FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 september 2022

Random Pics van de Dag #738

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlands Elftal klopt België in Nations League

Het Nederlands Elftal heeft zich geplaatst voor de Final Four van de Nations League. In Amsterdam klopte het België met 1-0.

Nederland begon zonder de geblesseerden Frenkie de Jong en Memphis Depay aan de wedstrijd waar een kleine nederlaag voldoende zou zijn voor plaatsing. In de eerste helft had Oranje het lastig waren er alleen kleine kansjes voor Dumfries en Gakpo. De Belgen zorgden voor wat meer gevaar maar ook hier waren geen hele grote kansen te noteren. Batshuayi, Witsel en Onana kregen mogelijkheden maar zagen Pasveer in de weg staan.

De tweede helft had aanvankelijk hetzelfde beeld maar uiteindelijk ontbrandde de wedstrijd toch. Pasveer voorkwam met een prachtige redding een doelpunt van Onana en een paar minuten later zorgde Van Dijk met een rake kopbal uit een hoekschop voor de voorsprong voor Nederland. Vlak daarna dachten veel mensen inclusief bondscoach Van Gaal dat Bergwijn scoorde maar zijn schot belandde in het zijnet.

In de slotfase waren er nog een paar kansen voor Nederland om de wedstrijd te beslissen maar wisten niet te scoren. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd viel toch nog bijna de gelijkmaker uit een prachtige omhaal Lukebakio. Hij trof echter de kruising. Nederland gaat daardoor naar de Final Four die volgend jaar in Nederland zal plaatsvinden.

Nederland

1 - 0

België

 73' v.Dijk    
 
 Gele kaart: Dumfries, Taylor, (Nederland), Castagne, Carrasco, (België)
 
Stadion: Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Toeschouwers: 52.314
Arbiter: Taylor (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
J.Timber (De Vrij/ 66)
v.Dijk
Aké (Malacia/46)
Dumfries
De Roon
Klaassen (Gravenberch/90 2)
Berghuis (Gakpo/31)
Blind
Janssen (Taylor/46)
Bergwijn
  Courtois
Debast
Alderweireld
Vertonghen
Meunier (Carrasco/46)
Onana (Tielemans/75)
Witsel
Castagne (Lukebakio/82)
De Bruyne
Batshuayi (De Ketelaere/46)
E.Hazard (Trossard/ 64)

World Superbikes-coureur Bautista pakt dominante triple in Barcelona

Op het circuit van Barcelona hebben de heren in het World Superbikes-kampioenschap zondag nog twee keer gestreden om de winst, nadat Alvaro Bautista zaterdag race één al won. Er zijn nog vier raceweekeinden te gaan, te beginnen in Portugal over twee weken.

Superpolerace
Iker Lecuona vertrok weer van poleposition, met Alex Lowes en Jonathan Rea naast zich en Andrea Locatelli, Alvaro Bautista en Garrett Gerloff op de tweede rij. Bautista kende een fenomenale start en had nog voor bocht één de leiding, voor Lowes, Rea en Michael Ruben Rinaldi.

Locatelli ging in ronde één al onderuit en ook Lecuona kwam in het grind terecht. Wereldkampioen Toprak Razgatlioglu kwam op gang en reed naar plek vijf, voor Axel Bassani en Xavi Vierge. Razgatlioglu ging goed door en schoof op naar de vierde plek met een mooie move op Rinaldi, terwijl Lowes en Rea bij Bautista probeerden te blijven.

Daarmee was de volgorde wel bepaald en Bautista kon een nieuwe zege bijschrijven. Rea en Lowes completeerden het podium in die volgorde, Razgatlioglu werd vierde, voor Rinaldi en een uitstekende zesde plek van Philipp Öttl. Michael van der Mark reed achterin en ging in de slotfase onderuit.

Race twee
De uitslag van de superpolerace bepaalde de startopstelling voor race twee en dus stonden Bautista, Rea en Lowes vooraan. Rinaldi schoof achter Bautista aan op plek twee na de start, terwijl Rea mogelijk een probleem had met zijn Kawasaki en teamgenoot Lowes ook nog eens onderuit ging.

Rea deed na twee ronden een eerste poging om plek twee van Rinaldi over te nemen, terwijl Razgatlioglu zijn vierde plek inleverde bij Bassani. Laatstgenoemde stoomde lekker door en via Rea én Rinaldi schoof hij op naar de tweede plek, inmiddels wel op ruime afstand van de dominante Bautista.

Met een dubbele slipstream kwam Rea richting de slotfase weer naar plek drie, achter de Ducati's van Bautista en Rinaldi. Daar stond geen maat op: Bautista verstevigde zijn leiding in het WK met een geweldige triple in Barcelona. Rinaldi werd tweede, Razgatlioglu kwam in de slotfase nog naar plek drie, voor Rea en Bassani - Van der Mark finishte als dertiende.

