FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 januari 2022

Er is gezoend bij Big Brother

Alle Big Brother kijkers waren er al dagen op aan het wachten!! Wanneer gaat Vera zoenen... en met wie? Met Dimitri of met Tobias?

Zojuist gebeurde het dan, Vera zoende met Dimitri! Wat gaat er nog meer gebeuren? Krijgen we Bart en Sabine scenes te zien?

Volg alles LIVE op het forum van FOK!

Random Pics van de Dag #518

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tbs voor man die uit het niets meisje neerstak in Montfoort

Een 36-jarige man die een jaar geleden in Montfoort een meisje op straat neerstak en drie anderen bedreigde is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De man – gedreven door een psychotische stoornis – rende de bewuste nacht op straat en stak een langsfietsend meisje meerdere keren in haar rug.

De rechtbank Midden-Nederland legt de man geen straf op maar oordeelt wel dat de man behandeld moet worden aan zijn stoornis.

Vier keer in de rug gestoken
Op 10 januari vorig jaar fietst een toen 16-jarig meisje met haar vriendin door Montfoort. Op de Parklaan zien zij een man met een mes in zijn hand staan. Deze man rent op de meisjes af en steekt het 16-jarige slachtoffer vier keer in haar rug. Daarna rent hij achter haar vriendin aan die hard wegfietst. Tegen twee omstanders schreeuwt ze dat ze 112 moeten bellen. Als de man langs de twee getuigen loopt, bedreigt hij hen ook waarop zij wegrennen. De man heeft hen nog een tijdje achtervolgd.

Levensbedreigend gewond
Het 16-jarige slachtoffer lag hevig bloedend op de grond en verklaarde dat ze dacht dat ze zou overlijden. Zij heeft ernstig letsel opgelopen en is levensbedreigend gewond, waaronder een dubbele klaplong, forse bloedingen, botbreuken en een scheur in haar middenrif. Haar vriendin was niet alleen getuige van de steekpartij, zij werd zelf ook bedreigd door de man en moest haar daarom in hulpeloze toestand achterlaten op straat. Nog diezelfde nacht wordt de man gearresteerd.

Tbs met voorwaarden
De steekpartij moet juridisch worden gekwalificeerd als een poging doodslag. De man bekende ook het meisje te hebben gestoken. In zijn verhoren verklaarde hij dat hij is getraumatiseerd door de gebeurtenissen in zijn moederland. Hij heeft last van herbelevingen en nachtmerries over oorlogshandelingen en martelingen die hij heeft ondergaan. Met name de pijnlijke herinneringen aan de oorlogshandelingen in Sudan dringen zich regelmatig aan hem op. In het afgelopen jaar is de man onderzocht door verschillende deskundigen. Zij concluderen dat sprake is van een psychotische stoornis waarvan het ontstaan hem niet kan worden verweten.

Hoewel hij schuldig is aan de poging doodslag is hij door die stoornis niet strafbaar. Een – in dit geval – gevangenisstraf opleggen kan dus niet. Wel kan de rechtbank bepalen dat de man moet worden behandeld. De deskundigen adviseren om de man tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dat advies over. Deze maatregel houdt onder andere in dat hij wordt opgenomen in een gespecialiseerde kliniek en biedt voldoende waarborgen om de kans op recidive te verminderen. Hij heeft probleembesef en -inzicht, komt behandelafspraken na en neemt trouw zijn medicatie in. Daarnaast moet hij zich aan voorwaarden houden, zoals een behandelverplichting, contactverbod met de slachtoffers en meewerken aan reclasseringstoezicht. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Twitter schorst twee accounts van Willem Engel: 'Regels geschonden'

Twitter heeft vandaag twee accounts van Willem Engel verwijderd. Regels zouden zijn geschonden, staat te lezen op het gesloten account van Engel. Hij deelde eerder deze week de adresgegevens van minister Sigrid Kaag. Zo meldt RTL Nieuws.

Als reden voor de verwijdering geeft Twitter het volgende aan: "Twitter schort accounts op die de Twitter-regels schenden."

Engel is het niet eens met de schorsing en laat weten Twitter voor de rechter te willen slepen. Zijn derde account onder de naam van Viruswaarheid is nog wel actief.

Update 20.00 uur: Zoals verwacht zwerft Willem inmiddels al weer vrolijk rond op Twitter met zijn gebruikelijke beschuldigingen:

Eerdere berichtgeving:

CDJA (CDA jeugd) wil niet meer samenwerken met FvD en JFVD

Het CDJA werkt samen met partijen en organisaties over het gehele politieke spectrum. Van uiterst links tot -rechts. Echter is deze samenwerking niet onvoorwaardelijk.

In de afgelopen tijd is helaas wederom duidelijk geworden dat politiek bedrijven voor Forum voor Democratie en haar jongerenafdeling draait om polariseren, ophitsen en uiteendrijven.

