FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 november 2021

Random Pics van de Dag #479

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BobsleeŰr Friedrich blijft maar winnen, ook Nolte wint opnieuw

Ook voor de bobsleeërs is het World Cup-weekeinde, de tweede op rij in het Oostenrijkse Innsbruck, weer voorbij. Zondag stonden de bobs op het programma met twee vrouwen en die met vier mannen.

Tweemansbob vrouwen
Drie duo's staken redelijk duidelijk boven de rest uit in de eerste run, waarbij het veld werd aangevoerd door de Duitse slee van Laura Nolte en remster Deborah Levi. Namens Canada volgden Christine de Bruin en Kristen Bujnowski op zeven honderdsten van een seconde, één honderdste voor Kim Kalicki en Leoni Fiebig uit Duitsland. De derde Duitse slee, met olympisch kampioene Mariama Jamanka en bobsleedebutante Alexandra Burghardt, stond op 0,28 seconden, net als de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met debutante Kaysha Love.

Met Katrin Beierl en de Nederlands-Oostenrijkse Jennifer Onasanya aan de leiding opende Jamanka de top-5. Achter haar zat Burghardt, die in Tokyo de olympische halve finales haalde op de 100 meter in de atletiek en die twee weken geleden überhaupt voor het eerst in een slee zat. Het ging goed, want het duo pakte met 0,36 seconden de leiding en nam zes honderdsten afstand van Meyers Taylor en Love. Kalicki en Fiebig doken 0,28 seconden onder de tijd van Jamanka, met nog twee teams bovenaan de baan.

De Bruin en Bujnowski kwamen negen honderdsten tekort om Kalicki te verslaan, maar het podium was wel zeker voor de vrouw van de Nederlandse bobsleeër Ivo de Bruin. Het was spannend tussen Nolte/Levi, maar in een spel van honderdsten hielden ze vol: Nolte stuurde de slee naar de winst, zes honderdsten sneller dan Kalicki en met De Bruin op plek drie.

Viermansbob
Het was wat spannender dan normaal, maar de slee van Francesco Friedrich stond wel gewoon weer bovenaan de ranglijst na één run. Zijn Duitse landgenoten in de slee van Johannes Lochner volgden op 0,14 seconden en daarachter was het wel bijzonder spannend: de Amerikaan Hunter Church stond op 0,16 seconden, voor de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,17), de Oostenrijker Benjamin Maier (+0,18), Justin Kripps uit Canada en de Letse slee van Oskars Kibermanis (beiden +0,19). Ivo de Bruin en co stonden na één afdaling op de achttiende plek.

In de tweede run opende Kibermanis de strijd om de podiumplekken met een op het oog zeer sterke run, waar Kripps vijf honderdsten op toe moest geven. Maier was 0,11 seconden langzamer en kwam achter Kripps terecht, Gaitiukevich zat er met 0,07 seconden achterstand tussenin. Church zat net als Maier op 0,11 seconden, dus het podium voor Kibermanis en co was binnen.

Lochner viel flink tegen en leverde met 0,15 seconden vijf plekken in, met alleen Friedrich nog te gaan. Samen met Thorsten Margis, Martin Grothkopp en Alexander Schüller stond er weer geen maat op hem en met 0,28 seconden voorsprong pakte hij zijn zoveelste World Cup-zege. De Bruin en co eindigden overigens ook als achttiende.

Uitslag Vitesse - AZ

Vitesse en AZ zijn niets opgeschoten na dit weekend. In een matige wedstrijd in Arnhem eindigde de wedstrijd zoals hij begon: 0-0.

Vitesse was de beter ploeg in de openingsfase. De eerste kans van de wedstrijd was oor de thuisploeg. Doekhi schoot in het zijnet na een voorzet van Buitink. Ook Bazoer kreeg een paar kansen op de 1-0. Tweemaal vloog de bal echter over het doel. Naarmate de eerste helft vorderde was AZ de betere ploeg. Onder meer pogingen van Pavlidis en De Wit misten echter doel. AZ leek vlak voor rust de 0-1 te maken via Pavlidis. Het doelpunt van de Griek werd echter afgekeurd vanwege hands.