Volleybalsters hebben op WK ook geen kind aan Kameroen

De Nederlandse volleybalsters hebben zondag ook hun tweede groepswedstrijd bij het wereldkampioenschap in eigen land overtuigend gewonnen. De ploeg van bondscoach Avital Selinger was in Arnhem met 3-0 te sterk voor Kameroen. De setstanden waren 25-11, 25-20 en 25-13.  

Oranje begon goed aan de wedstrijd in het GelreDome en sloeg in de eerste set al snel een gat. In het tweede bedrijf bood Kameroen een stuk meer tegenstand. De Afrikaanse ploeg had een tijdje een voorsprong te pakken in de set, maar Nederland knokte zich terug. Het gastland draaide de achterstand halverwege de set om en stond de leiding daarna niet meer af. Het werd 25-20. 

Bij Kameroen was er wat geknapt. De mondiale nummer 25 kwam er in de derde set nauwelijks meer aan te pas. Oranje nam een voorsprong van vijftien punten en stond uiteindelijk nog dertien punten af. Afgelopen vrijdag begon Nederland het WK met een 3-0-zege op Kenia (3-0). Woensdag 'begint het toernooi echt' met Puerto Rico als volgende tegenstander. Daarna volgen nog duels tegen België en Italië. De beste vier landen gaan door naar de volgende ronde, maar de resultaten worden meegenomen. Iedere overwinning is daarmee belangrijk. 

Roeister Florijn pakt wereldtitel in de skiff

Roeister Karolien Florijn heeft bij de wereldkampioenschappen in het Tsjechische Racice de titel veroverd op het onderdeel skiff. Het is de eerste wereldtitel ooit voor Nederland op dit onderdeel.

Florijn roeide een sterke race en ging bijna de hele tijd aan de leiding. In de slotfase kwam olympisch kampioene Emma Twig uit Nieuw-Zeeland nog wel wat dichterbij maar de titel kwam geen moment in gevaar. Het is voor Florijn de bekroning van een heel seizoen waarin ze oppermachtig was, zo won ze vorige maand ook al de Europese titel.

Naast de titel van Florijn won Nederland vandaag ook vier zilveren medailles. Bij de mannen skiff werd Melvin Twellaar, net als Florijn vorige maand nog Europees kampioen geworden, tweede. De Duitser Oliver Zeidler won met grote voorsprong. Roos de Jong en Laila Youssifou moesten in de dubbel twee alleen de olympisch kampioenen Ancuta Bodnar en Simone Radis uit Roemenie voor laten gaan.

Ook op beide achten werd Nederland tweede. De mannen eindigden achter Groot-Brittannie en de dames achter Roemenie. 

Zetelpeiling Tweede Kamer 25-9-2022: PvdA met 14 op hoogste niveau in 2 jaar

Een peiling onder bijna 4000 ondervraagden, uitgevoerd na de Algemene Beschouwingen, laat in hoofdlijnen een bevestiging zien van de trend van de afgelopen drie maanden. VVD, CDA en D66 verliezen samen zo'n 35 zetels. BBB sleept 17 zetels meer binnen en JA21 inmiddels 8. De CU is de enige coalitiepartij die op trouwe kiezers kan blijven rekenen. Zo meldt Peil.

Parlementsverkiezingen in Italië: rechtse alliantie is favoriet in de race

Italië kiest vandaag een nieuw parlement. De stembureaus zijn om 7 uur open gegaan. De eerste prognoses worden verwacht nadat de stembureaus om 23.00 uur sluiten. Ongeveer 51 miljoen burgers zijn uitgenodigd om te stemmen. Premier Draghi kondigde in juli zijn ontslag aan nadat zijn regeringsalliantie was gevallen, wat tot deze vervroegde verkiezingen heeft geleid

Volgens de laatste peilingen staat een rechtse alliantie onder leiding van de Fratelli d'Italia met partijleider Giorgia Meloni duidelijk zo'n 15 tot 20 procent voor. De alliantie omvat Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi.

Volgens correspondenten leek Italië voor de verkiezingen van vandaag verrassend kalm. Maar er zou een politieke aardverschuiving kunnen plaatsvinden. Een rechtse alliantie, geleid door Giorgia Meloni en haar partij Fratelli d'Italia, is favoriet. Samen met de "Lega" van ex-minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en de "Forza Italia" van oud-premier Silvio Berlusconi, zou de alliantie volgens voorspellingen een absolute meerderheid kunnen behalen. Meloni zou dan het eerste vrouwelijke regeringshoofd van Italië kunnen worden.

Berlusconi stelt zich kandidaat voor de Senaat, de kleinste van de twee kamers van het parlement in Rome. Er wordt gespeculeerd dat als de juridische alliantie de verkiezingen wint, de miljardair en media-ondernemer tot president van de Senaat kunnen worden gekozen, het op een na hoogste ambt in de staat. Salvini hoopt terug te keren naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Centrumlinkse partijen verslagen

Volgens polls staat de centrumlinkse alliantie rond de "Partito Democratico" (PD) met ex-premier Enrico Letta op slechts 28,5 procent. De populistische ‘Vijfsterrenbeweging’ – nog steeds de winnaar bij de parlementsverkiezingen van 2018 – zou slechts ongeveer 13 procent van de stemmen binnenhalen. Maar verrassingen zijn volgens experts nog steeds mogelijk. Veel kiezers, tot 40 procent, zijn nog zwevend. Meest recent waren er tekenen van een groei van het aantal stemmen voor de Vijfsterrenbeweging. Terwijl de populisten zich in het verleden openstelden voor rechtse posities, verschoven ze nu vooral naar linkse posities.

