FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 maart 2022

Random Pics van de Dag #583

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wilders wil aandacht, verstuurt Tweet als persbericht: politiek is corrupt

Geert Wilders is kennelijk een beetje bang voor een tekort aan aandacht. Rond half vijf vanmiddag stuurde hij onderstaande Tweet de wereld in, met de vage mededeling dat 'politieke elite van VVD tot CDA' door en door corrupt zou zijn. Hij is van mening dat het van alle kanten stinkt. 

Kennelijk kreeg zijn Tweet niet genoeg aandacht van de MSM, want rond 20:15 ontvingen we exact dezelfde tekst als persbericht in de redactiemail. Tekort aan aandacht? Bang om niet gezien te worden door de MSM? We hebben de PVV om opheldering en context gevraagd, maar een reactie blijft vooralsnog uit. 

Persbericht Geert Wilders
Persbericht Geert Wilders

Will Smith vlucht van Twitter

De bitchslapper van de week, hij die niet tegen grappen kan, hij die geweld ok vindt, hij die censuur met geweld verdedigt, Will Smith, heeft zijn twitter op zwart gegooid. Blijkbaar vond hij alle support voor hem, zijn vrouw, Chris Rock toch iets teveel worden.

Zoals mogelijk ook in hun huwelijk, staat zijn vrouw momenteel nog wel open voor contact met anderen.

Update 21:48 uur:
Met dank aan gebruiker foton, weten we dat het mogelijk niet slap-happy Will's eigen keuze was, maar Twitter die het account heeft opgeschort. Mogelijk vond Twitter het geweld van ene meneer Will S. live op TV niet ok.

Geïnteresseerde partijen kunnen zich nog immer melden bij Jada.

Toereikender studietoeslag voor studenten met medische beperking

Studenten die vanwege een structurele medische beperking niet kunnen bijverdienen krijgen vanaf 1 april een minimumbedrag aan studietoeslag om dat gat te dichten. Dat maakt minister Schouten vandaag bekend.

Studenten kunnen hun inkomsten uit verschillende bronnen halen. Bijvoorbeeld door studiefinanciering, soms een bijdrage van hun ouders en via een bijbaantje. Voor studenten met een medische beperking is het echter niet altijd mogelijk om naast de tijdsbelasting die de studie met zich meebrengt te werken. Inkomsten via een bijbaan kunnen zij daarom niet generen. Sinds 2015 keert de overheid daarom aan deze studenten een individuele studietoeslag toe. Uit onderzoek is echter gebleken dat de regeling minder vaak wordt gebruikt dan was verwacht en dat er soms grote verschillende bestaan in de hoogte van de uitkering tussen gemeenten. Door een aantal verbeteringen door te voeren hoopt het kabinet dat de verschillen tussen gemeenten kleiner worden en meer studenten gebruik gaan maken van de studietoeslag.

Het kabinet heeft van de studietoeslag een minimumbedrag gemaakt, dat alle gemeenten moeten uitkeren aan studenten met een medische beperking. De nieuwe studietoeslag kent geen vermogenstoets en loopt op naarmate de student ouder wordt, tot een bedrag van 300 euro per student. Het staat gemeenten vrij om dit bedrag te verhogen, maar door het stellen van een minimum is de basis voor iedere studenten, ongeacht woonplaats, hetzelfde. Studenten met een medische beperking kunnen de studietoeslag aanvragen bij de eigen gemeente.

Indrukwekkende docu over Hitlers kindsoldaten

Op Dolle Dinsdag – 5 september 1944 – sloegen zo’n zestigduizend NSB’ers, vooral vrouwen en kinderen, op de vlucht naar Duitsland na aanhoudende geruchten over de naderende geallieerden. Van de jongens in deze groep werd geëist dat zij zich zouden inzetten voor de Duitse oorlogsvoering. Ze werden van hun ouders gescheiden en overgebracht naar zogenaamde weersportkampen van de Hitlerjugend in Oostenrijk. In de AVROTROS-documentaire Hitlers kindsoldaten, NSB-kinderen geronseld voor de Waffen-SS, maakt Jan Hendriksen- zo’n jongen van toen- nog een keer de tocht die zijn leven voor altijd veranderde.

In het voorjaar van 1945 werden de honderden Nederlandse jongens in de kazerne van Graz als SS'ers klaargestoomd om naar het naderende Oostfront te gaan. Vele van hen kregen voortijdig met oorlogsgeweld te maken. Bombardementen, fusillades en massamoorden vonden plaats op het kazerneterrein. Heftige gebeurtenissen waar de nog levende getuigen, zoals Jan, nog altijd aan terugdenken. Wie waren deze kindsoldaten en hoe kwamen zij als de laatste SS'ers terecht in de maalstroom van de oorlog? In Hitlers Kindsoldaten blikken in totaal vijf toenmalige kindsoldaten terug op deze levensbepalende gebeurtenissen.

Uit Hitlers Kindsoldaten, NSB-kinderen geronseld voor de Waffen-SS, blijkt dat degenen die tekenden voor de SS veelal onder druk werden gezet of na valse beloftes werden overgebracht naar de SS-kazerne in Graz. Jongens die wegliepen, werden opgepakt en riskeerden de doodstraf.

Geallieerde piloten, verzetsstrijders en deserteurs werden op het kazerneterrein gefusilleerd. Begin april 1945 vond een massamoord plaats, toen meer dan 150 Hongaarse Joden op het exercitieterrein werden doodgeschoten door dronken SS'ers. De meeste jonge rekruten moesten op hun kamers blijven, maar iedereen hoorde het schieten. Daarna volgde de tocht naar het front en de vlucht voor het Russische leger.

Nu, 77 jaar later, zijn er nog maar weinig van deze getuigen in leven. Na het grootste deel van hun leven gezwegen te hebben, vertellen zij nu hun complete verhaal. Nog altijd denken ze dagelijks terug aan deze gebeurtenissen die zo'n diepe stempel hebben gedrukt op hun leven.

