Vakbonden boos, want aandeelhouders verdienen veel geld en personeel minder

Aandeelhouders verdienden het afgelopen kwartaal meer geld dan personeel van de bedrijven waar ze aandelen in hebben. Gemiddeld verdienden aandeelhouders 28,6 procent meer terwijl werknemers blij mogen zijn als ze de vier procent halen. Vakbonden zijn boos.

"Miljoenen werknemers die vechten om het hoofd boven water te houden zullen deze cijfers maar moeilijk kunnen geloven”, denkt topvrouw Esther Lynch van de Europese vakbondskoepel Etuc. "Het is duidelijk, nog steeds, dat er voor rijken andere regels gelden dan voor armen.”

De koepel van vakbonden vertegenwoordigt 45 miljoen werknemers en zij vinden dat Europese regeringen belastingen moeten invoeren op buitensporige winsten, plafonds in te stellen voor dividenduitkeringen en cao-overleg te steunen als middel om te zorgen dat ook werknemers een deel van de koek krijgen.

"Hen wordt verteld dat dit geen tijd voor loonsverhoging is, terwijl aandeelhouders de champagnekurken laten knallen om hun dividenduitkeringen te vieren", aldus Lynch. Ze vindt het ook zeer vervelend dat de buitensporige winsten, die volgens haar de inflatie aanwakkeren, de koopkracht van de eigen werknemers aantasten.

In de EU-27 stegen de dividenduitkeringen gemiddeld 28,6 procent en de lonen dit jaar naar verwachting 3,8 procent bij een inflatie van 9,8 procent. In Nederland stegen de dividenduitkeringen 23,4 procent en de lonen naar verwachting 3 procent bij een inflatie van 11,6 procent.