Mariupol: Azov-commandant geeft overgave Azovstal toe

In de afgelopen week hebben honderden Oekraïense strijders zich overgegeven vanuit Azovstal. Een door ntv.de geverifieerde video suggereert dat de leiding van het Azov-regiment nog steeds in de fabriek aanwezig is.

Update 16.00 uur: De resterende Oekraïense verdedigers van de staalfabriek in de havenstad Mariupol geven voor het eerst hun overgave publiekelijk toe. "De legerleiding heeft het bevel gegeven om te stoppen met het verdedigen van de stad", zei regimentscommandant Denys Prokopenko van Azov in een videoboodschap. Dit moet het leven en de gezondheid van de soldaten in het garnizoen beschermen.

Volgens Russische informatie hebben meer dan 1.900 Oekraïense soldaten zich al overgegeven en worden ze gevangen gehouden. De commandanten zouden echter nog steeds in de bunkers op het fabrieksterrein aanwezig zijn. "Er is een bepaalde operatie gaande, waarvan ik de details niet zal zeggen", zei de plaatsvervangend commandant van het regiment, Svyatoslav Palamar.

Met Engelse ondertiteling:

Eerdere berichtgeving: Sviatoslav Palamar, een commandant van het Oekraïense Azov-regiment, zegt in de gisteren gepubliceerde video: "Vandaag is de 85e dag van de oorlog. Ik en de leiding blijven nog steeds in de Azov-vallei."

Ook benadrukt hij dat er maatregelen worden genomen waarvan hij de details niet kan noemen. De video met Palamar werd gepubliceerd op Telegram en gedeeld door tal van Oekraïense media. Het weerlegt berichten, vooral van Russische zijde, dat Palamar de Azovstal-fabriek al heeft verlaten. 

Ntv.de heeft de opnamedatum van de video geverifieerd op basis van de metadata.