WK-zilver voor zevenkampster Vetter, Barshim pakt hoogspringgoud

Het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft maandagnacht Nederlandse tijd een mooie finalesessie opgeleverd. Nederland was er prima vertegenwoordigd en dat leverde zelfs een medaille op, niet geheel verrassend.

200m mannen, series
Olympisch kampioen Andre de Grasse was al niet in topvorm en moest vanwege COVID-19 zelfs helemaal afzeggen. Wereldkampioen Noah Lyles zat er wel prima bij en was in een simpele 19,98 seconden de snelste, vlak voor zijn jonge Amerikaanse landgenoot Erriyon Knighton en de Dominicaan Alexander Ogando (beiden 20,01 seconden).

Zevenkamp vrouwen
Anouk Vetter ging aan de leiding na zes onderdelen, de Belgische tweevoudig olympisch kampioene Nafissatou Thiam moest zo'n anderhalve seconde goedmaken. Even leek Vetter bij te kunnen blijven, maar dat zat er toch niet in: Thiam liep de 800 meter van haar leven, werd vijfde in een dik persoonlijk record van 2:13,00 minuten en won de zevenkamp met een ijzersterke 6947 punten.

Vetter finishte in een wat matige 2:20,09 minuten en pakte zilver met 6867 punten, wel een Nederlands record. De Amerikaanse Anna Hall won de 800 meter in 2:06,67 en pakte zo brons met 6755 punten. Emma Oosterwegel sloot de zevenkamp met 6440 punten als zevende af.

3000m steeplechase mannen, finale
De finale liep niet helemaal soepel in het begin: in ronde één stond er nog een cameraman op de baan, niet veel later ging de Keniaan Leonard Kipkemoi Bett onderuit. Na een rustig begin werd het tempo na zo'n anderhalve kilometer opgeschroefd door tweevoudig regerend kampioen Conseslus Kipruto uit Kenia en de Ethiopiërs Getnet Wale en Lamecha Girma - hun landgenoot Hailemariyam Amare zat er in de slotfase goed bij, maar ging bij de laatste passage van de waterbak onderuit.

Yemane Haileselassie uit Eritrea pakte even de leiding, maar ook hij werd teruggepakt en in de laatste 200 meter kwam olympisch kampioen Soufiane El Bakkali naar voren. Op de Marokkaan stond in de eindsprint weer geen maat en in 8:25,13 minuten pakte hij na olympisch goud ook de wereldtitel, voor Girma (8:26,01) en Kipruto (8:27,92).

1500m vrouwen, finale
Al heel snel werd duidelijk dat er maar vier dames kans maakten, hoewel Hirut Meshesha uit Ethiopië daar ook af moest haken. Zo ging het tussen haar landgenote Gudaf Tsegay, de Keniaanse tweevoudig olympisch kampioene Faith Kipyegon en de op haar tanden bijtende Schotse Laura Muir. Tsegay leek kans te maken, maar de versnelling van Kipyegon was toch echt te sterk: ze won in een indrukwekkende 3:52,96 minuten, voor Tsegay (3:54,52) en Muir (3:55,28).

Hoogspringen mannen, finale
Mutaz Essa Barshim verkeerde weer eens in uitstekende vorm en de Qatarees liet er geen gras over groeien: na zes sprongen, allemaal probleemloos, was hij als enige over 2,37 meter gesprongen. De Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok deed één poging en probeerde het twee keer op 2,39 meter, maar dat lukte niet: zijn 2,35 meter leverde wel zilver op. Brons was voor de Oekraïner Andriy Protsenko met 2,33 meter.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Yulimar Rojas wint al enige tijd alles wat er te winnen valt en ook nu was dat het geval: met 15,47 meter sprong de Venezolaanse wereldrecordhoudster de wedstrijd op slot, ze kwam er zelf ook neit meer overheen. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts pakte 14,89 meter in haar eerste sprong het zilver, de Amerikaanse Tori Franklin pakte met 14,72 meter het brons.

Discuswerpen vrouwen, kwalificatie
Jorinde van Klinken begon niet heel lekker, hoewel haar eerste worp van 62,15 meter uiteindelijk ook genoeg bleek te zijn. Ze deed er in haar laatste poging nog wel een forse schep bovenop: met 65,66 meter hoefde ze uiteindelijk alleen de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman voor zich te dulden, die na twee foutworpen eindigde met 68,36 meter.