Aan het begin van de tweede helft zette Wijndal een aanval op en na een voorzet van Karlsson kon de aanvoerder van AZ hem ook zelf afronden. De bal kwam echter verkeerd terecht op zijn been en wat volgde was een afzwaaier. Vitesse besloot het roer om te gooien en wisselde vijf spelers in korte tijd maar dat kon het tij niet keren. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit.

Vitesse

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Bazoer, (Vitesse), Karlsson, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Dasa
Doekhi
Bazoer (Oroz/60)
Rasmussen
Wittek
Bero (Domgjoni/46)
Tronstad (Vroegh/60)
Huisman (Gboho/60)
Buitink (Frederiksen/60)
Openda (Manhoef/84)
  Vindahl Jensen
Witry (Sugawara/80)
Hatzidiakos
Beukema
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
D.de Wit (Gudmundsson/ 68)
Clasie (Reijnders/76)
Pavlidis (Aboukhlal/68)
Karlsson

Hockyers winnen onder leiding van Delmee ook tweede duel van BelgiŰ

Nederland kan opgetogen terugkijken op het Pro League-tweeluik met olympisch kampioen België. Zondag won Oranje in het Wagener Stadion het tweede onderonsje met de nummer één van de wereld met 2-1. Twee dagen eerder werden de Belgen na het nemen van het shoot-outs geklopt.

Het Nederlands elftal mocht zondag laten zien dat het goede optreden een paar dagen eerder geen incident was. Dat deed de ploeg van Delmée opnieuw met een aantal frisse gezichten. Imre Vos, Tjep Hoedemakers en Tim Swaen maakten in deze tweede clash met België hun opwachting. Zij deden afgelopen donderdag niet mee. Hierdoor hebben alle veldspelers van de trainingsgroep een kans gekregen om zich te laten zien. De enige uitzonderingen hierop zijn Derck de Vilder, die in aanloop naar de twee interlands een enkelblessure opliep, en Floris Wortelboer die twee weken geleden pas weer aansloot bij Oranje.

Ook onder de lat vandaag vers bloed bij Oranje. Rotterdam-goalie Derk Meijer, vrijdag de hele wedstrijd bankzitter, stond nu vanaf het beginsignaal tussen de lijnen. Maurits Visser hield de reservebank warm en Pirmin Blaak, nog altijd in quarantaine, keek vanuit huis toe. Zij zagen allemaal hoe Nederland als een raket uit de startblokken schoot. In de eerste ontmoeting was nog sprake van stroefheid, ontzag en onwennigheid, maar vandaag was daar absoluut geen sprake van.

Als de brandweer
Oranje ging als de brandweer en kwam al na tweeënhalve minuut op voorsprong. Een lange bal van Jorrit Croon belandde bij de volledig vrijstaande Thierry Brinkman – weer aanvoerder – die Dennis Warmerdam bediende. Zijn poging werd gekraakt door Loïc Van Doren, maar in de rebound was het via Thijs van Dam raak. Oranje rook bloed en drukte door. Debutant Tim Swaen denderde vlak na de openingstreffer de cirkel in en vond Warmerdam, die ditmaal wel profiteerde. Een ongekende voorsprong voor het compleet verbouwde Nederlands elftal tegen, we zeggen het nog maar eens, de olympisch en wereldkampioen.

België kwam beter in de wedstrijd, dat kon ook bijna niet anders na die teleurstellende start. Er kwamen kansen en corners. Alexander Hendrickx pushte de eerste korte hoekslag van de wedstrijd naast, Tom Boon dook vervaarlijk op in de cirkel, en Cédric Charlier probeerde het uit een bijna onmogelijke hoek. België had vandaag Florent Van Aubel, normaal aanvaller, achterin staan vanwege een zieke Loïck Luypaert en Arthur Van Doren die rust kreeg, nadat hij vrijdag een hoofdblessure opliep. Mede daardoor kon de ploeg van Michel van den Heuvel minder op z’n automatismen teren, normaliter een wapen van de Belgen.

