FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 maart 2022

Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix

Nikita Mazepin zal niet mogen deelnemen aan de Grand Prix van Groot-Brittannië. Motorsport UK heeft besloten iedere coureur van Russische of Belarussische afkomst te weigeren. Hiermee wordt de Rus — na het verdwijnen van de Uralkali-stickers — nog meer in het nauw gebracht.

Door de oorlog in Oekraïne deed het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eerder een oproep om sporters uit Rusland en Belarus te weren. Zo ver ging de FIA niet, maar eiste wel dat coureurs uit Rusland en Belarus mogen deelnemen mits ze onder de zogeheten FIA-vlag racen. Tevens moeten ze aangeven achter de FIA-waarden wat betreft vrede en politieke neutraliteit te staan en mogen de kleuren van de desbetreffende landen niet op de bolides aanwezig zijn.

“Motorsport UK veroordeelt de oorlogsdaden van Rusland en Belarus in Oekraïne en toont zich solidair met iedereen die getroffen is door het conflict. Dit is een moment waarop de internationale autosportgemeenschap moet handelen en haar steun moet laten zien aan de mensen in Oekraïne en onze collega’s bij de Oekraiënse autosportfederatie FAU”, zo verklaart David Richards, de voorzitter van Motorsport UK.

Daarmee is de toekomst van Mazepin in de Formule 1 allerminst zeker. Mochten de wegen tussen Haas F1 en de Rus scheiden, dan is Pietro Fittipaldi de eerste keuze, zo stelde teambaas Günther Steiner eerder. Het blijft voor Mazepin echter mogelijk om onder de FIA-vlag uit te komen of een licentie aan te vragen bij een andere nationale autosportbond.

Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix (GEPA pictures / Red Bull Content Pool)
Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix (GEPA pictures / Red Bull Content Pool)

PSV verslaat tiental Go Ahead Eagles en staat in finale KNVB bekertoernooi

PSV heeft zich als eerste club geplaatst voor de finale van het TOTO KNVB Beker-toernooi. De Eindhovenaren wonnen in de Adelaarshorst met 1-2 van Go Ahead Eagles. Het wordt voor PSV de eerste bekerfinale sinds 2013.

PSV had in de eerste helft het betere van het spel, maar zonder grote kansen te creëren. Bij de eerste doelpoging van Go Ahead Eagles kwam de thuisploeg via een kopbal van Iñigo Córdoba op voorsprong. Vlak voor rust kwam PSV op gelijkehoogte. Eran Zahavi zorgde daarvoor, waarna nog voor rust Go Ahead-verdediger Joris Kramer het veld met rood moest verlaten na een overtreding op Zahavi.

PSV stond de hele tweede helft met één man meer en uiteindelijk zouden de Eindhovenaren het overwicht uitbuiten. Joey Veerman zorgde voor de 1-2. Na het doelpunt van de middenvelder kreeg PSV nog goede kansen om de score verder uit te diepen, alleen werden die kansen niet benut. Go Ahead Eagles mocht tot de laatste minuut hopen op een verlenging af te dwingen, maar de defensie van PSV kwam niet meer in de problemen, waardoor de ploeg van Roger Schmidt in de finale staat van het KNVB Beker-toernooi.

Chaotische NASCAR-race levert zege op voor kampioen Larson

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want op de AutoClub Speedway van Fontana werd de tweede reguliere race verreden van het seizoen in de NASCAR Cup Series, wat tot het einde strijd opleverde.

De race begon met Austin Cindric voor het eerst op poleposition en Erik Jones naast hem, Kyle Busch en Denny Hamlin vormden de tweede rij. Tyler Reddick nam de touwtjes vroeg in handen, maar de eerste caution kwam ook al snel: Kyle Busch ging in de rondte. Chase Elliott reed goed voorin mee, maar ook hij ging in de rondte.

De eerste stage verliep verder relatief ordentelijk en werd gewonnen door Reddick, voor Jones, William Byron en Chase Briscoe. In de tweede stage zorgde een schuiver van Christopher Bell voor een caution en ook Keselowski maakte een flinke schuiver, maar uiteindelijk was het Reddick die ook de tweede stage won, wederom voor Jones.

Met Reddick en Jones kon de derde en laatste stage beginnen, maar dat ging niet lang goed voor de leider: hij kreeg een lekke band en werd daarna ook nog eens geraakt door Byron. Kort nadat de caution voorbij was kwam de volgende alweer om de hoek kijken: Brad Keselowski werd in het middenveld aangetikt door Bubba Wallace en spinde.

Ondertussen kwam Joey Logano naar de leiding en met hem en Kyle Larson voorop konden we door met nog 35 ronden te gaan. Ook nu duurde het weer niet lang, want Ross Chastain kwam in de problemen en veroorzaakte een caution, wat de leiding in handen bracht bij Briscoe, die niet naar binnen was gekomen voor een pitstop.

Elliott was ondertussen weer terug aan het front en reed samen met Larson rap langs Briscoe. De twee vochten behoorlijk stevig, waarbij Elliott even tegen de muur gedrukt werd en Logano zich ook kwam melden. Het was bepaald niet de dag van Elliott, want nadat hij Larson en Logano niet kon volgen spinde hij ook nog eens.

Met inmiddels nog zes ronden te rijden en Larson met Daniel Suarez voorop werd het groen weer gezwaaid, maar Austin Dillon was degene die uit het niks de bedreiging voor Larson vormde. De twee vochten nog een onverwacht mooi duel uit en dat werd wel 'gewoon' gewonnen door Larson, voor Dillon, Jones, Suarez en Logano.

Random Pics van de Dag #561

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hoe zou Nederland in oorlog eruit zien?

Oorlog in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog is dat voor iedereen vrijwel ondenkbaar geworden. Nooit weer was het devies. Maar sinds een kleine week is het oorlogsgeweld in Oekraïne volop los gebarsten. Dit filmpje van Sunchaser uit 2015 geeft een, nu surrealistisch, beeld weer van hoe Nederland er in oorlogstijd uit zou kunnen zien. Het leger bevrijdt de Beestenmarkt in Leiden van terroristen.  

Zelenskyy na geraakt Holocaustmonument; 'Poetin wil ons volk uitroeien'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft Rusland ervan beschuldigd Oekraïne, zijn geschiedenis en zijn bevolking te willen uitroeien. Zelenskyy deed de uitspraak vandaag in een videoboodschap - een dag na de aanslag op Kiev, waarbij ook het Holocaustmonument Babi Yar werd getroffen.

Babi Yar is de plaats waar Duitse bezettingstroepen en hun Oekraïense hulptroepen tienduizenden Joden hebben afgeslacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Deze aanval laat zien dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut onbekend is," zegt Zelenskyy. "Ze weten niets van Kiev, van onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal orders om onze geschiedenis uit te wissen, ons land, ons allemaal."

Zelenskyy vervolgde: "We zijn allemaal opnieuw gestorven door toedoen van Babi Yar. Hoewel de wereld herhaaldelijk heeft beloofd dat dit nooit meer zal gebeuren." Hij wordt steeds wanhopiger en vraagt om meer hulp: "Zie je niet wat er gebeurt, ook al heeft iedereen beloofd dat zoiets nooit meer zal gebeuren?" 

