FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 juli 2022

Random Pics van de Dag #689

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Spanje: eerste Europese dode door apenpokken

In Spanje is een persoon aan de gevolgen van apenpokken overleden. Het is daarmee het eerste dodelijke slachtoffer van het virus in Europa. Eerder vandaag meldde Brazilië al het eerste sterfgeval van apenpokken buiten Afrika. Zo meldt het AD

Het Braziliaanse slachtoffer was een 41-jarige man die volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid een verzwakt immuunsysteem had en een lymfoom had. 

"Zijn comorbiditeiten verergerden zijn toestand", zei het ministerie, eraan toevoegend dat de patiënt stierf aan een septische shock nadat hij naar de intensive care was gebracht.

In de laatste cijfers meldde het Spaanse ministerie van Volksgezondheid dat er 4.298 gevallen van apenpokken zijn bevestigd in Spanje. Van de 3.750 patiënten waarover men informatie heeft, waren er 120 opgenomen in het ziekenhuis - zo'n 3,2% - hiervan is één persoon overleden. De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weigerde verdere details over de overleden persoon te verstrekken. 

Xi Jinping belt met Biden: 'bemoei je niet met Taiwan, je speelt met vuur'

De VS hebben China nodig als handelspartner. Tegelijkertijd ziet president Biden het land als de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw. Hij wil zich daarom resoluut verzetten tegen zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in het geschil over de onafhankelijkheid van Taiwan.

Volgens Chinese staatsmedia heeft het Chinese staatshoofd Xi Jinping de Amerikaanse president Joe Biden opnieuw gewaarschuwd de spanningen over Taiwan niet verder te laten escaleren. "Degenen die met vuur spelen, zullen zich uiteindelijk branden", zei Xi tijdens een "open en diepgaande" virtuele ontmoeting met Biden, volgens het officiële persbureau Xinhua. "Ik hoop dat de Amerikaanse kant dat goed begrijpt." Biden benadrukte dat er niets was veranderd in het standpunt van de VS over de kwestie Taiwan.

De videotop was de vijfde ontmoeting tussen de twee presidenten sinds Biden anderhalf jaar geleden aantrad. Desondanks is het wantrouwen tussen beide landen gegroeid: naast de uiterst moeizame handelsrelaties speelt ook het geschil over de status van Taiwan een steeds grotere rol. China ziet Taiwan als een afgescheiden provincie die - desnoods met militair geweld - met het vasteland moet worden herenigd. De Russische agressieoorlog tegen Oekraïne heeft recentelijk de vrees aangewakkerd dat Peking een soortgelijke aanpak zou gebruiken om Taiwan in te nemen.

De reden voor de recente spanningen is een mogelijk bezoek aan Taiwan door de democraat Nancy Pelosi: als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Pelosi het op twee na hoogste ambt in de VS en zal waarschijnlijk met een militair vliegtuig naar Taiwan reizen. Peking beschouwt een dergelijk bezoek als een provocatie. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had de "strenge" afkeuring van Peking woensdag al bevestigd. Pelosi zelf heeft de berichten over haar plannen voor Taiwan nog niet bevestigd.

Will Smith verbreekt stilzwijgen over Oscarincident: 'Ik heb diep berouw Chris'

Will Smith heeft na vier maanden zijn stilzwijgen over het 'Oscarincident' verbroken en sprak zich vandaag voor het eerst uit op zijn YouTube-kanaal.

Hij beantwoordde vragen over het incident. Hij werd emotioneel terwijl hij zich verontschuldigde bij Chris Rock, zijn vrouw Jada en zijn familie. "Ik heb diep berouw... ik ben een mens en ik heb een fout gemaakt", zei hij in de video.

Wat gebeurde er ook al weer?

En het 'Sorry Chris' na vier maanden:

Sari van Veenendaal bergt keepershandschoenen op

Sari van Veenendaal heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De 32-jarige keepster en aanvoerder van de Oranje zwaait na 91 officiële interlands af. Tijdens het Europees kampioenschap moest van deze zomer moest ze al na één wedstrijd afhaken vanwege een schouderblessure.