Vos in de schijnwerpers
Vlak na een moment van fame van nieuwkomer Vos – die met succes een corner aanvocht – zette België toch de achtervolging in. Hendrickx pushte nu wel raak vanaf kopcirkel en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer. Nederland had op dat moment al op drie treffers kunnen staan, omdat Jelle Galema (tweemaal) en Brinkman hun schotkansen onbenut lieten. Met name de kans van Brinkman – een één-op-één met Loïc Van Doren – had meer moeten opleveren.

België ging gretig op zoek naar de gelijkmaker en drong Nederland terug op eigen helft. Maar om nou te zeggen dat het kansen regende, nou nee. Een schotje van Tom Boon, dat naast ging. En, dat was wel een moment van samengeknepen billen, een strafcorner van Hendrickx. Die werd prima gehouden door Meijer, die ook na rust onder de lat bleef staan. De sluitpost redde wat gelukkig op een inzet van de Belgische nieuwkomer William Ghislian. Voor Nederland was het op de tanden bijten en stevig verdedigen en laat dat laatste nou precies een aspect zijn, waar Delmée veel aandacht aan heeft besteed de laatste weken.

Nederland overleefde dus het ‘derdekwart-offensief’ van België en kreeg zelf nog een flinke kans via Van Dam, wiens schot gepakt werd door Van Doren. In de slotfase bleven de Belgen duwen op de Nederlandse 23. Maar veel verder dan een stel halve kansen, mislukte voorzetten en vrije ballen die niets opleverden, kwam de koploper van de Pro League niet. Nederland hield stand en het hoofd koel. Geen onbesuisde acties, paniekballen of domme kaarten. Clean strijdend naar de zege. De eerste echte in het tijdperk-Delmée.

Skiester Shiffrin boekt vijfde World Cup-zege in eigen Killington

De World Cup alpineskiën was dit weekeinde in het Amerikaanse Killington, de vrouwen op de technische onderdelen althans. Zaterdag moest de reuzenslalom na een handvol skiesters gestaakt worden wegens hevige windvlagen, zondag kon de slalom wél doorgang vinden.

Voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren waren er drie vrouwen die ver boven de rest uitstaken: de Slowaakse Petra Vlhova was in run één de snelste, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf voor eigen publiek 0,20 seconden toe en op gepaste edoch niet al te grote afstand stond Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,58). De rest, aangevoerd door de Duitse Lena Dürr (+1,06) moest hopen op fouten van de grote drie, met achter Dürr onder meer nog de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+1,24), thuisskiester Paula Moltzan (+1,40) en de Noorse Kristin Lysdahl (+1,47).

Lysdahl ging in run twee onderuit, Moltzan verloor haar positie aan de Zweedse Sara Hector. Liensberger verdedigde haar positie wel, ze was 0,44 seconden rapper dan Hector en zag Dürr vervolgens 0,14 seconden toegeven. Holdener opende de top-3 door met 0,58 de leiding te pakken, waar een machtige Shiffrin 0,83 seconden onderdoor dook. Het was een aanval op concurrente Vlhova, die al snel een fout maakte en veel tijd verloor. De Slowaakse maakte nog wel iets goed, maar moest op 0,75 seconden genoegen nemen met de tweede plek, achter Shiffrin en voor Holdener.

De mannen zouden zondagavond ook nog in actie komen en wel in het Canadese Lake Louise, maar de super-G aldaar kon vanwege de sneeuwval helaas geen doorgang vinden, net als de afdaling op vrijdag eerder ook al afgelast moest worden.

