FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 januari 2022

Bergsma soleert in curieuze finale naar tweede titel bij NK marathonschaatsen

Jorrit Bergsma heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn carrière de Nederlandse titel veroverd bij het NK marathonschaatsen op kunstijs. De 35-jarige Fries kwam alleen over de streep in Alkmaar.

Een valpartij van Jumbo-Visma-sprinter Bart Hoolwerf met nog tien rondes te gaan zorgde voor een chaotisch slot van de wedstrijd over 150 ronden. De jury besloot de wedstrijd kort te neutraliseren, terwijl Bergsma net in de aanval was gegaan. De kopman van Royal A-ware/ZiuZ was het net als zijn trainer Jillert Anema het niet eens met die beslissing van de wedstrijdleiding. Na de hervatting haalde Bergsma in de voorlaatste ronde de ontsnapte Mats Stoltenborg bij, waarna hij alleen op de streep af ging. Stoltenborg werd tweede en Niels Overvoorde pakte brons.

Jumbo-Visma tekende na de wedstrijd protest aan, omdat de ploeg vond dat Bergsma's ploeggenoot Sjoerd den Hertog schuldig was aan de val van Hoolwerf. Dat protest werd later weer ingetrokken. Het is voor Bergsma na 2015 de tweede Nederlandse marathontitel op kunstijs. Hij was ook al twee keer de beste op natuurijs. 

Dubbelslag langlaufster Nepryaeva in Tour de Ski, Klæbo breidt voorsprong uit

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag de vierde etappe van de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Etappe vier was een sprint in de klassieke stijl, alvorens men naar het Italiaanse Val di Fiemme trekt voor de beslissing van de Tour: etappes vijf en zes op maandag en dinsdag.

Vrouwen
Met Mathilde Myhrvold stond er maar één Noorse in de finale en met Johanna Hagström had ook Zweden slechts één finaliste. Rusland had er met Natalia Nepryaeva en Tatiana Sorina zowaar twee, verder stonden de Sloveense Anamarija Lampic en de klassieke specialiste Johanna Matintalo uit Finland in de eindstrijd.

In de finale ging Hagström er volle bak in, de Zweedse wilde duidelijk laten zien dat de Zweedse bond een fout heeft gemaakt door het laatste olympische startbewijs op de sprint níet aan haar te geven. Hagström leek het te halen, tot Nepryaeva de naverbrander aanslingerde op weg naar de finish. Met gigantische halen ging de Russische erop en over en pakte ze de winst, voor Hagström, Matintalo, Lampic, Myhrvold en Sorina.

In het Tour de Ski-klassement neemt Nepryaeva de leiding over van de Amerikaanse Jessie Diggins, die nu op 38 seconden staat na een teleurstellend sprintoptreden: ze werd in haar kwartfinale onderuit geschoffeld door Frida Karlsson. De Zweedse favoriete voor de eindwinst werd gediskwalificeerd en kreeg in het klassement drie minuten tijdstraf aan de broek. Kerttu Niskanen uit Finland wipte overigens weer over Diggins heen naar plek twee in het klassement (+0:34).

Mannen
Bij de mannen stonden de Noren er beduidend beter op: Johannes Høsflot Klæbo was in de finale uiteraard van de partij, maar hij kreeg gezelschap van Pål Golberg, Erik Valnes én Even Northug. Francesco de Fabiani deed het namens Italië en verder werd de finale verrassend gecompleteerd door de Zweedse veteraan Calle Halfvarsson, doorgaans toch niet echt een sprinter.

De finale zelf begon relatief rustig, maar halverwege werd het tempo opgeschroefd. Klæbo draaide de gaskraan volledig open en alleen Valnes kon volgen, maar het was bij lange na niet genoeg om zijn landgenoot van weer een zege af te houden. Golberg sprintte nog naar de derde plek door Northug te kloppen, een geheel Noors feestje dus, voor Halfvarsson en De Fabiani.

In het algemeen klassement heeft topfavoriet Klæbo zijn voorsprong op Golberg uit kunnen breiden naar een minuut en drie seconden. De Rus Alexander Bolshunov greep net naast een finaleplek op de sprint en staat in het klassement derde op 1:19 minuten, de door Valnes aangevoerde rest volgt al op meer dan twee minuten.

