Xi Jinping belt met Biden: 'bemoei je niet met Taiwan, je speelt met vuur'

De VS hebben China nodig als handelspartner. Tegelijkertijd ziet president Biden het land als de grootste geopolitieke uitdaging van de 21e eeuw. Hij wil zich daarom resoluut verzetten tegen zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in het geschil over de onafhankelijkheid van Taiwan.

Volgens Chinese staatsmedia heeft het Chinese staatshoofd Xi Jinping de Amerikaanse president Joe Biden opnieuw gewaarschuwd de spanningen over Taiwan niet verder te laten escaleren. "Degenen die met vuur spelen, zullen zich uiteindelijk branden", zei Xi tijdens een "open en diepgaande" virtuele ontmoeting met Biden, volgens het officiële persbureau Xinhua. "Ik hoop dat de Amerikaanse kant dat goed begrijpt." Biden benadrukte dat er niets was veranderd in het standpunt van de VS over de kwestie Taiwan.

De videotop was de vijfde ontmoeting tussen de twee presidenten sinds Biden anderhalf jaar geleden aantrad. Desondanks is het wantrouwen tussen beide landen gegroeid: naast de uiterst moeizame handelsrelaties speelt ook het geschil over de status van Taiwan een steeds grotere rol. China ziet Taiwan als een afgescheiden provincie die - desnoods met militair geweld - met het vasteland moet worden herenigd. De Russische agressieoorlog tegen Oekraïne heeft recentelijk de vrees aangewakkerd dat Peking een soortgelijke aanpak zou gebruiken om Taiwan in te nemen.

De reden voor de recente spanningen is een mogelijk bezoek aan Taiwan door de democraat Nancy Pelosi: als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Pelosi het op twee na hoogste ambt in de VS en zal waarschijnlijk met een militair vliegtuig naar Taiwan reizen. Peking beschouwt een dergelijk bezoek als een provocatie. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had de "strenge" afkeuring van Peking woensdag al bevestigd. Pelosi zelf heeft de berichten over haar plannen voor Taiwan nog niet bevestigd.