James Webb brengt Neptunus prachtig in beeld

De James Webb Space Telescope levert spectaculaire beelden van de planeet Neptunus. Daarop zijn de ringen van de ijsreus met uitzonderlijke helderheid te zien. De Europese ruimtevaartorganisatie Esa schrijft dat ook de ringen rond de planeet duidelijk zichtbaar zijn.

Het is het duidelijkste zicht op de ringen van Neptunus sinds het ruimtevaartuig Voyager 2 in 1989 langs Neptunus vloog. Een dunne heldere lijn rond de evenaar kan een teken zijn van de atmosferische circulatie die de wind en stormen van Neptunus aandrijft, aldus de studie. De telescoop is gezamenlijk gebouwd door ESA, NASA en Canada. Hij is sinds eind vorig jaar in de ruimte en vanaf half juli komen er nieuwe beelden - die de diepste en meest gedetailleerde inzichten geven van de ruimte tot nu toe.

In 'gewoon licht' lijkt Neptunus blauw vanwege kleine hoeveelheden methaangas in zijn atmosfeer. Webb's  observeerde in plaats daarvan Neptunus met nabij-infraroodcamera (NIR), waardoor Neptunus lijkt op een parel met dunne ovale ringen.