Volg jij WIDM? Doe mee en win het code-opdracht bordspel!

Vanavond om 20:25 op NPO1 gaat het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? start! Zo ook weer onze jaarlijks terugkerende wedstrijdjes, waar ook dit keer weer bordspellen van JustGames te winnen zijn!

Voor ons Nederlandse seizoen van Wie is de Mol? zijn weer twee De Mol: de code-opdracht bordspellen beschikbaar: "Jij en je team zijn op een missie gestuurd om 3 belangrijke codes te kraken. Alle teamgenoten zijn in het bezit van verschillende codes en sleutels. Door samen te werken is het mogelijk om het mysterie rondom de codes op te lossen, maar wat als er één persoon is die bewust de boel loopt te saboteren? Wie kun je vertrouwen tijdens je missie en wie is de Mol?"

Je kunt op twee manieren kans maken:

• Doe mee aan de app-poule: MOL / De WIDM-app (met FOK!poule)
• En/of aan de wekelijkse prono: MOL / FOK! Wie is de Mol? NL Prono

Op het MOL-Forum vind je meer informatie over hoe je kans kunt maken op één van de bordspellen!! 

Als je dit op tijd leest is het aan te raden om vóór 20:25 vanavond al deel te nemen om eventueel nog punten voor de 1e aflevering te kunnen harken. Maar ook als je de eerste afleveringen punten misloopt maak je nog ruim genoeg kans!
De winnaars worden uiteraard pas bekend na de laatste aflevering van 5 maart.

En als je dan nog niet uitgeMOLd bent, volgen we aansluitend ook weer de Vlaamse versie van De Mol. Hiervoor heeft JustGames nu ook een Vlaamse versie van het De Mol: de code-opdracht bordspel in de verkoop, en voor onze winnaar beschikbaar gesteld! Daarover vind je hier meer informatie! 

Wie Is De Mol - afbeelding: JustGames.nl
Wie Is De Mol - afbeelding: JustGames.nl

Schouten wint zesde Nederlandse marathontitel op rij en breekt record Keulen-Deelstra

Irene Schouten heeft op Nieuwjaarsdag voor de zesde keer op rij de Nederlandse titel in het marathonschaatsen veroverd. De 29-jarige Noord-Hollandse is nu alleen recordhouder. Icoon Atje Keulen-Deelstra behaalde slechts vijf nationale marathontitels op kunstijs.

Schouten is al jaren oppermachtig op het NK. Ze werd kampioen in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020. Vorig jaar ging er een streep door het NK vanwege het coronavirus. Keulen-Deelstra, die in 2013 overleed, was in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980 de beste bij het NK marathonschaatsen op kunstijs.

Schouten controleerde op Nieuwjaarsdag de marathon op het zware ijs van De Meent. Na honderd ronden was ze de sterkste na een kopgroep van tien vrouwen. Het zilver was er voor Arianna Pruisscher en Iris van der Stelt pakte het brons.

De omstandigheden op de half overdekte baan in Alkmaar waren zwaar. Meer dan de helft van de ruim tachtig gestarte schaatssters stond na de helft van de wedstrijd al aan de kant, ook doordat er vanaf het begin hard werd gereden. Tien vrouwen pakten in het eerste deel van de marathon een ronde voorsprong op het peloton.  

In ronde zestig werd de koers een paar minuten geneutraliseerd na een vervelende valpartij van Anne Tauber. De nummer elf van de olympisch mountainbikerace van afgelopen zomer in Tokio viel hard op haar gezicht, maar was bij kennis en kon zelf het ijs verlaten. In de finale was het eerst Rosa Blokker die het bal opende, maar Schouten schakelde bij en Blokkers poging strandde met nog vijf rondes op het bord. De volgende aanval was van Verweij, maar ook zij kwam niet weg. Schouten maakte het vervolgens af in de eindsprint. 

Wade en Anderson naar halve finales WK darts

James Wade en Gary Anderson staan in de halve finales van het wereldkampioenschap darts. Wade gunde Mervyn King geen set en Anderson was met 5-2 te sterk voor Luke Humphries.  