Woorden doen ertoe. Onophoudelijk wordt er gesproken over de komst van tribunalen en wordt er opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en verzet. Ook schuwt men niet om de meest vreselijke daad van onze moderne geschiedenis, de Shoah en de Tweede Wereldoorlog, te vergelijken met de coronapandemie. Deze radicaliteit neemt steeds verder toe.

Woorden doen ertoe. We zien dat deze opstelling van Forum en JFVD, groepen en individuen beïnvloedt. Dit resulteert in een nog meer gepolariseerde samenleving en geweld. Zo worden politici, wetenschappers en hulpdiensten bedreigd. Recentelijk nog, ontvingen Hugo de Jonge en Sigrid Kaag thuis bezoek.

FvD en JFVD nemen hier geen afstand van en houden het gedrag van hun achterban daardoor in stand. Zo staan zij toe dat onze samenleving verhardt. Het CDJA keurt dit gedrag ten zeerste af. Het bezoek aan De Jonge en Kaag was dan ook de druppel.

Woorden doen ertoe. Het CDJA wil graag op een constructieve manier het debat aangaan en werkt samen met organisaties over het hele politieke spectrum. Het CDJA zoekt naar verbinding en wil verschillen in de samenleving verkleinen in plaats van vergroten. Dit past absoluut niet bij de politiek die Forum voorstaat. Daarom heeft het CDJA besloten om, zover die er al was, alle politieke samenwerking met Fvd en JFVD te beëindigen.

Kamp bij vertrek: “Defensie onmisbare steunpilaar onder de Nederlandse samenleving”


Henk Kamp neemt vandaag na 3,5 maand afscheid als minister van Defensie. Hij verving Ank Bijleveld-Schouten die in september terugtrad en maakt nu plaats voor Kajsa Ollongren.

Door de verschillende verschuivingen in het kabinet had Kamp de afgelopen periode 2 petten op. Hij nam ook de taken van de staatssecretaris waar. Die positie was onbezet na het vertrek van Barbara Visser. Zij ging aan de slag als minister van Infrastructuur en Waterstaat.

2e keer
Het was voor Kamp de 2e keer dat hij minister van Defensie was. Hij vervulde de post ook al van 2002 tot 2007 in het kabinet-Balkenende II. De scheidend minister zegt met genoegen terug te kijken op de afgelopen maanden.

“Het was een voorrecht weer mee te mogen werken op Defensie. Net als de vorige keer was ik zeer onder de indruk van de grote inzet van de militairen en de burgermedewerkers en de hoge kwaliteit van hun werk. De Defensieorganisatie is een onmisbare steunpilaar onder de Nederlandse samenleving. Ik ben erg blij dat de komende jaren het benodigde geld beschikbaar komt om de personele en materiële gereedheid op peil te brengen. Het ga u allen goed!”

Ollongren en de nieuwe staatssecretaris Christophe van der Maat krijgen in de komende kabinetsperiode een groter budget dan hun voorgangers. Het gaat om 10,7 miljard euro extra. Dat geld gaat voor een groot deel naar het structureel versterken van de krijgsmacht. De exacte invulling wordt in de komende periode bepaald.

Dankbaar
“We zijn Henk Kamp dankbaar dat hij de taak op zich heeft willen nemen tijdelijk leiding te geven aan de Defensieorganisatie. Hij deed dat met toewijding en duidelijk plezier. We hebben gemerkt dat het werk van Defensie en de mensen van dit ministerie hem nog steeds dierbaar zijn”, aldus secretaris-generaal Gea van Craaikamp en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

Ceremonieel
De komst en het vertrek van bewindspersonen bij Defensie krijgt normaal gesproken kleur met een ceremonie. Vanwege COVID-19 is de omvang hiervan deze keer drastisch beperkt. Doorgaans speelt het orkest van de Koninklijke marechaussee een opgewekt stuk. Ook staat er dan een dubbelpost van 2 militairen van de marechaussee in ceremonieel tenue opgesteld aan de ingang van het ministerie.

Vertrekkende bewindspersonen krijgen een fraai gevouwen onderscheidingsvlag mee, ten teken van dank. Nieuwe bewindspersonen ontvangen de vlag eveneens, samen met een ceremonieel sabel van de marechaussee, de zogeheten klewang. Die belichaamt als het ware de zwaardmacht, oftewel de krijgsmacht.

Aangifte tegen Bersiap-ontkenner Triyana

Het Rijksmuseum weigert bij een nieuwe expositie de historische term Bersiap te gebruiken. Volgens de Indonesische gastcurator Bonnie Triyana zou de term namelijk een racistische lading hebben. Onder Indische Nederlanders wordt met verbijstering gereageerd op de schokkende uitlatingen. “Ik word hier fysiek onpasselijk van” aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), die aangifte doet tegen deze “krankzinnige en stuitende vorm van Bersiap-ontkenning”.

