Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over het enorm lange pausverkiezing die van 1268 tot en met 1271 duurde, maar wist je dat de kardinalen ook snel een nieuwe paus kunnen kiezen? Op 18 oktober 1503 waren de aanwezige kardinalen er binnen enkele uren uit en kozen Giuliano della Rovere tot de nieuwe paus die door het leven zou gaan als paus Julius II.

De nieuwbakken paus had zijn kerkelijk loopbaan te danken aan zijn oom, paus Sixtus IV. Della Rovere nam zich vervolgens voor alles op alles te zetten zelf ook het hoogste ambt in de katholieke kerk te bemachtigen. Bij de drie conclaven die volgden lukte het de Italiaan niet zijn collega kardinalen te overtuigen tot het conclaaf van oktober 1503 waar de aanwezigen ineens wonderbaarlijk snel kozen voor Jullius II. Volgens humanisten en protestanten was dat doordat hij iedereen had omgekocht.

Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus (WikiCommons/Raphael/National Gallery, London)
Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus (WikiCommons/Raphael/National Gallery, London)