Poetin: kan 'genocide' in Donbass niet langer tolereren

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat een genocide in de Donbass niet langer kan worden getolereerd, aldus het persagentschap Ria. Hij heeft de vermeende genocide echter niet bewezen.

Volgens het agentschap Ifax zei Poetin dat de inzet in Oekraïne onvermijdelijk is geweest, Rusland moest worden beschermd. De strijdkrachten zouden zijn uitgerust met de modernste wapens en traden moedig en efficiënt op, aldus Poetin, volgens Tass.

Van Tass:

Een botsing met de anti-Russische troepen die in Oekraïne werden gekoesterd, was onvermijdelijk, het was slechts een kwestie van tijd. Deze mening werd dinsdag geuit door de Russische president Vladimir Poetin tijdens een gesprek met medewerkers van de binnenlandse ruimtevaartindustrie op de Vostochny-kosmodrome.

"Oekraïne begint te veranderen in een anti-Russische steunpilaar, de spruiten van nationalisme en neonazisme die al lang bestaan, beginnen daar te groeien", verklaarde het staatshoofd. "Het neonazisme was is gegroeid, en de botsing van Rusland met deze krachten was onvermijdelijk, ze kozen alleen het juiste moment om aan te vallen", benadrukte Poetin.

Het staatshoofd benadrukte dat de daaropvolgende gebeurtenissen aantoonden hoe diep de neonazistische ideeën in Oekraïne zijn geworteld. "Dit is een duidelijk feit. Neo-nazisme is helaas een feit van het leven geworden in een vrij groot land dicht bij ons. Dit is duidelijk: het was onvermijdelijk, de enige vraag was wanneer," voegde hij eraan toe.

Poetin merkte op dat de Russische Federatie bij het bereiken van de doelen van een speciale militaire operatie de bevolking van Donbass helpt en aan de andere kant "maatregelen neemt om de veiligheid van Rusland zelf te waarborgen". "Het is duidelijk dat we geen andere keuze hadden, dat klopt. En het lijdt geen twijfel dat de doelen [van de speciale operatie] zullen worden bereikt", besloot hij. "De doelen zijn absoluut begrijpelijk, ze zijn nobel", benadrukte Poetin. "Het belangrijkste doel is om de mensen in Donbass te helpen, de mensen van Donbass, die we erkenden, werden hiertoe gedwongen omdat de autoriteiten van Kiev, onder druk van het Westen, weigerden zich te houden aan de akkoorden van Minsk die gericht zijn op een vreedzame oplossing van de problemen van Donbass", voegde de president eraan toe.

Het staatshoofd feliciteerde werknemers in de industrie en Russen op de dag van de kosmonauten en merkte op dat hij afzonderlijk de warmste woorden zou willen richten tot het militair personeel van de Russische lucht- en ruimtemacht. "Vandaag nemen onze officieren deel aan een speciale militaire operatie in de Donbass, in Oekraïne. Ze bieden hulp aan de volksrepublieken van Donbass. Ze treden moedig, bekwaam, efficiënt en effectief op, ze gebruiken de modernste soorten wapens met unieke, ongeëvenaarde eigenschappen", zei hij.

Poetin herinnerde eraan dat de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, publiekelijk had verklaard dat Kiev geen van de punten van Minsk-2 leuk vond, "andere functionarissen zeiden dat de uitvoering van de Minsk-overeenkomsten onmogelijk was." "Ze weigerden dat publiekelijk. Nou, het is gewoon onmogelijk om deze genocide, die acht jaar heeft geduurd, vol te houden", benadrukte het staatshoofd.