Meloni's politieke doelen

In 2006 werd Meloni verkozen in het parlement en twee jaar later, onder Berlusconi, werd ze de jongste minister (Jeugd en Sport) in de geschiedenis van Italië. In 2012 richtte ze Fratelli d'Italia op. De 45-jarige politica staat voor duidelijk rechtse standpunten. Tijdens de verkiezingscampagne kondigde ze haar Europese partners aan dat met haar als premier het comfortabele leven in Brussel voorbij zou zijn. Ze wil Italië als natiestaat binnen de EU versterken en bijvoorbeeld migranten – vooral uit Afrika – weren. Hun stelregel is "God, vaderland, familie". Meloni spreekt zich uit tegen het recht van homoseksuele stellen om kinderen te adopteren en tegen abortus. Ze kondigde verder aan dat ze de misdaad zou aanpakken en nieuwe gevangenissen zou laten bouwen.

Op beeld en verkiezingsaffiches komt Meloni menselijk en persoonlijk over, schrijft Ludwig Ring-Eifel van het Catholic News Agency. Het is moeilijk om haar in verband te brengen met de donkerste hoofdstukken uit de Italiaanse geschiedenis. Maar bij een verkiezingsoverwinning voor rechts zou een politica aan het hoofd staan van de EU-stichtende staat, die politiek opgroeide in neofascistische organisaties en van zichzelf zegt een 'ontspannen relatie' te hebben met de voormalige dictator Benito Mussolini .

De meest voor de hand liggende connectie van haar partij met het eerdere Italiaanse fascisme is de "Fiamma Tricolore", de vlam in de Italiaanse nationale kleuren, die het onderste derde deel van het partijlogo siert. Al in 1947, twee jaar na de dood van Mussolini, was de "Fiamma" het symbool van de fascistische collectebeweging MSI, waarin de overlevende aanhangers van de "Duce" zijn ideeën probeerden te introduceren in de nieuwe democratie van Italië.

Italiaanse overheden falen vaak

De Italiaanse Republiek heeft sinds de oprichting in 1946 in totaal 67 regeringen onder 30 premiers gehad. Een belangrijke reden voor het veelvuldig falen van Italiaanse regeringen is het politieke systeem en de grondwet van het land. Na de Tweede Wereldoorlog en meer dan twee decennia van fascistische tirannie onder Mussolini, wilden de vaders en moeders van de "Costituzione" voorkomen dat één persoon opnieuw alle macht zou overnemen.

Het resultaat is een systeem met een vrij 'zwakke' regering waarin de twee kamers van het parlement, de Tweede en de Eerste Kamer, relatief gemakkelijk hun vertrouwen kunnen intrekken. Er hoeft bij een motie van wantrouwen geen nieuwe regeringsleider te worden gekozen. Als een premier zijn meerderheid in het parlement verliest, wordt de president gevraagd. Hij moet ofwel iemand anders als premier benoemen om een regerende meerderheid te vormen, ofwel het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Kiesrecht: ingewikkelde mix

De regels waarmee Italianen hun afgevaardigden en senatoren kiezen, zijn de afgelopen 30 jaar verschillende keren gewijzigd. Sinds 2017 is er een ingewikkelde mix van evenredige vertegenwoordiging en meerderheid van stemmen. De huidige kieswet beloont vooral die partijen die voor de verkiezingen allianties met elkaar aangaan. Het linkerkamp is er nu niet in geslaagd een alliantie te vormen. Het Italiaanse parlementslid Laura Garavini van de centrumlinkse partij van ex-premier Matteo Renzi, "Italia Viva", zei op Deutschlandfunk dat de grootste partij in het kamp, de PD, helaas een andere strategie wilde. Daar moest ze aan toegeven. Ze vindt de beslissing nog steeds jammer.

Deze coalities beginnen echter soms al af te brokkelen voordat het eindresultaat van de verkiezingen bekend is. In 2018 werd - net als deze keer - een rechtse alliantie opgericht bestaande uit de rechtse nationale Lega, de rechtse conservatieve Forza Italia en de ultrarechtse Fratelli d'Italia voor de verkiezingen. Maar toen verliet de Lega de coalitie en vormde een regering met de populistische Vijfsterrenbeweging. Ook na de vorming van een regering blijven de allianties fragiel omdat ze uit veel verschillende samenwerkende partners bestaan. Daarnaast wisselen tal van politici na de verkiezingen regelmatig van partij. De zakenkrant “Il Sole 24 Ore” telde in juli van dit jaar 166 verlaters voor de Vijfsterrenbeweging sinds 2018. De populistische fracties in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn met meer dan de helft gekrompen.