Van Veenendaal verklaart haar keuze op haar sociale media. "Ik wil niet meer iedere dag op het veld staan en iedere dag het maximale eruit halen. Het is tijd om andere dingen te doen. Het moment om afscheid te nemen voelt voor mij als het juiste. Ik wil de KNVB, PSV en alle andere clubs en mensen die me hebben geholpen tijdens mijn carrière bedanken."

Naar eigen zeggen zag Van Veenendaal het vrouwenvoetbal door de jaren heen groeien. "In het begin van mijn carrière sloot ik een weddenschap met mijn zus. Als ik ooit ook maar één euro zou verdienen in het voetbal, zou ze me meenemen naar een musical. Ik denk dat iedereen wel weet wie die weddenschap heeft gewonnen."

Na elf jaar onder de lat bij het Nederlands elftal kijkt Van Veenendaal met trots en blijdschap terug. Ze won met de Oranje het EK in 2017 en stond in 2019 in de finale op het WK. Na afloop van het WK werd ze verkozen tot beste keeper van het toernooi. Bovenaan het lijstje met hoogtepunten staat voor haar de EK-winst.

“Alles lukte, we waren goed als team, maar het komt vooral door hoe Nederland ons omarmde. Het voelt nog steeds onwerkelijk om te zien dat er fanparades waren. Toen we die beelden te zien kregen, dacht ik dat ze beelden van het toernooi van de mannen aan ons lieten zien om ons te motiveren. Dat bleken onze beelden te zijn. Europees kampioen worden is zoiets bijzonders en unieks, daar denk ik eigenlijk nog bijna dagelijks met heel veel plezier aan terug.”

In gesprek met de NOS voegt Van Veenendaal toe: "Het is bij mij altijd alles of niks geweest. Ik merk gewoon dat ik heel veel leuke dingen in het leven laat liggen omdat ik zo intens mijn sport aan het beleven ben. Ik ben steeds meer op zoek naar de leuke momenten en op dit moment maak ik die te weinig mee in het voetbal."

Van Veenendaal speelde bij FC Utrecht, FC Twente, Arsenal, Atlético Madrid en PSV. Voor het EK had Van Veenendaal al besloten dat het na het EK klaar was.

Fun met Funda #246: Met garage en echte werkplaats!

Deze woning ligt in een rustige ruim opgezette en van veel groen voorziene straat in OuderKerk aan de Ijssel. De buurt is bijzonder kindvriendelijk. De basisschool ligt om de hoek.

Ouderkerk ad IJssel ligt in gemeente Krimpenerwaard, dicht bij de randstad en heeft z'n eigen zo dorpse karakter weten te behouden. De dorpskern van Ouderkerk aan den IJssel heeft een breed scala aan voorzieningen zoals twee basisscholen en meerdere horecagelegenheden.

Deze gemoderniseerde hoekwoning aan de Wilhelminastraat heeft 3 slaapkamers en ligt op een perceel van 281m2.

De zeer ruime garage is onderkelderd, heeft een eigen cv ketel en is momenteel in gebruik als werkplaats en voor het sleutelen aan auto's/motoren. De ruimte is anders in te delen waardoor ook ruimte voor (pré)mantelzorg, mancave, hobbyruimte of iets anderszins dat vraagt om een fijne (werk)plek, kan worden gerealiseerd.

Algemeen:

  • Algehele modernisering (2014), oa. stuukwerk, vloeren, badkamer en elektrische installatie.
  • Kozijnen voor incl. voordeur zijn van kunststof i.c.m. keraliet plaatmateriaal.
  • Bouw garage met kelder (2015)
  • Badkamer en toilet hebben elektrische vloerverwarming.
  • De spouwmuur is in 2016 geïsoleerd met minerale glaswol (zgn. inblaaswol)
  • Huidige maandelijks voorschot energieleverancier 168 euro.
  • Glasvezel aanwezig. (op rol bij de woning) Aansluiting binnenkort verwacht.
  • HR combi ketel Nefit Proline uit 2009 (woning)
  • HR combi ketel Intergas Kompakt 2010 (garage/werkplaats)
  • In garage 2e meterkast voor alle buiten elektra.

Vraagprijs €400.000 k.k.