Nu, zegt hij, is het belangrijk dat ook de miljoenen Joden over de hele wereld niet zwijgen. "Nazisme wordt in stilte geboren. Roep het uit dat burgers worden vermoord, roep het uit dat Oekraïners worden vermoord." Tegelijkertijd herhaalt Zelenskyy zijn belangrijkste boodschap: Rusland kan Oekraïne niet verslaan met bommen, aanvallen en raketten.

Volgens Zelenskyy zijn de afgelopen dagen bijna 6.000 Russen gedood; Exacte cijfers uit onafhankelijke bronnen ontbreken echter.

In het ravijn van Babi Yar bij Kiev vermoordden SS- en politie-eenheden met steun van de Wehrmacht systematisch 33.771 Joodse mannen, vrouwen en kinderen. 

Update16.20 uur: De schade aan het nabijgelegen Holocaustmonument Babyn Jar lijkt minder dan aanvankelijk werd gevreesd. Een AP-fotograaf die er woensdag was, zei dat hij geen beschadigingen kon waarnemen aan het monument zelf. Een woordvoerder van het monument had eerder laten weten dat er schade was aan een joodse begraafplaats op het terrein. Het is echter niet duidelijk hoe groot deze is.

SACEUR neemt commando over NAVO troepen in Oost-Europa over

De Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) heeft de bondgenoten verzocht het commando over de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Oost-Europa aan hem over te dragen. Hij wil hiermee de veiligheid van het bondgenootschap blijven garanderen, met het oog op de situatie aan de oostflank van het NAVO-gebied. Nederland heeft net als andere landen ingestemd met dit verzoek. Dat meldt minister Kajsa Ollongren aan de Kamer.

Nederland is momenteel met ongeveer 270 militairen betrokken bij de eFP. Zij zitten in Litouwen. Ook de eFP’s in Polen en de andere Baltische Staten vallen nu onder het commando van SACEUR. De Amerikaanse viersterrengeneraal Tod Wolters heeft momenteel als SACEUR de leiding over het militaire commando van de NAVO. Met de commando-overdracht van de eFP’s heeft hij het mandaat om in voorkomend geval te besluiten tot verplaatsing en inzet van de 4 multinationale Battlegroups, binnen de door de NAVO-Raad gestelde kaders.

Die Raad heeft vorige week al de NAVO-standaardplannen van SACEUR geactiveerd. Hierdoor is de NAVO beter in staat om ‘at the speed of relevance’ op te treden, mocht dit nodig zijn. Het verzoek tot overname van het commando over de eFP’s valt hieronder.

Inzetplafond omhoog
Eind vorig jaar is besloten om het inzetplafond van 270 militairen te vergroten voor het inbrengen van extra ondersteunende capaciteit (30 militairen) en het creëren van een schil van flexibele aanvullende inzet (50 militairen). Deze extra militairen kunnen in de loop van 2022 worden ingezet.

President Wit-Rusland deelt per ongeluk landkaart invasieplannen met de wereld

Op live televisie heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko mogelijk de plannen van Rusland om Oekraïne en vervolgens Moldavië in te nemen verklapt.

Tijdens een bijeenkomst dinsdag tussen Loekasjenko en de Wit-Russische Veiligheidsraad is Loekasjenko te zien voor een kaart waarop Oekraïne lijkt te zijn verdeeld in vier sectoren, naast troepen en raketten die via Wit-Rusland het land binnen worden gesluisd. De kaart toont schijnbaar ook troepen die naar de natie Moldavië trekken, die ten zuid-westen van Oekraïne ligt.

'Burgemeester Bruls saboteert vakbondactie voor snelle nieuwe politie-cao'

De voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, heeft in zijn functie als burgemeester van Nijmegen een effectieve protestactie van de politiebonden tegen het uitblijven van een nieuwe politie-cao via bestuurlijke foefjes onmogelijk gemaakt. De bonden zijn woedend over deze tegenwerking, die haaks staat op de steun voor de beoogde actie van korpschef Van Essen en minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz.

De politiebonden waren voornemens op donderdag 3 maart in Oost-Nederland actie te voeren om de onderhandelingen met het kabinet over een nieuwe politie-cao verder onder druk te zetten. Zeker drie uur lang zouden politiemensen in Nijmegen en omgeving die dag het werk neerleggen om op de Waalbrug een vakbondsbijeenkomst bij te wonen. Dat zou ongetwijfeld tot de nodige verkeersproblemen leiden. Maar zoals de bonden al hadden aangekondigd: de tijd van publieksvriendelijke cao-acties is voorbij. Dat krijg je als een kabinet blijft weigeren snel genoeg met serieuze voorstellen voor cao-afspraken te komen.

Belemmeringen
Toch was de Waalbrug bewust als actielocatie gekozen om niet meteen de meeste verkeersproblemen en grootste risico’s op dat gebied in het leven te roepen. Dat zou wel het geval zijn als de bonden hadden besloten het Keizer Karelplein af te sluiten. Burgemeester Bruls bleek van dit gebaar niet onder de indruk en liet weten de actie om veiligheidsredenen ook niet toe te staan op de Waalbrug. Sterker nog: wat hem betreft mocht de actie alleen plaatsvinden op een andere locatie, te weten het Kelfkensbos. Ook mocht het alleen gaan om een actie met een statisch karakter. Bruls wilde dus ook een streep halen door de beoogde ‘protestmars’ (richting de vakbondsbijeenkomst) die de bonden voor ogen stond.

Bestuurlijk traineren
Al met al toonde de voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad dus weinig sympathie voor het belang van de politiemensen bij een snelle nieuwe cao. Dat rondde hij af met een opvallend staaltje bestuurlijk traineren. Van dinsdagmiddag tot woensdagochtend liet burgemeester Bruls de bonden tevergeefs wachten op zijn definitieve besluit (na consultatie van de eenheidsleiding Oost-Nederland). Toen de bonden hem op woensdag nogmaals dringend om duidelijkheid vroegen, arriveerde zijn afwijzingsbesluit binnen een minuut. Het kan dus niet anders of dit document lag allang klaar. Helaas maakte deze late verzending het voor de bonden onmogelijk om nog op tijd (voor donderdag) juridisch tegen dit besluit in verzet te komen - bijvoorbeeld door een kort geding aan te spannen.

Actie geschrapt
Aangezien de overtrokken eisen van burgemeester Bruls de angel uit de beoogde blokkade-actie halen, hebben de bonden besloten dit protest dan maar helemaal te schrappen. Op korte termijn zal echter een nieuwe cao-actie worden gestart, die met name burgemeesters last zal bezorgen. Dit protest zal bestaan uit het vertragen van de aanlevering van bestuurlijke politie-informatie.

Van kwaad tot erger
De acties van de politiebonden worden uitgevoerd onder de noemer Van kwaad tot erger en zijn erop gericht het kabinet Rutte IV duidelijk te maken hoezeer de gezondheid en veiligheid van de huidige politiemedewerkers in de knel zijn gekomen door onverstandig politiebeleid van de kabinetten Rutte I tot en met III. De nieuwe regeringsploeg weigert haar verantwoordelijkheid op dat punt te erkennen en mee te werken aan cao-afspraken over verlichting van de huidige situatie.

Dat is duidelijk geworden tijdens de eerste gesprekken over een nieuwe politie-cao met een delegatie van het kabinet en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Dat leidde niet tot concrete toezeggingen op de belangrijkste cao-thema’s: inkomen, capaciteit, veiligheid en opleidingen.

