Aangifte tegen Bersiap-ontkenner Triyana

Het Rijksmuseum weigert bij een nieuwe expositie de historische term Bersiap te gebruiken. Volgens de Indonesische gastcurator Bonnie Triyana zou de term namelijk een racistische lading hebben. Onder Indische Nederlanders wordt met verbijstering gereageerd op de schokkende uitlatingen. “Ik word hier fysiek onpasselijk van” aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), die aangifte doet tegen deze “krankzinnige en stuitende vorm van Bersiap-ontkenning”.

Het begrip Bersiap heeft volgens Triyana een “sterk racistisch lading” wanneer het doelt op “het geweld dat tijdens de revolutie plaatsvond tegen Nederlanders”. Dat geldt te meer nu bij die term “altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd, wat niet geheel vrij is van rassenhaat” aldus de Indonesiër. Volgens Triyana zijn het niet Indonesiërs die verantwoordelijk zijn voor de door hun gepleegde etnische zuivering op aanvankelijk vooral (Indische) Nederlanders, maar “het onrecht dat het kolonialisme creëerde en dat een structuur vormde van een op racisme gebaseerde hiërarchische samenleving die de exploitatie van de kolonie omhult”. Dat Indonesiërs in werkelijkheid duizenden (Indische) Nederlanders vervolgden om hun Nederlandse en/of Europese afkomst meldt Triyana niet. De uitspraken van Triyana zijn dan ook een stuitend schoolvoorbeeld van Bersiap-ontkenning en een nieuw dieptepunt in het toch al vijandige klimaat rondom de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.

De uitlatingen zorgen voor een golf van verontwaardiging onder (Indische) Nederlanders, van wie de eerste generatie de gruweldaden vaak maar ternauwernood wist te overleven. Ook in politiek Den Haag wordt verbijsterd gereageerd. “Geschiedschrijvers zijn tegenwoordig niet bezig met beschrijven van geschiedenis, maar het herschrijven ervan. ‘Bersiap’ was strijdkreet Indonesiërs zelf” schrijft Derk-Jan Eppink (JA21) op Twitter. Ook zijn partijgenoot Annabel Nanninga reageert ontstemd. “Het is dat het onderwerp bersiap bepaald niet grappig is, anders was dit geschiedvervalsende (en uiteraard deels gesubsidieerde) geleuter ronduit lachwekkend”. Volgens Martin Bosma (PVV) zijn de ontwikkelingen “weer een bewijs dat onze musea in handen zijn van extreem-links” en is het Rijksmuseum “genocideontkenners”. Bosma heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Cultuur en Media.