Het begrip Bersiap heeft volgens Triyana een “sterk racistisch lading” wanneer het doelt op “het geweld dat tijdens de revolutie plaatsvond tegen Nederlanders”. Dat geldt te meer nu bij die term “altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd, wat niet geheel vrij is van rassenhaat” aldus de Indonesiër. Volgens Triyana zijn het niet Indonesiërs die verantwoordelijk zijn voor de door hun gepleegde etnische zuivering op aanvankelijk vooral (Indische) Nederlanders, maar “het onrecht dat het kolonialisme creëerde en dat een structuur vormde van een op racisme gebaseerde hiërarchische samenleving die de exploitatie van de kolonie omhult”. Dat Indonesiërs in werkelijkheid duizenden (Indische) Nederlanders vervolgden om hun Nederlandse en/of Europese afkomst meldt Triyana niet. De uitspraken van Triyana zijn dan ook een stuitend schoolvoorbeeld van Bersiap-ontkenning en een nieuw dieptepunt in het toch al vijandige klimaat rondom de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.

De uitlatingen zorgen voor een golf van verontwaardiging onder (Indische) Nederlanders, van wie de eerste generatie de gruweldaden vaak maar ternauwernood wist te overleven. Ook in politiek Den Haag wordt verbijsterd gereageerd. “Geschiedschrijvers zijn tegenwoordig niet bezig met beschrijven van geschiedenis, maar het herschrijven ervan. ‘Bersiap’ was strijdkreet Indonesiërs zelf” schrijft Derk-Jan Eppink (JA21) op Twitter. Ook zijn partijgenoot Annabel Nanninga reageert ontstemd. “Het is dat het onderwerp bersiap bepaald niet grappig is, anders was dit geschiedvervalsende (en uiteraard deels gesubsidieerde) geleuter ronduit lachwekkend”. Volgens Martin Bosma (PVV) zijn de ontwikkelingen “weer een bewijs dat onze musea in handen zijn van extreem-links” en is het Rijksmuseum “genocideontkenners”. Bosma heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Cultuur en Media.

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaten Shambala en OPEN UP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten het kruidenpreparaat Shambala en OPEN UP niet te gebruiken. Deze kruidenpreparaten bevatten ingrediënten, die een risico vormen voor de volksgezondheid. De NVWA heeft de verkopers opgedragen te stoppen met de verkoop en de middelen uit de handel te halen. De NVWA ziet hierop toe.

Onderzoek
De NVWA heeft onderzoek laten verrichten naar Shambala en een soortgelijk kruidenpreparaat met vergelijkbare ingrediënten, genaamd OPEN UP. 

Aanleiding vormde een melding van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) over Shambala. Ook is er veel media-aandacht voor geweest. Giel Beelen promoot en verkoopt het kruidenmengsel op zijn website, waarop het programma Radar aandacht aan het mengsel besteedde. Volgens een farmacoloog zou Shambala een zogenoemde serotonineshock kunnen veroorzaken, maar Beelen bleef volhouden dat het middel geen kwaad kon. Vervolgens zijn Shambala en OPEN UP door de NVWA bemonsterd en geanalyseerd door Wageningen Food Safety Research (WFSR). Het RIVM heeft op basis van de analyses een risicobeoordeling gemaakt.

Conclusie
Shambala en OPEN UP bevatten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.

Bij eenmalig gebruik, in dosering zoals vermeld op de verpakking, kunnen schadelijke effecten optreden op het centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk. Ook wanneer Shambala of OPEN UP tegelijkertijd met andere kruidenpreparaten of producten met zogeheten MAO-remmers wordt ingenomen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.
Consumenten

De NVWA adviseert consumenten om Shambala en OPEN UP niet te kopen en, als zij het al in huis hebben, niet te gebruiken. Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. Mocht je het product gebruikt hebben en bijwerkingen ervaren, raadpleeg dan een arts.

Het gehele Radar interview met Giel Beelen over Shambala:

Leidse studenten beschoten zwemsters met luchtbuks

Twee Leidse studenten van 21 en 22 jaar zijn door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Zij hebben in de nacht van 8 mei 2021 twee studentes met een luchtbuks beschoten.

De studentes hadden in de zwoele nacht besloten om een stukje te gaan zwemmen in het Rapenburg. Toen zij ter hoogte van de Kaiserstraat weer uit het water waren gekomen en bezig waren zich om te kleden, werden ze vanaf de overkant van de gracht (zo’n twintig meter) drie keer beschoten met een luchtbuks.

De ene studente werd twee keer geraakt: in haar buik en bil. De andere studente raakte gewond aan haar nek. Ze schrokken zich een ongeluk. De fysieke verwondingen vielen achteraf mee, maar dat was niet te danken aan de schutters. Er zijn gevallen bekend waarin schieten met een luchtdrukwapen heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel.

‘Bizar feit’
Na afloop meldden de beide schutters zich bij de politie. Zij bekenden het feit en hebben hun excuses gemaakt aan de slachtoffers.