Langlaufers strijden in smerig koud Ruka om de achtervolgingswinst

Het openingsweekeinde van de World Cup langlaufen is zondag afgesloten. In het Finse Ruka gebeurde dat met temperaturen waarbij met in elk geval een lekkere frisse neus kon halen: een kleine twintig graden onder nul, waardoor het nog maar de vraag was of de wedstrijden door konden gaan, maar dat gingen ze.

Mannen
De mannen kregen vijftien kilometer in de vrije stijl voor de kiezen, met de uitslag van de klassieke wedstrijd van zaterdag als startlijst. Iivo Niskanen mocht zo als eerste vertrekken, acht en veertien seconden voor de Russen Alexey Chervotkin en Alexander Bolshunov. De Noren bleven verstandig in de warme hotelkamer en dus volgden nog meer Russen: Sergey Ustiugov (+0:21), Ilia Semikov (+0:26) en Ivan Yakimushkin (+0:30).

Niskanen volgde op het laatste moment echter het Noorse voorbeeld en ging ook niet van start, dus konden we vooraf al wel een Russisch feestje intekenen. Chervotkin, Ustiugov en Bolshunov voegden zich rap samen, Yakimushkin en Semikov zaten er wat achter en de Canadees Antoine Cyr volgde op een halve minuut, met Hugo Lapalus uit Frankrijk tussen hem en een groepje achtervolgers.

Halverwege de wedstrijd werd het Russische kwintet uitgebreid....met een Rus. Artem Maltsev kwam erbij, samen met de Tsjech Michal Novak en de Duitser Lucas Bögl. Op de laatste langere klim voerde conducteur Bolshunov het tempo van de Russische trein op, waardoor de groep aan flarden werd geknald: er bleven nog vier Russen over, te weten Bolshunov, Ustiugov, Yakimushkin en Maltsev.

Een uit alle wanhoop strijdende Novak sloot knap weer aan en viel de naar elkaar kijkende Russen zelfs aan. Een dappere edoch gedoemde poging, want op het kleine slotklimmetje ging het tempo de hoogte in. Bolshunov trok de boel op gang, Ustiugov kwam nét tekort om hem nog te kloppen en Maltsev completeerde het Russische podium.

Vrouwen
Voor de vrouwen lag er tien kilometer klaar en ook hier startten er veel niet, maar de gehele top-10 van zaterdag trok wel gewoon de kou in. Frida Karlsson voerde het veld aan namens Zweden, de Noorse Therese Johaug volgde op veertien seconden, samen met de Duitse Katharina Hennig.

Ebba Andersson uit Zweden (+0:32), de Finse Krista Pärmäkoski (+0:35) en de Amerikaanse Rosie Brennan (+0:39) deden op voorhand ook goed mee, net als Kerttu Niskanen uit Finland (+0:42) en de Russische dames Tatiana Sorina (+0:46) en Yulia Stupak (+0:55), met tot slot de Noorse Heidi Weng (+0:56) er ook nog bij.

Johaug kwam in het eerste kwart van de wedstrijd welgeteld een halve seconde dichter bij Karlsson, terwijl Hennig niet verrassend snel af moest haken. Andersson, Pärmäkoski en Brennan klonterden samen en achtervolgden de Duitse, met Sorina en Niskanen achter zich.

Halverwege sloot Johaug aan, terwijl Hennig was bijgehaald door Andersson, Pärmäkoski, Brennan en ook de sterk langlaufende Weng. Ondertussen moest Karlsson afhaken bij de Noorse grootheid, hoewel ze het gat een paar kilometer later nog altijd redelijk beperkt wist te houden.

Daar bleef het voor de Zweedse wel bij, want Johaug was gewoon net iets te sterk: ze won, acht tellen voor Karlsson. Weng wachtte tot het laatste klimmetje en opende de aanval voor plek drie, die ze met een keurig sprintje wist te pakken, voor Pärmäkoski en Brennan.

FOK! Wat een weer: wat zullen we er van zeggen

herfstbanner

Je zou het haast niet verwachten, maar er is een nieuw weerbericht!