Bij gebruik outdoorkleding kunnen niet-afbreekbare PFAS vrijkomen

Een nieuwe studie laat zien dat tijdens het gebruik van water- en vuilafstotende outdoorkleding, zoals regenjassen, PFAS kunnen vrijkomen die niet of nauwelijks uit het milieu verdwijnen.

Om kleding water- en vuilafstotend te maken worden zeer persistente poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) gebruikt. Het is al langer bekend dat deze stoffen kunnen vrijkomen tijdens het productieproces of wanneer producten met PFAS niet op de juiste manier worden weggegooid. Milieuchemisch onderzoeker Ike van der Veen van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht of deze PFAS ook kunnen vrijkomen tijdens het gebruik van outdoorkleding. Daarvoor analyseerde ze textielen met een gecoate en waterafstotende laag voor en na de blootstelling aan bepaalde weersomstandigheden, wassen en drogen.

Invloed zon en regen
Uit de analyse blijkt dat er ook PFAS kunnen vrijkomen door invloed van zon en regen op de outdoorkleding tijdens het dragen. Om dat te onderzoeken, heeft van der Veen gebruikgemaakt van een verweringsmachine waarbij het textiel werd blootgesteld aan vocht, straling en een verhoogde temperatuur. 300 uur in de machine stond gelijk aan het gebruik van de kleding tijdens de totale levensduur. De PFAS die vrijkomen tijdens het gebruik komen uiteindelijk in het milieu terecht en door hun hoge persistentie worden ze daar niet of nauwelijks afgebroken.

Wetgeving PFAS
Tot nu toe is er voor 2 PFAS een verbod ingesteld. Aangezien de concentraties van individuele extraheerbare PFAS toenamen als gevolg van verwering, toont van der Veen aan dat wetgeving en het stellen van veiligheidsnormen voor slechts enkele individuele PFAS niet voldoende is om het milieu te beschermen. Ook het vervangen van de ene PFAS verbinding door een andere PFAS verbinding, zoals eerder in blusschuim en zoals het vervangen van PFOA door GenX in teflonproductie, moet volgens van der Veen worden vermeden.

Meer informatie over het proefschrift.

Regenkleding ( Pixabay)
Regenkleding ( Pixabay)

Kamervragen BBB over 'The Rights Forum'

Caroline van der Plas, de voorvrouw van BBB, heeft Kamervragen gesteld over de mogelijke banden van The Rights Forum (TRF) met Palestijnse terroristische organisaties en de mogelijke gevolgen voor hun ANBI-status.

De vragen, gericht aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, komen naar aanleiding van het controversiële Wob-verzoek dat TRF indiende bij verschillende universiteiten in Nederland. Tevens refereert zij naar de Kamervragen van het lid Bisschop (SGP), over de vraag in hoeverre dat verzoek als antisemitisch kan worden gezien. Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de universiteiten geen gehoor zullen geven aan de delen van het Wob-verzoek waarmee TRF Joodse organisaties onder de loep wil nemen.

Zo vraagt BBB zich ook af hoe de minister de berichten ziet over aanwijzingen dat TRF, en personen betrokken bij deze stichting, banden zouden hebben met terreurorganisaties Hamas en PFLP. Verder wil zij ook weten of TRF op enige wijze een gesprekspartner zijn voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en of zij in de toekomst nog wel welkom zouden moeten zijn daar.

Vervolgens vraagt Van der Plas in hoeverre deze zaken zijn meegewogen toen TRF de ANBI-status kreeg van de overheid. Zij vraagt dan ook in hoeverre TRF met haar activiteiten het algemeen belang beoogt en of zij wel integer is. Ten slotte vraagt zij de minister of hij eventueel bereid is om de ANBI-status van TRF door de Belastingdienst te laten herevalueren.

In de Nederlandse media is het controversiële Wob-verzoek van de pro-Palestijnse club The Rights Forum door velen al gefileerd en stevig bekritiseerd. Ook buiten de landsgrenzen kreeg het verzoek aandacht van meerdere media–platforms, waaronder in enkele grote Israelische kranten. Het verzoek, waarin men vraagt naar allerlei contacten tussen Nederlandse universiteiten en Joodse en pro-Israelische organisaties, heeft ook in de Kamer voor felle reacties gezorgd.

Vragen van het lid Van der Plas (BBB) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën over een mogelijk antisemitisch Wob-verzoek van The Rights Forum:

  1. Vindt u het Wob-verzoek van Stichting The Rights Forum naar banden tussen 14 Nederlandse universiteiten en Israëlische/Joodse instellingen[1] neigen naar een uiting van Jodenhaat op basis van de door de Tweede Kamer aangenomen IHRA-werkdefinitie onder motie-Bisschop (Kamerstuk 35570-VI, nr. 70)? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u dit duiden?
  2. Hoe kijkt u naar de beschikbare informatie[2] waaruit blijkt dat The Rights Forum en personen betrokken bij deze stichting, banden zouden hebben met Hamas en het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), organisaties die door de Europese Unie als terreurgroepen zijn aangemerkt? [3]
  3. Klopt het dat The Rights Forum door het ministerie van Buitenlandse Zaken als gesprekspartner wordt of werd gezien?[4] Indien ja, zijn The Rights Forum en haar vertegenwoordigers, gezien de bovenstaande zaken, in de toekomst nog welkom op het ministerie?
  4. Zijn de zaken zoals beschreven onder 2 meegewogen toen The Rights Forum de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI) werd verleend door de Belastingdienst?[5] Indien nee, waarom niet? Indien ja, waarom is de status desondanks verleend?
  5. Beoogt The Rights Forum met haar activiteiten volgens u het algemeen belang? Voldoet The Rights Forum volgens u aan de wettelijke vereisten omtrent integriteit?
  6. Bent u bereid de Belastingdienst opdracht te geven om de ANBI-status van The Rights Forum te her-evalueren?


[1] Nieuw Israelisch Weekblad, 10 februari 2022, ‘The Rights Forum legt absurde eis op tafel’ (https://niw.nl/the-rights-forum-legt-absurde-eis-op-tafel/).

[2] Honest Reporting, 17 februari 2022, ‘Dutch Universities Suspend Investigations Into Ties With Israeli & Jewish Groups; HonestReporting Calls For Official Probe Into Possible Terror Links of Pro-Palestinian Entity’ (https://honestreporting.com/dutch-universities-suspend-investigations-into-ties-with-israeli-honestreporting-calls-for-official-probe-into-possible-terror-links-of-pro-palestinian-group/); NGO Monitor, 20 december 2021, Profiel van The Rights Forum (https://www.ngo-monitor.org/ngos/the_rights_forum0/); Cidi, 25 oktober 2018, ‘Mensenrechten”-activist met PFLP-banden en terreurgoedprater komen in Tweede Kamer spreken'(https://www.cidi.nl/mensenrechten-activist-met-pflp-banden-en-terreurgoedprater-komen-in-tweede-kamer-spreken/).

[3] Official Journal of the European Union, Volume 64, 8 februari 2021 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2021:043:FULL&from=en).

[4] Website Rijksoverheid, 20 augustus 2020, Besluit op Wob-verzoek over communicatie tussen Stichting The Rights Forum en het ministerie van Buitenlandse Zaken 2009-2020(https://www.rijksoverheid.nl/documenten/wob-verzoeken/2020/08/20/besluit-op-wob-verzoek-over-communicatie-tussen-stichting-the-rights-forum-en-het-ministerie-van-buitenlandse-zaken-2009-2020).