Wade en King haalden met 81 gemiddeld geen topniveau in Ally Pally. Wade was met 1 op 2 op de dubbels wel strak aan het finishen. King noteerde een percentage van slechts 12,5%. Het is voor Wade de vierde keer in zijn carrière dat hij bij de laatste vier staat op het wereldkampioenschap. Eerder deed hij dat in 2009, 2012 en 2013, maar toen was deze ronde ook het eindstation. Wade speelt in de halve eindstrijd tegen de winnaar uit de partij tussen regerend wereldkampioen Gerwyn Price en Michael Smith.

Gary Anderson won met 5-2 van Humphries, die nog wel de eerste set met 3-0 won. Anderson bleef steeds cool in de vijfde leg. Er gingen vier sets over vijf legs en deze werden allemaal gewonnen door The Flying Scotsman. Bij een stand van 2-2 in de vijfde set gooide de Schot 110 om op 3-2 te komen. Ook de zesde set ging met 3-2 naar de nummer zes van de plaatsingslijst, al miste Humphries daarvoor wel een setpijl op dubbel 16.

In de zevende set kreeg Humphries opnieuw kansen. De Engelsman liet zijn drie setpijlen onbenut, waarna Anderson met een 80-finish de klus klaarde. Anderson speelt zondagavond bij de laatste vier tegen de winnaar uit het duel tussen Peter Wright en Callan Rydz.

De twee kwartfinales Price - Smith en Wright - Rydz worden zaterdagavond gespeeld. De halve finales zijn zondag en de finale is maandag. 

Hoofdprijs Staatsloterij gevallen in Doorn, inwoner 30 miljoen rijker

Nederland is weer een multimiljonair rijker. In Doorn is iemand het nieuwe jaar erg goed begonnen, hij/zij is in één klap 30 miljoen rijker door het winnen van de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. 

Het winnende lot heeft de combinatie FF 41849. De winnaar had een heel lot en heeft deze online gekocht. De prijs wordt daardoor automatisch bijgeschreven op het opgegeven bankrekeningnummer.

Schansspringer Kobayashi wint thriller in Garmisch-Partenkirchen en behoudt leiding

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen is zaterdag de tweede wedstrijd van de prestigieuze Vierschansentournee afgewerkt. Na de openingswedstrijd in Oberstdorf trok het veld door naar de Große Olympiaschanze, alvorens men in de komende dagen deel twee afwerkt in Oostenrijk: eerst de beroemde Bergisel in Innsbruck, daarna de slotwedstrijd in Bischofshofen.

De Japanner Ryoyu Kobayashi won de openingswedstrijd in Oberstdorf en in Garmisch begon hij ook geweldig met een dijk van een eerste sprong. Het leverde hem de leiding op, voor de ook indrukwekkende Duitser Markus Eisenbichler en de Noor Marius Lindvik. Op plek vier deed Timi Zajc nog volop mee, hoewel zijn mislukte optreden in Oberstdorf hem al wel uitgeschakeld had voor een goed tourneeklassement.

Zajc' landgenoot Lovro Kos, verrassend zesde in Oberstdorf, deed wel sterk mee, zeker nadat hij plek vijf pakte in de eerste ronde in Garmisch. Halvor Egner Granerud en Robert Johansson, tweede en derde in het klassement, deden het niet zo best in de eerste ronde: 22e en 16e.

In de finaleronde hield Kos weer indrukwekkend stand, hij sprong met vier man te gaan zelfs ruim naar de leiding. Landgenoot Zajc verloor vijf plekken en ook Lindvik kwam niet voorbij Kos, die daarmee in pas zijn veertiende World Cup-wedstrijd al zeker was van zijn eerste podiumplaats.

Eisenbichler liet zich niet gek maken door Kos: met een geweldige sprong deed de Duitser een stevige gooi naar de overwinning, Kobayashi moest aan de bak. Dat deed de Japanner: hij pakte met 0,2 punten de winst en dus greep Eisenbichler nét naast de eerste Duitse nieuwjaarszege sinds Martin Schmitt in 1999 - Kos completeerde verrassend het podium.

In het klassement behoudt Kobayashi uiteraard de leiding, terwijl Granerud en Johansson terugvallen naar de vijfde en zevende plek. Lindvik schuift door naar plek twee, Kos staat nu derde en Eisenbichler vierde. Tussen Granerud en Johansson staat de Duitser Karl Geiger en Johansson, zevende in de stand, lijkt tevens de laatste die nog een ietwat serieuze kans op de eindwinst maakt.

