FOK! Wat een weer!: afvoerputje van Europa + mist

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag groet ik u eens niet!

De titel zegt het al een beetje en verraadt ook een beetje mijn stemming betreffende het weerbeeld.

Gisterochtend was er veel bewolking en het voelde wat klam aan vond ik. Ook ontstond er wat stapelbewolking en hoewel de kans op een bui dermate klein was, was een kleine verrassing niet uitgesloten. Dat kwam mede doordat de wind ook tijdelijk een zuidelijke richting had gekozen. Mijn vermoeden was dat we met een convergentielijntje te maken hadden, en ik vreesde het ergste omdat de lucht in noordwestelijke richting strakblauw was.

En inderdaad. Na een windstille ochtend kwam er ineens een briesje te staan, maar niet uit de richting die we hebben moeten. Vanaf zee dus en zodra dat gebeurd was brak de lucht open en kreeg ik voor de mildjardste keer, en er komt nog zeker een miljard bij, een volstrekt zonnige middag voor de kiezen.

Dit lijntje met bewoking trok maar heel langzaam naar het oosten toe, want in delen van Amsterdam bleef het nog lang bewolkt. In ons land bleef het over het algemeen droog. Dit was echter niet het geval nét over de grens .....

Goed, in Zeeland is ook een bui geweest, maar die hield het niet lang vol en daar zijn verder ook weinig berichten van. 

Meer, maar vooral zwaardere buien dus in België. Het kwam ook tot onweer en de regen viel er soms met bakken uit de lucht. Op diverse plaatsen kwamen tot 25 mm. Momenteel zijn deze nog aanwezig. Doordat ze vrijwel stil hangen valt er dus heel veel water. Frapant is dat ze allemaal nét over de grens ontstaan. Je kan ze zien zwaaien vanaf ons eigen grondgebied en misschien ruik je de regen daar ook wel van. Vandaar dat ik een beetje spreek over het afvoerputje van Europa. 

Uiteraard was het voor de Bevrijdingsfestivals natuurlijk prima weer. 

Ondertussen heeft zich ook mist gevormd op zee en deze zal de komende uren het noordwesten van het land bereiken. Vannacht breidt de mist zich dan over een groot deel van het land uit. Het zicht kan behoorlijk slecht worden, dus hou daar even rekening mee. Vriezen doet het echter met 8 graden zeker niet meer.

De ochtend start de dag grijs met nevel, mist en laaghangende bewolking. In de loop van de ochtend lost dit zaakje allemaal op en dan breekt de zon weer door. (GAAP) In de middag hebben we dan een afwisseling van zon en stapelwolken, waarbij de meeste zonuren bestemd zijn voor .... juist ja.  

De temperaturen zijn prima. Op de Wadden is het met 14 graden ook wat minder kil dan de afgelopen tijd. In het zuiden en oosten halen we echter kwikstanden van méér dan 20 graden. In Maastricht kan het zelfs 23 graden worden. De wind is westelijk en is zwak tot hooguit matig.

Het zou kunnen zijn dat er in de nacht van morgen op zaterdag en zaterdagochtend enige regen gaat vallen. Misschien wel een paar millimeter. Een druppel op een gloeiende plaat uiteraard. Toch ben ik er niet zeker van dat dat overal gaat gebeuren. Dat zijn zaken voor morgen.  

De groentjes maar weer!  

Meeuwen aan zee (Foto: DJMO)
Een groepje meeuwen ziet voedsel! Fraaie foto van DJMO! (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!