[5] (1) Geef.nl, pagina van The Rights Forum (https://www.geef.nl/nl/doel/the-rights-forum/anbi).

Kremlin noemt sancties een serieuze klap voor de Russische economie

Volgens het Kremlin zijn de westerse sancties een zware klap voor de Russische economie. Tegelijkertijd benadrukt de regering dat het land over grote reserves beschikt om de druk te weerstaan. De Russische economie zal "stilstaan", zegt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

De VS, de EU en andere westerse landen hebben Rusland strenge sancties opgelegd. Deze raken met name de bancaire sector, er is geen geld meer bij veel automaten en betalingen met de bankpas zijn soms niet meer mogelijk. De Russische centrale bank zegt dat de situatie onder controle is.

De Europese Unie heeft vandaag besloten zeven Russische banken af te sluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT. De beslissing is verschenen in het Publicatieblad van de EU en de strafmaatregel in verband met de Russische invasie van Oekraïne gaat daarmee direct in.

Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK. Via SWIFT zelf wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen duizenden banken uit circa tweehonderd landen, waardoor het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het SWIFT-netwerk.

Sbernbank en Gazprombank staan niet op de lijst die worden uitgesloten van SWIFT. Deze banken zijn nog nodig om gas uit Rusland te kunnen blijven aankopen.

China wil niet meedoen aan de financiële sancties tegen Rusland. Peking zal de handels- en financiële transacties normaal voortzetten met alle betrokken partijen, zei Guo Shuqing, voorzitter van de Banking Regulatory Commission. "We zijn tegen de financiële sancties, vooral die welke eenzijdig worden opgelegd, omdat ze weinig wettelijke basis hebben en geen goede resultaten zullen opleveren", zei Guo. China is een belangrijke afnemer van Russische olie en gas en de enige wereldmacht die de Russische aanval op Oekraïne niet heeft veroordeeld. 

Ook de verspreiding van de Russische staatsmedia RT en Spoetnik in de EU is nu verboden. De maatregel treedt in werking na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Ze moeten worden uitgevoerd door de mediatoezichthouders van de EU-landen. De huidige strafmaatregel geldt voor alle distributiekanalen, zoals kabel, satelliet of internet. Ook RT-uitlopers in het Duits of Frans worden door deze sanctie beïnvloed.

Maak kans op vrijkaarten voor Jackass Forever!

De helden van Jackass zijn terug. Wil je zien hoe het de heren is vergaan de afgelopen jaren en of ze het nog een beetje kunnen? Lees dan snel verder en maak kans om de film te gaan zien!

Weer samen zijn met je beste vrienden, dat is net zo mooi als een perfect uitgevoerde trap in de ballen. De jongens van Jackass keren terug met opnieuw een hele lading hilarische, extreme, absurde en vaak levensgevaarlijke stunts. Hierbij krijgen zij hulp van een aantal interessante nieuwkomers. In Jackass Forever gaan Johnny en het team nog verder dan ooit.

We mogen 5x2 kaartjes weggeven. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke, inmiddels wereldberoemde, filmregisseur vindt zijn roots in Jackass en produceert wederom deze film?

- Spike Lee

- Spike Jonze

- Christopher Nolan

Geef voor 9 maart hier antwoord om kans te maken en als je wint komen de kaartjes z.s.m. jouw kant op!

Jackass Forever draait inmiddels vanaf 17 februari in de bioscoop.

Oorlog in Oekra´ne brengt wereldwijde voedselvoorziening in gevaar

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de oorlog in Oekraïne ernstige gevolgen zal hebben voor de voedselvoorziening - met name in landen in de Arabische wereld en West-Azië. "Nu al worden 276 miljoen mensen in 81 landen getroffen door acute honger. De wereld kan zich gewoon geen nieuw conflict veroorloven", zegt de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) in Duitsland, Martin Frick. Meer dan de helft van het voedsel dat het WFP in crisisgebieden uitdeelt, komt uit Oekraïne.

Egypte haalt het grootste deel van zijn tarwe-import uit Rusland en Oekraïne, net als Tunesië. In beide landen hebben vooral arme mensen brood nodig. Het eten wordt gesubsidieerd en is dus tot nu toe voor bijna iedereen betaalbaar. Experts in Tunesië waarschuwen nu al voor forse prijsstijgingen als gevolg van de oorlog.

Turkije is op verschillende gebieden afhankelijk van Moskou. In 2020 kwam ongeveer 65 procent van de tarwe-import uit Rusland. Een verslechtering van de onderlinge betrekkingen zou de invoer duurder kunnen maken. Turkije lijdt al onder een valutacrisis en hoge inflatie, en de afgelopen weken zijn er op veel plaatsen protesten geweest vanwege stijgende voedselprijzen.

Poetin verbiedt uitvoer van meer dan 9000 euro aan buitenlandse valuta

Rusland heeft de export van buitenlands contant geld ter waarde van bijna 9.000 euro verboden. Dit verbod geldt voor buitenlandse valuta, volgens het decreet ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin. Dit om een uitstroom van kapitaal te voorkomen.

Veel mensen verlaten Rusland omdat ze bang zijn dat de situatie zal verslechteren. Daarom proberen ze hun geld veilig te houden en nemen ze massaal geld op van hun rekeningen. Door de westerse sancties tegen Russische banken ontstaan al dagen lange rijen bij geldautomaten in Moskou.

De roebel beleeft een ongekende devaluatie in vergelijking met vreemde valuta. De mensen in Rusland vrezen voor hun spaargeld vanwege de oorlog. Veel Russen in Moskou kopen bijvoorbeeld technologie zoals mobiele telefoons voordat de prijzen stijgen. Veel producten, zoals wijn en mousserende wijn, stegen met enkele duizenden roebel in prijs.

Nederland levert medicijnen en medische hulpgoederen aan Oekra´ne

Nederland levert medicijnen, medische hulpgoederen en -apparatuur aan Oekraïne. De goederen zijn bedoeld om de Oekraïense bevolking te ondersteunen en medische zorg te kunnen blijven verlenen in deze moeilijke omstandigheden. De zendingen gaan vandaag op transport naar Polen en worden daar overhandigd.

Nederland stuurt onder andere beschermende medische kleding, zoals 10.000 paar handschoenen, 10.000 jassen en 50.000 mondmaskers. Daarnaast worden medicijnen zoals antibiotica en pijnstillers verzonden. De medicijnen en hulpmiddelen zijn beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) draagt zorg voor het transport.

Ook de private sector levert zijn bijdrage. Zo heeft een partij uit de zorgsector 10.000 infuussets, 1000 transfusiesets en 80 infuuspompen ter donatie aangeboden. Deze spullen zullen ook meegaan op het transport.

Vandaag 20 jaar geleden: Het mooiste Arsenal-doelpunt van Dennis Bergkamp

Vandaag op 2 maart 2002. St.  James Park. Newcastle United - Arsenal. Dennis Bergkamp heeft meerdere bijzondere treffers op zijn naam staan. Dit is waarschijnlijk zijn mooiste doelpunt in dienst van Arsenal. De pass van Robert Pires was niet helemaal op maat, maar met de aanname en loopactie legde Bergkamp Nikos Dabizas volledig in de luren en had hij een fractie van een seconde later al zijn kalmte paraat om doelman Shay Given met een schuiver te passeren.

