Iets meer faillissementen in maart

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in maart 7 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 168 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 5 meer dan in februari.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Aantal faillissementen naar branche februari en maart 2022 (CBS)
Aantal faillissementen naar branche februari en maart 2022 (CBS)