Maar volgens de officier van justitie gaat het om ‘een bizar feit waarvoor geen enkel excuus is’. Zij vond dat beide verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan een poging zware mishandeling en eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

De politierechter zag dat iets anders. Hij vonniste vrijspraak voor poging zware mishandeling maar veroordeelde de twee wel voor mishandeling. Hij legde beiden een werkstraf op van zestig uur. Ook moeten zij hun slachtoffers zo’n 1500 euro betalen en zijn de luchtbuksen verbeurd verklaard.

Minder COVID-19 patiënten in ZH, iets meer operaties en planbare zorg mogelijk

De operatiecapaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is opgeschaald ten opzichte van de afgelopen weken. Waar in december en de eerste week van januari nog tussen de 40-45% minder operatiekamers in gebruik waren dan normaal, is dat afschalingspercentage deze week 35%. Ook geven iets meer ziekenhuizen aan weer deels of volledig planbare zorg te leveren.

Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert. Deze opschaling lijkt verband te houden met de afname van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Of deze trend doorzet, is nog niet duidelijk.

Bijna alle ziekenhuizen geven aan planbare zorg zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. Deze week zijn dat er 68 van de 71 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord. Vorige week waren dit er 70. Van 68 ziekenhuizen geven er 28 aan helemaal geen planbare zorg meer te leveren. Vorige week waren dat er nog 38.

19 ziekenhuizen geven aan niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 20. Het gaat hier om zorg die wel binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. De NZa heeft op 24 december jl. bijzondere aandacht gevraagd voor deze zorg en evalueert deze week of er aanvullende actie nodig is om de toegankelijkheid van deze zorg te verbeteren. De landelijk ervaren druk op de IC en in de kliniek is licht gedaald, maar nog steeds ernstig. Het ziekteverzuim op de IC is 9,3% en op de verpleegafdelingen 8,4%. Dat is vergelijkbaar met de afgelopen weken.

Druk op de zorg 11-01-2021-1e pagina ( Bron-NZA)
Druk op de zorg 11-01-2021-1e pagina (Bron-NZA)

Weekupdate COVID-19: 200 duizend mensen testten positief, 13% herinfecties

Afgelopen week* werden 201.536 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat is een stijging van 77% vergeleken met vorige week. Nog niet eerder zagen we zulke grote aantallen gemelde besmettingen in een week tijd.

Het virus verspreidt zich bij contact tussen mensen. Van de omikronvariant is bekend dat deze zich sneller verspreidt dan de eerdere varianten. Hierdoor nam het aantal positieve tests afgelopen week toe tot ruim 201.356 meldingen. In alle regio’s stijgen de meldingen.

De hoogste aantallen meldingen per 100.000 inwoners waren afgelopen week te zien bij de 18 tot en met 29 jarigen. Het aantal besmettingen was absoluut, maar ook per 100.000 inwoners het hoogst voor de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Afgelopen week verdrievoudigde het aantal meldingen per 100.000 inwoners onder 18- tot en met 24-jarigen vergeleken met vorige week. Onder 13- tot en met 17-jarigen en 25- tot en met 29-jarigen verdubbelde het aantal meldingen per 100.000 inwoners in een week. Bij mensen boven de 60 jaar is weinig tot geen stijging zichtbaar in de meldingen.

Bijna 590.000 mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, 66% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve testen steeg verder naar 34,2%. Na een positieve zelftest laten steeds meer mensen zich ter bevestiging testen bij de GGD. Na deze zelftesten kreeg 88% ook bij de bevestigingstest van de GGD een positieve uitslag. Ongeveer 23% van de coronatesten en 53% van alle positieve coronatesten bij de GGD is na een bekende positieve zelftest.

Herinfecties
Het aantal mensen met herinfecties – mensen die opnieuw besmet raken 2 maanden of langer na de vorige besmetting – stijgt sterk. Vanaf de zomer tot half december 2021 was gemiddeld 3% van de meldingen een herinfectie. Met de toename van de omikronvariant stijgt het deel herinfecties sterk. In week 51 was er bij 5% sprake van een herinfectie, een week later was dit 8%. In de eerste week van dit jaar (3 t/m 9 januari) steeg dit percentage door tot 13%.

Ziekenhuizen
Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis en op de intensive care daalde. Dit past bij het beeld dat er in de afgelopen periode relatief weinig ouderen positief testten, die een grotere kans hebben om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Afgelopen week (3 t/m 9 januari) werden 873 mensen opgenomen (vorige week 1.046) op de verpleegafdeling en 143 op de IC (vorige week 171). Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn. Welk gevolg de stijging van de positieve meldingen door de omikronvariant op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat hebben, verwachten we de komende weken te zien.

