Moderna klaagt BioNTech en Pfizer aan voor inbreuk mRNA-octrooi

Zowel Moderna als BioNTech en Pfizer gebruiken de nieuwe mRNA-technologie in hun vaccins tegen het coronavirus. Moderna beschuldigt de andere twee bedrijven van het kopiëren van het procesen heeft een rechtzaak aangespannen.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna beschuldigt de Duitse rivaal BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer van octrooi-inbreuk bij de ontwikkeling van de COVID19-vaccins en heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen beide bedrijven. Moderna heeft een rechtszaak aangespannen bij een Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Massachusetts en bij de arrondissementsrechtbank in Düsseldorf, zo heeft de onderneming bekendgemaakt. Zij eist schadevergoeding voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten, maar heeft het bedrag nog niet gespecificeerd.

Moderna en BioNTech worden gezien als pioniers
BioNTech en Pfizer kopieerden technologieën die Moderna tussen 2010 en 2016 al had ontwikkeld bij de ontwikkeling van zijn vaccin tegen het coronavirus, aldus de aanklacht. De octrooien beschermen de zogenaamde mRNA-technologie. mRNA staat voor messenger ribonucleic acid, dat ook bekend staat als boodschapper-RNA. Moderna en BioNTech worden beschouwd als pioniers in deze nieuwe technologie.

Moderna had vóór de uitbraak van de pandemie al "miljarden dollars" in dit gebied geïnvesteerd en wil zijn innovatieve technologieplatform beschermen, aldus CEO Stephane Bancel, volgens een persbericht.

Begin juli heeft het in Tübingen gevestigde farmaceutische bedrijf Curevac reeds een rechtszaak tegen Biontech aangespannen wegens octrooi-inbreuk; ook deze zaak betreft de mRNA-technologie.