Kleinere parlementen, lage opkomst

Een grondwetshervorming die in een referendum werd aangenomen bracht de omvang van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat terug tot slechts 400 parlementsleden en 200 senatoren. Waarnemers verwachten ook dat de traditioneel hoge opkomst bij de verkiezingen in Italië zal blijven krimpen: in 2001 was er nog een opkomst van meer dan 85 procent, sindsdien is het van verkiezing tot verkiezing gedaald tot slechts 72,9 procent.

'Kabinet niet alert genoeg geweest op eerder instellen van energieplafond'

Volgens staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij is het kabinet te laks geweest door niet eerder tot actie over te gaan om een energieplafond in te stellen. “In juni kregen we signalen van een aantal energieleveranciers dat het nog niet kon, maar ook zelf zijn we niet alert genoeg geweest”, aldus Van Rij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Pomphouders blij nu Duitsers eindelijk eens bij ons komen tanken

Duitse automobilisten rijden sinds begin deze maand naar Nederland om goedkoper te kunnen tanken dan thuis. Doordat de accijnzen op brandstoffen in Duitsland op 1 september omhoog zijn gegaan is benzine in Nederland nu voordeliger dan in Duitsland. Het zorgt voor lange rijen bij de Nederlandse tankstations in de Duitse grensstreek en opgeluchte pomphouders. Zo meldt WNL.

Rusland: 750 arrestaties bij anti-oorlogsprotest, ook officiële kritiek op mobilisatie

In Rusland zijn volgens burgerrechtenactivisten opnieuw honderden mensen gearresteerd tijdens protesten tegen de gedeeltelijke mobilisatie. Het mensenrechtenportaal 'ovd.info' heeft via ooggetuigen vernomen van ongeveer 750 arrestaties in 32 steden, waarvan de helft in Moskou. Beelden uit St. Petersburg toonden mannen in gevechtsuniform die in sloegen op de demonstranten. 

Na tegenslagen in Oekraïne kondigde Poetin een gedeeltelijke mobilisatie van de strijdkrachten aan. Volgens het decreet moeten ongeveer 300.000 reservisten worden opgeroepen. Volgens berichten zijn er echter problemen opgetreden bij de uitvoering. Daardoor moeten mannen zonder militaire ervaring of boven de leeftijdsgrens zich aanmelden voor de dienst. In de Yakutia-regio van Siberië gaf het hoofd van de republiek, Nikolayev, fouten in de uitvoering toe. De hoofdredacteur van de staatsomroep RT, Simonyan, sprak op haar Telegram-kanaal over een chaotische aanpak door de autoriteiten.

Twee topvertegenwoordigers van het Russische parlement hebben begrip getoond voor de talrijke klachten over de campagne om honderdduizenden soldaten te mobiliseren. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de informatie zijn de vertegenwoordigers nauwe bondgenoten van president Vladimir Poetin.

Valentina Matviyenko - voorzitter van de Federatieraad, de Eerste Kamer van het Russische parlement - verwees naar berichten dat er mannen waren opgeroepen die eigenlijk niet in aanmerking zouden moeten komen voor de onlangs aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie. "Dergelijke excessen zijn absoluut onaanvaardbaar. En ik denk dat het volkomen terecht is dat ze een scherpe reactie in de samenleving veroorzaken", schreef ze op Telegram.

De regionale gouverneurs van Rusland zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Ze zouden ervoor moeten zorgen dat de criteria voor gedeeltelijke mobilisatie volledig en correct werden nageleefd.

Vyacheslav Volodin, voorzitter van het lagerhuis - de Doema - verklaarde dat fouten, indien gemaakt, moeten worden gecorrigeerd. "Autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden."

De Oekraïense president Zelenskyy riep Russische soldaten op om te deserteren. Hij zei in zijn dagelijkse videoboodschap dat het beter was om een oproep te weigeren dan als oorlogsmisdadiger op vreemde bodem te sterven.

Miller domineert Grand Prix van Japan, titelkandidaat Bagnaia crasht

Op de Twin Ring Motegi is zondag de Grand Prix van Japan in de MotoGP afgewerkt. Dat werd aan de ene kant niet al te spannend, maar met het oog op de wereldtitel zeker wel. Na Japan zijn er nog vier races te gaan, te beginnen met Thailand volgende week.

Voor het eerst in drie jaar (Japan 2019) had Marc Marquez op de Honda weer eens een poleposition, hij stond naast de Ducati van Johann Zarco en Brad Binder op de KTM, voor Maverick Viñales (Aprilia), Jorge Martin (Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia), Jack Miller (Ducati), Miguel Oliveira (KTM) en WK-leider Fabio Quartararo (Yamaha).