Reproductiegetallen
Het meest recente reproductiegetal SARS-CoV-2 (27 december) was 1,26 (1,24-1,28). Dit betekent dat 100 mensen die op 27 december 2021 het coronavirus hadden, samen 126 nieuwe personen besmetten. De omikronvariant verspreidt zich veel sneller dan de eerdere coronavarianten. Dat zien we ook terug wanneer we het reproductiegetal uitsplitsen voor de delta- en omikronvariant. Wanneer we alleen kijken naar de deltavariant, dan zien we een reproductiegetal van 0,78 (0,68-0,88). Dat betekent dat 100 mensen die op 27 december besmet waren met de deltavariant nog maar 78 anderen besmetten. Het reproductiegetal van de omikronvariant komt op 1,63 (1,59-1,68). Honderd mensen die met de omikronvariant besmet zijn, besmetten 163 anderen. Sinds eind december veroorzaakt de omikronvariant de meeste SARS-CoV-2 besmettingen in Nederland.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 4 januari 10:01 en 11 januari 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn gemeld. De testen die in de GGD zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn naar kalenderweken.

Besmettingen per 110k 11 -01-2022 ( @YorickB -Yorick Bleijenberg)
Besmettingen per 110k 11 -01-2022 ( @YorickB -Yorick Bleijenberg)

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen vals PCR-certificaat op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland heeft een 54-jarige man veroordeeld voor het vervalsen van een PCR-certificaat en het tonen ervan aan de marechaussee op Schiphol. Dat gebeurde op 21 februari 2021.

De politierechter heeft hem een taakstraf van 60 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van 2 jaar.

Vals PCR-certificaat
De man wilde op 21 februari samen met zijn zoon en diens vriend naar Turkije vliegen. Zijn zoon en diens vriend moesten de volgende dag weer naar school in Turkije nadat die door de coronamaatregelen tijdelijk was gesloten. De verdachte verklaarde dat slechts kort van tevoren werd aangekondigd dat de scholen weer open gingen en dat hij daardoor geen tijd meer had voor een PCR-test. Via internet vond hij een formulier en vervalste hij drie PCR-certificaten: voor hem, voor zijn zoon en diens vriend. Na controle van de marechaussee werden ze voor hun vlucht geweigerd.

Tijdens de zitting bekende de man zijn fout en verklaarde hij veel spijt te hebben. Hij zag het vervalsen van PCR-testen als enige oplossing om ervoor te zorgen dat zijn zoon en diens vriend op tijd op school zouden komen. Hij vreesde voor problemen met een leerplichtambtenaar in Turkije als zij niet naar school zouden gaan.

Door geen officiële PCR-test te doen en een valse uitslag te tonen, heeft verdachte zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Het OM eiste twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Oordeel rechtbank
Volgens de rechtbank is bewezen dat de verdachte opzettelijk gebruik heeft gemaakt van een door hemzelf vervalst PCR-certificaat door deze te laten zien aan de marechaussee toen hij wilde uitreizen. Verdachte deed dat ten tijde van een internationale pandemie, terwijl op dat moment nog bijna niemand was gevaccineerd en er alleen gevlogen kon worden als dat strikt noodzakelijk was en daarvoor golden strenge regels.

De verdachte heeft deze regels opzettelijk willen omzeilen. Hij heeft daarmee zijn eigen belang om te willen vliegen gesteld boven het belang van de volksgezondheid. Dat is asociaal en in deze tijden van pandemie potentieel levensbedreigend, oordeelt de politierechter. Een gevangenisstraf is volgens de politierechter dan ook op zijn plaats. Omdat het bijna een jaar geleden is, verdachte geen strafblad heeft, meteen openheid van zaken heeft gegeven en ter zitting zijn grote spijt heeft betuigd, wordt een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Daarnaast krijgt verdachte een taakstraf opgelegd van 60 uren.

Amsterdam in top 3 met huurprijs van een appartement in Europa

Amsterdam staat in de top 3 van de duurste steden in Europa als het gaat om huurprijzen van appartementen met een slaapkamer. De gemiddelde huurprijs voor een appartement in de stad ligt op 1.641 euro per maand. Alleen in Londen (1.850 euro p/m) en Parijs (1.964 euro p/m) is dat duurder, zo meldt AT5. Daarnaast blijven de huurprijzen van zowel kamers, studio's als appartementen in Europese steden nog steeds stijgen.

Dat heeft HousingAnywhere uitgezocht, het moederbedrijf van Kamernet. Uit cijfers van het Rent Index-rapport van het vierde kwartaal blijkt dat de huurprijs voor een appartement een fractie gestegen is ten opzichte van vorig jaar (+0,37 procent).

De prijs voor een studio in de stad is het afgelopen jaar wel flink gestegen. Een jaar geleden betaalden huurders nog maandelijks 971 euro voor een studio. Dit jaar is dat gemiddeld 1.181 euro per maand, een stijging van 22 procent. Hiermee staat Amsterdam op een gedeelde tweede plek met Utrecht als het gaat om de huurprijzen in Europese steden. Op nummer 1 staat Londen met een prijs van gemiddeld 1.211 euro voor een studio.

