FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 januari 2022

NFL: Alle playoffteams bekend, strijd om Super Bowl begint

In de NFL is het reguliere seizoen voorbij. Zondagavond werd de boel afgesloten met de laatste speelronde, waarin nog drie van de veertien plekken in de playoffs vergeven moesten worden. Dat leverde flinke spanning op, zeker in een rechtstreeks duel om een playoffticket.

Las Vegas Raiders - Los Angeles Chargers
Het meest overzichtelijke van alle duels: de winnaar mocht de playoffs in, de verliezer niet. De Raiders begonnen goed met een touchdown pass van Derek Carr op Hunter Renfrow, maar via twee touchdowns van Austin Ekeler kwamen de Chargers langszij. Josh Jacobs rende namens de thuisploeg een touchdown binnen en zo stond het 17-14 bij rust.

In het derde kwart namen de Raiders wat afstand met een field goal, waarna Renfrow een korte pass van Carr omzette in een touchdown, gevolgd door een mislukte 2-point conversion: 26-14. Een field goal volgde, maar daarna sloegen de Chargers terug: een 23-yard touchdown pass van Justin Herbert op Joshua Palmer werd gevolgd door een 2-point conversion én een 12-yard touchdown pass op Mike Williams in de laatste seconden.

Zo stond het dankzij de allerlaatste play 29-29 en moest er overtime gespeeld worden. Daniel Carlson trapte vanaf 40 yards een field goal binnen voor de Raiders, Dustin Hopkins deed het vanaf 41 yards voor de Chargers. In de laatste seconden kon Carlson nog eens aanleggen en vanaf 47 yards was het raak: hij trapte de Raiders naar 35-32 en een playoffticket.

Los Angeles Rams - San Francisco 49ers
Ook hier was het niet heel ingewikkeld: de Rams waren al geplaatst, de 49ers moesten zorgen dat ze niet zouden verliezen en konden dan ook het postseason in. Dat begon niet zo lekker, want halverwege stonden de Rams dankzij twee touchdown passes van Matthew Stafford op Tyler Higbee al met 17-3 voor, maar in het derde kwart kwamen de bezoekers terug.

Deebo Samuel rende vanaf 16 yards een touchdown binnen en vervolgens bediende hij Jauan Jennings over 24 yards: 17-17. Stafford stelde Cooper Kupp in de slotfase in staat de Rams op 24-17 te zetten, maar Jimmy Garoppolo bereikte Jennings in de laatste halve minuut voor 24-24 en overtime. Daarin trapte Robbie Gould de Niners op voorsprong, waarna uitgerekend rookie Ambry Thomas de winnende interception pakte en de 49ers naar de playoffs hielp.

Het derde ticket
De Jacksonville Jaguars kregen bezoek van de Indianapolis Colts, die vooral niet moesten verliezen. Dat ging vanaf het begin echter al niet lekker en een comeback zat er simpelweg nooit in. De Jaguars wonnen met 26-11, de Colts werden daarmee uitgeschakeld en door dit resultaat én een paar andere gunstige resultaten konden de Pittsburgh Steelers, die in overtime van de Baltimore Ravens wonnen, tóch nog de playoffs in.

De playoffs beginnen zaterdag met de eerste van zes wedstrijden in de wildcard round, met het volgende schema (Nederlandse tijden):

Zaterdag 15 januari
22.30 Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders (AFC)
02.15 Buffalo Bills - New England Patriots (AFC)

Zondag 16 januari
19.00 Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles (NFC)
22.30 Dallas Cowboys - San Francisco 49ers (NFC)
02.15 Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers (AFC)

Maandag 17 januari
02.15 Los Angeles Rams - Arizona Cardinals (NFC)

Uitslagen NFL week 18
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 24-28
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 26-51
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 21-16
Detroit Lions - Green Bay Packers 37-30
Minnesota Vikings - Chicago Bears 31-17
New York Giants - Washington Football Team 7-22
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 26-11
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 13-16 OT
Houston Texans - Tennessee Titans 25-28
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 20-30
Buffalo Bills - New York Jets 27-10
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers 24-27 OT
Miami Dolphins - New England Patriots 33-24
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 30-38
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 41-17
Las Vegas Raiders - Los Angeles Chargers 35-32 OT

Shakthar biedt te weinig voor Neres; Ajax wil Bergwijn als vervanger

Ajax is druk bezig op de transfermarkt, zo blijkt uit diverse berichten maandag. Zo heeft de Amsterdamse voetbalclub een bod van vijftien miljoen euro op David Neres naast zich neergelegd en bleek Tottenham Hotspur meer geld te willen hebben voor Steven Bergwijn. 

Volgens het Braziliaanse UOL heeft Ajax een bod op Neres van vijftien miljoen euro van tafel geveegd en wil het minstens twintig miljoen euro ontvangen voor de vleugelaanvaller, die in de belangstelling van Shakhtar Donetsk staat. Neres heeft nog een contract voor anderhalf jaar in Amsterdam. 

Ajax is in ieder geval aan het voorsorteren op een vertrek van Neres en kijkt verder op de transfermarkt. Bergwijn is een optie om (terug) naar Amsterdam te halen. De Amsterdammers hebben ongeveer achttien miljoen euro geboden voor de 24-jarige aanvaller, maar Tottenham Hotspur heeft het bod van de hand gewezen. Volgens bronnen rond de Engelse club maakt Ajax flink werk van de komst van Bergwijn.