Nog voor de start ging het al fout voor Aleix Espargaro: zijn Aprilia had een probleem en hij moest na de formatieronde de pitstraat in. Martin kende een topstart en had na een handvol bochten de leiding in handen, voor Binder, Marquez, Oliveira en Miller. Laatstgenoemde kwam lekker op dreef en na een paar ronden had hij de leiding overgenomen, met Martin in zijn kielzog.

Er werd een soort status quo bereikt, en na een ronde of tien had Miller nog altijd de leiding in handen, op een dikke seconde gevolgd door Martin. Daar weer drie tellen achter voerde Binder de achtervolgers aan, voor teamgenoot Oliveira, Marquez, Viñales, Luca Marini en Quartararo - diens voornaamste uitdager, Francesco Bagnaia, had het zwaar en reed op de elfde plek.

Halverwege de race kregen we een klassieke plof te zien, die flink scoorde op de spektakelschaal: Takuya Tsuda, de vervanger van de geblesseerde Joan Mir, had ineens de vlammen om zich heen slaan. Gelukkig kon de Japanner de brandende Suzuki op tijd aan de kant zetten om er zelf wel goed vanaf te komen, maar de machine kon afgeschreven worden.

De strijd in de slotfase zat vooral rond de negende plek, waar Enea Bastianini duelleerde met Bagnaia. Die ging er met het nodige geweld voorbij, waardoor Bagnaia nog maar één plek achter titelconcurrent Quartararo reed. Marquez nam plek vier ondertussen over van Oliveira, terwijl Binder toch ook weer flink aan begon te dringen bij de op plek twee rijdende Martin.

Binder ging in de slotronde langs Martin, maar de camera's gingen op Bagnaia: hij probeerde zijn Ducati binnendoor te drukken bij Quartararo's Yamaha, maar schoof onderuit. Miller reed naar een zeer overtuigende eerste zege van het jaar, Binder en Martin completeerden het podium, voor Marquez, Oliveira en Marini. Quartararo werd achtste en liep zo toch weer uit op Bagnaia, een kapotgestreden Aleix Espargaro werd zestiende: nét niet genoeg om zijn streak - punten in elke race - in leven te houden.

Gedetineerde valt vrouwen lastig met voicemailberichten en huwelijksaanzoek

Een gedetineerde heeft deze week tbs opgelegd gekregen vanwege het lastigvallen van een advocaat en een therapeut. Hij was verliefd op de twee vrouwen en belde hen onder meer een groot aantal keer. Ook vroeg hij de therapeut ten huwelijk en liet hij haar naam tatoeëren zo schrijft AT5. 

De gedetineerde, die 29 of 30 jaar oud is, kwam de naam van de advocaat tegen in de gevangeniskrant. Hij belde haar 31 keer. In een voicemailbericht zei hij: "Goedenavond lieverd maar sorry dat ik je zo vaak bel maar ik kan je niet vergeten weet je. Ik moet nog effetjes twee maandjes. Ik zou het leuk vinden om samen met je iets te doen." De advocaat zei dat hij moest stoppen met bellen, maar daarna belde de gedetineerde juist vaker.

Vele hartjes
In een gevangenis zocht hij een beeldend therapeut op, die hij vervolgens ten huwelijk vroeg. In zijn cel werden liefdesverklaringen, kleurplaten en seksueel getinte uitingen aan het adres van de therapeut gevonden. Ondanks een contactverbod probeerde hij meerdere keren naar de afdeling van de vrouw te komen. Daarnaast kreeg ze zeven enveloppen, 'versierd met vele hartjes'.

De rechtbank vindt dat hij de werkzaamheden van de advcocaat en therapeut op zeer hinderlijke wijze heeft verstoord. "Belaging is een zeer hinderlijk en angstaanjagend feit. Uit de aangiftes van de slachtoffers blijkt ook dat zij de handelswijze van verdachte zo hebben ervaren. Dat verdachte daar niet bij stil heeft gestaan en ondanks beëindigingsgesprekken is doorgegaan met het zoeken van contact, neemt de rechtbank hem kwalijk."

De advocaat wist niet eens hoe hij eruit zag en de therapeut was bang voor het scenario dat hij weer voor haar neus stond. Volgens deskundigen leidt de man aan een licht verstandelijke beperking en een autismespectrumstoornis. Daarnaast heeft hij sociaal-emotionele vaardigheden op het niveau van een 3- tot 6-jarige. De rechtbank stelt dat het gevaar op herhaling hoog is. "Daarbij komt dat probleembesef bij verdachte mist en hij iedere vorm van hulpverlening afwijst."

Het gaat daarom om een gedwongen tbs-behandeling. Ook mag hij vijf jaar lang de vrouwen niet benaderen. Doet hij dat wel, dan moet hij na elke keer twee weken de cel in. Die periode kan bij herhaaldelijk contact oplopen tot een halfjaar.

Kipchoge verplettert wereldrecord op de marathon

In Berlijn heeft atleet Eliud Kipchoge wederom een van de beste atletiekprestaties ooit neergezet. De 37-jarige Keniaan snelde in de straten van de Duitse hoofdstad naar een nieuw wereldrecord op de marathon, waarmee hij zijn eigen record uit 2018 verbrak.