Amsterdam scoort op Europees niveau ook hoog als het gaat om kamerverhuur, maar met de huidige huurprijzen staat het niet in de top 3. Huurders betalen gemiddeld 651 euro per maand voor een kamer in de stad, daarmee staat Amsterdam op de vijfde plek. In Utrecht meer voor een kamer (670 euro p/m). Daarna komen Londen (711 euro p/m), München (728 euro p/m) en opnieuw staat Parijs aan kop (787 euro p/m).

Het nutteloze feitje van de dag: CyberSuck

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In vele huishoudens is hij inmiddels te vinden, de robotstofzuiger en de beroemdste in die categorie is wel de Roomba. Maar wist je dat de makers een hele andere naam voor hun produkt hadden bedacht? Als het aan de techneuten gelaten was dan had hun robot 'CyberSuck' geheten. Uiteindelijk was het toch geen goed idee en kwam een marketingbureau met de naam 'Roomba' op de proppen.

"Het idee van een stofzuigrobot kwam niet van ons. Er werd ons gevraagd: jullie ontwikkelen robots, maar maken ze ook de vloer schoon? We gingen dus aan de slag met het ontwikkelen. Ik deed vervolgens met mijn collega’s een stemming om een naam voor het apparaat te bedenken. We kwamen uit op CyberSuck, ik ben nu eigenlijk wel blij dat we daarvoor niet gekozen hebben. Uiteindelijk betaalde ik een bureau zestienduizend dollar om op een betere naam te komen. Zo kwamen met Room, maar dat was niet voldoende, dus kwam er ‘ba’ bij. Net als de dans. Zo’n achtduizend dollar per letter dus", zo legde Colin Angel, CEO van IRobot uit aan het AD.

Het nutteloze feitje van de dag: CyberSuck (WikiCommons/Kārlis Dambrāns)
Het nutteloze feitje van de dag: CyberSuck (WikiCommons/Kārlis Dambrāns)

Strenger EU-verbod op ivoorhandel treedt vandaag in werking

Stropers doden naar schatting 20.000 tot 30.000 Afrikaanse olifanten per jaar om hun slagtanden te gelde te maken, aldus de Europese Commissie. De handel in ivoor is eigenlijk al sinds 1989 verboden via de Overeenkomst van Washington inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites), maar deze overeenkomst liet talrijke achterdeurtjes open om toch geld te verdienen aan ivoor. Een alomvattend verbod van de Europese Unie (EU) dat vandaag van kracht wordt, heeft tot doel deze 'mazen in de wet' op te heffen: Het wetgevingspakket legt de invoer, uitvoer en intra-EU-handel in het "witte goud" aan strenge beperkingen op.

De wet voorziet niettemin in enkele uitzonderingen; zo mag onbewerkt ivoor alleen worden verhandeld voor de reparatie van antieke kunstvoorwerpen. Bewerkt ivoor mag alleen worden verhandeld als de voorwerpen dateren van vóór 1947 en voorzien zijn van een passend certificaat. Voor muziekinstrumenten is het jaar 1975 de limiet. In sommige gevallen mogen de voorwerpen en instrumenten echter alleen aan musea worden verkocht.

Olifant slagtanden ( Pixabay)
Olifant slagtanden ( Pixabay)

Nationale tanktest 2022: grote prijsverschillen aan de pomp

De brandstofprijzen waren nog nooit zo hoog als afgelopen jaar. De allerduurste liter benzine kostte in 2021 maar liefst €2,21. Door het forse prijsniveau waren de verschillen tussen de tankstations onderling nog nooit zo hoog. Zoals bekend zijn stations langs de snelweg duurder dan stations elders, maar ook de verschillen tussen regio’s, gemeenten en zelfs stations van dezelfde keten kunnen flink oplopen.

Kijken en vergelijken loont dus meer dan ooit voor de consument: met een beetje speurwerk of het gebruik van een brandstofapp levert een besparing op van honderden euro’s per jaar. Dat blijkt uit een test van de Kampioen, waarin de prijzen van alle 3839 tankstations in Nederland zijn meegenomen.

Er zijn steeds grotere prijsverschillen tussen diverse provincies, tussen stad en dorp en tussen de verschillende ketens die brandstof verkopen. Groningen was het afgelopen jaar de goedkoopste provincie om te tanken. Voor automobilisten die elders wonen kan het voordelig zijn om te kijken naar de prijzen bij de buurgemeenten. Amsterdam is bijvoorbeeld de duurste plek om te tanken in Nederland, terwijl Zaanstad juist in de top 10 ‘goedkoop’ staat.

Buiten de snelweg kunnen weggebruikers - zeker bij onbemande tankstations - vaak nog goedkoper tanken. Zowel diesel als benzine zijn per liter gemiddeld nu veertien cent duurder dan bij tankstations buiten de snelwegen. In 2019 was dat verschil nog tien cent. Tanken buiten de snelwegen loont dus nóg meer.