Eerste twintigers mogen afspraak maken voor C19-boosterprik

De eerste twintigers zijn aan de beurt om op grond van hun geboortejaar een afspraak voor een boosterprik te maken. Mensen die in 1991 en 1992 zijn geboren, kunnen hun vaccinatie vanaf nu regelen. Onder hen zijn veel mensen die nu nog 29 zijn en dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. 

Wit-Rusland: nog steeds honderden migranten aan Poolse grens

Honderden migranten blijven aan de Wit-Russische grens met Polen wachten om tot de EU te worden toegelaten. Volgens het Rode Kruis in Minsk worden momenteel 600 mensen opgevangen in een pakhuis in de stad Brusgi.

Als reactie op de sancties voor Wit-Rusland door de EU, de VS en andere landen heeft Loekasjenko met ingang van vandaag tegensancties ingevoerd. Onder andere wordt de invoer van veel goederen uit het Westen met onmiddellijke ingang verboden.

De EU beschuldigt de Wit-Russische machthebber Loekasjenko ervan dat hij opzettelijk mensen uit crisisgebieden zijn land binnenbrengt om ze vervolgens naar Polen, Litouwen en Letland toe te brengen. Zijn doel is de EU te destabiliseren.

EU-Commissie wil gas- en kernenergie als klimaatvriendelijk classificeren

Europa moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Om investeerders de mogelijkheid te bieden hun investeringen om te zetten in duurzame technologieën, wil de Europese Commissie gas en kernenergie onder strikte voorwaarden classificeren als klimaatvriendelijk. De classificatie is echter controversieel.

De EU-Commissie wil dat gas- en kerncentrales onder bepaalde voorwaarden als klimaatvriendelijk worden beschouwd. Dit is het uitvloeisel van een wetsontwerp van de Brusselse autoriteit, dat vandaag, nieuwjaarsdag, openbaar is geworden. 

Volgens het ontwerp moeten investeringen in nieuwe kerncentrales als groen worden geclassificeerd als de centrales voldoen aan de meest recente technische normen en als uiterlijk vanaf 2050 een concreet plan voor de exploitatie van een faciliteit voor de verwijdering van hoogradioactief afval wordt ingediend. Een andere voorwaarde is dat de nieuwe nucleaire faciliteiten uiterlijk in 2045 een bouwvergunning krijgen.

Investeringen in nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales moeten gedurende een overgangsperiode onder strikte voorwaarden ook als groen worden geclassificeerd. Daartoe is de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen relevant. Volgens het voorstel zouden centrales die na 31 december 2030 worden goedgekeurd slechts tot 100 gram zogenaamde CO2-equivalenten per kilowattuur energie - berekend over de levensduur - mogen uitstoten.

"Niemand weet of het gaat werken"
De classificatie van economische activiteiten door de Europese Commissie is bedoeld om investeerders in staat te stellen hun investeringen te verleggen naar duurzamere technologieën en bedrijven, en zo aanzienlijk bij te dragen aan de klimaatneutraliteit van Europa tegen 2050. Of gas en kernenergie als klimaatvriendelijk moeten worden beschouwd in het kader van de zogenaamde taxonomie is echter zeer omstreden onder de EU-lidstaten. Duitsland, bijvoorbeeld, is tegen de opname van kernenergie, maar ziet elektriciteitsopwekking uit gas als een noodzakelijke overgangstechnologie naar klimaatneutraliteit. Voor landen als Frankrijk daarentegen is kernenergie een sleuteltechnologie voor een CO2-vrije economie.

De EU-lidstaten hebben nu tot 12 januari de tijd om commentaar aan te leveren op de ontwerp-wetgeving die de EU-Commissie vrijdagavond laat heeft toegezonden. De uitvoering kan alleen worden verhinderd indien een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten zich daartoe verzet. Bijgevolg zouden tenminste 15 EU-landen die tenminste 65% van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen, hun krachten moeten bundelen.

Branche na massaal negeren verbod: 'Nederland wil de vuurwerktraditie behouden'

Werd het algeheel vuurwerkverbod vorig jaar zeer behoorlijk nageleefd, deze jaarwisseling was dat totaal anders: volgens de politie werd er ‘opvallend veel’ vuurwerk afgestoken. Veel Nederlanders verbaasden of ergerden zich groen en geel aan het lawaai, de vuurwerkbranche kraait ondertussen victorie. Zo meldt de Gelderlander.