Kerkklokken luiden voor vrede en recht

Op woensdag 2 maart vindt in de Domkerk in Utrecht een gebedsmoment plaats voor vrede en recht in Oekraïne. De korte viering vindt plaats om 17.30 uur onder de titel: Vrede is voor iedereen.

De Raad van Kerken in Nederland vraagt alle kerken in Nederland om, voorafgaande aan deze viering, tussen 17.15 – 17.30 uur, de kerkklokken te luiden, als oproep tot deelname aan dit gezamenlijke gebed. De viering zal rechtstreeks worden uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2.

Voorgangers zijn ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, en mgr. Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch. Namens de Raad van Kerken in Nederland zal ds. Christien Crouwel, algemeen secretaris, deelnemen aan de viering.

Bij de viering kunnen zo’n 200 mensen aanwezig zijn. Daarnaast is de kerk vanaf 11.00 uur open om een kaars te branden en/of een gebed op te schrijven. Bij het bekende witte Passionkruis kunnen bezoekers stilstaan bij de beangstigende en verwarrende gebeurtenissen van afgelopen dagen.

De Raad hoopt dat de oproep tot het luiden van de klokken als uitnodiging tot het gezamenlijk gebed breed gedeeld zal worden via de sociale media: #klokkenvoorvredeenrecht

Grid Legends

De GRID-serie heeft altijd al een apart plaatsje in het racing-genre gehad. De games hebben een erg arcade-achtige rijstijl, maar willen alsnog graag geassocieerd worden met de auto- en motorsport. Grid Legends is inmiddels het vijfde deel in de serie, of het elfde deel in de TOCA-serie. De formule is in al die tijd niet erg veranderd, dus doet Legends genoeg om het allemaal interessant te houden?

Toezichthouders pleiten voor betere voorlichting over online gebruik van gegevens van internetgebruikers

Bedrijven, instellingen en overheden moeten mensen beter voorlichten hoe zij hun gegevens online gebruiken. Dat vinden de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Commissariaat voor de Media (CvdM). Zij starten daarom een onderzoek naar hoe bedrijven, instellingen en overheden internetgebruikers kunnen informeren op een manier die iedereen begrijpt.

Het is een van de eerste acties van het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT), dat de ACM, de AP, de AFM en het CvdM eind vorig jaar hebben opgericht.

De mogelijkheden om mensen online te beïnvloeden nemen snel toe, mede doordat er steeds meer gegevens over hun gedrag kunnen worden verzameld. Mensen moeten weten wat er achter de schermen met hun gegevens gebeurt, vinden de toezichthouders. Als internetgebruikers ervan op de hoogte zijn dat hun gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt voor een algoritme waardoor ze alleen bepaalde producten of informatie te zien krijgen, begrijpen ze dat ze hierdoor kunnen worden beïnvloed.

Bedrijven, instellingen en overheden moeten hier duidelijke uitleg over geven, vinden de toezichthouders van het SDT. Hoe ze dit het beste kunnen doen, gaan ze gezamenlijk onderzoeken. Het SDT wil meer inzicht krijgen in hoe mensen tijdens internetgebruik zo goed mogelijk zijn te beschermen tegen online misleiding of misbruik van persoonsgegevens. Op basis van dit onderzoek gaan de toezichthouders samen basisprincipes opstellen met als doel effectieve online transparantie. Bovendien gaat het SDT de wetgever erop wijzen als er voor bepaalde vormen van schadelijk gedrag nog geen goede regels en toezichtafspraken zijn.

Daarnaast gaan de toezichthouders binnen het SDT met elkaar afstemmen hoe zij toezicht gaan houden op nieuwe Europese regels op het gebied van digitalisering. Het gaat bijvoorbeeld om aankomende regels voor het omgaan met grote technologiebedrijven, de data- en platformeconomie (zoals de Digital Services Act, de Digital Markets Act, de Data Governance Act en de Artificial Intelligence Act). Die bevatten elementen waar verschillende toezichthouders op toezien. Binnen het SDT wordt geïnventariseerd waar mogelijk overlap ontstaat of welke onderdelen tussen wal en schip kunnen vallen. Daarna is het mogelijk om gezamenlijk een gecoördineerde bijdrage te leveren aan de Nederlandse standpuntbepaling over (Europese) wet- en regelgeving.

EP-leden: Russische aanval op Oekra´ne luidt een nieuw tijdperk in voor Europa

Dinsdag hield het Europees Parlement een buitengewone plenaire zitting in Brussel om de militaire aanval van Rusland op Oekraïne te bespreken. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de voorzitter van de Oekraïense Verkhovna Rada (parlement), Ruslan Stefanchuk, spraken live vanuit Kiev. Ook de voorzitters van de Europese Raad, Charles Michel, en van de Commissie, Ursula von der Leyen, en de EU-buitenlandchef, Josep Borrell, namen deel aan het debat.

Bij de opening van het debat zei Parlementsvoorzitter Roberta Metsola: "We staan hier vandaag in de donkere schaduw van de oorlog van Poetin. Een oorlog die wij niet hebben uitgelokt. Een oorlog die wij niet zijn begonnen. Een schandalige invasie van een soevereine, onafhankelijke staat. Namens het Europees Parlement veroordeel ik de Russische militaire agressie tegen Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen en betuig ik mijn solidariteit met al diegenen die lijden en al diegenen die zijn omgekomen."

"Wij zullen opstaan. Wij zullen niet wegkijken wanneer zij die in de straten voor onze waarden strijden, het opnemen tegen de enorme oorlogsmachine van Poetin. We zullen de jurisdictie van het Internationaal Strafhof en het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne steunen. Wij zullen hem ter verantwoording roepen", voegde zij eraan toe.

Zelensky roept op te bewijzen dat de EU achter Oekraïne staat
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei, "in een pauze tussen de raketaanvallen door", dat het Parlement en de leiders van de EU nu moeten "bewijzen dat de EU achter Oekraïne staat". "Ik spreek vandaag namens de burgers van Oekraïne die het land verdedigen door de ultieme prijs te betalen", vervolgde hij.

President Zelensky verwees naar de aanval op Charkov, "de stad met het grootste plein van het land, het zogenaamde 'Vrijheidsplein'". "Vanmorgen hebben twee raketten dit Plein van de Vrijheid geraakt, waarbij tientallen doden vielen. Dit is de prijs die we betalen voor onze vrijheid. Van nu af aan zal elk plein in elke Oekraïense stad 'Vrijheidsplein' heten".

"We vechten voor onze rechten, onze vrijheden, ons leven, en momenteel – om te overleven. We vechten ook om gelijkwaardige leden van Europa te worden. Bewijs dus nu dat u aan onze kant staat", zei hij tegen de leden van het Europees Parlement. "Bewijs dat jullie inderdaad Europeanen zijn. Dan zal leven de dood overwinnen, en het licht zal de duisternis overwinnen. Glorie aan Oekraïne".

Verkhovna Rada voorzitter Ruslan Stefanchuk zei tegen de leden van het Europees Parlement: "Oekraïne verdedigt de grens van de beschaafde wereld, en als Oekraïne valt, weet niemand waar de Russen zullen stoppen". Hij benadrukte dat de beste manier om Oekraïne te steunen "een echte erkenning van onze Europese inspiraties" is.

