FOK! Wat een weer: de korte broek kan in de kast blijven

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Wat een heerlijk weer hadden we vandaag, het einde van de huidige hittegolf  is in zicht, maar na het weekend is er landinwaarts al snel weer kans op zomerse maxima van ruim 25 graden. 

Vandaag lagen de minimumtemperaturen  van 13.8 C bij Ell (Limburg) tot 19.8 C op Terschelling,
de maximumtemperaturen lagen van 23.1 op Vlieland tot 31.2 C bij Arcen.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?
Vanavond schijnt de zon tussen de wolken door en maakt vooral het zuiden kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. Langs de kust is de wind matig uit een meest noordelijke richting. Boven land staat er weinig wind.

Komende nacht neemt van het zuidwesten uit de kans op een regen- of onweersbui toe. Daar vooruit is er in het noorden kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 18°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordoostelijke richtingen. Langs de zuidwestkust waait de wind vrij krachtig.

Woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op een code geel voor onweersbuien.

Morgenochtend schijnt in het oosten misschien nog even de zon, maar verder is het bewolkt en vallen er geregeld buien. Lokaal kunnen stevige buien voorkomen met kans op onweer. Doordat de buien langzaam bewegen kan er plaatselijk veel regen vallen. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Morgenmiddag komen verspreid over het land flinke buien voor. Vooral in het noorden en oosten is er bij buien kans op onweer, windstoten en plaatselijk veel neerslag. In het zuiden breekt de zon later weer af en toe door. De maximumtemperatuur ligt rond 23°C. Op plekken in het oosten en noordoosten waar de zon nog goed doorbreekt kan het nog 27°C worden. Er waait boven land een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. Langs de kust is de wind soms vrij krachtig.

Morgenavond kunnen in het noorden nog enkele (onweers-)buien vallen. Verder wordt het op de meeste plaatsen droog en in het zuiden klaart het flink op. De wind komt uit het noorden en is boven land zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Af en toe zon, soms ook regen of een bui. Zaterdag waarschijnlijk droog. Eerst vrij warm, vanaf zaterdag koeler.

Woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op een code geel voor onweersbuien.

 • Wo 17-08-2022 Max. 23/27° Min. 18° Neerslag 5/15mm Neerslagkans 70%
  Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht N 2
 • Do 18-08-2022 Max. 25° Min. 16° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 50%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht N 3
 • Vr 19-08-2022 Max. 24° Min. 15° Neerslag 1/3mm Neerslagkans 70%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht W 3
 • Za 20-08-2022 Max. 22° Min. 14° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht W 4

KNMI weer en klimaatpluim 160822 (Bron: KNMI)
KNMI weer en klimaatpluim 160822 (Bron: KNMI)

Papiermolen De Schoolmeester Zaanstad (Foto:Jippie)
Papiermolen De Schoolmeester Zaanstad (Foto:Jippie)

Ooit kwam het beste papier uit de Zaanstreek. Van oudsher werd het gebruikt als verpakkingsmateriaal (het blauwe en grauwe papier) en om op te schrijven (het fijne of witpapier). De Schoolmeester is vandaag de dag de enige molen ter wereld die windgemaakt papier vervaardigt.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!