De politie heeft een drukke jaarwisseling achter de rug. Dankzij snel ingrijpen van onder meer de Mobiele Eenheid konden grote ordeverstoringen worden voorkomen. Op verschillende plekken in het land zijn politiemensen en andere hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk, flessen en stenen. Meerdere politieagenten raakten hierbij gewond.

"Het is triest dat er weer hulpverleners gewond zijn geraakt. Elke gewonde agent of hulpverlener is er een teveel", zegt Nationaal commandant Willem Woelders. Incidenten waarbij de politie en andere hulpverleners werden belaagd, waren er door het hele land. Zo moest ambulancepersoneel in Amsterdam door de Mobiele Eenheid (ME) beschermd worden tegen mensen die met vuurwerk gooiden.

Politie op tijd aanwezig
Ook op de Dam in Amsterdam, waar zo’n drieduizend tot vierduizend mensen waren verzameld, werden politieagenten bekogeld met vuurwerk. Om te zorgen dat politiemensen hiertegen konden optreden, is de Mobiele Eenheid korte tijd op de Dam aanwezig geweest.

Ook op andere plekken in het land kwam de ME uit voorzorg ter plaatse of werd de rust door kort optreden snel hersteld. Dat kenmerkt het sfeerbeeld voor het hele land, zegt Woelders: "Onze voorbereiding van de afgelopen maanden leidde ertoe dat de politie overal op tijd aanwezig was als er problemen ontstonden. Daardoor liep het nergens écht uit de hand."

Agenten gewond
Op meerdere plekken in het land raakten politiemensen gewond. In het Friese Burdaard liepen drie politieagenten mogelijk gehoorschade op toen zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Nadat de groep meermaals was verzocht de plek te verlaten, gebruikte de Mobiele Eenheid traangas.

Ondanks het vuurwerkverbod en de inbeslagname van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in aanloop naar de jaarwisseling, werd opvallend veel vuurwerk afgestoken. Ook zijn door het hele land auto’s in brand gestoken. De politie trad ook door het hele land op tegen (illegale) feesten. Dit leidde nergens tot grote problemen.

Al met al kijkt nationaal commandant Woelders terug op "een drukke nacht, die alleen door de forse inzet van politiecapaciteit onder controle kon worden gehouden". "Het blijft wrang dat de viering van oud en nieuw – een feestje – tot zoveel incidenten, aanhoudingen en politie-inzet leidt."

Het nutteloze feitje van de dag: Bij de vakbond

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als er een nieuwe CAO moet worden worden afgesloten duiken ze altijd op in het nieuws, de vakbonden. Wist je dat de bonden in ons land iets meer dan 1,5 miljoen leden hebben? Het CBS laat weten dat op het meetpunt eind maart 2021 1.504.000 mensen lid waren van een vakbond, FNV was op dat moment met 916.000 leden de grootste.

"Drie kwart van de vakbondsleden is 45 jaar of ouder. Van hen is 22 procent ouder dan de AOW-leeftijd. Het aantal jonge vakbondsleden (tot en met 25 jaar) is met 2,4 procent gering", zo licht het CBS verder toe.

Het nutteloze feitje van de dag: Bij de vakbond (WikiCommons/Donald Trung Quoc Don)
Het nutteloze feitje van de dag: Bij de vakbond (WikiCommons/Donald Trung Quoc Don)

Man (31) overleden na schietincident in Rotterdam

Bij een schietincident aan de Westerbeekstraat in Rotterdam is op oudjaarsavond een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats om het leven gekomen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar konden hem niet redden. Hij overleed ter plaatse. Er is nog niemand aangehouden.

Er waren op het tijdstip van het incident veel mensen in de wijk thuis. De politie is direct een buurtonderzoek gestart om informatie en eventuele camerabeelden te verzamelen. Een getuige meldde daarbij dat er mogelijk een grijze auto is weggereden na het incident. De afdeling Forensische opsporing van de politie heeft vervolgens alle sporen veiliggesteld.