En wat was het koud vandaag. Bij het binnenkomen van de supermarkt kwam ik een bekende tegen. Bepakt in een dikke jas, de muts en de handschoenen zaten in de jaszak. Wrijvend in zijn handen pakte hij een karretje. Gezien de tegenwoordige afstand wreef ik ook in mijn handen. Even warm worden want het was koud vandaag. Althans, in mijn omgeving kwam het tot 3.5 graden. Aan de kust was het wat minder koud met 5 tot 7 graden celsius.

Vanavond klaart het op en kan het licht vriezen. Later neemt de bewolking toe en kan en er een (winterse) bui vallen. Pas dus goed op als je de weg op gaat, wegdelen kunnen bevriezen bij een minimumtemperatuur van -1 graden. De wind is zwak, weinig van betekenis.

Morgen in de ochtend en begin van de middag is het wederom grijs en saai waarbij een buitje kan vallen. De wind is ook maar matigjes. Wel zal het wat minder koud worden, misschien worden de dubbele cijfers nog gehaald! Maar dat is voor later. Voor nu is het zoals het is.

Tot een volgende keer!


Waar de grijsheis ons tegemoet komt (Foto: Pukeko)
Waar de grijsheid ons tegemoet komt (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV heeft niet kunnen winnen bij sc Heerenveen. In Friesland was de ploeg van Roger Schimdt duidelijk de betere ploeg, maar kregen in de tweede helft de 1-1 tegen, waardoor PSV al tien jaar niet weet te winnen in het Abe Lenstra Stadion.

PSV was vanaf de eerste minuut dominant tegen Heerenveen. Carlos Vinícius schoot de Eindhovenaren al vroeg op voorsprong, al had de Brazilaanse spits even daarvoor al een grote kans gemist. Ook na de 0-1 bleef PSV duidelijk de betere ploeg en mocht Heerenveen van geluk spreken dat het bij rust 0-1 was.

Ook in de tweede helft was PSV zichtbaar sterker en bleven ze mogelijkheden krijgen op de 0-2, al kwam Heerenveen wel wat beter voor de dag. Henk Veerman kreeg een eerste mogelijkheid en een kwartier voor tijd maakte Heerenveen gelijk. Rami Al Hajj zorgde voor de gelijkmaker. Joël Drommel verwerkte een vrije trap van Joey Veerman niet sterk en Al Hajj schoot van dichtbij raak.

PSV probeerde het daarna nog wel en was Bruma twee dichtbij de 1-2, maar één keer raakte hij de buitenkant van de paal en bij de tweede keer stond Xavier Mous in de weg. In de blessuretijd kreeg Heerenveen nog een goede mogelijkheid op de overwinning, maar die was niet besteed aan Heerenveen, waardoor beide ploegen genoegen moeten nemen met een gelijkspel.

sc Heerenveen

1 - 1

PSV

 73' Al Hajj    13' Vinícius
 
 Gele kaart: Kaib, (sc Heerenveen), Gutiérrez, (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
v.Beek
Bakker
Kaib
Madsen (Dresevic/68)
Kongolo (Al Hajj/46)
J.Veerman
Halilovic
H.Veerman
F.Stevanovic (Nygren/85)
  Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Mauro Júnior (Obispo/75)
Gutiérrez
Götze
Sangaré
Doan (v.Ginkel/68)
Vinícius (Vertessen/68)
Bruma

Biatleten Samuelsson en Íberg stelen de show in eigen huis

Het eerste World Cup-weekeinde in het biatlon is zondag afgesloten in Östersund. Op de Zweedse sneeuw, waar het een verfrissende tien graden onder nul was, stond zondag een sprint op het programma, daags na de zware individuele wedstrijd van zaterdag.

Vrouwen
Anaïs Chevalier-Bouchet noteerde met tien treffers een rappe tijd, maar een paar minuten later kon ze de eerste plek alweer verlaten: thuisfavoriete Hanna Öberg schoot ook alle schijven omver en was vooral met een dijk van een slotronde elf seconden sneller dan de Française. Marte Olsbu Røiseland was de enige die nog echt een aanval in kon zetten, maar de Noorse ging bij het staand schieten één keer de mist in en werd op vijftien seconden derde.