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)
Met garage en echte werkplaats! (Foto:Funda)

Vos sprint in geel naar nieuwe ritzege in Tour de France Femmes

Marianne Vos heeft de zesde etappe in de Tour de France op haar naam geschreven. Het is voor Vos haar tweede etappezege in deze Tour, in de tweede etappe van deze ronde was ze ook al de beste. De 35-jarige Nederlandse blijft ook uiteraard aan de leiding in het algemeen klassement.

In de etappe van 128 kilometer van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim reed een kopgroep naar vijftig kilometer weg uit de kopgroep. De kopgroep, met onder meer de Nederlandse Silke Smulders, nam een maximale voorsprong van twee minuten. De Franse Marie Le Net bleef het langst vooruit in de kopgroep, maar ook zij redde het niet tegen een jagend peloton. Op vier kilometer werd ze bijgehaald waarna er gesprint kon worden voor de dagzege.

Op dat moment was Lorena Wiebes niet meer aanwezig. De Nederlandse, die al twee keer wist te winnen, moest het peloton laten gaan na een valpartij. Ook Lotte Kopecky was betrokken bij die val, maar de Belgische kon wel terugkeren in het peloton. In de massasprint trok Trek-Segafredo de sprint aan voor wereldkampioene Elise Balsamo, maar de Italiaanse was niet opgewassen tegen Marianne Vos, die veruit de beste was. Vos won voor Bastianelli en Kopecky. Balsamo kwam niet verder dan een vierde plaats.

Vandaag zaterdag trekt het wielerpeloton de bergen in.

Verdachte op trekker aangehouden voor dumpen afval op A18

De politie heeft donderdagavond 28 juli een 42-jarige verdachte uit de gemeente Oost-Gelre aangehouden voor het dumpen van afval op de A18.

Omstreeks 22.15 uur werd een groep van zo’n 30 trekkers waargenomen op de N18, rijdend in de richting van de A18. Ter plaatse troffen agenten aan het begin van de A18, ter hoogte van Westendorp, een blokkade aan, waarbij afval gedumpt was. De verdachte werd op heterdaad betrapt bij het dumpen van afval op die locatie. Daarop is de verdachte op heterdaad aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak. De verdachte zit nog vast.

Het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken schade en onveilige (verkeers)situaties. De politie onderzoekt wie hiervoor verantwoordelijk zijn.

Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk. Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals de afgelopen dagen brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak. 

Meer mensen zonder ziektekostenverzekering

De GGD regio Utrecht registreert steeds meer mensen zonder zorgverzekering, bericht De Telegraaf. Zorginstellingen deden het afgelopen jaar 1200 meldingen over onverzekerde personen bij de gezondheidsdienst. Dat komt neer op gemiddeld honderd per maand, tien keer zoveel als in 2017. Zo meldt Skipr

Wie in Nederland woont, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Toch doet lang niet iedereen dit. “Dit kan komen uit onbekendheid met de wet- en regelgeving. Mensen die zich voor het eerst in Nederland vestigen of mensen die niet in Nederland wonen maar wel werken, weten niet altijd dat ze zich als verzekeringsplichtige moeten inschrijven”, aldus een woordvoerder van de GGD tegen de krant. Internationale studenten vallen onder deze groep. Anderen verzekeren zich niet uit geloofsovertuiging of omdat ze geen premie willen betalen. Ook verwarde personen en daklozen zijn vaak onverzekerd.

Nieuwe vaccinatieronde corona vanaf half september

Iedereen van 12 jaar en ouder kan in het najaar een herhaalprik tegen corona halen, zo heeft minister Kuipers van Volksgezondheid laten weten. De eerste uitnodigingen zijn voor mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact. Daarna kunnen anderen een afspraak maken. Zo meldt AT5

"De herhaalprik tegen corona is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden", zegt Kuipers. "Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd."

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. "Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, adviseert het OMT-Vaccinatie een nieuwe vaccinatieronde te starten", aldus de minister.

De herhaalprik kan drie maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting worden gehaald. Er worden nieuwere coronavaccins gebruikt bij de volgende ronde herhaalprikken. Deze moeten nog wel goedgekeurd worden door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA).