Opvallend zijn de prijsverschillen tussen stations aan de snelweg. De A32 (Drenthe/Friesland) is de ‘goedkoopste’ snelweg om te tanken en de A6 (Noord-Holland/Flevoland/Friesland) is gemiddeld de duurste in Nederland. Nog opvallender zijn de brandstofprijzen tussen tankstations langs dezelfde snelweg, soms zelfs van dezelfde keten. Zo was een liter diesel gedurende de onderzochte periode bij Esso Galgeveld (A27, bij Breda) 26 cent goedkoper per liter dan Esso Nijpoort (ook A27, bij Maartensdijk). Dat scheelt € 13 op een tank van vijftig liter.

Het prijsverschil tussen de duurste stations van Nederland (vier Essostations en één Texacostation) en het goedkoopste station (Fieten Olie, Uithuizen/Groningen) was 31 cent per liter diesel en 34 cent per liter benzine. De grotendeels in het noorden vertegenwoordigde keten Fieten Olie is de goedkoopste met meer dan 25 stations en gemiddeld BP de duurste.

De ANWB vindt dat de actuele brandstofprijzen openbaar gemaakt moeten worden zodat de prijsbewuste automobilist voor het goedkoopste tankstation kan kiezen. Automobilisten weten namelijk vaak wel waar zij dicht bij huis het goedkoopst uit zijn, maar onderweg of in een onbekende omgeving niet.

Benzineprijs (Foto-Pixabay)
Benzineprijs (Foto-Pixabay)

'Respect voor Groningen': zaterdagavond massale demonstratie tegen gaswinning

Een massale protestactie zaterdagavond in de binnenstad van Groningen moet de regering bewegen om de gaswinning en de behandeling van Groningers onder de loep te nemen.

Hoe de actie eruit gaat zien, wordt vanmiddag bekend gemaakt. Vooralsnog zijn de initiatiefnemers SP-kamerlid Sandra Beckerman, oud-nachtburgemeester Chris Garrit en de Groninger Bodem Beweging in overleg met de gemeente Groningen over de vergunning voor de demonstratie. Meer hierover bij het DvhN.

Maandagochtend trapte het kabinet opnieuw op het hart van de gedupeerden van aardbevingen in Groningen. Vele duizenden stonden uren in de rij en deden tevergeefs een beroep op subsidie, terwijl het kabinet  werd beëdigd door de koning.

De pot waaruit huishoudens in het aardbevingsgebied in Groningen een subsidie van 10.000 euro konden krijgen, was binnen een dag leeg. Zo meldt het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het is niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Het eloket/inlogsysteem is gesloten en  er worden geen aanvragen meer in ontvangst genomen.

Het doel van de subsidieregeling is om een kwaliteitsimpuls te geven aan de woningen in het aardbevingsgebied. Hiervoor is 300 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de bestuurlijke afspraken tussen de rijksoverheid, de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Midden-Groningen, Oldambt en Het Hogeland en de Provincie Groningen. Alle aanvragen werden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Pfizer vraagt EMA om coronapil Paxlovid toe te laten tot Europa

Farmaceut Pfizer heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om de coronapillen die het bedrijf ontwikkeld heeft toe te laten tot de Europese markt. De medicijnwaakhond zegt een oordeel over de pillen binnen een aantal weken klaar te kunnen hebben, mits de gegevens die Pfizer heeft aangeleverd bruikbaar genoeg zijn.

Het middel heet Paxlovid en is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die na een coronabesmetting mogelijk ernstig ziek kunnen worden, doordat ze in een risicogroep vallen. Paxlovid bestaat uit 2 soorten pillen die samen 2 maal daags gedurende een kuur van vijf dagen moeten worden ingenomen. EU-landen mogen de coronapillen van Pfizer al gebruiken, maar Nederland heeft ervoor gekozen het definitieve oordeel van EMA over het middel af te wachten. Meer hierover bij Skipr.

Artsen zien nieuwe ‘vaccinatiekloof’ ontstaan in kwetsbare wijken

Inwoners van kwetsbare wijken halen veel minder vaak een boosterprik, signaleren internist Robin Peeters van het Erasmus MC en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Ze pleiten ervoor om zo snel mogelijk weer kleinschalige inlooplocaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. “We willen de grootschalige locaties zeker niet opheffen, maar ik denk wel dat we op het punt zijn gekomen om een deel van het personeel te verplaatsen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in. En niet pas over een paar weken”, zegt Peeters.

Net zoals bij de eerste coronavaccinaties zien Sana en Peeters in hun stad een “vaccinatiekloof” ontstaan. “We zien dat in welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster heeft gehaald. In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent.” Lees verder op Skipr.

Mist en vorst voorspeld, dus starten de 'schraapritten'

NS rijdt weer speciale ‘schraapritten’ nu er mist en vorst voorspeld wordt. Machinisten rijden ‘rijp’ van de bovenleiding af met lege treinen, voor de dienstregeling start. Zo probeert de NS de overlast voor reizigers te beperken. 