De Wit-Russische dames Dzinara Alimbekava (+18,0) en Hanna Sola (+27,3) eindigden net buiten het podium met respectievelijk tien en negen treffers. Voor de Duitse Anna Weidel was er net als zaterdag een foutloze wedstrijd, maar wel met een héél klein nasmaakje: zaterdag kwam ze op een seconde één positie tekort voor een directe olympische nominatie, zondag was het anderhalve seconde en wederom één positie, hoewel het seizoen uiteraard nog lang is.

Mannen
Sebastian Samuelsson was een van de vroege starters en de Zweedse thuisheld liet zien dat zijn wat tegenvallende wedstrijd van zaterdag niks meer dan een uitschieter was. Hij trof alle schijven, was zeer rap op de ski's en zag de één na de ander niet aan zijn tijd komen. De Noor Johannes Thingnes Bø was foutloos, maar toch twaalf seconden langzamer en dat zegt doorgaans wel genoeg.

Bø werd er overigens wel tweede mee: landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen, die flink later startte, schoot ook tien keer raak en was snel genoeg om Bø vier tienden van een seconde voor te blijven. Samuelsson's tijd werd echter niet meer bedreigd, hoewel Emilien Jacquelin het had kunnen doen. De Fransman schoot in staande positie echter één keer mis en werd op 23,2 seconden vierde, een halve tel voor landgenoot Simon Desthieux.

13 Sentinels: Aegis Rim krijgt Switch-port

SEGA maakt bekend dat 13 Sentinels: Aegis Rim een port krijgt voor Nintendo Switch. Voorheen was de game enkel beschikbaar op PlayStation 4.

De game is een visual novel, maar combineert dit met lichte RTS- en puzzel-elementen. In de game volg je dertien piloten en hun sentinels en moet je door tijd en ruimte reizen om de waarheid van het verhaal te achterhalen.

De Switch-port komt uit op 12 april in het Westen.

Snowboardcrosser De Blois 8e in World Cup-opening, Samkova deelt eerste tik uit

In het Chinese Secret Garden, de Engelse naam van het grote ski- en snowboardcomplex aldaar, is ook de World Cup op de snowboardcross van start gegaan. Dat gebeurde zondag op de olympische piste, inclusief Nederlandse deelname in de hogere regionen van de competitie.

Vrouwen
De twee grote topfavorieten voor succes dit seizoen, de Tsjechische Eva Samkova en Michaela Moioli uit Italië, stonden in de finale, samen met de Britse Charlotte Bankes en de verrassende Oostenrijkse Pia Zerkhold. In die finale was de beste start voor Samkova, terwijl Moioli en Bankes volgden. De Britse ging voorbij Samkova, maar die sloeg terug en reed toch overtuigend naar de winst, voor Bankes en Moioli - Zerkhold kwam er niet aan te pas en werd keurig vierde.

Mannen
De Amerikaan Nick Baumgartner en Omar Visintin uit Italië stonden in de eindstrijd, waarin ze het opnamen tegen de Oostenrijkers Alessandro Hämmerle en Jakob Dusek. Hämmerle kende de beste start, Visintin volgde, maar werd gelijk aangevallen door Baumgartner en Dusek. Die schoven ook door naar Hämmerle, ze reden als ware het op een postzegel. Toch kwam Hämmerle als eerste uit het gedrang en hij pakte de winst, voor Visintin en Baumgartner, met Dusek op plek vier.

Glenn de Blois kreeg het nét niet voor elkaar om zich voor de finale te plaatsen. De Nederlander kwam in de halve finales een centimeter of twee tekort om Baumgartner nog uit de finale te houden. In de kleine finale eindigde De Blois als vierde, waardoor hij de competitie als achtste afsloot.