VS: '$10 miljoen voor bewijs kopstukken Russische inmenging bij verkiezingen 2016'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington looft 10 miljoen dollar uit voor bewijzen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Specifiek gaat het om het bedrijf "Internet Research Agency", een zogenaamde 'trollenfarm', die voor de presidentsverkiezingen van 2016 verdeeldheid en onrust zou hebben gezaaid in de social media. Het ministerie hoopt met name informatie te vergaren over de eigenaar van dit bedrijf en Poetin-vertrouweling Jevgeni Prigozjin. Deze zouden samen een geheim social media-campagne hebben opgezet om de toenmalige Republikeinse kandidaat Trump te helpen om de Democraat Clinton te verslaan.

Omroep Max start proefproces tegen Schiphol, is dat te activistisch?

Omroep Max begint een proefproces tegen Schiphol. Dat roept in het Mediaforum de vraag op: hoe activistisch mogen omroepen zijn? Dat is bij uitstek de taak van een omroep, vindt Paul Römer (directeur televisie bij Talpa). Andrew Makkinga (presentator en programmamaker) stelt dat omroepen moeten doorpakken. Gaat het bijvoorbeeld over racisme, dan is de angst snel dat kijkers het te activistisch of woke vinden, merkt hij.

Spanje start campagne tegen 'bodyshaming'

Vrouwen die niet voldoen aan het heersende schoonheidsideaal krijgen in de zomer vaak meewarige tot zelfs afkeurende blikken toegeworpen op het strand. Een campagne van de Spaanse regering is bedoeld om hun zelfvertrouwen een boost te geven, ook zij mogen er zijn. Het project veroorzaakt een sensatie op sociale netwerken.

De Spaanse regering is een actie gestart tegen discriminatie van vrouwen die in de zomer willen genieten van het strand en de zee zonder dat ze een "perfect lichaam" bezitten. De campagne trok meteen de aandacht en kreeg op de eerste dag meer dan 2.000 reacties op Twitter. Op een foto die is geplaatst door het Ministerie van Gendergelijkheid in Madrid, zien we drie jonge vrouwen met overgewicht in bikini terwijl ze plezier hebben op het strand, met het bijschrift "De zomer is ook van ons."

Ook staat er een grijsharige vrouw op de foto die, na een zichtbare borstamputatie, "topless" bij de zee staat en geniet. Met de campagne wil de regering van premier Pedro Sánchez de samenleving sensibiliseren in tijden van online lichaamscultus en fotofilters, hierbij niet alleen het bodyshamen aanpakken maar ook maar ook cultuur- en samenlevingsgebonden schaamte voor het eigen lijf wegnemen bij vrouwen en meisjes. "Alle lichamen tellen mee en we hebben het recht om van het leven te genieten zoals we zijn, zonder schuld of schaamte. De zomer is voor iedereen (vrouwen)", schreef de minister voor Gelijkheid, Irene Montero.

Er was veel bijval online, maar ook veel kritiek. Sommigen schreven dat alle vrouwen in Spanje altijd al naar het strand mochten. "Er zijn nu heren die zeggen dat dikke vrouwen altijd al naar het strand mochten zonder toestemming van het Ministerie voor Gelijkheid. Natuurlijk mochten we dat, maar wel onder afkeurende blikken en hatelijke opmerkingen omdat ons lichaam niet voldoet aan een ander zijn schoonheidsideaal," schreef de secretaris voor Gelijkheid, Ángela Rodríguez Pam.

De regering van Spanje trekt in het buitenland herhaaldelijk de aandacht met haar progressieve acties ten gunste van vrouwen, de acties hebben zelfs in Europa soms een baanbrekend karakter. Zo is onder meer de wet op de seksuele delicten aangescherpt en is een campagne gevoerd tegen seksistische reclame voor kinderspeelgoed. Bij politieke of economische evenementen weigeren vrouwelijke ministers soms om een groepsfoto te maken als zij daarop de enige vrouw zijn.

'NASA waarschuwt mannelijke astronauten; niet masturberen in de ruimte'

Het is voor velen een droom: astronaut worden. Zwevend door de ruimte. Voor een select groepje geluksvogels gaat deze droom uitkomen. Zij mogen de ruimte in om onze aardbol vanaf een afstand te bewonderen.

Maar wat doe je als je je eenzaam voelt of gaat vervelen, daar in het International Space Station? Nou, er hangen nogal wat regels en restricties aan die alone time in de ruimte, zo blijkt uit een interview van Conan O’Brien met een wetenschapper van NASA.

