Rechtzaken Donald Trump: fraude, verkrachting en onderzoek documenten gaat door

De procureur-generaal van de staat New York heeft woensdag een rechtszaak aangespannen tegen voormalig president Donald Trump, drie van zijn volwassen kinderen en de Trump-organisatie, waarbij ze beweerde dat de Trump-gezinsleden betrokken zijn bij een grootschalige fraude om zichzelf te verrijken.

In de meer dan 200 pagina's tellende rechtszaak beweert procureur-generaal Letitia James, een democraat, dat de fraude alle aspecten van de Trump-business betreft, inclusief de eigendommen en golfbanen. Volgens de rechtszaak heeft de Trump-organisatie kredietverstrekkers, verzekeraars en belastingautoriteiten misleid door de waarde van zijn eigendommen op te drijven met behulp van 'valse' taxaties. Zo zou het landgoed Mar-a-Lago op papier een waarde van $739 miljoen hebben terwijl de werkelijke waarde zo'n $75 miljoen bedraagt.

De rechtszaak is civiel, wat betekent dat er geen strafrechtelijke vervolging zal zijn. Maar James zei dat ze beschuldigingen van crimineel wangedrag doorverwees naar federale openbare aanklagers in Manhattan en de Internal Revenue Service voor nader onderzoek.

"Het patroon van fraude en bedrog dat door de heer Trump en de Trump Organization werd gebruikt voor hun eigen financiële voordeel is verbazingwekkend", vertelde James op een persconferentie.

Naar aanleiding van de persconferentie door James heeft Trump op sociale media haar integriteit in diskrediet gebracht.

"Ze is een oplichter die campagne voert op een 'get Trump'-platform, NewYork staat aan de top van de wereld met het hoogste aantal misdaden en moorden onder haar leiding!" schreef Trump.

Ook vandaag heeft Trump zijn dag niet. Het onderzoek naar de door Trump ten onrechte meegenomen overheidsdocumenten mag doorgaan van de rechters. In hoger beroep is er een tussentijdse stay verleend, en hebben drie rechters (waarvan twee door Trump zelf benoemd) aangegeven dat het eerdere oordeel van rechter Cannon broddelwerk was.

Daarnaast is E. Jean Carroll, de journaliste die beweert dat ze decennia geleden door Donald Trump is verkracht in een warenhuis in New York, van plan hem later dit jaar aan te klagen wegens seksuele mishandeling onder de nieuwe "Adult Survivors act" en haar advocaten willen nu Trump onder ede ondervragen.

In een brief aan een federale rechter in New York die dinsdag openbaar werd gemaakt, liet de advocaat van Carroll de rechtbank weten dat er ernstige juridische stappen op stapel stonden.

De kwestie werd ter sprake gebracht in gerechtelijke dossiers met betrekking tot de huidige rechtszaak van Carroll tegen de voormalige president. Ze klaagde Trump aan terwijl hij nog in het Witte Huis zat en beweerde dat ze werd belasterd toen Trump zei dat de onthullingen van de journalist in haar memoires leugens waren, en voegde een sneer toe dat “ze niet mijn type is”. Carroll beweert echter nog haar jurk met daarop DNA sporen van Trump in bezit te hebben. Mocht ze kunnen aantonen dat Trump haar daadwerkelijk bij de pussy heeft 'gegrabt', kan deze kwestie nog een staartje krijgen.