"Deze brute, massale invasie van Oekraïne is ongerechtvaardigd, niet uitgelokt en gebaseerd op verachtelijke leugens, en gebeurt maar om één reden: omdat jullie op het Maidanplein de keuze hebben gemaakt voor vrijheid, democratie en de rechtsstaat", zei voorzitter Charles Michel van de Europese Raad, die de invasie van de Russische president Vladimir Poetin "geopolitiek terrorisme" noemde. Hij verzekerde de leden van het Europees Parlement dat de Raad het "serieuze, symbolische, politieke en, naar mijn mening, legitieme verzoek" van Oekraïne om tot de EU toe te treden, zal analyseren.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: "Dit is een moment van waarheid voor Europa. Dit is een botsing tussen de rechtsstaat en het geweer, tussen een op regels gebaseerde orde en naakte agressie. We mogen onze veiligheid niet als vanzelfsprekend beschouwen, we moeten erin investeren". Zij onderstreepte dat "als Poetin verdeeldheid wilde zaaien tussen de EU, de NAVO en de internationale gemeenschap, hij precies het tegenovergestelde heeft bereikt".

"Om vrede te sluiten, moeten we met twee zijn; maar om oorlog te voeren is één genoeg, zoals de heer Poetin heeft aangetoond. Daarom moeten we onze afweercapaciteit sterk vergroten, om oorlog te voorkomen", aldus EU-buitenland chef Josep Borrell. "Het verdedigen van de rechtsstaat en het versterken van de handelsbetrekkingen zijn niet genoeg om van de wereld een vreedzame plek te maken", voegde hij eraan toe.

U kunt hier de toespraken van voorzittters Michel en Von der Leyen en van vice-voorzitter Borrell terugkijken

Een nieuw tijdperk is aangebroken
Alle fractievoorzitters namen het woord, dwz Manfred WEBER (EVP, DE), Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, ES), Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, FR), Philippe LAMBERTS (Groenen/EVA, BE), Marco ZANNI (ID, IT), Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL) en Manon AUBRY (Linkse fractie, FR). U kunt hun toespraken hier terugkijken.

Veel Europarlementariërs benadrukten hoe de Russische invasie in Oekraïne het begin markeert van een nieuw tijdperk voor Europa en de wereld. Zij veroordeelden de brutale agressie van de Russische president Vladimir Poetin en het Kremlin en spraken hun bewondering uit voor de manier waarop het Oekraïense leger en volk zich verzetten tegen de aanval en vechten voor hun land, vrijheid, democratie en gemeenschappelijke Europese waarden.

Zij verwelkomden de krachtige reactie van Europa op de illegale aanval, zoals de sanctiepakketten, en benadrukten dat Europa verenigd moet blijven om de ernstige uitdagingen het hoofd te blijven bieden.

Sommige leden pleitten voor erkenning van de Europese aspiraties en de vrijheidsstrijd van Oekraïne door de inzet van de EU te vergroten om het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU te verlenen. Anderen benadrukten dat het van belang is gezamenlijk de gevolgen aan te pakken die de sancties tegen Rusland zullen hebben voor een Europese economie die nog herstellende is van een wereldwijde pandemie, door te zorgen voor steun aan de zwaarst getroffen landen, alsook aan bedrijven en burgers. Tot slot wezen sommigen erop dat Oekraïners die de oorlog ontvluchten, moeten worden opgevangen en dat alle EU-landen die verantwoordelijkheid moeten delen.

U kunt het volledige debat hier terugkijken. 

Politie houdt notoire fietsendief aan dankzij lokfiets

De politie heeft op 4 februari 2022 een man aangehouden op verdenking van diefstal van een elektrische fiets vanaf het NS station in Castricum. Hij nam een fiets weg die was voorzien van een track en trace systeem, dat door de politie was geplaatst in verband met een reeks aan diefstallen van elektrische fietsen.

Nadat de man was aangehouden kon hij vergeleken worden met beelden die gemaakt waren van eerdere fietsdiefstallen uit bewaakte fietsenstallingen van de NS, zowel in Castricum als Heerhugowaard. Op grond van die beelden kon hij worden gelinkt aan meerdere fietsendiefstallen van e-bikes, in de periode tussen februari 2021 en februari 2022.

De verdachte, een 51-jarige man uit Hoorn, zit op dit moment vast voor 5 fietsendiefstallen, mogelijk wordt die verdenking uitgebreid. De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn gevangenhouding bevolen. Alle aangevers welke aan de daden van de verdachte zijn te linken zijn door de politie geïnformeerd.

Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf in Son

In Son (provincie Brabant) is gistern op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 170.000 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 8 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. In de 10 kilometerzone liggen nog 27 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op de locatie in Son wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Meer sojabonen uit BraziliŰ in 2021 ondanks forse prijsstijging

Nederland heeft in 2021, ondanks een prijsstijging van 39 procent, 2 procent meer sojabonen uit Brazilië ingevoerd dan in 2020. Brazilië is met 2,4 miljard kilogram de grootste leverancier van sojabonen voor Nederland. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In euro’s was de import uit Brazilië in 2021 de grootste ooit gemeten. Het record heeft te maken met een hoge prijs, in combinatie met een grote invoerhoeveelheid. Het gaat om een bedrag van 1,1 miljard euro, voor het eerst meer dan een miljard euro. De sojaprijs is onder andere gestegen door droog weer in Brazilië en een toename van de Chinese vraag naar soja.

Ruim drie kwart bonen verwerkt in Nederland
De sojaboon is een peulvrucht die meestal wordt gedroogd, gepeld en daarna industrieel verwerkt tot sojaolie (bijna een vijfde) en sojameel (bijna vier vijfde). Een klein deel betreft schillen en productieverlies. De sojaolie wordt vooral gebruikt voor voeding voor mensen, in bijvoorbeeld margarine, koekjes, soepen en sauzen. Het eiwitrijke sojameel wordt vooral ingezet als voer voor kippen, varkens en koeien. Soms worden de eiwitarme bonenschillen bijgemengd.

Bijna een kwart van alle door Nederland ingevoerde sojabonen gaat meteen door als wederuitvoer voor verwerking in het buitenland. Ruim drie kwart wordt in Nederland verwerkt door met name de diervoederindustrie en in mindere mate door de voedingsmiddelenindustrie en voor non-foodtoepassingen.

Uiteindelijk komt het grootste deel van alle ingevoerde sojabonen op de een of andere manier in het buitenland terecht: als boon, als tussenproduct of als eindproduct. Daarbij wordt ook de indirecte bijdrage aan de export van vlees, zuivel en eieren meegerekend die tot stand komt na het voederen van dieren met soja.

Brazilië grootste leverancier van sojabonen
Brazilië en de Verenigde Staten zijn altijd de grootste leveranciers van sojabonen voor Nederland geweest. De landen hebben elkaar telkens afgewisseld als grootste leverancier. Sinds 2019 is Brazilië weer de belangrijkste leverancier van sojabonen. Brazilië leverde in 2021 58 procent van de Nederlandse invoer van sojabonen. In 2020 was dit nog 52 procent. Het Amerikaanse aandeel is in dezelfde periode gezakt van 35 procent naar 30 procent.

