New York: aanslag metrostation Brooklyn, 29 gewonden waarvan 10 door kogels

Een man in een werkvest zette een gasmasker op, opende een bus die een metrowagon met rook vulte en opende toen het vuur, zei de politie; Volgens burgemeester Eric Adams werkten de bewakingscamera's die de schietpartij hadden kunnen vastleggen niet.

Minstens  29 mensen raakten gewond, van wie 10 door geweervuur, in de metro in Brooklyn tijdens de dinsdagochtendspits, zeiden functionarissen.

De zoektocht naar de schutter werd dinsdagmiddag gehinderd door het feit dat een beveiligingscamera op het 36th Street-metrostation niet werkte, zei burgemeester Eric Adams. Er was een "storing in het camerasysteem van dat specifieke station", zei dhr. Adams op de WCBS 880-radio.

Rond 8.24 uur, toen de trein het station binnenreed, in de wijk Sunset Park, zette de man, die een bouwvest droeg, een gasmasker op voordat hij schoten loste die mensen in de trein en het nabijgelegen perron raakten, zei politiecommissaris Keechant L. Sewell.

De schietpartij veroorzaakte paniek en chaos aan boord van de trein. Toen de treindeuren opengingen en de rook het station opkwam, vluchtten veel mensen uit de metrowagon. Stoelen en auto's in de metro zaten onder het bloed toen mensen om hulp riepen.

De schutter ontsnapte en bleef op vrije voeten, aldus de politie. Hij is nog niet publiekelijk geïdentificeerd. Een hoge wetshandhaver zei dat er een pistool was gevonden in het metrostation.

De functionaris zei ook dat de schutter naar New York was gereden in een gehuurd U-Haul-voertuig.

De brandweer zei dat vijf mensen in kritieke toestand verkeren, maar allen zijn stabiel. 

Tijdens een persconferentie zei commissaris Sewell dat de politie op zoek was naar een man met een zwaar postuur die een groen bouwvest en een grijs sweatshirt droeg. Gouverneur Kathy Hochul adviseerde New Yorkers om "waakzaam en alert" te blijven en zei: 

Video's die op sociale media werden geplaatst, toonden angstige reizigers die uit een wagon het perron opvluchtten terwijl rook het station vulde. Commissaris Sewell zei dat er geen actieve explosieven waren gevonden ter plaatse of in metro's.