'Respect voor Groningen': zaterdagavond massale demonstratie tegen gaswinning

Een massale protestactie zaterdagavond in de binnenstad van Groningen moet de regering bewegen om de gaswinning en de behandeling van Groningers onder de loep te nemen.

Hoe de actie eruit gaat zien, wordt vanmiddag bekend gemaakt. Vooralsnog zijn de initiatiefnemers SP-kamerlid Sandra Beckerman, oud-nachtburgemeester Chris Garrit en de Groninger Bodem Beweging in overleg met de gemeente Groningen over de vergunning voor de demonstratie. Meer hierover bij het DvhN.

Maandagochtend trapte het kabinet opnieuw op het hart van de gedupeerden van aardbevingen in Groningen. Vele duizenden stonden uren in de rij en deden tevergeefs een beroep op subsidie, terwijl het kabinet  werd beëdigd door de koning.

De pot waaruit huishoudens in het aardbevingsgebied in Groningen een subsidie van 10.000 euro konden krijgen, was binnen een dag leeg. Zo meldt het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het is niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Het eloket/inlogsysteem is gesloten en  er worden geen aanvragen meer in ontvangst genomen.

Het doel van de subsidieregeling is om een kwaliteitsimpuls te geven aan de woningen in het aardbevingsgebied. Hiervoor is 300 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de bestuurlijke afspraken tussen de rijksoverheid, de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Midden-Groningen, Oldambt en Het Hogeland en de Provincie Groningen. Alle aanvragen werden op volgorde van binnenkomst behandeld.