Evenepoel pakt met overmacht WK-titel, Van der Poel geeft snel op na arrestatie

Remco Evenepoel is de nieuwe wereldkampioen op de weg. De talentvolle Belg was in Wollongong veruit de sterkste en zou met meer dan twee minuten winnen. Christophe Laporte won de sprint voor de tweede plaats, voor thuisfavoriet Michael Matthews. Mathieu van der Poel, de Nederlandse favoriet, moest na dertig kilometer al opgeven.

Nog voor de start was er al nieuws over Van der Poel. De Nederlander werd aan de vooravond van de wegwedstrijd gearresteerd nadat hij in zijn hotel verhaal ging halen bij kinderen die zijn nachtrust verstoorden. Na 34 kilometer stapte Van der Poel ook af en zal zich dinsdag voor rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

Op de Mount Keira, de zwaarste beklimming in de koers na ongeveer 30 kilometer, zorgden de Fransen voor een versnelling in het peloton. In een grote groep van dertig renners zaten vijf Fransen mee, maar ook Wout van Aert en Tadej Pogacar waren mee gesprongen met de grote groep. Ook aantal Nederlanders behoorde tot die groep.

Toch vond het tweede deel van het peloton al snel weer de aansluiting met die groep doordat Duitsland op de eerste ronde van het plaatselijke parcours de achtervolging inzette. Nadat de twee grote groepen samen waren zou er een kopgroep van zestien ontstaan met daarbij Na verschillende samensmeltingen zou de groep vluchters uit zestien renners bestaan, onder wie de Fransman Pavel Sivakov, de Belg Pieter Serry en de Australische thuisrijder Ben O'Connor.

De kopgroep nam een voorsprong van acht minuten, waarna Nederland de achtervolging inzette. De voorsprong liep relatief vrij snel naar beneden. Met nog zeventig kilometer te gaan werd er versnelt vanuit het peloton en kregen we een grote achtervolgende groep met daarbij Remco Evenepoel. De Belgische favoriet kreeg zijn landgenoot Quinten Hermans mee, en ook Frankrijk was mee met een schaduwfavoriet als Romain Bardet, net zoals Australië met Jai Hindley. Vrij snel had die groep een voorsprong van twee minuten op het peloton.

Evenepoel voelde zich duidelijk sterk en met verschillende aanvallen probeerde hij de groep uit te dunnen en op 35 kilometer reed hij uiteindelijk weg samen met Alexey Lutsenko. De Kazach hield het 10 kilometer vol, maar ook hij kon het wiel van Evenepoel niet houden en reed Evenepoel naar zijn eerste wereldtitel.

De rest van de kopgroep werd in de laatste kilometer nog bijgehaald door het peloton, waar Laporte de sprint won voor de tweede plaats, maar wel op ruim twee minuten van de nieuwe wereldkampioen. Thuisfavoriet Michael Matthews pakte het brons voor Wout van Aert.