Tottenham Hotspur is bereid om mee te werken aan een vertrek van Bergwijn, die in Londen nog een contract heeft tot medio 2025, alleen verlangt wel een flinke transfersom. De Engelse topclub betaalde twee jaar geleden nog dertig miljoen euro aan PSV om de aanvaller over te nemen. De voormalig jeugdspeler van Ajax kwam bij Tottenham Hotspur bij 64 officiële wedstrijden in actie namens de Londenaren. Hij was daarin goed voor vijf doelpunten en tien assists. Dit seizoen staat de teller op één doelpunt in dertien duels. De Londense club wil meewerken aan een transfer, als ze het verlies maar kunnen beperken. 

Wolff terug als bondscoach baansprinters

René Wolff is na ruim vier jaar terug als bondscoach van de sprintploeg bij het baanwielrennen. De 43-jarige Duitser is de opvolger van Hugo Haak, die in november zijn vertrek aankondigde. Wolff was tot en met de Olympische Spelen van Rio al in deze functie actief en was de afgelopen olympische cyclus in dienst bij de wielerbond van Nieuw-Zeeland.

Wolff was tussen 2010 en 2017 al de bondscoach van de Nederlandse baansprinters. In zijn eerste periode werden drie olympische medailles veroverd. In 2012 pakte Teun Mulder in Londen brons op de keirin en in Rio de Janeiro (2016) was er zilver voor Mathijs Büchli en goud voor Elis Ligtlee op dat onderdeel. 

Wolff gaat enthousiast aan de slag met de Nederlandse sprinters "Ik vind het een eer om het werk van Hugo voort te mogen zetten. Ik heb met bewondering gevolgd wat hij de afgelopen jaren heeft neergezet. Het is voor mij een enorme uitdaging om met deze succesvolle groep toe te werken naar de volgende Olympische Spelen van Parijs in 2024. Ik kijk ernaar uit om met de topsportgroep aan de slag te gaan en hen te helpen een volgende stap te maken. Maar wil binnen de door Jan van Veen opgezette structuur de talenten daar nadrukkelijk in meenemen. Nieuwe talenten vinden blijft ook een uitdaging." Naast de sportieve uitdagingen geeft Wolff aan het prettig te vinden om ten tijde van de huidige COVID-19 pandemie dichter bij de familie te zijn. Hij sluit in februari aan bij de sprinters, die dan in Portugal een trainingsstage hebben in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

Wolff vertrok na de Spelen van Rio omdat hij het beschikbare budget niet toereikend vond om optimaal naar de Olympische Spelen van Tokio toe te werken. Hij ging eerst aan de slag bij NOC*NSF, maar keerde een jaar later als bondscoach van de Nieuw-Zeelandse sprinters terug op de wielerbaan. Vorige maand stapte hij daar op en dat versterkte de geruchten dat Wolff terug zou keren bij de KNWU.

Duitse bobsleeŽrs domineren op eigen baan bij voorlaatste World Cup

In het Duitse Winterberg is alweer de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het bobsleeseizoen gehouden. Dat leverde flink wat Duits succes op, niet ongebruikelijk op een van hun thuisbanen.

Monobob vrouwen
Elana Meyers Taylor liet in run één zien hoe het moet: de Amerikaanse was 0,21 seconden sneller dan de Australische Breeana Walker, die na de finish nog crashte. Laura Nolte stond op haar thuisbaan op 0,25 seconden op plek drie, voor de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,39) en haar voormalige Canadese landgenotes Cynthia Appiah en Melissa Lotholz (beiden +0,42).

Lotholz en Appiah verdedigden hun posities in de tweede run, Humphries dook er door een indrukwekkende laatste paar bochten vijf honderdsten onderdoor. Nolte bleef de Amerikaanse 0,16 seconden voor, Walker was nog eens acht honderdsten sneller met alleen Meyers Taylor te gaan. De Amerikaanse was simpelweg te snel en met 0,17 seconden voorsprong pakte ze de winst.

Tweemansbob mannen
Duitsland had de touwtjes in handen na één run, zoals te verwachten viel: Francesco Friedrich was samen met Alexander Schüller de beste, maar Johannes Lochner gaf met Florian Bauer slechts vijf honderdsten toe. De Canadese slee van Justin Kripps en Cam Stones stond op 0,31 seconden, voor Christoph Hafer en Matthias Sommer (+0,49). Rostislav Gaitiukevich voerde met remmer Aleksandr Efimov op 0,51 seconden de rest van het veld aan.

Gaitiukevich hield zijn plek in run twee in elk geval vast en wipte met negen honderdsten over Hafer heen. Kripps dook met 0,24 seconden naar de snelste tijd en een zekere podiumplek, Lochner knalde er maar liefst 0,52 seconden onderdoor. Friedrich mocht het weer eens afmaken en deed dat overtuigend: met 0,33 seconden voorsprong op zijn landgenoot pakte hij samen met Schüller de winst. Ivo de Bruin eindigde samen met Jelen Franjic als negentiende.