De Amerikaanse tv-presentator vroeg aan de wetenschapper of er wel eens porno wordt gekeken door eenzame ruimtevaarders. Dat is absoluut niet toegestaan, verklaarde de wetenschapper. De mannelijke astronauten worden met klem verzocht niet te masturberen. Want zonder zwaartekracht kan hun rondvliegende kwakkie nogal wat chaos veroorzaken en onbedoeld op den duur drie vrouwelijke collega’s bezwangeren. 

Volgens de Amerikaanse astronoom Dr John Millis is seks met een ander in de ruimte helemaal een “logistieke nachtmerrie”. Hij noemt problemen als zwevende lichaamssappen en krimpende jongeheren. Volgens hem kun je het vergelijken met de liefde bedrijven terwijl je aan het skydiven bent. Het is technisch gezien niet onmogelijk, maar er komt wel kunst en vliegwerk bij kijken.

Veertien boerenacties bij wegen afgelopen nacht, wegen nu goed begaanbaar

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn tot zover bekend veertien boerenacties geweest op de Nederlandse wegen. Het gaat hierbij om gedumpte troep of al dan niet aangestoken hooibalen, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De situatie op de weg valt vrijdagochtend mee, aldus de woordvoerder. Er zijn geen nieuwe door boeren opgeworpen blokkades die het verkeer hinderen.

Het was raak bij bij Bathmen nabij de A1. De situatie daar is volgens Rijkswaterstaat inmiddels weer normaal. Ook onder meer op de A7 bij Abbekerk, Marum en Wieringerwerf was een actie, evenals naast de Wijkertunnel op de A9. Voor middernacht waren er op de A7 bij Winschoten en de N18 bij Varsseveld trekkers op de weg. Hier waren ook personenauto’s die meededen aan de demonstraties.

Economisch beeld nagenoeg gelijk

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in juli nagenoeg hetzelfde als in juni, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van juli presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Stemming consumenten naar dieptepunt, producenten positiever
Het vertrouwen van consumenten daalde in juli 2022 een fractie verder naar het laagste niveau ooit. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in juli wat positiever dan in juni en lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens, export en investeringen groeien
In mei 2022 hebben consumenten 7,3 procent meer besteed dan in mei 2021. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in april 2022. Dat komt onder meer doordat de coronamaatregelen vorig jaar in mei milder waren dan in april.

Het volume van de goederenexport was in mei 4,4 procent groter dan in mei 2021. Een maand eerder groeide de export met 1,2 procent. Er werden in mei vooral meer transportmiddelen, chemische en metaalproducten uitgevoerd.

In mei 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 7,3 procent groter dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat meer is geïnvesteerd in woningen, gebouwen en machines.

Productie industrie groeit met 10 procent in mei
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 10,0 procent hoger dan in mei 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 14 procent.

Minder faillissementen in juni
Er zijn in juni 24 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei. Het aantal uitgesproken faillissementen in het eerste halfjaar van 2022 is ruim 2 procent lager dan in de eerste helft van 2021.

Prijsstijging koopwoningen vlakt verder af in juni
Bestaande koopwoningen waren in juni 16,6 procent duurder dan een jaar eerder. In mei kwam de prijsstijging uit op 18,8 procent.

Meer gewerkte uren en vacatures, meer werklozen
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,9 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind maart stonden er 451 duizend vacatures open, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor, en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen.

Het aantal werklozen kwam in juni 2022 uit op 339 duizend. Dat is 3,4 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 4 duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2021 met 5,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bbp groeit in eerste kwartaal 2022 met 0,4 procent
Volgens de tweede berekening van het CBS groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2022 met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Vooral de consumptie door huishoudens droeg positief bij.

De groei in het eerste kwartaal 2022 ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 kwam uit op 6,7 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de overheidsconsumptie.

Nederland heeft op één na hoogste gasprijs van Europa

Nederlandse huishoudens betalen veel meer voor energie dan in de meeste Europese landen. Voor gas betalen we bijna twee keer zoveel als het gemiddelde in Europa. De stroomprijs ligt bijna vijftien procent hoger.

Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl. Het onderzoek is gedaan op basis van cijfers in de Household Energy Price Index (HEPI) van juni 2022 in 33 Europese steden.

