Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix

Nikita Mazepin zal niet mogen deelnemen aan de Grand Prix van Groot-Brittannië. Motorsport UK heeft besloten iedere coureur van Russische of Belarussische afkomst te weigeren. Hiermee wordt de Rus — na het verdwijnen van de Uralkali-stickers — nog meer in het nauw gebracht.

Door de oorlog in Oekraïne deed het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eerder een oproep om sporters uit Rusland en Belarus te weren. Zo ver ging de FIA niet, maar eiste wel dat coureurs uit Rusland en Belarus mogen deelnemen mits ze onder de zogeheten FIA-vlag racen. Tevens moeten ze aangeven achter de FIA-waarden wat betreft vrede en politieke neutraliteit te staan en mogen de kleuren van de desbetreffende landen niet op de bolides aanwezig zijn.

“Motorsport UK veroordeelt de oorlogsdaden van Rusland en Belarus in Oekraïne en toont zich solidair met iedereen die getroffen is door het conflict. Dit is een moment waarop de internationale autosportgemeenschap moet handelen en haar steun moet laten zien aan de mensen in Oekraïne en onze collega’s bij de Oekraiënse autosportfederatie FAU”, zo verklaart David Richards, de voorzitter van Motorsport UK.

Daarmee is de toekomst van Mazepin in de Formule 1 allerminst zeker. Mochten de wegen tussen Haas F1 en de Rus scheiden, dan is Pietro Fittipaldi de eerste keuze, zo stelde teambaas Günther Steiner eerder. Het blijft voor Mazepin echter mogelijk om onder de FIA-vlag uit te komen of een licentie aan te vragen bij een andere nationale autosportbond.

Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix (GEPA pictures / Red Bull Content Pool)
Mazepin geweigerd bij Britse Grand Prix (GEPA pictures / Red Bull Content Pool)