Kipchoge ging samen met zijn gangmakers als een dolle van start, met splits van 14:14 en 28:23 minuten voor de eerste vijf en tien kilometer. Hij bleef maar stampen en was lange tijd zelfs op koers voor een tijd onder de twee uur, wat in reguliere omstandigheden nooit eerder is vertoond - zijn eigen record stond op 2:01.39 minuten.

Even na de halve marathon, die hij afraffelde in 59:51 minuten, was Kipchoge nog alleen over. Hij leverde wat tijd in op zijn record, maar herpakte zich meerdere malen en bleef sterk op koers lopen. Dat werd beloond: Kipchoge liep onder de Brandenburger Tor door en snelde naar de finish in 2:01.09 uur, een halve minuut onder zijn nu oude wereldrecord.

Bij de vrouwen ging de winst naar Tigist Assefa. De Ethiopische liet de rest vrij snel achter zich en snelde alleen naar een uitermate indrukwekkende 2:15.37 uur. Dat is de derde tijd ooit gelopen, achter de 2:14.04 van Brigid Kosgei - gelopen in Chicago en daardoor niet geldig als record - en Paula Radcliffe's wereldrecord van 2:15.25 uit 2003 (Londen).

Evenepoel pakt met overmacht WK-titel, Van der Poel geeft snel op na arrestatie

Remco Evenepoel is de nieuwe wereldkampioen op de weg. De talentvolle Belg was in Wollongong veruit de sterkste en zou met meer dan twee minuten winnen. Christophe Laporte won de sprint voor de tweede plaats, voor thuisfavoriet Michael Matthews. Mathieu van der Poel, de Nederlandse favoriet, moest na dertig kilometer al opgeven.

Nog voor de start was er al nieuws over Van der Poel. De Nederlander werd aan de vooravond van de wegwedstrijd gearresteerd nadat hij in zijn hotel verhaal ging halen bij kinderen die zijn nachtrust verstoorden. Na 34 kilometer stapte Van der Poel ook af en zal zich dinsdag voor rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

Op de Mount Keira, de zwaarste beklimming in de koers na ongeveer 30 kilometer, zorgden de Fransen voor een versnelling in het peloton. In een grote groep van dertig renners zaten vijf Fransen mee, maar ook Wout van Aert en Tadej Pogacar waren mee gesprongen met de grote groep. Ook aantal Nederlanders behoorde tot die groep.

Toch vond het tweede deel van het peloton al snel weer de aansluiting met die groep doordat Duitsland op de eerste ronde van het plaatselijke parcours de achtervolging inzette. Nadat de twee grote groepen samen waren zou er een kopgroep van zestien ontstaan met daarbij Na verschillende samensmeltingen zou de groep vluchters uit zestien renners bestaan, onder wie de Fransman Pavel Sivakov, de Belg Pieter Serry en de Australische thuisrijder Ben O'Connor.

De kopgroep nam een voorsprong van acht minuten, waarna Nederland de achtervolging inzette. De voorsprong liep relatief vrij snel naar beneden. Met nog zeventig kilometer te gaan werd er versnelt vanuit het peloton en kregen we een grote achtervolgende groep met daarbij Remco Evenepoel. De Belgische favoriet kreeg zijn landgenoot Quinten Hermans mee, en ook Frankrijk was mee met een schaduwfavoriet als Romain Bardet, net zoals Australië met Jai Hindley. Vrij snel had die groep een voorsprong van twee minuten op het peloton.

Evenepoel voelde zich duidelijk sterk en met verschillende aanvallen probeerde hij de groep uit te dunnen en op 35 kilometer reed hij uiteindelijk weg samen met Alexey Lutsenko. De Kazach hield het 10 kilometer vol, maar ook hij kon het wiel van Evenepoel niet houden en reed Evenepoel naar zijn eerste wereldtitel.

De rest van de kopgroep werd in de laatste kilometer nog bijgehaald door het peloton, waar Laporte de sprint won voor de tweede plaats, maar wel op ruim twee minuten van de nieuwe wereldkampioen. Thuisfavoriet Michael Matthews pakte het brons voor Wout van Aert.

Geen treinverkeer tussen Roermond en Eindhoven door ontspoorde IC

Door een ontspoorde intercity tussen Haelen en Weert gisterenavond rijden er tot zeker 18:00 uur vanavond geen treinen tuseen Eindhoven en Roermond zo meldt de NS. Ook worden er vanwege capaciteitsproblemen geen vervangende bussen ingezet. 

Volgens Weertdegekste.nl is de oorzaak een spoorstaaf die op de rails was gelegd, dit is echter niet bevestigd. In de ontspoorde trein zaten zo'n 250 jongeren die de kermis in Weert hadden bezocht. Zij zijn met een evacuatietrein naar Susteren gebracht. De circa 15 passagiers uit een trein die in tegengestelde richting ook stil kwam te staan werden met een bus naar Eindhoven gebracht. 