Grote verschillen
De Nederlandse gasprijs is momenteel de op één na hoogste in heel Europa, namelijk 23,2 eurocent per kilowattuur (kWh). Dat komt neer op 2,25 euro per kubieke meter (m3), inclusief belastingen. Het Europese gemiddelde ligt met 12,4 eurocent per kWh bijna de helft lager. Alleen in Zweden is het met 23,8 euro per kWh nog iets duurder dan bij ons.

In onze directe buurlanden is de gasprijs bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh. Ook huishoudens in Servië en Kroatië hebben goedkoop gas voor respectievelijk 3,3 en 5,2 eurocent per kWh. Hoge belastingen De gaskosten vormen het grootste deel van de totale energierekening. Volgens Koen Kuijper, onderzoeker bij Energievergelijk.nl, hebben we de hoge gasrekening voor een belangrijk deel te danken aan de hoge belastingen: “Ruim 37 procent van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, zoals energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot.”

Maar er is meer aan de hand, stelt Kuijper: “Markten die momenteel sterk afhankelijk zijn van geïmporteerd gas, hebben vaker hogere prijzen dan markten met meer waterkracht, kernenergie of eigen kolen in hun energiemix." Tegelijkertijd grijpt de overheid in veel landen hard in om de prijzen te dempen, bijvoorbeeld in Roemenië en Bulgarije. Daar wordt de gasprijs kunstmatig laag gehouden door prijsplafonds. Veel leveranciers opereren daar momenteel met negatieve marges.

Ook elektriciteit duur
Ook voor elektriciteit betalen we in Nederland bovengemiddeld veel, al is het verschil minder groot dan bij gas. Uit de Europese prijsindex blijkt dat we gemiddeld 30,5 eurocent per kWh betalen. Dat is 4 cent boven het Europese gemiddelde, waarmee we op de 10e plaats uitkomen in Europa. In Italië is stroom het duurste, namelijk ruim 51 eurocent per kWh. Ook onze buren, Duitsland en België, betalen met een kWh-prijs van respectievelijk 40 en 35 eurocent, meer dan wij. Toch zijn er nog genoeg landen waar stroom juist een stuk goedkoper is, zoals Frankrijk (24,8 cent) Finland (24,2 cent) en Zwitserland (21,4 cent).

Wederom betalen Hongaarse huishoudens met een stroomprijs van 9,9 eurocent per kWh het minst. Ook Montenegro (10,5 cent), Malta (12,3 cent) en Bulgarije (12,3 cent) zijn spotgoedkoop, vergeleken met Nederland.

Prijzen 42 tot 83 procent gestegen
Kuijper: “Als we kijken naar het HEPI-rapport van vorig jaar, blijkt dat de elektriciteitsrekeningen in de EU met gemiddeld 42 procent zijn gestegen, terwijl de gasprijzen met maar liefst 83 procent zijn toegenomen.” Door de torenhoge energieprijzen dreigen 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens in de financiële problemen te komen of zijn dat al, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Niet alleen lage inkomens, ook huishoudens met een inkomen boven modaal duiken in de min. “De grootste problemen verwacht ik aan het einde van dit jaar als steeds meer vaste energiecontracten zijn afgelopen en mensen meer moeten gaan stoken”, aldus Kuijper. De overheid heeft tot dusver de energiebelasting verlaagd en het btw-tarief tijdelijk teruggebracht naar 9 procent. Maar het Nibud vindt dat er nog meer nodig is om huishoudens te compenseren. In landen om ons heen wordt dat al gedaan. In België is er nu een sociaal tarief voor stroom en gas en in Frankrijk geldt een maximumbedrag voor de energierekening.

In deze 5 stappen vind je de telefoon die bij jou past

Tegenwoordig kunnen we niet zonder onze telefoon. We nemen ‘m overal mee naartoe om te appen, te scrollen op de nieuwsfeed en om muziek te luisteren. Het is dan ook voor veel mensen een belangrijke gadget om te hebben. Is het voor jou ook weer eens tijd voor een nieuwe telefoon, maar weet je niet zo goed welke? Met de onderstaande vijf stappen kunnen we je op weg helpen.