Tweemansbob vrouwen
De eerste run leverde een overtuigende gooi naar de zege op: op haar thuisbaan was Laura Nolte uit Duitsland samen met remster Deborah Levi veruit de snelste. Huai Mingming maakt in het seizoen van 'haar' Olympische Spelen al grote indruk, samen met remster Wang Xuan kwam ze nu tot plek twee op 0,44 seconden. De Amerikaanse Kaillie Humphries en remster Sylvia Hoffman stonden op 0,48 seconden, voor Martina Fontanive/Irina Strebel uit Zwitserland (+0,53), Kim Kalicki/Leonie Fiebig uit Duitsland (+0,54) en Christine de Bruin/Kristen Bujnowski namens Canada (+0,58).

De Bruin leverde haar plek in run twee in bij de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, Kalicki nam met 0,27 seconden de leiding over. Fontanive verloor drie posities, nog altijd prima voor haar, Humphries kwam twee honderdsten achter Kalicki terecht. Huai hield het niet helemaal vol en verloor vier plekken, ook voor haar - en China in het algemeen - alsnog erg netjes. Nolte mocht het afmaken en deed dat met een wat moeizame run: 0,13 seconden sneller dan Kalicki, Humphries werd op 0,15 seconden derde.

Viermansbob mannen
Weinig verrassend werd de snelste tijd in de eerste run neergezet door Francesco Friedrich en consorten. De Duitse slee was 0,20 seconden sneller dan de slee van landgenoot Johannes Lochner én de Canadese slee van Justin Kripps. De Brit Brad Hall stuurde zijn slee naar plek vier op 0,27 seconden, voor de Rus Maxim Andrianov en de Amerikaan Hunter Church (beiden +0,36).

In de tweede run werkten Church en zijn mannen zich met 0,18 seconden los van Andrianov, Hall dook vier honderdsten onder de tijd van Church door. Lochner kwam vijf honderdsten tekort en kwam dus ook achter Church terecht, Kripps zat 0,18 seconden achter Hall. Friedrich kwam uiteraard niet in gevaar: met 0,42 seconden voorsprong pakte hij weer eens een zege. Ivo de Bruin en zijn ploeg eindigden als twaalfde.

Collectieve Erkenning naar niet-Indische Nederlanders

De veelbesproken Collectieve Erkenning van de Indische gemeenschap blijkt de afgelopen 4 jaar in onevenredige mate te zijn aangewend voor projecten gericht op niet-Indische Nederlanders. Dat blijkt uit door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zelf gepubliceerde overzichten.

Met de regeling, die officieel als Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland in de boeken staat, is jaarlijks een bedrag van 1 miljoen euro gemoeid. Organisaties kunnen daar een beroep op doen voor onder andere educatieve, museale en culturele projecten. De afgelopen 4 jaar blijkt slechts 42 % van deze projecten op (Indische) Nederlanders gericht, terwijl 58 % vloeide naar projecten (geheel dan wel deels) gericht op andere uit voormalig Nederlands-Indië afkomstige bevolkingsgroepen. Het gaat hier om (Indische) Chinezen (3%), Molukkers (43 %), Papoea’s (4 %) en zelfs Indonesiërs (7 %). Dit is gecorrigeerd naar hun bevolkingsgrootte in Nederland nogal uit verhouding. Volgens de laatst beschikbare cijfers zijn er immers tussen de 1.5 en 2 miljoen Indische Nederlanders, tegenover 70.000 Molukkers. De andere genoemde bevolkingsgroepen zijn nog geringer in omvang.

De onevenredige verdeling is het gevolg van de eerder al bekritiseerde ruime opzet van de collectieve erkenning. In die opzet wijkt het ministerie af van wie er traditioneel met ‘Indische gemeenschap’ wordt bedoeld, door dit te herdefiniëren tot “iedereen met wortels in voormalig Nederlands-Indië, die zelf of waarvan de voorouder(s) door oorlogsgeweld en naoorlogse ontwikkelingen tot 1967 naar Nederland zijn gekomen”. Naast repatriërende (Indische) Nederlanders zouden dan ook opeens Molukkers en andere kleinere groepen migranten uit Nederlands-Indië tot de Indische gemeenschap behoren. Deze van origine niet-Nederlandse bevolkingsgroepen hebben echter een wezenlijk andere achtergrond, geschiedenis en identiteit dan Indische Nederlanders. Alhoewel het ministerie met regelmaat benadrukt dat haar kunstmatige Indische gemeenschap “niet bestaat”, blijkt zij bij de verdeling van subsidiegelden daar dus onvoldoende rekening mee te houden.

Het is overigens niet de eerste weeffout in de collectieve erkenning. Vanaf de aankondiging van de regeling klinkt er kritiek. Onder andere het feit dat (Indische) Nederlanders in het buitenland zijn buitengesloten en dat de erkenning lijkt bedoeld als finale afkoopsom voor de al 75 jaar slepende Indische Kwestie leidt tot chagrijn. Dat de regeling ook is ingezet voor de ontwikkelingen van een omstreden lespakket bij de controversiële film De Oost voedde de ergernis. Recent zorgde de installatie van de commissie Bussemaker eveneens tot gefronste wenkbrauwen. Alhoewel de commissie nadrukkelijk onderdeel is van de collectieve erkenning blijkt een aantal commissieleden betrokken bij het geruchtmakende Indië-onderzoek en zelfs De Oost. Dat de regeling de afgelopen 4 jaar nu ook in onevenredige mate is aangewend voor projecten gericht op niet-Indische Nederlanders maakt de vraag voor wie en wat de collectieve erkenning eigenlijk is bedoeld steeds relevanter.