Deze documentaire is mede tot stand gekomen door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Hitlers Kindsoldaten, NSB-kinderen geronseld door de Waffen-SS, is op maandag 18 april om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Hezemans schrijft NASCAR-historie, Chastain wint na episch einde

Op het Circuit of the Americas in Texas is zondagavond een stukje autosportgeschiedenis geschreven: Loris Hezemans maakte zijn debuut in de NASCAR Cup Series, het hoogste niveau in de Amerikaanse stockcarracerij, als eerste Nederlander ooit.

De race begon met Ryan Blaney op poleposition, Daniel Saurez naast hem en Cole Custer met Tyler Reddick op de tweede rij - Loris Hezemans maakte zijn historische debuut vanaf de 36e plek. Al binnen de eerste paar bochten pakte Suarez de leiding over en die stond hij in de rest van de stage niet meer af: hij won stage één, voor Blaney, Alex Bowman en Joey Logano - Hezemans kwam als 36e door.

Austin Cindric en Reddick namen de kopposities over bij de herstart, nadat ze eerder al binnen waren geweest. In bocht één ging het bij diezelfde herstart fout in het middenveld: onder meer Suarez kwam in de problemen, viel flink veel posities terug en moest ook nog eens gelijk de pitstraat in om de schade enigszins uit te deuken.

In de slotfase van stage twee vochten Cindric en de sterk naar voren gekomen Ross Chastain een mooi duel uit om de leiding, tot ze beiden naar binnen kwamen voor nieuwe banden en brandstof. Denny Hamlin ging zo naar de leiding en pakte ruimschoots de winst in de tweede stage, voor Kyle Busch, Logano en Blaney.

Met Logano en Blaney voorop konden we door voor de laatste 36 ronden van de race, hoewel Logano bij de herstart al in de fout ging en posities verloor. Een spin van Cindric zorgde even voor een caution, maar al vrij snel konden we weer door met nu Chastain en road course-specialist AJ Allmendinger voorop - Hezemans reed inmiddels op plek 31, recht voor Cindric en Logano.

Een door een achterblijver veroorzaakte caution werd gelijk gebruikt om een in principe laatste pitstop te maken, waar Chastain als winnaar uit de bus kwam. Hij had zo de leiding, voor Briscoe, Reddick, Alex Bowman en Allmendinger. Briscoe nam na een mooi gevecht de leiding over, tot de volgende caution een feit was: bij Bubba Wallace ging er een wiel vandoor.

Met Briscoe en Chastain voorop werd het groen weer gezwaaid, Allmendinger bleef in het spoor van het duo en nam even later de op plek twee rijdende Briscoe te grazen. Een stilgevallen Ricky Stenhouse zorgde snel voor een volgende caution, Chastain en Allmendinger hadden de eerste posities in handen op het moment dat er weer geracet kon worden, twaalf ronden voor het einde.

Chastain behield de leiding, Reddick werkte zich op naar de tweede plek. Na een volgende korte caution kwam Allmendinger terug langs Reddick, achter Chastain. Niet veel later was de volgende caution een feit, helaas was het dit keer Loris Hezemans die stil was gevallen. Er stonden nog drie ronden op het programma bij de herstart, waar Chastain en Allmendinger weer voorop reden.

Reddick kwam binnendoor en buitenom langs beiden en pakte in bocht twee de leiding, maar de volgende caution was al gelijk een feit: Logano, Kurt Busch en Kyle Larson gingen iets te hard tekeer. De herstart leverde weer een flinke knokpartij op, dit keer kwam Chastain toch als eerste uit de eerste bochtenserie, met nog anderhalve ronde te gaan.

In de laatste ronde knalde Allmendinger binnendoor bij Chastain, terwijl ook Bowman er ineens weer bij zat. Chastain knokte zich kneiterhard terug, Allmendinger én Bowman raakten in de clinch en Allmendinger ging in de rondte. Chastain hield het vol en na een bizarre laatste paar bochten pakte hij zijn allereerste overwinning, voor Bowman en Christopher Bell.

Terugluisteren: filmredacteur Daan te gast bij Radio 1 voor Oscar-uitslag

Gisternacht werden in Los Angeles de Oscars uitgereikt. Naast dat de ceremonie weer voor genoeg opvallende momenten zorgde, met als hoogtepunt de klap in het gezicht van Chris Rock door Will Smith, is er ook al maanden kritiek. Daan de Witte (daan1601) ging in het radioprogramma 'Vroeg!' in gesprek met Stephan Komduur om de vraag te beantwoorden of de kritiek die er al jaren is op de Oscars terecht is en of er nog wel ruimte is voor awardshows in de huidige entertainmentwereld.

Tweede Kamer wil geen aanwezigheid Rutte bij toespraak Zelenskyy

Minister-president Mark Rutte is donderdag niet welkom in de Tweede Kamer om te luisteren naar de videotoespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Rutte had gevraagd om erbij te mogen zijn, maar kreeg nul op het rekest.

Koning reikt eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit aan Andrť Kuipers

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag op Paleis Noordeinde de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt aan astronaut André Kuipers.

De onderscheiding is bij Koninklijke Beschikking van 14 maart 2022 aan de heer Kuipers toegekend wegens zijn bijzondere persoonlijke verdiensten, onder meer vanwege zijn sterk onderscheiden bijdrage voor de nationale- en internationale ruimtevaart, het voor een breed publiek toegankelijk maken van zijn vakgebied en voor zijn rol als koning van wapenen bij de inhuldiging van Zijne Majesteit de Koning in 2013.

De eremedaille voor Kunst en Wetenschap wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. Aan de verlening ligt tevens een bijzondere band ten grondslag met het Koninklijk Huis.