1. Formaat

Een telefoon die makkelijk in je broekzak past of een telefoon waarbij je haarscherp een serietje kan kijken: het formaat is belangrijk bij het uitkiezen van een nieuwe telefoon. De telefoon moet bovendien lekker in de hand liggen. Daarnaast is het formaat handig om te weten om alvast op zoek te gaan naar leuke telefoonhoesjes. Wanneer je al weet welke telefoon je wil, is het aan te raden om meteen een hoesje te bestellen. Zo weet je zeker dat jij jouw telefoon direct kunt beschermen.

2. Besturingssysteem

De meeste telefoons hebben een iOS- of Android-besturingssysteem. In de zoektocht naar een nieuwe telefoon is dit dan ook een belangrijk punt om bij stil te staan. Als je kiest voor een telefoon van Apple kies je automatisch voor het systeem van iOS. De rest van de telefoons draaien op Android, zoals Samsung, Huawei en Xiaomi. Ieder besturingssysteem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Apple telefoons zijn nogal wat duurder in aanschaf, maar staan wel bekend om hun goede kwaliteit. Android telefoons zijn daarentegen wat goedkoper.

3. Snelheid

Je pakt jouw telefoon erbij om iets belangrijks op te zoeken en plotseling loopt-ie vast. Argh! Niets is vervelender dan een trage telefoon. Snelheid is dus wel van degelijk belang. Vooral wanneer je de telefoon gebruikt om films te kijken en te gamen is veel werkgeheugen ideaal. Kijk dus in jouw zoektocht naar veel werkgeheugen, maar ook naar de processor. 

4. Camera

Een fotootje hier van jouw harige viervoeter en een kiekje daar van het mooie uitzicht: een camera is een belangrijk onderdeel van de telefoon volgens menig mens. Als dat voor jou ook het geval is, kijk dan of de telefoon over een goede camera beschikt. Gelukkig heeft tegenwoordig vrijwel iedere telefoon wel een goede camera, maar er zijn een aantal modellen die er met kop en schouders bovenuit steken. Zo staan de iPhone 13 en de Samsung Galaxy S21 bekend om hun goede camera’s.

5. Batterij

Een telefoon met een goede batterij is nou eenmaal een must. We kunnen er denk ik niet omheen draaien dat een telefoon die uitvalt in tijden dat je hem nodig hebt, een grote frustratie is voor iedereen. Check daarom ook de batterijprestaties van de telefoon in jouw zoektocht.

Telefoon

FOK! Wat een weer: Hollandse zomerdagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Gister waren de minimumtemperaturen van 6,3 C bij Hoogeveen tot 14,2 C bij Vlissingen,
de maximumtemperaturen van 18,7 C bij Lauwersoog tot 25,5 C bij Arcen.

De verwachting voor vandaag zijn:

Vanochtend is er vrij veel bewolking en zeer plaatselijk zou er nog een lichte bui kunnen vallen. De wind blijft uit het noordoosten waaien en is matig.

Vanmiddag breekt vooral in het midden en zuiden de zon vaker door. Vooral in het oosten is er een kleine kans op een bui. De middagtemperaturen lopen uiteen van 20°C op de Wadden tot 26°C in het zuiden en oosten. De wind draait geleidelijk naar noord en is matig, in het Waddengebied soms vrij krachtig.

Vanavond schijnt de zon eerst nog af en toe. De kans op een bui in het zuiden van Limburg neemt geleidelijk af. Landinwaarts is er weinig wind, in de kustgebieden staat er een matige noordenwind


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon en geleidelijk warmer. Vooral op zondag en maandag kans op wat regen, voor de rest overwegend droog.  De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Vr 29-07-2022 Max. 24° Min. 14° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht N 3
  • Za 30-07-2022 Max. 24/25° Min. 13/14° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht W 2
  • Zo 31-07-2022 Max. 24/26° Min. 14/16° Neerslag 1/3mm Neerslagkans 50%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
  • Ma 01-08-2022 Max. 24/26° Min. 16/18° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht W 3
  • Di 02-08-2022 Max. 25/27° Min. 14/17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 7 Windkracht ZW 3
  • Wo 03-08-2022 Max. 25/29° Min. 17/18° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3

Windmolen bij Pont Buitenhuizen, aan Noordzeekanaal (Foto: Jippie)
Windmolen bij Pont Buitenhuizen, aan Noordzeekanaal (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.