Woke NL tegen Vandaag Inside in de Ziggo Dome

Afgelopen week werd bekend dat de sterren van SBS 6, de grappenmakers, de kijkcijferkannonnen, de Ziggo Dome mogen vullen. 

Ik heb het natuurlijk over Gijpie, Derksen en Genee van Vandaag Inside. In december zullen zij de concerthal betreden. 

Meerdere mensen proberen Ziggo Dome en artiesten onder druk te zetten om zich tegen de mannen uit te spreken. 

Wat vind jij? Ben jij voor of tegen Vandaag Inside in de Ziggo Dome? Of maakt het je niet uit ouwe reus?

Man (70) met waanideeën krijgt TBS na bedreigen buren met hakbijl

Een 70-jarige man die zijn buren in Amsterdam-West met een hakbijl dreigde te vermoorden, krijgt geen celstraf. Vanwege zijn psychische problemen legt de rechter hem alleen TBS met voorwaarden op, zo meldt AT5.

De man bedreigde zijn buren terwijl hij een hakbijl in zijn hand had. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij één slachtoffer bijna op het hoofd hebben geraakt, maar daar ziet de rechter niet genoeg bewijs voor.

Uit onderzoek van een psychiater en een psycholoog blijkt dat de man werd gestuurd door waanideeën. Hij was ervan overtuigd dat zijn buren hem hadden gehackt en afgeluisterd. "Dit leidt tot hoogoplopende frustraties bij verdachte", aldus de rechter, die daarom oordeelt dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De man, die eerder werd veroordeeld voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit, krijgt daarom alleen TBS met voorwaarden opgelegd. Zo moet de man een enkelband dragen en mag hij niet bij de slachtoffers in de buurt komen.

FOK! Wat een weer!: aardige zondag vóór een herfstige week

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

De Primeurman is weer even uit de mottenballen opgedoken.  

Het is herfst in Nederland, doch wil dat niet meteen zeggen dat er ook niet heel aardige momenten tussen zitten. De bedoeling was dat een slepend front zaterdag voor een sombere en vrij natte dag zou gaan zorgen. Dat is ook zeker gebeurd, doch zeker niet overal. In de noordelijke helft begon de dag al met brede opklaringen en ook het westen kreeg nog een uitbundig zonnetje te zien. De verwachting was dat dit pas veel later zou gaan gebeuren.

In de rest van het land bleef het wolkendek gesloten en met name in een strook vanaf het noordoosten naar het zuidwesten toe over het midden van het land was en is het nog tamelijk regenachtig, al begint deze zone nu wel zuidwaarts af te zakken.

Overigens viel er in het noorden en noordwesten de afgelopen nacht nog wel behoorlijk wat regen. Uitschieter was Wijk Aan Zee met 32 mm. Elders in het noordwesten viel er zo'n 10 tot 13 mm. Deze hoeveelheden werden vandaag ook behaald in de eerder benoemde strook. 

Zon dus in het westen, maar als ik naar buiten kijk zie ik toch wel wat stapelwolken ontstaan boven zee. Daar kan vanavond laat en vannacht ook een bui vallen, alsmede op de Wadden. Door de noord-noordoostelijke stroming zulllen deze het land niet bereiken. De opklaringen trekken langzaam verder naar het zuidoosten toe, maar het zuidoosten zal nog zeker tot morgenochtend moeten wachten voor het wolkendek lichter gaat worden. 

In de opklaringen koelt het flink af tot ongeveer 7 graden. Onder de bewolking komt het kwik niet lager uit dan 10 graden. 

Vandaag  zien we eigenlijk nog hetzelfde beeld. De opklaringen zijn nog steeds onderweg naar het zuidoosten toe. Dat zal daar pas in de loop van de ochtend gaan gebeuren. Elders schijnt de zon geregeld en is het een heel aardige zondag. Helemaal droog kan ik het niet beloven, want een lokale bui is wel mogelijk. Dit met name in het noorden en langs de kust. Dit komt mede omdat de stroming wat gaat draaien naar het noordwesten toe, dus de plaatselijke buien kunnen dan de kust wel weer bereiken.

S'middags is de zon dan overal te bewonderen. De maxima liggen rond de 16 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. 

De nieuwe week ziet er behoorlijk wisselvallig uit en ook de temperaturen zakken naar ruim onder normale waarden. 

Tot morgen!

KwadijkP (Foto: Pukeko)

Een heerlijk rustige avond in de omgeving van Kwadijk. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Moto2-coureur Ogura wint thuisrace, Bendsneyder en Van den Goorbergh prima

De Grand Prix van Japan in de Moto2 heeft voor de fans op de Motegi Twin Ring een feestje opgeleverd. Hun held ging er met de winst vandoor en dat zorgde gelijk voor nog meer spanning in het wereldkampioenschap.

Aron Canet, Fermin Aldeguer en Jake Dixon vertrokken vanaf de eerste startrij, voor Tony Arbolino, Somkiat Chantra en Filip Salac. WK-leider Augusto Fernandez vertrok vanaf plek elf, twee plekken voor concurrent en thuisheld Ai Ogura, en Bo Bendsneyder stond op de vijftiende plek, één positie voor Zonta van den Goorbergh.