Vierhonderd slachtoffers staatsontvoering hadden terug kunnen zijn bij hun ouders

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt was gisteren te gast bij takshow Humberto om te praten over het toeslagenschandaal. Een half jaar geleden beloofde Minister President Rutte onderzoek. Hadden Minister President Rutte en zijn kabinet hun taak serieus genomen dan waren 400 kinderen inmiddels teruggeplaatst bij hun ouders. Die kans is verkeken. 1115 kinderen zijn van hun ouders geroofd door de Staat, wellicht meer.   

One Piece Odyssey aangekondigd

Bandai Namco kondigt een nieuwe One Piece-game aan, dat wordt ontwikkeld in het oogpunt van het 25-jarig bestaan van de serie.

De game is een open-world RPG waarin je met Monkey D. Luffy en zijn crew een origineel verhaal meemaakt, geschreven door Oda zelf. Dit keer geen game die het verhaal uit de manga volgt, maar iets nieuws.

Tijdens hun reis worden de Straw Hats onder leiding van Monkey D. Luffy opgeslokt door een enorme storm op zee en belanden ze midden in de storm op een mysterieus eiland vol natuur, van elkaar gescheiden, met de Thousand Sunny helemaal kapot. Spelers moeten samenwerken met Luffy en de leden van zijn bemanning om opnieuw de zeilen te hijsen. Adio, een nieuw personage in de game en de monsters die de spelwereld bevolken zijn ontworpen met medewerking van Eiichiro Oda, de auteur van One Piece.

De game moet in 2022 uitkomen voor pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Deze Oscarwinnaars kun je nu meteen al thuis streamen

Dit jaar was tijdens de Academy Awards een goed jaar voor de streamingdiensten. Niet alleen was de winnaar van Beste Film een zogenoemde 'streamingfilm' (een film die tegelijk met de bioscooprelease, of überhaupt in plaats van een bioscooprelease, op een streamingdienst te zien was), ook andere winnaars zijn óf streamingfilms, óf zijn inmiddels te zien op de streamingdiensten van de studio's die de films oorspronkelijk in de bioscopen uitbrachten. En daarom is het dit jaar voor veel filmliefhebbers met één of meerdere abonnementen enorm simpel om van een paar winnende titels meteen de schade in te halen.

Welke winnaars zou je, als je het juiste abonnement hebt natuurlijk, meteen vandaag kunnen gaan kijken?

CODA

Winnaar Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol voor Troy Kotsur, Beste Bewerkte Scenario. Te zien op: Apple TV+.

West Side Story

Winnaar Beste Vrouwelijke Bijrol voor Ariana DeBose. Te zien op Disney+.

Summer of Soul

Winnaar Beste Documentaire. Te zien op Disney+.

Encanto

Winnaar Beste Animatiefilm. Te zien op Disney+.

King Richard

Winnaar Beste Acteur voor Will Smith. Te zien op HBO Max.

The Eyes of Tammy Faye

Winnaar Beste Actrice voor Jessica Chastain, Beste Makeup en haar. Te zien op Disney+.

The Power of the Dog

Winnaar Beste Regie voor Jane Campion. Te zien op Netflix.

Dune

Winnaar Beste Cinematografie, Productiedesign, Geluid, Score, Visual Effects, Montage. Te zien op HBO Max.

Cruella

Winnaar Beste Kostuumontwerp. Te zien op Disney+.

Van Gaal raadt Ten Hag af om naar Manchester United te gaan: "Niet naar commerciŽle club"

De geruchten gaan al weken rond en de eerste gesprekken zouden inmiddels al zijn gevoerd, Ajax-trainer Erik ten Hag vertrekt na dit seizoen mogelijk naar Manchester United. Bondscoach Louis van Gaal, die daar zelf trainer is geweest, raadt het Ten Hag af om naar de club te gaan, zo meldt AT5. Dit omdat Manchester United volgens de bondscoach een commerciële club is, en geen voetbalclub.

Op de persconferentie in aanloop naar het duel tussen Oranje en Duitsland op dinsdagavond in de Arena kreeg Van Gaal de vraag of Ten Hag een goede trainer voor Manchester United zou zijn. Volgens de bondscoach is Ten Hag "een geweldige coach", maar hij weet niet zeker of hij naar de huidige nummer zes van de Engelse Premier League moet verkassen.

"Manchester United is een commerciële club en dat zijn moeilijke keuzes voor een coach. Je kunt beter naar een voetbalclub gaan. Ik ga zijn carrière niet begeleiden, dan belt hij me zelf maar. Maar hij moet kiezen voor een voetbalclub, niet voor een commerciële club", aldus Van Gaal.

Oorlog drijft graanprijzen op, maar brood is vooralsnog niet overal duurder

Door de oorlog in Oekraïne is de prijs van tarwe wereldwijd flink gestegen. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd en is - samen met Rusland - verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde tarweproductie. Toch wordt het brood niet gelijk overal in de stad duurder, zoals bij Hartog's Volkoren in Amsterdam. Zo meldt AT5

Eigenaar Fred Tiggelman verwacht dat zijn broodprijzen zeker tot de zomer niet zullen stijgen. Zijn tarwe komt van boeren uit de Haarlemmermeerpolder en Hartog maakt er - als enige bakker in Nederland - zelf meel van. "We zijn behalve bakker ook molenaar." En dat maakt flexibel in tijden van crisis. "We krijgen veel de vraag waarom bij andere bakkers het brood duurder wordt en bij ons niet. Dan leggen we uit dat we de ketens allemaal in eigen beheer hebben en dat het dan niet nodig is."

Daar komt bij dat Tiggelman vorig jaar al een flinke voorraad tarwe heeft ingekocht. "Ik vermoedde eigenlijk al dat er onrust zou komen in de grondstoffenhandel vanwege een oorlog in Oekraïne."

Ook in de Tweede Wereldoorlog verhoogde bakkerij Hartog de prijzen niet. "De situatie was toen wel even anders, maar toen hebben we nog jaren na de oorlog te horen gekregen van klanten dat ze het konden waarderen dat onze broodprijs niet misbruikt werd. Met de informatie van toen willen we dat nu ook weer doen. Als we omhoog gaan met de prijs dan is dat echt nodig, maar niet omdat we hogere marges willen maken."

