FOK! Wat een weer: opnieuw zwaar weer mogelijk in Amerika

herfstbanner

Goeiedag! Daar ben ik weer eens!  

Delen van Amerika kunnen zich opnieuw gaan opmaken voor heftig weer.  Dit keer lijken vooral Iowa, Nebreska, Minnesota en waarschijnlijk ook een deel van Missouri kans te maken op behoorlijk heftig weer. Feitelijk is de situatie een beetje te vergelijken met het afgelopen weekend die rampzalige gevolgen heeft veroorzaakt. De bedoeling is nu dat de buien zich sneller gaan organiseren tot een actief buienfront. Echter, rond dit koufront kunnen zich wel nog losse cellen gaan ontwikkelen. Er is dus zeker kans op tornado's. Ook tijdens de passage van dit front zijn tornado's niet uitgesloten. 

Het lijkt er nu meer op dat vooral zeer zware windstoten een rol gaan spelen. De treksnelheid ligt nu ook hoger dan het afgelopen weekend. In ieder geval, de omstandigheden zijn weer behoorlijk ongustig voor de vorming van heftig weer.

Oorzaak is opnieuw een bel met zeer warme lucht over de oostelijke helft van Amerika die aangevoerd word met een zuidelijke stroming. Tegelijkertijd probeert koude lucht vanuit Canada naar het zuiden te stromen en dat gaat deels ook lukken. 

De temperatuurs-afwijken waren en zijn enorm groot deze dagen. In Nebreska schommelt het kwik de komende dag rond de 22 graden, terwijl 3 graden daar nu normaal zou zijn. Dus de potentie voor heftige weersverschijnselen is erg groot. 

Het enige wat ik voor onze eigen kikkerlandje wil melden, is dat er in delen van het noorden van ons land de zon haar gezicht enige tijd liet zien. Verder maak ik er geen woorden aan vuil. Alleen dat vandaag ook in de zonnige gebieden de gordijnen weer dicht gaan. Misschien nog In Den Helder wat zon, maar dat is het verder wel.  

Misschien is er geen weerbericht vanavond. Alleen als er wat significants te melden is.  

Tot ziens!  

Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)
Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.