Canet en Aldeguer kenden een prima start en sloegen gelijk een gat naar Chantra, Cameron Beaubier, Arbolino en de sterk vertrokken Ogura. In ronde drie legde Aldeguer zijn machine in het grind neer, waardoor Canet de eenzame koploper werd. Ook dat duurde niet lang: een ronde later ging Canet onderuit, waarmee hij gelijk redelijk definitief af leek te haken in de titelstrijd.

De nieuwe situatie was dat Chantra de leiding had, met een klein gaatje richting Arbolino, Alonso Lopez en Ogura. Dat gaatje werd wel rap gedicht en Lopez nam de leiding over. Chantra haakte vervolgens zelfs af en werd aangevallen door Fernandez, en ook Dixon kwam langszij - Arbolino ging de fout in en kwam in datzelfde duel terecht.

Ogura pakte de leiding over van Lopez en reed in rap tempo weg, terwijl Fernandez de strijd met Lopez aan ging. Dat was belangrijk voor het WK, want de virtuele leiding in de stand wisselde met bijna elke positiewisseling van Ogura en Fernandez vooraan het veld. Ogura reed weg en pakte een prachtige thuiszege, voor Fernandez en Lopez.

In het WK nadert Ogura zijn concurrent tot op twee punten, met nog vier races te gaan. Bendsneyder profiteerde van de valpartijen en werd prima negende, Van den Goorbergh pakte een keurige zestiende plek, het beste resultaat uit zijn nog jonge GP-carrière.

Moto3-leider Guevara domineert GP van Japan

Op de Twin Ring Motegi is in de Moto3 de eerste Grand Prix van Japan in drie jaar tijd verreden. Na de drijfnatte zaterdag was het zondagochtend uitstekend weer in Japan, hoewel de jongelingen er dit keer geen al te spannende race van maakten.

Tatsuki Suzuki vertrok vanaf poleposition en had de verrassende Scott Ogden en titelkandidaat Sergio Garcia naast zich, voor Ayumu Sasaki, Dennis Foggia en Andrea Migno. De beste start was voor WK-leider Izan Guevara, die vanaf plek negen de leiding pakte, voor Suzuki, Garcia en Sasaki.

Guevara voerde het tempo lekker op, alleen Sasaki, Suzuki en Foggia leken echt te kunnen volgen. Dat duurde voor Suzuki niet lang: hij ging na een paar ronden onderuit. Jaume Masia kwam ook goed op dreef en voegde zich bij de drie koplopers, waarna het viertal ronde na ronde wat meer voorsprong pakte.

Vier ronden voor het einde ging het in de kopgroep ook fout: Masia ging er met een stevige highsider vanaf plek twee af. Guevara liet zich geen moment in gevaar brengen en verstevigde zijn leiding in het WK met een fraaie zege, voor Foggia en Sasaki - Garcia moest genoegen nemen met plek vier.

BMX'er Kimmann wint in Colombia, Smulders 2e

In het Colombiaanse Bogota is de eerste van vier World Cup-wedstrijden in het BMX'en aldaar gehouden. Zaterdagavond werd gestreden om de winst in de eerste van die reeks wedstrijden, waar het internationale seizoen tevens mee wordt afgesloten.

Mannen
Niek Kimmann kende een topstart en dat gaf hij niet meer uit handen: de zege was een feit, de Amerikaan Cameron Wood moest toekijken en genoegen nemen met plek twee, voor de Fransman Sylvain André. Jay Schippers en Mitchel Schotman sneuvelden in de kwartfinales, Justin Kimmann en Dave van der Burg nog een ronde eerder.

Vrouwen
Drie Nederlandse finalistes, maar op de Britse Bethany Shriever stond geen maat. De olympisch kampioene pakte de winst, hoewel Laura Smulders nog flink in de buurt kwam in de laatste meters. De Amerikaanse Alise Willoughby werd derde, Merel Smulders en Manon Veenstra finishten als vijfde en achtste - Judy Baauw ging er in de kwartfinales uit.

Mannen onder 23
Jason Noordam zat er bij de start al niet lekker bij en kon dat niet meer inhalen: achtste, terwijl Ynze Oegema en Boris Brekelmans in de eerdere ronden al werden uitgeschakeld. Wereldkampioen Leo Garoyan uit Frankrijk pakte overtuigend de winst, voor de Ecuadoriaan Cristhian Castro en Garoyan's landgenoot Hugo Marszalek.

Vrouwen onder 23
Geen Nederlandse deelname, maar wel een leuke finale, hoewel het thuispubliek daar wellicht anders over dacht: vier van de acht finalistes kwamen uit Colombia, maar zij werden vijfde tot en met achtste. De Letse Veronika Sturiska pakte de overwinning, voor de Amerikaanse McKenzie Gayheart en de Britse Emily Hutt.

De finales vanaf 1:10 uur

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.