Als de broodprijzen bij Hartog al zullen stijgen, dan zal het niet met veel zijn. "Wat de graanprijs betreft hoeven wij zeker nog niet omhoog. Maar de energieprijzen, de boterprijzen, de zuivelprijzen en die van olie... dat wordt wel een dingetje. Dus we zullen gerust wel omhoog gaan, maar dan wel minimaal."

26 miljoen mensen in Shanghai in coronalockdown

De Chinese stad Shanghai is begonnen aan een lockdown vanwege een grote uitbraak van het coronavirus.

De maatregel wordt stapsgewijs uitgevoerd en geldt eerst vier dagen in het oostelijke deel van de stad met 26 miljoen inwoners, daarna gaat het westelijke deel tot in de vroege ochtend van 5 april 'op slot'.

Tijdens de lockdown komt het openbaar vervoer stil te liggen, zijn bruggen en tunnels gesloten en werken mensen vanuit huis. Tijdens de lockdown zal er grootscheeps worden getest op corona. Lees verder bij RTL.

Verstappen: "Een pittige, maar goede race"

Na een zinderende wedstrijd wist Max Verstappen gisteravond de Grand Prix van Saudi-Arabië te winnen. Na een spannend duel met Charles Leclerc beslechtte de Nederlander de tweestrijd in de laatste rondes van de wedstrijd. De wereldkampioen noemde de grand prix in Jeddah een "een pittige, maar goede race".

"We hadden een klein beetje geluk met de safety car, waardoor we van de derde naar de tweede plek opschoven. Dat was natuurlijk jammer voor Checo, maar ik denk dat we daarna echt een goede snelheid hadden. We probeerden vervolgens om aan te haken. Ik zag dat Charles in de snelle bochten aan het pushen was, dus ik probeerde mijn banden te sparen. Na de virtual safety car zag je dat hij problemen met zijn banden had. Ik had een paar keer de kans om aan te vallen, maar Charles speelde het slim in de laatste bocht. Het was al met al niet makkelijk om aan hem voorbij te komen, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik ben blij dat we het seizoen nu eindelijk goed zijn begonnen", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur is onder de indruk van Ferrari en voorziet een spannend duel met de Italiaanse renstal. "Elk circuit is natuurlijk anders, maar je ziet wel dat het heel dicht bij elkaar zit. Ik moet zeggen dat de bandenslijtage er bij de Ferrari goed uit ziet, dus dat zijn nog dingen waar we naar kunnen kijken. We hebben het dit weekend in ieder geval goed gedaan."

Oscarwinnaars 2022 en Will Smith slaat door

In Los Angeles vond vannacht de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, ofwel de Oscars, plaats.

Nadat vorig jaar vanwege Covidrestricties de uitreiking plaats vond in iets dat leek op de lobby van een restaurant was er nu weer gewoon een goedgevulde zaal wat de sfeer ten goede kwam, tot het moment dat Chris Rock op kwam en zijn stukje komedie deed.

Waar bij de repetities (inclusief de general) Will Smith niet ingreep besloot hij dit nu wel te doen. Nadat Chris Rock een grap maakt over het bijna kale hoofd van actrice, schrijfster, producer, regisseuse en echtgenote van Will Smith - Jada Pinkett Smith - door gekscherend te vragen waar G.I. Jane 2 blijft lacht Will Smith hardop. Naast hem zien we echter Jada, die er NIET om lacht. Als vervolgens de camera switcht naar Chris Rock zien we Will Smith het podium op komen. Chris Rock lacht nog, want die denkt dat er iets lolligs gaat gebeuren, maar vervolgens twijfelt Will Smith niet en geeft hem een behoorlijk klap vol in het gezicht en loopt daarna stevig terug naar zijn stoel, een verbouwereerde Chris Rock achterlatend.

'Will Smith just slapped the shit out of me,' zegt hij nog, schaapachtig lachend, maar Will is resoluut. 'Keep my wife's name out your fucking mouth!' schreeuwt hij woedend vanaf zijn stoel. Chris zegt nog dat het niet meer was dan een GI Jane-grapje, maar Smith herhaalt alleen - nog bozer - 'Keep my wife's name out your fucking mouth!'

Ongecensureerde video:

Later wint (spoiler) Will Smith de Oscar voor beste acteur en staat hij huilend op het podium een verhaal op te hangen over het beschermen van familie. Hierbij verontschuldigt hij zich tegenover iedereen, behalve Chris Rock.

Context: Jada heeft een aandoening waardoor haar haar uitvalt en waardoor ze zichzelf kaal scheert. Of dat reden is om geweld te gebruiken?

Hoe dan ook, er werden ook nog oscars uitgereikt. Dune won 6 Oscars, maar greep naast de belangrijkste. CODA, een film over een horend meisje in een doof gezin, won de Oscar voor beste film, Jane Campion won haar tweede 'best director' Oscar voor 'The Power of the Dog'. Beste acteur en actrice waren respectievelijk Will Smith voor 'King Richard' en Jessica Chastain voor 'The Eyes of Tammy Faye'.

Hieronder de volledige lijst met genomineerden en winnaars.