FOK! Wat een weer: rustig weer

winterbanner

Nieuwjaarsdag is het droog en zijn er vooral in de middag zonnige perioden. Later in de avond neemt de bewolking in het westen en noorden toe en in het noordwesten valt wat regen. Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 12°C in het noorden tot lokaal 15°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

In de nacht naar zondag neemt de bewolking van het westen uit verder toe en regent het vooral in het westen en noorden van tijd tot tijd. De temperatuur daalt naar ca. 11°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Zondag overdag is het grotendeels bewolkt met in de ochtend en het begin van de middag vooral in het noorden af en toe regen. Het is nog steeds zacht met temperaturen tussen 10°C in het noorden en 13°C in het zuiden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig, langs de westkust in de ochtend en enige tijd hard 7 Bft. Later in de middag neemt de wind daar weer af. (Bron: KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Friese oudejaarsvereniging zit achter 'ontvoering' legobeeld André Hazes

Een oudejaarsvereniging uit Friesland heeft de legopop van André Hazes van de Dam gehaald. De vereniging heeft vanavond een foto met het beeld op Facebook gezet. Zo meldt AT5.

Het gaat om De Geitefok uit het dorp Oldeberkoop. De vereniging schrijft op Facebook dat het beeld 'loodzwaar' was en dat er met de ontvoering aandacht gevraagd wordt voor de zware coronatijd.

Beter jaar
"Met bloed, zweet en tranen zwoegen we ons door deze crisis. Het water staat de ondernemers aan de lippen en het zorgpersoneel werkt zich uit de naad", zegt Geitefok-voorzitter Jan-Bart Hof. "We hopen dat 2022 voor iedereen een beter jaar wordt en dat we eindelijk afscheid kunnen nemen van alle vervelende maatregelen."

Horecaondernemer Won Yip, die ervoor zorgde dat het beeld op de Dam kwam te staan, zei woensdag tegen AT5 te balen. Hij vroeg de ontvoerders, die toen nog niet bekend waren, André Hazes elk kwartier een blikje bier te geven. De vereniging zegt dat te hebben gedaan. "Hij heeft zich prima vermaakt."

Goede afhandeling
Het lijkt erop dat het beeld terugkomt op de Dam. De Geitefok gaat contact opnemen met Won Yip en Rachel Hazes en zegt een 'goede afhandeling' te beloven.

De vereniging uit Friesland heeft vaker objecten meegenomen als stunt. Een aantal jaar geleden zouden de Friezen ook de Olympische ringen uit het Olympische Stadion hebben gehaald.

Grote brand in historisch centrum Elburg

In het historische centrum van Elburg, in Gelderland, woedt een zeer grote brand. Er is volgens de Veiligheidsregio flink opgeschaald, omdat de brand zich verder dreigt te verspreiden. "Dan heb je veel mankracht nodig en wil je iedereen ter plaatse hebben." De brand begon iets na 02.00 uur in een woning aan de de Beekstraat, maar breidde zich al snel uit.

Er zijn volgens de Veiligheidsregio ook veel omstanders die naar de brand komen kijken.

Feestvierders op de Dam verstoren eigen feest door vuurwerk naar agenten te gooien

Drie- tot vierduizend Amsterdammers, toeristen en dagjesmensen hadden zich rond 23.30 uur verzameld op de Dam in de Hoofdstad om de start van het nieuwe jaar te vieren. Het was er drukker dan op bijvoorbeeld de Nieuwmarkt. De oud en nieuw-vierders verzamelden zich vooral om de kerstboom. Zo meldt AT5.

De politie heeft de Dam in Amsterdam rond 00.30 uur deels leeggemaakt. Dat gebeurde nadat er met vuurwerk naar agenten was gegooid.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de situatie wel onder controle was. Er is volgens haar niet 'geveegd', maar agenten hebben wel veel mensen weggestuurd. De Mobiele Eenheid zorgde er uiteindelijk voor dat er op ongeveer de helft van de Dam geen mensen meer konden staan. Het aantal feestvierders daalde mede daardoor flink.

Rond 01.00 uur waren de meeste mensen uit zichzelf vertrokken. De Dam is ook weer volledig toegankelijk. De meeste agenten zijn inmiddels weg. De politie kan vannacht nog niet zeggen of er vanavond en vannacht mensen zijn aangehouden op de Dam. Dat zal morgen bekend worden gemaakt.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.