bezegeld van vier gebieden in Oekraïne. Hij ondertekende de relevante documenten tijdens een ceremonie. Poetin rechtvaardigde de internationaal niet-erkende stap met de onlangs gehouden schijnreferenda. Mensen hebben hun keuze gemaakt, zei hij.

Tijdens de toespraak, die werd uitgezonden op de staatstelevisie, benadrukte Poetin dat de toetreding tot Rusland gebaseerd was op de wil van miljoenen mensen. De burgers van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zouden voor altijd Russische staatsburgers worden. De Oekraïense regering moet de beslissingen van de mensen respecteren. In ieder geval zal Rusland de regio's met alle beschikbare middelen verdedigen.

De in afwachting van goedkeuring door het Parlement van toelating tot de Russische Federatie zal naar verwachting dinsdag worden ingediend. Poetin is ervan overtuigd dat goedkeuring volgt. 

Feest op het Rode Plein 
Op het Rode Plein in Moskou wordt ge referenda feest. Het verkeer is beperkt vanwege de geplande vieringen, waaronder een concert in de buurt van het Kremlin.

Afgelopen nacht heeft Poetin bij decreet de regio's Cherson en Zaporizja als onafhankelijk erkend. Kort voor de invasie van Oekraïne op 24 februari had Poetin de zogenaamde 'Volksrepublieken' Loehansk en Donetsk al onafhankelijk verklaard. Hij volgde een soortgelijke werkwijze voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.

Secretaris-generaal van de VN: Gevaarlijke escalatie
VN-secretaris-generaal Guterres zei in New York dat de annexatie een gevaarlijke escalatie betekent en indruiste tegen alles waar de internationale gemeenschap voor pleitte. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken noemde het een landroof die nooit zal worden erkend.

Kritiek kwam er ook van de Turkse president Erdogan, die Poetin opriep de spanningen in verband met de annexatie te verminderen. Erdogan had al kritiek geuit op het houden van valse referenda in door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. Turkije is lid van de NAVO en heeft goede betrekkingen met Oekraïne, maar ook met Rusland.

'Moskou laat Oekraïners op Oekraïners schieten'
De Oost-Europa-expert en voormalig Rusland-correspondent voor Deutschlandfunk, Sabine Adler, zei dat vanaf vandaag 15 procent van het grondgebied van Oekraïne door de Russen aan Rusland is toegewezen. Maar zelfs als dit 'veel bombarie' wordt gebracht tijdens de ceremonie in het Kremlin: er is momenteel altijd slecht nieuws van het front in Oekraïne, meest recentelijk van Lyman, dat volgens berichten van Russische militaire bloggers wordt omringd door Oekraïense soldaten.

Adler wees ook op tienduizenden mannen in Rusland die het land ontvluchtten om de dienstplicht te ontlopen. Ze benadrukte dat Oekraïners ook werden opgeroepen voor het Russische leger in de door Rusland gecontroleerde gebieden van Oekraïne. Op deze manier probeert Moskou Oekraïners echt zover te krijgen om op Oekraïners te schieten.

Eerdere berichtgeving: De Kruif is daarvan overtuigd, omdat Poetins troepen “op de verkeerde plekken staan”. Daarbij is het moreel en leiderschap binnen de Russische troepen laag. “Dus hij probeert zo veel mogelijk schade te beperken, maar hij zal het ongetwijfeld gaan verkopen als overwinning”, legt de oud-commandant uit. Maar De Kruif blijft van mening: Rusland gaat die oorlog niet meer winnen. “Uiteindelijk zijn de diplomaten aan zet.”

De gevolgen van de annexatie zijn dat de Oekraïners die in deze gebieden wonen na de toespraak van Poetin vandaag per direct ‘Russisch’ zijn en een nieuw paspoort krijgen. “Kinderen zullen les krijgen in het Russisch in plaats van in het Oekraïens. Het gaat heel ver”, zegt De Kruif. “Overigens zijn de mensen die in die regio’s wonen vaak mensen met een Russische achtergrond, want mensen met een Oekraïense achtergrond zijn vaak al gevlucht.”