Opstand in gevangenis De Schie in Rotterdam

In gevangenis De Schie in Rotterdam is vanmiddag een 'opstand' uitgebroken. De politie is met man en macht uitgerukt.

Tientallen gedetineerden weigerden na de lunch terug te keren naar hun cel. Zij wilden met deze actie aandacht vragen voor de in hun ogen te strenge coronamaatregelen. Door deze strengere regels kunnen zij bijvoorbeeld minder bezoek ontvangen. Na een gesprek met de directie keerden de gevangenen terug naar hun cel.

VS: politieagenten doen spectaculaire redding piloot uit neergestort vliegtuigje

Op klaarlichte dag maakt een piloot een noodlanding in zijn kleine vliegtuigje op het spoor in Los Angeles. Maar de gewonde man kan zich niet zelf uit het vliegtuigwrak bevrijden. Als er een trein nadert, dreigt het ergste te gebeuren. Maar verschillende politieagenten haasten zich om te helpen.

De video van een dramatische reddingsoperatie in de Amerikaanse metropool Los Angeles zorgt momenteel voor veel ophef op internet. De politie publiceerde zondagavond laat (lokale tijd) een filmpje waarin te zien is hoe hulpdiensten een bebloede gewonde uit een klein vliegtuigje halen dat op een treinspoor is neergestort. Enkele seconden later dendert een trein over het wrak en vliegen de brokstukken in het rond.

Binnen een paar uur werd de 18 seconden durend filmpje op Twitter op video zo'n 1,3 miljoen keer geklikt. De agenten "toonden heldhaftigheid en snelle actie door het leven van een piloot te redden", schreef de politie op Twitter over de video.

Na te zijn opgestegen van Whiteman Airport maakte het vliegtuigje in de namiddag een noodlanding op spoorrails aan de andere kant van het luchthaventerrein, aldus onder meer de instantie die verantwoordelijk is voor de rampenbestrijding. Het vliegtuig zou zonder brandstof komen te zitten. De piloot had lichte verwondingen.

Volgens de brandweer was hij de enige persoon aan boord. Er zijn geen andere slachtoffers gemeld. Brandweerlieden hadden een kleine brandstoflekkage onschadelijk gemaakt, er is geen brand geweest. De treindienstregeling werden 's avonds weer hervat. 

Koreaanse MMORPG Lost Ark krijgt officiŽle releasetrailer

Lost Ark, de Koreaanse 'Diablo-kloon' die enkele jaren geleden al verscheen in Korea, krijgt een officiële Europese en Noord-Amerikaanse release in februari. De game wordt uitgegeven door Amazon.

Helaas voor Nederland, België en enkele andere Europese landen wordt de game daar niet officieel uitgegeven. Online spelen zal daar dus via een VPN-dienst moeten. Een overzicht van de regio's waar de game wel verschijnt kun je bij de FAQ vinden op de website.

Bekijk de releasetrailer hieronder. Het is een behoorlijk lange en informatieve introductie-trailer die meerdere facetten van de game behandelt. De officiële westerse releasedatum 11 februari 2022, exclusief voor pc.

Ben Affleck over The Tender Bar: de steun van een mentor in je leven is ontzettend belangrijk

In The Tender Bar groeit de kleine J.R. op onder de vleugels van zijn familie, nadat zijn moeder heeft moeten besluiten naar haar vader terug te verhuizen uit geldnood. Zijn oom Charlie, uitbater van de lokale kroeg, is van grote invloed op de man die hij uiteindelijk wordt, maar zeker niet de enige. In een persconferentie bespreken cast en crew de verfilming van het gelijknamige boek.

'Ontbloot vrouwenvlees' bij sambashow schokt Saoedi-ArabiŽ

In Saoedi-Arabië wordt de islam strikt geïnterpreteerd. Veel vrouwen in het koninkrijk sluieren daarom hun lichaam in het openbare leven. Geen wonder dus dat 'schaars geklede' sambadanseressen in het land een storm van verontwaardiging teweegbrengen.

Een sambashow met schaars geklede danseressen heeft in Saoedi-Arabië een schandaal veroorzaakt. De gouverneur van de stad Jazan, prins Mohammed bin Nasser, heeft in het weekend een onderzoek gelast. Op foto's die de afgelopen dagen op social media circuleerden, zijn drie buitenlandse vrouwen te zien die de samba dansen in een van de hoofdstraten van Jazan. Ze namen daar deel aan het winterfestival.

De vrouwen, wier nationaliteit onduidelijk was, waren versierd met de typische kleurrijke veren van het Braziliaanse carnaval. Zoals bij samba-optredens in Brazilië waren hun armen, buiken en benen onbedekt. Zij toonden echter niet zoveel blote huid als bijvoorbeeld de dansers tijdens de beroemde carnavalsoptochten in Rio de Janeiro.

Veel burgers spraken hun verontwaardiging over de show op onlinenetwerken en andere media. Velen riepen op tot bestraffing van de organisatoren. "Shows zijn voor vermaak, niet voor het aanvallen van de goede zeden en het ingaan tegen de religie en de moraal van de samenleving," zo zei Mohammed al-Badschwi, een inwoner van Jazan, aan staatstelevisiezender El-Ekhbarija.