De totale Nederlandse invoer van sojabonen is in 2021 afgenomen met 8 procent van 4,5 miljard kilogram tot 4,2 miljard kilogram. De invoerwaarde nam juist toe met 22 procent van 1,5 miljard tot 1,9 miljard euro.

Drie kwart Braziliaanse sojabonenexport naar China
Nederland is de grootste importeur van sojabonen van alle EU-landen, Spanje is tweede. Nederland en Spanje haalden ongeveer evenveel sojabonen uit Brazilië in 2021. Spanje is procentueel meer dan Nederland op Brazilië gericht en haalt minder soja uit de Verenigde Staten. Duitsland importeert relatief veel bonen uit Nederland en relatief weinig direct uit Brazilië.

De Europese importen verbleken echter bij de Chinese import van sojabonen. China importeerde in 2020 65 procent van de wereldwijde import van sojabonen, en zelfs 76 procent van de bonen uit Brazilië. China importeerde in dat jaar ruim 64 miljard kilogram sojabonen uit Brazilië, dat is 27 keer meer dan Nederland.

Wereldwijd was Nederland in 2020 de derde importeur van sojabonen (na China en Argentinië) en ook de derde importeur van sojabonen uit Brazilië (na China en Thailand).

1 op 5 werkende jongeren ervaart werkstress

Van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk zei 21 procent in 2021 regelmatig of vaak stress over hun werk te hebben. Bij jonge vrouwen kwam dit met 23 procent wat vaker voor dan bij jonge mannen (18 procent). In 2021 had 71,7 procent van de jongeren betaald werk. Dat meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor op basis van het onderzoek Belevingen en de Enquête beroepsbevolking.

Tieners tussen de 15 en 18 jaar (9 procent) hadden minder vaak geregeld stress over hun werk dan jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar (24 procent). Als tieners werk hebben, gaat het meestal om een bijbaan. Jongeren met alleen een bijbaan ervoeren dan ook minder stress over hun werk dan jongeren voor wie het werk geen bijbaan betrof: 11 procent tegen 31 procent. Van de werkende jongeren waarbij het niet ging om een bijbaan waren het vooral zelfstandigen en freelancers die regelmatig of vaak last hadden van werkstress.

Hoge eigen verwachtingen vaak reden voor werkstress
Van alle werkende jongeren gaf 27 procent aan dat ze soms of geregeld werkstress ervoeren doordat ze te veel van zichzelf verwachten. Ook bang zijn om fouten te maken (24 procent) en een hoge werkdruk door te veel of te moeilijk werk (15 procent) werden relatief vaak genoemd als oorzaken van de werkstress. Vooral jonge vrouwen zeiden te veel van zichzelf te verwachten (32 procent), of bang te zijn om fouten te maken (29 procent). Jonge mannen gaven minder vaak aan werkstress te ervaren door deze redenen (respectievelijk 21 en 19 procent).

Kwart jongeren ervaart vaker werkstress door coronacrisis
Van alle 15- tot 25-jarige jongeren met betaald werk gaf 24 procent aan dat de coronacrisis heeft geleid tot meer werkstress. 29 procent ervoer even vaak werkstress als voor de coronacrisis en 13 procent juist minder vaak. Vooral jonge vrouwen hadden door de coronacrisis vaker last van werkstress dan jonge mannen: 28 procent tegenover 20 procent.

Weer meer jongeren met werk
In 2021 had 71,7 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar betaald werk. Daarmee herstelde de nettoarbeidsparticipatie van jongeren zich weer grotendeels. Bij het begin van de coronapandemie was er nog een afname, waardoor de participatie tussen 2019 en 2020 daalde van 72,8 procent naar 69,9 procent. Deze cijfers zijn samengesteld met behulp van een nieuwe meetmethode, op basis waarvan het CBS vanaf 2022 publiceert over kenmerken van de beroepsbevolking.

Hoewel op grond van het jaarcijfer voor 2021 nog niet geconcludeerd kan worden dat de nettoarbeidsparticipatie van jongeren zich volledig heeft hersteld tot het niveau van voor de coronacrisis, laten de meest recente maandcijfers dat wel al zien. Doordat de nettoarbeidsparticipatie van 15- tot 25-jarige jongeren gedurende het afgelopen jaar relatief sterk toenam, lag dit cijfer in januari 2022 weer op 74,3 procent (seizoengecorrigeerd). Ter vergelijking; in januari 2020 was het percentage jongeren met betaald werk nog 73,6.

Defensie stopt inzet personeel voor testen en vaccineren tegen Covid-19

Tot nu toe stonden er nog steeds 750 mensen bij de militaire organisatie op stand-by om de GGD desgewenst te ontlasten. De inzet van defensiepersoneel om de Nederlandse bevolking te vaccineren en testen is gestopt.

Defensiepersoneel is volop ingezet in de strijd tegen het corona-virus. In eerste instantie was dit vooral voor en in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, maar ook bij een breed scala aan ondersteunende taken. Dat was het geval in zowel Nederland als in het Caribisch gebied.

Sinds augustus 2020 werd er ook een beroep op Defensie gedaan om de GGD te ondersteunen bij het afnemen van coronatesten. Later waren militairen en hun burgercollega’s in het hele land te vinden. Ze namen coronatesten af en hebben inwoners van Nederland ingeënt tot en met de boosterprik toe.

FOK! Wat een weer: langdurig droog en tamelijk fris

winterbanner

Goede morgen!

Gisteren was de laatste dag met nog een beetje 'weer'. Een op het eerste gezicht zwakke storing lag ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden in. Verder dan de kust kon deze echter niet komen en op dit moment heeft dit systeempje vrijwel helemaal de geest gegeven. Toch wilde hij zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven.

In met name het westen, maar meer specifiek Noord-Holland en ook delen van Friesland heeft het nog verrassend intensief geregend. In Zuid-Holland viel slechts 1 tot 3 mm, maar vanaf Hillegom tot aan Terschelling viel méér dan 5 mm. Haarlem kwam tot 7 mm, Den Helder klokte af op 8 mm en Terschelling zat daar met 7,5 mm tussenin. Dit was voorlopig wel de laatste regen.

Hoe meer je naar het oosten ging, des te dunner werd de bewolking. Trok je richting de grensstreken toe dan kreeg de zon zelfs enige ruimte. De koploper hier is Enschede met ruim 5 uur zon. In de regen was het slechts 5 graden, terwijl het in de zon ruim 9 graden is geworden. Grote verschillen dus in den lande.

Vannacht breidde de opklaringen zich heel langzaam verder uit. In het noordoosten is het een graadje gaan vriezen. In het bewolkte westen was 4 graden het minimum. 

Vandaag begint de dag in de zuidwestelijke helft van het land nog bewolkt. In het noordoosten schijnt de zon dan al voorzichtig. Hoe verder de dag vordert, hoe meer zon er komt. Uiteindelijk krijgen ook het westen en zuiden de zon nog te zien. De maxima liggen overal rond de 10 graden. De wind is oostelijk en zwak tot matig.

Donderdag en vrijdag zijn zonnige dagen, maar met de oostenwind zal wel koudere lucht worden aangevoerd. In de nachten gaat het licht vriezen en in het weekend is het slechts 7 graden. In hartje winter zou het dan veel kouder zijn geworden. Het is echter al maart, dus dat is zeer spijtig voor de winterliefhebbers. Nog weer later lijken de temperaturen gelukkig weer omhoog te gaan.