“We krijgen dagelijks een speciaal weerbericht voor de spoorsector. Zo zien we bijvoorbeeld of er ijsvorming (rijp) op de bovenleiding wordt verwacht. Dan zijn we al extra paraat”, zegt Lisette van Ooste. Zij is programmamanger seizoensvoorbereidingen en bereidt samen met haar team en ProRail het treinverkeer voor op de seizoenen. “Afhankelijk van de situatie kunnen we al eind van de middag beslissen wat we de volgende ochtend doen. Maar de beslissing kan ook midden in de nacht genomen worden."

Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. En ijsvorming op de bovenleiding zorgt voor slijtage van de stroomafnemer op de trein en vermindert het contact. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden.

Lichtshow
Machinist Melvin Gerritsen heeft wel ervaring met het rijden met rijp. “Je krijgt echt een lichtshow, omdat de vonken van de bovenleiding afslaan.” In de trein merk je dat goed. “De motor van de trein krijgt te veel of juist te weinig stroom en dan raakt ‘ie van slag”, zegt Melvin. “Dan zien wij echt een ’kerstboom' op ons bedieningspaneel, een hoop lampjes gaan branden, omdat het beveiligingssysteem ingrijpt. En in het ergste geval kan je dan niet verder.” En dat wil je liever niet met een trein vol reizigers, en dus rijden treinen soms leeg rond om de rijp van de bovenleiding af te rijden.

Maar er gebeurt meer. Treinen die schraapritten maken rijden op een lagere snelheid. “En we zorgen dat voorraden op peil zijn”, zegt Lisette. "Bijvoorbeeld dat onze onderhoud- en servicelocaties voldoende pantografen hebben, de stroomafnemers van treinen."

Er wordt deze week in het oosten, zuiden en midden van het land mist en vorst verwacht. En dan is de kans op rijp aan de bovenleiding groot. Vooral in de ochtend kan er nog overlast zijn voor reizigers. Kijk altijd even in de reisplanner van NS voor vertrek.

Vrouw die bedreiging met fakkel bij huis Kaag filmde ook opgepakt

De politie heeft gisteren in Amsterdam ook een tweede verdachte aangehouden voor bedreiging van D66-leider Sigrid Kaag. Het gaat om de 44-jarige vrouw die de Amsterdammer filmde die met de fakkel voor het huis van Kaag stond, meldt AT5

De vrouw zond de bedreiging woensdag via sociale media live uit. Ze is vandaag ergens in de stad opgepakt en heeft volgens de politie geen vaste woon- of verblijfplaats. Ze wordt ook verdacht van het verstoren van de openbare orde in de straat waar Kaag woont.

Kaag reageerde donderdag via Twitter op het incident. Ze schreef dat haar gezin het als 'bedreigend en angstig' heeft ervaren. "Gisteravond laat nogmaals zien dat woorden leiden tot acties."

Vrijdag bleek dat de Amsterdammer die met de fakkel voor de deur stond nog twee weken langer in voorarrest blijft zitten. Hij werd een paar weken geleden ook al aangehouden omdat hij meerdere keren aanbelde bij de woning van minister Hugo de Jonge in Rotterdam.

FOK! Wat een weer: Vandaag meer zon

winterbanner

De dag start op veel plaatsen bewolkt met in het oosten lichte vorst. Lokale gladheid is daar niet uitgesloten. In de loop van de ochtend verdwijnt de laaghangende bewolking op steeds meer plaatsen en breekt de zon door. Wel blijft er sluierbewolking over. In het uiterste noordwesten is de bewolking dikker en daar kan in de tweede helft van de middag wat regen gaan vallen. Vanavond trekt de regen langzaam zuidoostwaarts naar het midden van het land. De maximumtemperatuur ligt op ongeveer 4°C. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de noordwestkust af en toe nog vrij krachtig, 5 Bft.

In de nacht naar woensdag trekken bewolking en regen langzaam en in betekenis afnemend naar het zuidoosten. In de loop van de nacht klaart het in het noorden op en mogelijk ontstaat daar dan mist. De minima liggen rond 2°C, aan het eind van de nacht kan het in het noorden lokaal licht vriezen. De wind is zwak uit zuid tot zuidwest. In het noordwesten draait de wind later in de nacht naar west tot noordwest.

Woensdagochtend begint in de zuidelijke helft met bewolking en in het zuidoosten eerst nog wat motregen. In het noordwesten en noorden zijn er opklaringen, maar plaatselijk komt mist voor die mogelijk maar moeizaam oplost. In het uiterste zuidoosten blijft het waarschijnlijk de hele dag bewolkt. De maxima lopen uiteen van 3°C in het uiterste zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In de noordelijke helft komt geleidelijk een matige zuidwestenwind te staan. (Bron: KNMI)

   

KNMI weerbericht dinsdag 11-1-2022
KNMI weerbericht voor dinsdag 11-1-2022 


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
special
Random Pics van de Dag #1442
©FOK.nl e.a.