In de afgelopen vijf jaar zijn de amusementsmogelijkheden voor burgers in Saoedi-Arabië op initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman aanzienlijk verruimd, tot het nieuwe aanbod behoren bijvoorbeeld grote sportevenementen en concerten.

Het koninkrijk wordt echter nog steeds gedomineerd door het wahhabisme, een bijzonder strikte en traditionele interpretatie van de islam. De meeste vrouwen dragen nog steeds in het openbaar de abaya, een zwarte mantel die het hele lichaam bedekt.

[Opmerking Jippie- veel beelden lijken al verwijderd te zijn, excuses voor de mindere kwaliteit]

'Ik was gewoon even geil'

Afgelopen vrijdagavond troffen agenten op de A6 een opmerkelijk tafereel aan in een op de vluchtstrook geparkeerde auto.

Toen ze de auto naderden hoorden ze ongebruikelijke 'verkeersgeluiden' uit de auto vandaan komen. Uit nadere inspectie bleek dat de bestuurder (38) half ontkleed op de achterbank te zitten met zijn broek op de enkels. Hij was op zijn telefoon een pornofilm aan het kijken en om de beelden optimaal te beleven had hij het geluid op de speakers van zijn auto gezet.

De agenten gaven de man de gelegenheid zich aan te kleden. Nadat zij de Lelystedeling op het recht hadden gewezen een advocaat te raadplegen, vroegen ze hem waarom hij stil stond op de vluchtstrook. ‘Ik was gewoon even geil’, zei hij.

De man heeft een boete van 250 euro gekregen vanwege het stoppen op de vluchtstrook terwijl er geen noodsituatie was.

Geile bestuurder bij A6 ( Instagram- Politie Landelijke Eenheid Noordwest)
Geile bestuurder bij A6 ( Instagram- Politie Landelijke Eenheid Noordwest)

OMT advies: draag medische mondmaskers binnen ťn buiten

Twee jaar na het uitbreken van de coronapandemie lijkt Nederland eindelijk serieus voor het dragen van professionele mondmaskers te kiezen. Het dragen van een stoffen monsmasker is dan niet meer voldoende om aan het advies te voldoen. Het OMT adviseert nu dat iedereen vanaf 13 jaar binnen een medisch mondmasker moet dragen, en ook buiten op drukke plekken.

Opvallend is dat het OMT voor het eerst adviseert om deze medische mondkapjes ook buiten te dragen op plekken waar afstand houden lastig is. Denk aan drukke winkelstraten, demonstraties, bij sportevenementen of op drukke markten.

Het nieuwe kabinet neemt vandaag een beslissing over dit mondkapjes advies.

Uit het 137e OMT-advies:

"Mondneusmaskers in de openbare ruimte
Adviesvraag VWS van 29 december 2021 Kan het OMT, mede aan de hand van recente internationale onderzoeken, een actuele reflectie geven op het nut van het gebruik van een niet-medisch, medisch of FFP2 mondmasker voor breed gebruik in de samenleving. Acht het OMT, met inachtneming van het 135e OMT advies, het bijvoorbeeld van belang om te adviseren dat bij bepaalde situaties of door bepaalde doelgroepen, zoals kwetsbare personen, een medisch of FFP2 mondmasker gedragen dient te worden?

Het dragen van een mondneusmasker waar bronmaatregelen zoals afstand houden en drukte vermijden niet (goed) mogelijk zijn, is effectief gebleken in meerdere studies en wordt ook in internationale adviezen van o.a. de WHO en ECDC erkend. Mondneusmaskergebruik moet wel nadrukkelijk gezien worden als een onderdeel van een totaalpakket aan infectiepreventiemaatregelen, waaronder de basisregels (thuisblijven bij klachten en testen), afstand houden, hand- en hoesthygiëne, drukte vermijden, en ventilatie van binnenruimtes. Het dragen van een mondneusmasker is nadrukkelijk geen vervanging van de hierboven genoemde maatregelen, maar een aanvulling die zorgt voor een vermindering van risico’s als de basisregels niet (goed) zijn uit te voeren. Zeker nu er sprake is van een snelle verspreiding van de omikronvariant zullen alle bovengenoemde maatregelen zorgvuldig en consequent moeten worden nageleefd.

Het OMT komt tot het advies om het gebruik van mondneusmaskers uit te breiden naar meer settings en om uitsluitend medische (chirurgische mondneusmaskers, minimaal type II) mondneusmaskers te gebruiken. Deze maskers bieden een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers en bieden de drager daarnaast ook meer bescherming tegen het oplopen van een infectie. In tegenstelling tot niet-medische maskers die van variërende stoffen vervaardigd zijn, is de kwaliteit ook reproduceerbaar en bewaakt. Deze adviezen zijn is in lijn met internationale adviezen zoals vanuit de WHO.