BEST PICTURE
Belfast
CODA
Don't Look Up
Drive My Car
Dune
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley
The Power of the Dog
West Side Story

ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE
Jessie Buckley, The Lost Daughter
Ariana DeBose, West Side Story
Judi Dench, Belfast
Kirsten Dunst, The Power of the Dog
Aunjanue Ellis, King Richard

ACTOR IN A SUPPORTING ROLE
Ciaran Hinds, Belfast
Troy Kotsur, CODA
Jesse Plemons, The Power of the Dog
J.K. Simmons, Being the Ricardos
Kodi Smit-McPhee, The Power of the Dog

INTERNATIONAL FEATURE FILM
Drive My Car
Flee
The Hand of God
Lunana: A Yak in the Classroom
The Worst Person in the World

DOCUMENTARY
(SHORT) Audible
Lead Me Home
The Queen of Basketball
Three Songs for Benazir
When We Were Bullies

DOCUMENTARY FEATURE
Ascension
Attica
Flee
Summer of Soul
Writing with Fire

ORIGINAL SONG
King Richard
Encanto
Belfast
No Time to Die
Four Good Days

ANIMATED FEATURE FILM
Encanto
Flee
Luca
The Mitchells vs. The Machine
Raya and the Last Dragon

ADAPTED SCREENPLAY
CODA
Drive My Car
Dune
The Lost Daughter
The Power of the Dog

ORIGINAL SCREENPLAY
Belfast
Don't Look Up
King Richard
Licorice Pizza
The Worst Person in the World

ACTOR IN A LEADING ROLE
Javier Bardem, Being the Ricardos
Benedict Cumberbatch, The Power of the Dog
Andrew Garfield, Tick, Tick... Boom!
Will Smith, King Richard
Denzel Washington, The Tragedy of Macbeth

ACTRESS IN A LEADING ROLE
Jessica Chastain, The Eyes of Tammy Faye
Olivia Colman, The Lost Daughter
Penelope Cruz, Parallel Mothers
Nicole Kidman, Being the Ricardos
Kristen Stewart, Spencer

DIRECTOR
Kenneth Branagh, Belfast
Ryusuke Hamaguchi, Drive My Car
Paul Thomas Anderson, Licorice Pizza
Jane Campion, The Power of the Dog
Steven Spielberg, West Side Story

PRODUCTION DESIGN
Dune
Nightmare Alley
The Power of the Dog
The Tragedy of Macbeth
West Side Story

CINEMATOGRAPHY
Dune
Nightmare Alley
The Power of the Dog
The Tragedy of Macbeth
West Side Story

COSTUME DESIGN
Cruella
Cyrano
Dune
Nightmare Alley
Westside Story

ACHIEVEMENT IN SOUND
Belfast
Dune
No Time to Die
The Power of the Dog
Westside Story

ANIMATED SHORT FILE
Affairs of the Art
Bestia
Boxballet
Robin Robin
The Windshield Wiper

LIVE ACTION SHORT FILM
Ala Kachuu — Take and Run
The Dress
The Long Goodbye
On My Mind
Please Hold

ORIGINAL SCORE
Don't Look Up
Dune
Encanto
Parallel Mothers
The Power of the Dog

VISUAL EFFECTS
Dune
Free Guy
No Time to Die
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Spider-Man: No Way Home

FILM EDITING
Don't Look Up
Dune
King Richard
The Power of the Dog
Tick, Tick... Boom!

MAKEUP AND HAIRSTYLING
Coming 2 America
Cruella
Dune
The Eyes of Tammy Faye
House of Gucci

Leeftijd kan een rol spelen in kans op asbestkanker bij kortdurende blootstelling

Het duurt gemiddeld ongeveer 40 jaar voordat amfibool-asbest na inademing kan leiden tot borst- en longvlieskanker (mesothelioom). Leeftijd op het moment van blootstelling, is dan ook van invloed op de kans dat er (nog) kanker kan ontstaan. Het komt incidenteel voor dat werknemers een korte periode teveel van deze asbestsoort inademen.

In dat geval moet ook leeftijd in de risicobeoordeling meegenomen worden. Voor andere vormen van asbest volstaat de bestaande methode om de kans op kanker bij een korte blootstelling aan te hoge concentraties asbest te bepalen. Dat concludeert het RIVM in het rapport ‘Risicobepaling van een kortdurende beroepsmatige blootstelling aan asbest'.

Soorten asbest en kanker
Asbest kan kanker veroorzaken. De belangrijkste vormen zijn borst- en longvlieskanker (mesothelioom) en longkanker. In Nederland is gebruik van asbest daarom verboden. Door hun beroep kunnen mensen zonder het weten, incidenteel, een korte periode (bijvoorbeeld een paar maanden) een te hoge concentratie asbest inademen. Bijvoorbeeld als ze werken met oudere materialen waarvan niet bekend is dat er asbest in zit.

De twee meest toegepaste soorten asbest in Nederland zijn chrysotiel (80-90%) en amfibool (10-20%). Inademing van amfibool-asbest geeft het hoogste risico op het krijgen van mesothelioom. Deze vorm van kanker ontstaat pas gemiddeld ongeveer 40 jaar na de blootstelling. Longkanker door asbest kan al vanaf 10 jaar na blootstelling ontstaan.

Het risico op kanker
Om te berekenen welk risico mensen in hun werk lopen, wordt alleen gekeken naar hoeveel asbest wordt ingeademd. Een korte blootstelling aan veel vezels geeft dan dezelfde kans op kanker als een langdurige blootstelling aan weinig vezels. Leeftijd op het moment van blootststelling wordt bij deze methode niet meegenomen. Het RIVM onderzocht of er reden is om deze methode aan te passen in het geval van kortdurende blootstelling aan te hoge concentraties asbest.

Conclusie
Het RIVM concludeert dat de huidige methode in de meeste gevallen geschikt is om de kans op kanker bij een korte blootstelling aan te hoge concentraties asbest te bepalen. Alleen voor amfibool-asbest geldt dat ook de leeftijd waarop iemand wordt blootgesteld een rol speelt in de kans op kanker. Dat heeft te maken met de lange tijd (gemiddeld ongeveer 40 jaar) die het duurt voordat iemand ziek wordt. Zonder rekening te houden met leeftijd wordt de kans op kanker bij jonge werkenden te laag ingeschat en bij oudere werkenden te hoog.