Rodelaars strijden tegen elementen op slechte olympische baan Sochi

In het Russische Sochi is het tweede World Cup-weekeinde voor de rodelaars alweer afgewerkt. Dat gebeurde op een baan die vooral zondag steeds slechter werd, waardoor vroege starters een gigantisch voordeel hadden. Ook volgende week strijkt men neer in Sochi, waar veel teams met ontbrekend materiaal kampen: dat ligt nog bij de Chinese douane, na de World Cup-opening in China vorige week.

Dubbels
De Russen vielen in de breedte wat tegen, maar met Andrei Bogdanov en Iurii Prokhorov stond er na één run wel een Russisch duo bovenaan. Ze werden gevolgd door de Letse broers Andris en Juris Sics, die op 0,066 seconden gevaarlijk waren. Drie Duitse duo's volgden: Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,194), Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,233) en Robin Geueke/David Gamm (+0,405), die de vijfde plek deelden met de Russische veteranen Vladislav Antonov en Aleksandr Denisev.

Antonov en Denisev behielden hun plek in run twee, Geueke en Gamm kwamen er na een fout een dikke kwart seconde achter, maar Eggert en Benecken knalden er met 0,373 seconden onderdoor. Wendl en Arlt trokken alles uit de kast en waren vijf duizendsten sneller dan hun rivalen, maar de Sics-broers waren nog eens 0,229 seconden sneller. Bogdanov en Prokhorov mochten het afmaken, maar dat lukte net niet: met 0,120 seconden achterstand op de Sicsen werden ze tweede, voor Wendl en Arlt.

Vrouwen
De baan werd in rap tempo slechter, waardoor veel van de later startende favorieten flink tegenvielen. De Russische Ekaterina Katnikova was in de eerste run de snelste, met 0,063 seconden bleef eigenlijk alleen de Duitse Anna Berreiter in de buurt. Viktoriia Demchenko noteerde op haar thuisbaan op 0,220 seconden de derde tijd, vier duizendsten voor de Letse Kendija Aparjode. Ook Hanna Prock uit Oostenrijk (+0,311), de Duitse grootheid Natalie Geisenberger (+0,438) en de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,499) stonden nog relatief in de buurt van de podiumplekken.

In run twee leverde Farquharson haar plek in bij onder meer de Letse Eliza Tiruma, zoals veel vrouwen eerder ook deden. Geisenberger leverde drie posities in op de snel vertragende baan, Prock kon er ook weinig mee en verloor acht posities. Met 0,194 seconden stootte Aparjode haar landgenote Tiruma dan eindelijk van de eerste plek, Demchenko kwam 0,161 seconden tekort. Berreiter dook er nog eens 0,107 seconden onderdoor, waarna Katnikova de druk niet aan leek te kunnen: ze kwam dik drie tienden tekort en werd zesde. Berreiter pakte haar eerste World Cup-zege, een serieuze gooi naar een olympisch startbewijs in het ijzersterke Duitse team.

Mannen
De baan begon prima, maar ging dramatisch omlaag in de slotfase van run één, waardoor veel van de laat startende favorieten volstrekt kansloos waren. Met Kristers Aparjods uit Letland stond er wel een topper bovenaan, hij was wat vroeg gestart, terwijl de Italiaan Dominik Fischnaller op 0,021 seconden volgde. De verrassende Let Riks Rozitis (+0,101), thuisjongeling Pavel Repilov (+0,114) en de amper van een beenbreuk herstelde Amerikaan Chris Mazdzer (+0,163) deden goed mee, net als de verrassende en door omstandigheden geholpen Oekraïner Anton Dukach (+0,174). Op plek vijftien leek Felix Loch uit Duitsland een grote kans te hebben om het in run twee om te draaien, de rest stond nog verder weg.