Het advies is om het gebruik van mondneusmaskers in de publieke ruimte als volgt uit te breiden:

 • In alle publieke binnenruimtes waar meerdere mensen van verschillende huishoudens bijeen komen of verblijven, ongeacht of er afstand kan worden gehouden, adviseert het OMT een medisch mondneusmasker te dragen door iedereen vanaf 13 jaar. Het gaat hierbij om een uitbreiding, waarbij continu maskergebruik wordt geadviseerd, ook wanneer iemand zit, met de uitzondering uiteraard voor als iemand eet/drinkt. Het gaat hierbij om de volgende situaties:
  o onderwijs: bij universiteit en HBO bij onderwijs in grotere groepen;
  o bij evenementen binnen;
  o horeca;
  o culturele instellingen;
  o bedrijven en kantoorruimtes, behalve als er een beperkte en vaste bezetting is en de ventilatie volgens de norm is;
  o binnensportruimten, behalve als je sport.
 • In drukke publieke buitenruimtes waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden adviseert het OMT een medisch mondneusmasker te laten dragen door iedereen. Te denken valt bijvoorbeeld aan:
  o drukke winkelstraten;
  o tijdens sportevenementen;
  o tijdens demonstraties;
  o op drukke markten

Voor kwetsbare personen geldt net als voor anderen het advies om een medisch mondneusmasker (chirurgisch mondneusmasker, minimaal type II) te dragen. Daarnaast kan voor deze groep een FFP2-masker overwogen worden in "ongecontroleerde" situaties. Dat zijn situaties waar er sprake is van veel bewegingen, waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, waar aerosolvorming (zingen, schreeuwen) optreedt, en waarin er twijfels zijn over de ventilatie in een binnenruimte. Een FFP2-masker biedt de drager een betere bescherming, maar is minder geschikt voor langdurig gebruik. Het advies voor kwetsbaren is om de verblijfsduur in dergelijke situaties zoveel mogelijk te beperken, maar in elk geval niet langer dan de geadviseerde draagduur in de productspecificaties van het masker, meestal rond de 3 à 4 uur.

Het OMT adviseert een FFP2-masker niet als basisbescherming voor de algemene bevolking; daarvoor volstaat het chirurgisch mondneusmasker, minimaal type II, al is er geen bezwaar er gebruik van te maken. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Hoewel een FFP2-masker een hogere bescherming biedt tegen uitstoot van partikels in de ruimte en tegen het oplopen van een infectie door de drager, is er een aantal nadelen gerapporteerd aan het langdurig gebruik van een dergelijk masker. Bij langdurig gebruik kunnen klachten als benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn optreden. Een FFP2-masker is daarom zelfs gecontra-indiceerd bij mensen met een longaandoening en bij zwangeren. De kans is groot dat het masker sneller afgedaan wordt als het draagcomfort niet zo goed is. Conform het WHO-advies is een goed gedragen chirurgisch medische masker bij langdurig gebruik daarom waarschijnlijk effectiever. Maar ook hiervoor geldt uiteraard dat het masker voortdurend correct en goed aansluitend gedragen moet worden. Daarnaast heeft ieder masker een beperkte draagduur (3 à 4 uur) en zal de werking ervan evenredig teruglopen naarmate de stof meer verzadigd raakt met ademvocht."

Mondneusmaskers ook buiten waar afstand houden lastig is (Pixabay)
Mondneusmaskers ook buiten waar afstand houden lastig is (Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Politici in de huisband

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanochtend werden de nieuwe ministers en staatssecretarissen beëdigd en onder hen was een opvallend muzikale minister. Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat zong namelijk jarenlang bij de Hermes House Band tijdens haar studententijd. Maar wist je dat ze niet de eerste politicus is met een link aan die Rotterdamse band? Het muzikale gezelschap vindt zijn oorsprong namelijk in de studentenband die eind jaren '70 de vaste band was van de studentensociëteit Hermes van het Rotterdamsch Studenten Corps. Medeoprichter van die band van waaruit de Hermes House Band ontstond was namelijk Jan Anthonie Bruijn, de huidige voorzitter van de Eerste Kamer. In podcast De Stemming vond Bruijn het een goed idee om een Haagse Hermes House Band te starten.

Adriaansens is niet de eerste muzikale bewindspersoon, zo was bijvoorbeeld Kayak-basgitarist Cees van Leeuwen Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Balkenende I.

Kabinet-Rutte IV is een feit

Het kabinet-Rutte IV is vanochtend op Paleis Noordeinde beëdigd. Het nieuwe kabinet wordt gevormd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie en bestaat uit 20 ministers en 9 staatssecretarissen.

De beëdiging ten overstaan van de Koning vormt de officiële start van het kabinet-Rutte IV.

Aan het nieuwe kabinet levert de VVD 8 ministers en 3 staatssecretarissen. D66 levert 6 ministers en 3 staatssecretarissen. Het CDA 4 ministers en 2 staatssecretarissen. En de ChristenUnie 2 ministers en 1 staatssecretaris.

Ministeries en ministersposten
De ministeries in het kabinet-Rutte IV zijn niet gewijzigd ten opzichte van het vorige kabinet. Wel zijn er 4 nieuwe ministersposten:

 • minister voor Klimaat en Energie;
 • minister voor Natuur en Stikstof;
 • minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening;
 • minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Coalitieakkoord
Alle plannen van het nieuwe kabinet staan in het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. Dit akkoord is op 15 december 2021 gepresenteerd.

Eerste ministerraad
Later vandaag komt de ministerraad voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen.

Kabinet Rutte IV beedigd ( Rijksoverheid)
Kabinet Rutte IV beedigd ( Rijksoverheid)

Take-Two neemt Zynga over

Take-Two en Zynga kondigen een overeenkomst aan, waarmee Take-Two Zynga overneemt. Met de overname is een slordige 12,6 miljard dollar gemoeid.