Voorbeeld uit de praktijk
Ahmed is 66 en gaat bijna met pensioen. Tijdens zijn laatste klus heeft hij zonder het te weten gewerkt met oudere materialen waarin asbest aanwezig was. Daardoor is hij een korte periode (korter dan 1 jaar) blootgesteld aan te hoge concentraties amfibool-asbest. De kans dat hij mesothelioom krijgt is klein. Deze vorm van kanker ontstaat pas na gemiddeld 40 jaar. Hij is dan al 106. Mensen in Nederland worden gemiddeld niet zo oud.

Rob is een collega van Ahmed. Ze hebben samen aan de klus gewerkt. Rob is 25. Over 40 jaar is hij pas 65. De kans is dus groter dat hij nog leeft, als mesothelioom zou kunnen ontstaan. Daarom speelt leeftijd een rol in de risicobeoordeling van amfibool-asbest.

Het RIVM heeft dit onderzoek gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Ernstig verwarde man rijdt in op politieauto en ramt tuinhek

De politie stelt een onderzoek in naar een vernieling die is gepleegd bij een woning aan de Nassaulaan in Steenbergen. Een inwoner van die plaats reed met een personenauto in op het toegangshek. Dat hek raakte fors beschadigd. Er raakte niemand gewond.

Omstreeks 09.00 uur op zondagochtend 27 maart meldden diverse weggebruikers in Steenbergen bij de politie dat er een personenauto op een zeer asociale manier rondreed in de plaats. Hij veroorzaakte gevaar voor andere mensen die aan het verkeer deelnamen.

In de meldingen gaven getuigen een goede omschrijving van het voertuig, dus agenten keken uit naar de auto tijdens hun surveillance. Op een zeker moment zien agenten de betreffende auto recht op hen af komen rijden. Gelukkig kunnen zij hun dienstauto net op tijd de berm in sturen om een frontale aanrijding te voorkomen. De auto suisde vervolgens als een speer rakelings langs de auto waar de agenten in zaten. Dit is dan ook de reden dat de agenten aangifte doen tegen de automobilist.

Aangehouden
Slechts een ogenblik later meldt de bewoner van de woning aan de Nassaulaan dat er bij zijn woning een auto tegen het toegangshek aan is gereden. De agenten gaan meteen ter plaatse en zien inderdaad een zwaar beschadigde personenauto tegen het eveneens zwaar beschadigde hek aan staan. De bestuurder van de auto, een 53-jarige inwoner van Steenbergen wordt direct aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. De politie start een onderzoek naar de oorzaak en toedracht van dit feit. Vooralsnog is er niets bekend over het motief van de Steenbergenaar.

De man zal in het politiecellencomplex een verklaring mogen afleggen over de vernieling. Een officier van justitie gaat zich in het strafrechtelijk proces verdiepen om een beslissing te nemen over de tenlastelegging van strafbare feiten en eventuele vervolging van de aangehouden verdachte. Omdat de aangehouden verdachte ernstig verward gedrag vertoonde zal ook overleg gaan plaatsvinden met zorginstanties. Dit gaat buiten het strafrecht om.

FreestyleskiŽrs en snowboarden sluiten World Cup-seizoen af met slopestyle

In het Zwitserse Silvaplana is ook in de laatste van de grote olympische sporten het World Cup-seizoen afgesloten: zowel in het freestyleskiën als het snowboarden stond in het fraaie Zwitserse oord nog een slopestylewedstrijd op het programma.

Snowboard, mannen
Marcus Klevelenad uit Noorwegen noteerde in de tweede en laatste run een uitstekende score van 91,60 punten en dat leverde hem de winst op. Landgenoot Mons Roisland bleef met 90,20 punten steken op plek twee, de jonge Australiër Valentin Guseli completeerde met 89,40 punten het podium. Casper Wolf werd 37e, Niek van der Velden startte niet en de eindzege in het World Cup-klassement - waarin Van der Velden achtste werd - was voor de Nieuw-Zeelander Tiarn Collins.

Snowboard, vrouwen
Anna Gasser sloot het seizoen op indrukwekkende wijze af: in haar tweede finalerun was ze met 95,40 punten met afstand de beste. Plek twee was met 90,20 punten voor de Canadese Laurie Blouin, terwijl 87,20 voor Kokomo Murase uit Japan genoeg was om plek drie én de eindzege in de World Cup te pakken - voor Melissa Peperkamp was er een elfde plek, in het eindklassement werd ze vijfde.

Freestyleskiën, mannen
Nog eens Noors succes, want op de ski's was Birk Ruud de beste met zijn 94,50 punten in de eerste run. De Amerikaan Mac Forehand kwam tot 91,75 punten en de tweede plek, terwijl Andri Ragettli uit Zwitserland zich met 90,00 punten verzekerde van plek drie en de eindwinst in de World Cup.

Freestyleskiën, vrouwen
Niet bepaald voor het eerst was Kelly Sildaru weer eens de beste: de jongedame uit Estland sprong en gleed 88,25 punten bij elkaar, goed voor de dag- en eindwinst. Tess Ledeux uit Frankrijk pakte met 80,50 punten de tweede plek, voor de 79,25 van de Noorse Johanne Killi.

Politie en gemeente treden op tegen illegale straatraces

Naar aanleiding van overlastklachten van omwonenden over illegale races die plaats zouden vinden in Zevenbergschen Hoek (omgeving Spoordreef en Geldersedijk), heeft de politie, samen met de gemeente Moerdijk, zondag  op die meldingen geacteerd.

Al sinds enige tijd klagen buurtbewoners dat de rust verstoord wordt door crossgeluiden die afkomstig zijn van de illegale straatraces, bovendien ontstaat er gevaar voor overige weggebruikers op het industrieterrein. Zondag 27 maart 2022 bleek dat er dertien motoren en rond de 150 auto’s naar Zevenbergschen Hoek waren gekomen om daar te racen en te kijken.

Geen vergunning
Sowieso is er een vergunning van de gemeente nodig om een dergelijk evenement te mogen organiseren, maar die wordt niet afgegeven omdat het terrein waar de deelnemers op rijden niet voor het houden van races bedoeld is. Het is een industrieterrein en geen afgeschermd circuit. Dat maakt de races gevaarlijk en daarmee illegaal.