Tot ziens!  

Zonsopkomst nabij Tubbergen (Foto: Hummels)
Een prachtige zonsopkomst in de omgeving van Tubbergen. (Foto:Hummels)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Amerikaanse oliegigant Exxon kondigt terugtrekking uit Rusland aan

ExxonMobil is van plan zijn olie- en gasproductieactiviteiten in Rusland te beëindigen vanwege de Russische invasie van Oekraïne. "We veroordelen de militaire acties van Rusland", zei de grootste Amerikaanse oliemultinational. Het bedrijf steunt de bevolking van Oekraïne en pleit voor een krachtige internationale reactie op Rusland.

Exxon heeft aangekondigd dat de exit uit het Sakhalin-1 olie- en gasproductieproject in Rusland zorgvuldig en in nauwe samenwerking met de andere bedrijven zal worden uitgevoerd, Exxon werkt in Sakhalin-1 samen met de Russische Rosneft-groep en Indiase en Japanse partnerbedrijven. Gezien de huidige situatie wijst de Amerikaanse groep voorlopig ook investeringen in nieuwe projecten in Rusland af.

Met de terugtrekking uit Rusland volgt Exxon zijn concurrenten BP en Shell, die ook hadden aangekondigd daar de afgelopen dagen af te zien van oliedeals. De exit kan voor bedrijven erg in de papieren gaan lopen. Exxon gaf aanvankelijk geen informatie over de kosten, maar het zou in de miljarden moeten lopen. Het Amerikaanse bedrijf is al tientallen jaren in Rusland en bezit 30 procent van het Sakhalin-1-project.

Boeing beŰindigt technische ondersteuning voor Russische klanten

Volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stopt het met het leveren van onderdelen, onderhoud en technische ondersteuning aan Russische luchtvaartmaatschappijen en andere belangrijke zakelijke activiteiten in Rusland. "Terwijl het conflict voortduurt, zijn onze teams gefocust op het veilig houden van onze collega's in de regio", zei een Boeing-woordvoerder.

De Airbus-rivaal had eerder de activiteiten op zijn trainingscampus in Moskou opgeschort en zijn kantoor in Kiev tijdelijk gesloten.

Russisch mega-konvooi staat stil, maar zal na bevoorrading richting Kiev gaan

De militaire aanval door Rusland op Kiev staat stil omdat de troepen worstelen met fundamentele logistieke problemen, waaronder tekorten aan voedsel en brandstof, ook lijkt het moreel van sommige eenheden op een dieptepunt te zijn beland, volgens een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris dinsdag.

De functionaris zei dat het ruim 60 kilometerslange gepantserde konvooi dat op de hoofdstad Kiev afkoerste in de afgelopen 24 uur geen enkele vooruitgang heeft geboekt, en stilstaat door logistieke problemen, en een tekort aan brandstof en voedsel. Wellicht zullen de Russen de pauze benutten om de aanvalstactieken met elkaar af te stemmen.

De Russische troepen zullen na het versterken en bevoorraden van hun troepen ten noorden en ten westen van Kiev opnieuw richting hoofdstad gaan met als doel deze te omsingelen en uiteindelijk in te nemen. Dit zal waarschijnlijk in de komende 24-48 uur plaats gaan vinden.

Oekraïense militaire leiders zeggen dat zij deze 'pauze' hebben benut om de verdediging van Kiev te versterken en zich voor te bereiden op een grondige verdediging van hun hoofdstad. Het Oekraïense leger kan waarschijnlijk niet voorkomen dat Russische troepen Kiev omsingelen of insluiten als de Russen genoeg gevechtskracht sturen om dat te doen, maar het kan waarschijnlijk wel de Russische pogingen om de stad zelf in handen te krijgen uiterst moeilijk maken en mogelijk voorkomen.

De bevindingen van 1 maart van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War kun je hier lezen.

Stadsdistrict Moskou schrijft aan Poetin: 'Het is een catastrofe'

De raad van afgevaardigden van het Gagarinsky stadsdistrict in Moskou heeft de door Rusland geleide oorlog tegen Oekraïne veroordeeld, zo meldt BBC News. De Raad dringt er bij de Russische president Vladimir Poetin schriftelijk op aan zijn troepen onmiddellijk terug te trekken.

In de brief aan de Russische president noemden de volksvertegenwoordigers de inval in Oekraïne een "catastrofe". Poetin is daardoor de weg ingeslagen "naar de verloedering en verarming van het land". Niets zal de Russische economie meer schade toebrengen dan deze oorlog, volgens het schrijven. Het is een uitzonderlijke zaak dat Poetin op deze manier wordt bekritiseerd.

Wit-Rusland stuurt meer troepen naar de grens met Oekra´ne

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft opdracht gegeven meer troepen naar de grens met Oekraïne te sturen. Tijdens een bijeenkomst van de Wit-Russische Veiligheidsraad zei hij volgens het staatspersbureau Belta dat "vijf tactische bataljonsgroepen" zullen worden ingezet naast het "beschermen" van het grensgebied in het zuiden.

Dergelijke eenheden bestaan meestal uit honderden soldaten met gepantserde voertuigen en artillerie. Militaire helikopters en vliegtuigen zijn al gestationeerd in de regio's Gomel, Baranovichi en Luninets. De bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin verzekerde echter dat zijn land niet zou deelnemen aan het offensief in Oekraïne. "Dat is niet onze taak", bevestigde hij.

Wereldbank en IMF willen Oekra´ne steunen met drie miljard dollar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn van plan om de komende weken en maanden extra miljarden dollars aan financiering voor Oekraïne te verstrekken. De oorlog drijft de grondstofprijzen op, wat de inflatie verder zou kunnen aanwakkeren, en de verstoring van de financiële markten neemt toe, zeiden IMF-chef Kristalina Georgieva en Wereldbankpresident David Malpass in een gezamenlijke verklaring.

Sancties opgelegd door de VS, Europa en andere bondgenoten zouden ook aanzienlijke economische gevolgen hebben. De raad van bestuur van het IMF zou het verzoek van Oekraïne om noodfinanciering van $350 miljoen volgende week in overweging kunnen nemen. Nog eens $ 2,2 miljard zou tot eind juni beschikbaar zijn in het kader van de stand-by-overeenkomst. De Wereldbank bereidt een steunpakket van $ 3 miljard voor de komende maanden voor.

Russische kruisraketten treffen ziekenhuis in Zjytomyr

Dinsdagavond is er een luchtaanval gemeld vanuit de Oekraïense stad Zjytomyr. Vermoedelijk hebben Russische Kalibr-kruisraketten talloze woongebouwen beschadigd, waaronder een ziekenhuis, meldde het Unian-agentschap. De adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Anton Gerashchenko, zei dat vier mensen waren omgekomen, daarbij verwijzend naar de lokale autoriteiten.

Het doelwit van de aanval was een nabijgelegen militaire faciliteit. Video's die op sociale media werden gedeeld, toonden brandende huizen en reddingswerkers. Zjytomyr ligt ongeveer 140 kilometer ten westen van de hoofdstad Kiev. Ook was er was weer een luchtaanval in de stad Charkov, zei Gerashchenko. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De video in de onderstaande tweet toont naar verluidt brandende huizen na de raketaanval op de basis van de 95e brigade van Oekraïne in Zjytomyr. De informatie kan niet worden geverifieerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.