Voor Take-Two is de overname een gouden kans om een grotere stap te maken in de mobiele markt. Hoewel er in het verleden wel ports zijn geweest van onder andere Grand Theft Auto, zijn titels met een focus op de markt nog uitgebleven. De overname moet daar verandering in brengen.

De komende maanden moet de overname worden afgerond. De toekomst moet leren wat de samenwerking ons gaat brengen.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Bowe geeft olympische startplek 500 meter aan Jackson

Erin Jackson kan volgende maand toch meedoen aan de 500 meter voor vrouwen bij de Olympische Spelen. Brittany Bowe heeft besloten om haar plek af te staan aan Jackson, die dit seizoen vier van de acht wereldbekerwedstrijden op de kortste afstand won.

Bij de Amerikaanse trials dit weekend eindigde Jackson als derde door een misslag. Alleen de nummers 1 en 2, Bowe en Kimi Goetz, plaatsten zich voor de Spelen. Door het gebaar van Bowe, een van de favorieten voor Olympisch goud op de 1.000 en 1.500 meter, mag Jackson alsnog starten.

Bob Saget niet langer de leukste thuis

De Amerikaanse comedian Bob Saget is zondag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij werd gevonden in een hotelkamer.

Saget werd wereldberoemd als Danny Tanner, de weduwnaar in de sitcom Full House. Daarnaast presenteerde hij de Amerikaanse versie van De Leukste Thuis. Saget, die ook stand-up comedian was, vetelde op het podium graag smerige, vieze en foute moppen, iets wat op familie-tv helaas niet tot uiting kwam. Saget is naar verluidt niet gestorven aan drugs of een andere misdrijf.

Kies je favoriete DJ voor de Gouden RadioRing

Vanochtend heeft presentator Rob Janssen de stembussen geopend voor de 16e editie van de Gouden RadioRing. Rob gaf het startsein live in de radiouitzending van Jan Willem Start Op met Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, de winnaars van vorig jaar. Op donderdag 27 januari vindt het Gouden RadioRing Gala plaats en wordt bekend wie er met de radioprijzen naar huis gaan. Vanaf nu kan iedereen stemmen op de radioprijzen van het jaar via RadioRing.nl

Er kan tot en met 20 januari gestemd worden op het favoriete radioprogramma (de Gouden RadioRing), favoriete radiopresentator- en presentatrice (de Zilveren RadioSterren) en voor de tweede keer ook op de beste podcast van het jaar (de Gouden Podcast). Uitsluitend voor de vijf genomineerde radioprogramma's vindt er een tweede stemronde plaats, vanaf maandag 24 januari.

AVROTROS organiseert deze editie van het Gouden RadioRing Gala vanuit de Vorstin in Hilversum. Tijdens het Gala worden naast de vijf publieksprijzen ook de winnaars van de Marconi Awards bekendgemaakt. Deze juryprijzen bestaan uit de Oeuvre Award, de Aanstormend Talent Award en de Beste Zender Award.

De uitreiking van de radioprijzen van het jaar is op donderdag 27 januari vanaf 20.00 uur te zien via het YouTube-kanaal van AVROTROS. Alle ontwikkelingen rondom de 16e editie van het RadioRing Gala zijn te volgen via InstagramFacebook en Twitter.

Amsterdam-nieuws: Eerste fietsen achter CS verwijderd

De gemeente is vanmorgen begonnen met het weghalen van de fietsen op het grote platform op de De Ruijterkade, naast de pontjes naar Noord achter het Centraal Station. Dat platform wordt later weggehaald omdat het voetpad wordt verbreed.

Eigenaren van de fietsen werden in de afgelopen tijd gewaarschuwd via bordjes waarop aangegeven stond per wanneer ze hun fiets moesten weghalen. Maandagochtend bleek dat 33 fietseigenaren dit niet hebben gedaan: hun fiets is losgeknipt en naar het fietsdepot gebracht. Daar kunnen de eigenaren hun fiets ophalen. De laatste fietsen worden op 23 januari weggehaald.

Tijdelijke rekken
Op het voetpad op de De Ruijterkade komen tijdelijke fietsenrekken. Ook is er nog plek in de fietsflat aan de westzijde van het station en in de Westertoegang onder het spoor. En er zijn in het gebied ook verschillende mogelijkheden om de fiets tegen betaling te stallen.

In de eerste helft van 2023 is de nieuwe fietsenstalling op de IJboulevard klaar. Deze stalling heeft ruimte voor 4.000 fietsen. Ook komt er op de Prins Hendrikkade aan de voorzijde van het Centraal Station een ondergrondse fietsenstalling waar ruimte is voor nog eens 7.000 fietsen. Deze stalling is eind 2022 klaar.

Dader bijt vrouw tijdens beroving van telefoon

Een 24-jarige vrouw werd vanmorgen vroeg op de Groenstraat in Tilburg beroofd van haar telefoon. Tijdens de worsteling om de telefoon buit te maken, beet de dader in haar hand. De politie hield even later een 39-jarige vrouw uit Tiel aan als verdachte.