Bij eerdere edities in de afgelopen weken zijn al bekeuringen uitgedeeld en werden deelnemers en organisatie verzocht het terrein te verlaten. Hieraan werd dan geen gehoor gegeven. De tijd van waarschuwen was  voorbij en de politie trad  dus, samen met de handhavers van de gemeente Moerdijk, repressief op. In totaal werden dertig mensen bekeurd voor verschillende overtredingen. Ook werden dertien motoren en een quad in beslag genomen. Op de in beslag genomen voertuigen gaat de politie technisch onderzoek uitvoeren. Mochten er zaken niet in orde zijn dan maakt de politie proces-verbaal op tegen de eigenaars.

Stevig optreden tegen illegale straatraces is belangrijk, onderstreept burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Moerdijk. “Het gaat om enorme overlast voor omwonenden en zeer gevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. Daarom pakten we vandaag fors uit en dat heeft resultaat gehad.”

Voorkomen
Om de illegale straatraces in de toekomst te voorkomen plaatst de gemeente Moerdijk hekken op het industrieterrein die nóg duidelijker maken dat deze omgeving niet bedoeld is voor gevaarlijke illegale straatraces. Ook zal er door juristen bekeken gaan worden of de gemeente vanuit een bestuursrechtelijk traject kan optreden tegen de deelnemers. Immers is al meerdere malen duidelijk gemaakt dat zij niet mogen racen in Zevenbergschen Hoek.

Stoffelijk overschot in water aangetroffen, politie zoekt getuigen

In de Maas in Maastricht is zondagmiddag nabij de Kennedybrug een stoffelijk overschot aangetroffen. Rond 15.00 uur kwam een melding bij de hulpdiensten binnen dat er zich mogelijk een lichaam in het water bevond. Brandweer en politie gingen poolshoogte nemen en troffen inderdaad in het water een lichaam aan.

De politie heeft een onderzoek opgestart om de identiteit van de persoon te kunnen achterhalen. Ook wordt onderzocht wat de mogelijke doodsoorzaak is. Mensen die in hun omgeving iemand missen of andere informatie hebben die met deze zaak verband kan houden, worden gevraagd zich te melden. Dat kan via 0900-8844.

Vader en zoon overleden, mogelijk familiedrama in Maastricht

Waarschijnlijk ligt een familiedrama ten grondslag aan het incident waarbij in de nacht van vrijdag op zaterdag twee slachtoffers te betreuren waren. Dat komt vooralsnog uit het rechercheonderzoek naar voren.

Vrijdagavond werden in een woning aan de Lambrecht van Middelhovenweg in Maastricht twee slachtoffers aangetroffen; een zwaargewonde man en een stoffelijk overschot van een man. Het betrof de bewoners, vader en zoon, van het pand. De zwaargewonde vader overleed later die nacht in de ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vermoedelijk heeft de vader zijn zoon en vervolgens zichzelf van het leven beroofd. Onderzoeksbevindingen tot nu toe wijzen in die richting. Beide slachtoffers zijn door geweervuur om het leven gekomen.

De recherche hoopt in de loop van komende week het onderzoek af te ronden.

Canada voor het eerst sinds 1986 naar het WK voetbal

Canada heeft zich zondag voor het eerst in 36 jaar weer geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach John Herdman verzekerde zich van deelname aan de eindronde in Qatar door met 4-0 van Jamaica te winnen. Mexico kan een ticket dankzij Ajacied Edson Álvarez ook nauwelijks meer ontgaan.

Canada had tegen Jamaica voldoende aan een punt en na dertien minuten stond het 1-0. Cyle Larin schoot raak in de rechterhoek na een mooie pass door het midden van Stephen Eustáquio. Vlak voor rust verdubbelde Tajon Buchanan de voorsprong door de bal van dichtbij binnen te werken na een voorzet van Jonathan David.

In de slotfase besliste Junior Hoilett de wedstrijd en zorgde Adrian Mariappa met een eigen doelpunt voor de 4-0. Oud-PSV'er Atiba Hutchinson viel na ruim een uur spelen in bij de thuisploeg. Canada deed in 1986 voor het eerst én voor het laatst mee aan het WK. Toen eindigde de ploeg met nul punten en nul goals troosteloos onderaan in een groep met de Sovjet-Unie, Frankrijk en Hongarije.

De Verenigde Staten en Mexico kunnen de koffers ook zo goed als zeker pakken. De VS was in de voorlaatste speelronde met 5-1 te sterk voor Panama en de Mexicanen versloegen Honduras met 0-1. Ajacied Álvarez zorgde na rust met een kopbal voor het enige doelpunt.

Beide landen hebben drie punten meer dan nummer vier Costa Rica, waartegen de VS donderdag nog speelt. Het verschil in doelsaldo tussen VS en Costa Rica is tien doelpunten. Voor Costa Rica wacht waarschijnlijk een play-off tegen Nieuw-Zeeland of Tahiti. De Amerikanen zitten wegens een veel beter doelsaldo echter op rozen. Mexico sluit de kwalificatiereeks thuis af tegen El Salvador en is bij een punt hoe dan ook zeker van het WK.