Het slachtoffer stond rond 05.30 uur in de Groenstraat met haar telefoon in haar handen. Toen een andere vrouw haar passeerde, werd haar telefoon opgeëist. Hierop ontstond er een worsteling tussen beide vrouwen, waarbij het slachtoffer in haar hand werd gebeten. Uiteindelijk wist de dader de telefoon te pakken en ging er snel vandoor. Terwijl het slachtoffer naar een arts ging voor haar verwondingen, zocht de politie naar de dader. Niet veel later zagen de agenten een vrouw op de Broekhovenseweg staan die aan het signalement voldeed. Terwijl zij vervolgens met deze vrouw in gesprek gingen, ging er een telefoon af. Het geluid kwam vanuit een plantenbak vlakbij de vrouw. Het bleek het gestolen apparaat te zijn. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De vrouw zit vast voor verder onderzoek.

HARC-team onderschept 72.808 kilo cocaÔne in 2021

In 2021 heeft het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, in totaal 72.808 kilo cocaïne onderschept.

Meer dan alleen cocaïne
Op basis van de inbeslaggenomen partijen drugs is het HARC-team in totaal 194 keer een onderzoek gestart. Dit leverde 62 aanhoudingen op. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne is ruim 5 miljard euro. In de Rotterdamse haven werd 70.571 kilo cocaïne gevonden. 74% meer dan in 2020. Het HARC-team leverde ook elders bijstand, zo werd er nog 2156 kilo cocaïne in beslag genomen. Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 1.000 kilo DMT in beslag genomen en dat samenwerken met (internationale) partners loont, bleek in februari. Toen trof het HARC-team na een intensieve samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) ruim 1500 kilo heroïne aan in een container. Dit was de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.

Enorme partijen
De grootste cocaïne vondst werd gedaan in december. Toen troffen douaniers 4180 kilo aan in een container geladen met bananen. Ook in maart, september en december werden partijen van ruim 4000 kilo onderschept. In heel 2021 zijn er 22 partijen boven de 1000 kilo in beslag genomen. April was de drukste maand, het HARC-team moest toen 22 keer in actie komen. Ook relatief kleine vondsten worden als succesvol beschouwd. Iedere onderschepte kilo cocaïne betekent namelijk een kilo minder op straat.

Ook dit jaar waren criminelen weer inventief in het verstoppen van de verdovende middelen. Toch wisten de douane en zeehavenpolitie ze in veel gevallen te vinden. Koelcontainers met bananen blijven populair als verstopplek, maar er werd ook een partij cocaïne gevonden in een geïmporteerde camper.

Uithalers
Het afgelopen jaar was een recordjaar qua uithalers. Het betrof uithalers die zowel met of zonder cocaïne werden aangehouden. Op het hoogtepunt werden in september in twee weken tijd 110 aanhoudingen verricht. In heel 2021 zijn er 400 aanhoudingen geweest. Dat is een toename van 42%. Van deze aanhoudingen ging het om 198 aantal personen. Dat betekent dat sommige personen meer dan één keer zijn aangehouden. Zo is één persoon wel 9 keer aangehouden. Het hoge aantal aangehouden verdachten zonder een relatie met cocaïne drukte het afgelopen jaar zwaar op de capaciteit van de politie en het OM. Verdachten kwamen er ook vaak vanaf met een relatief lage geldboete van 95 euro.

Artikel 138aa
Het OM is dan ook blij met de nieuwe uithalerswet. Voor 1 januari 2022 moest er bewezen worden of een uithaler zodanig in verband kan worden gebracht met het smokkelen van een partij drugs, dat hij zich schuldig maakt aan overtreding van de Opiumwet. Als dat verband niet, of onvoldoende, kon worden aangetoond, kon het OM alleen een boete opleggen voor het onbevoegd aanwezig zijn op een verboden terrein.

Artikel 138aa Wetboek van Strafrecht maakt dat het onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens zwaarder kan worden bestraft. Wie in Nederlandse havens of vliegvelden op plekken wordt aangetroffen waar ze niets te zoeken hebben, riskeert een celstraf die kan oplopen tot twee jaar. In sommige gevallen kan de straf nog met een derde worden verhoogd. Het OM hoopt dat de nieuwe wet een afschrikwekkende werking heeft.

2022
In 2022 wil het HARC-team zijn informatiepositie nog meer verbeteren en gaat zich ook meer richten op financieel onderzoek, dat moet resulteren in succesvolle witwas- en ontnemingszaken. Daarbij is het team tevreden met het voornemen van het nieuwe kabinet om meer geld vrij te maken voor de bestrijding van georganiseerde (drugs)criminaliteit. Daarnaast zet het OM in 2022 stevig in op corruptie. Dit doet zij onder meer in samenwerking met het Combiteam Havens. Eén ding staat vast: zonder hulp van binnenuit de haven zijn criminelen niks. Corrupte havenmedewerkers en ambtenaren tasten de integriteit en veiligheid niet alleen van de Rotterdamse haven aan, maar ook van Nederland.

Mede daarom wordt er door diverse partners in samenwerking met bedrijven en scholen ingezet op preventie. Er worden trainingen aangeboden om havenpersoneel weerbaarder te maken en ook wordt er op scholen ingezet om toekomstig havenpersoneel weerbaarder te maken. Zo, en op nog vele andere manieren, wordt er in samenwerking met bedrijven hard gewerkt aan een veilige en integere Rotterdamse haven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.