FOK! Wat een weer: bewolking, mist en opklaringen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de noordelijke helft van het land is het momenteel bewolkt en komt nevel en mist voor. In de zuidelijke helft is het onbewolkt en komen lokaal mistbanken voor. De nevel en mist zullen in de loop van de ochtend verdwijnen en de bewolking in de noordelijke helft van het land zal in de tweede helft van de ochtend oplossen. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen zonnig en droog. In het noordelijk kustgebied kunnen de wolkenvelden hardnekkig zijn en in de middag zou ook langs de westkust weer bewolking vanaf de Noordzee het land op kunnen drijven. In de avond trekt de bewolking in het noorden opnieuw zuidwaarts. De maxima liggen tussen 9°C op de Wadden en lokaal 20°C in het zuidoosten. In de ochtend is de wind zwak noordoostelijk, in de middag wordt de wind noord tot noordwest en is dan zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking geleidelijk toe. Vooral in het midden en oosten is er kans op mist. De minima lopen uiteen van lokaal 2°C in het midden en oosten tot 7°C in het zuidoosten. De wind waait uit richtingen tussen noord en noordoost en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Dinsdag overdag klaart het in het midden en noorden deels op. In het zuiden blijft het bewolkt en valt er af en toe regen, in de avond trekt de regen geleidelijk naar het zuidoosten weg. De maxima liggen tussen 8°C op de Wadden en lokaal 13°C in het midden en zuiden. De noord- tot noordoostenwind trekt aan naar matig, aan de westkust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

SaharazandSp (Foto: Kroezel)

Blijft een bijzonder fenomeen de effecten van Saharazand. Kroezel maakte deze foto uit de omgeving van Malaga. (Foto: Kroezel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Extreem zeldzame Charizard Pokťmonkaart levert 382.000 euro op bij veiling

Voor een zeldzame Pokémonkaart van de vuur-Pokémon Charizard is 420.000 dollar (382.000 euro) geboden. Dat is het hoogste bedrag wat ooit voor een dergelijk type kaart is betaald. 

Het kaartspel van de populaire gamefranchise is na 25 jaar nog steeds immens populair, zowel onder de jeugd als onder verzamelaars.

IS eist dodelijke aanval IsraŽlische politieagenten in Noord-IsraŽl op

Twee Israëlische politieagenten zijn zondag gedood bij een schietpartij. Bij de aanslag raakten ook minstens zes andere mensen gewond. De twee aanslagplegers, allebei Israëlische staatsburgers van Arabische afkomst, werden door agenten gedood. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid opgeëist voor de schietpartij. Zo meldt het AD

OekraÔense steden opnieuw zwaar onder vuur

Verschillende Oekraïense steden waren zondagavond opnieuw het doelwit van Russische luchtaanvallen. Volgens Oekraïense media hebben verschillende zware explosies de hoofdstad Kyiv, evenals Lutsk, Rivne en Kharkiv, geschokt.

In Lutsk in het noordwesten van Oekraïne werd 's avonds een brandstofdepot getroffen. In alle regio's van het land waren eerder al luchtalarmen afgegaan. Ondertussen beschuldigt de Oekraïense leiding het Russische leger van 'onmenselijke oorlogstactieken'. Deze omvatten de "gedeeltelijke of totale blokkade van humanitaire corridors, blokkade van belegerde steden", schreef de adviseur van president Volodymyr Zelenskyy, Mykhailo Podolyak, 's avonds op Twitter.

Kyiv eist een VN-missie voor bescherming Tsjernobyl

Oekraïne heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een speciale beschermingszone in te stellen voor de kerncentrale van Tsjernobyl. Volgens vicepremier Iryna Vereshchuk moet daar een speciale VN-missie de leiding nemen.

"In termen van nucleaire veiligheid vormen de onverantwoordelijke en onprofessionele acties van het Russische leger een ernstige bedreiging, niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor honderden miljoenen Europeanen", zei ze volgens Ukrajinska Pravda.

"Daarom eisen we onmiddellijke maatregelen van de VN-Veiligheidsraad om de uitsluitingszone van de kerncentrale van Tsjernobyl te demilitariseren en een speciale VN-missie op te zetten", zei Vereshchuk. Dit zou het risico van een herhaling van het ongeval in Tsjernobyl door de Russische bezetter moeten verkleinen.

Volgens Vereshchuk slaan Russische troepen grote hoeveelheden munitie op in de buurt van de reactor.

Daarnaast ontstaan er regelmatig grotere bosbranden uit in het gebied rond de reactor, wat tot ernstige gevolgen zou kunnen leiden. De bluswerkzaamheden zouden door Russische troepen worden gehinderd. Door de branden kunnen radioactieve deeltjes in de lucht komen die door de wind verder worden verspreid. Zaterdag had het Oekraïense ministerie van Milieu in totaal 31 brandhaarden geregistreerd op het terrein van Tsjernobyl.

Koning brengt werkbezoek aan Koninklijke Marine tijdens NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen

Zijne Majesteit de Koning heeft zaterdag 26 en zondag 27 maart een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Marine in Noorwegen. De Koninklijke Marine neemt deel aan oefening Cold Response, een grote tweejaarlijkse NAVO-oefening met ruim 30.000 deelnemers.

Sommige algoritmes zijn een gevaar voor iedereen

Recentelijk stond in het NRC een artikel over het probleem van algoritmisch etnisch profileren. Dit kwam ter sprake in context van fraudebestrijding bij de overheid. Ik heb altijd hele dubbele gevoelens als het aankomt op dit soort zaken. Niet omdat ik etnisch profileren toejuich, maar eerder omdat het vaak geschreven wordt door niet-techneuten en dat veroorzaakt problemen. 

El Salvador roept noodtoestand uit na 76 bendemoorden in slechts twee dagen tijd

In El Salvador is de noodtoestand uitgeroepen na 76 bendemoorden in slechts twee dagen tijd.

Vrijdag werden er 14 mensen gedood en 62 mensen op zaterdag in een golf van geweld die jarenlang 'ongezien' is gebleven, waardoor straatbendes effectief de macht hebben over veel buurten in de hoofdstad San Salvador.

De nationale politie denkt dat de moorden het werk zijn van enkele van de beruchte straatbendes van het land en heeft vijf leiders van de Mara Salvatrucha ook wel MS-13 genoemd gearresteerd.

Het congres van het Midden-Amerikaanse land keurde zondag het verzoek van president Nayib Bukele voor de status van noodtoestand goed. Het decreet zou de grondwettelijke rechten van vrijheid tot bijeenkomsten opschorten en de arrestatieregels voor 30 dagen versoepelen, maar dit kan worden verlengd.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.