Johannes Ludwig stond twintigste na één run, maar kwam daardoor in run twee vrij vroeg in actie, ogenschijnlijk vóór de baan weer begon te verslechteren. Vervolgens was het gedaan: de één na de ander viel ver terug en de baan werd in rap tempo dramatisch traag. Fischnaller viel 26 posities terug, Aparjods wist als ware het een godswonder nog op plek vijf te eindigen, 0,401 seconden achter Ludwig. Loch pakte op 0,158 seconden de tweede plek, de Rus Roman Repilov - de broer van Pavel - steeg door het veld heen naar plek drie op 0,208 seconden in een wedstrijd waar verder geen touw aan vast te knopen was.

Estafette
De Russen noteerden als eerste een echt snelle tijd, waar zelfs Duitsland maar liefst 1,292 seconden op toe moest geven. De Letten deden het uitstekend, maar kwamen dik anderhalve seconde tekort - de baan was simpelweg weer onmogelijk traag, Rusland nog verslaan was onmogelijk. Ook voor de Oostenrijkers was het een kansloos verhaal, hoe goed de runs ook waren. Demchenko, Semen Pavlichenko en Bogdanov/Prokhorov pakten voor Rusland de winst, met een asterisk erbij, Duitsland en Letland completeerden het podium.

Tweemaal goud Nederlandse shorttrackers op relay

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht heeft Nederland goud gepakt op de gemengde estafette. Sjinkie Knegt, Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Jens van ‘t Wout bleven in de finale Hongarije net voor.

De gemengde estafette is begin volgend jaar in Peking een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. De eindwinst in de wereldbeker was voor China.

De Nederlandse vrouwen pakten de overwinning op de relay. Yara Van Kerkhof, Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer waren in de eindstrijd Canada en Italië de baas. Nederland pakte ook de eindwinst bij de wereldbeker aflossing.

Oud-F1-teambaas Frank Williams (79) overleden

Sir Frank Williams, oprichter en oud-teambaas van de Formule 1-team Williams, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Brit werd afgelopen vrijdag opgenomen in een ziekenhuis en overleed daar vandaag in het bijzijn van zijn familie.

Hij richtte eind jaren '60 Frank Williams Racing Cars, waarmee het vanaf 1969 actief was in de Formule 1. Een van de eerste coureurs voor het team was Piers Courage die helaas in 1970 bij een ongeluk op Zandvoort om het leven kwam. Er kwamen steeds meer financiele problemen en uiteindelijk moest Frank Williams het team van de hand doen.

In 1977 richtte Williams samen met Patrick Head het huidige Williams Formule 1 team op. Hij bleef teambaas tot 2012, dus ook nadat in 1986 bij een auto-ongeluk verlamd raakte. Met het team won hij zeven wereldtitels bij de coureurs en negen bij de constructeurs. Voor het laatst in 1997 met Jacques Villeneuve. In 2012 deed hij de leiding over aan zijn dochter Claire. Afgelopen jaar werd vanwege geldgebrek het team verkocht en kwam in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital.

"We zijn heel bedroefd door het overlijden van onze oprichter Sir Frank Williams. Sir Frank was een legende en een icoon van onze sport. Uniek in zijn soort en een echte pionier. Ondanks veel tegenslagen in zijn leven heeft hij ons team naar zestien wereldtitels geleid, waarmee we een van de meest succesvolle renstallen in deze sport zijn," aldus teambaas Jost Capito.

Uitslag FC Twente - Feyenoord

De wedstrijd tussen FC Twente en Feyenoord heeft geen winnaar opgeleverd. In Enschede werd het 0-0.

Feyenoord had duidelijk de wedstrijd van afgelopen donderdag nog in de benen en dit was vooral in de eerste helft te merken. Het spel was slordig en het tempo laag. Kansen waren aan beide zijden schaars. Bij Twente waren er kansen voor Van Wolfswinkel en Zerrouki en namens Feyenoord voor Sinisterra, maar zonder goals gingen beide ploegen de rust in.

In de tweede helft waren er vooral voor Feyenoord een stuk meer kansen. Linssen schoot over en kopte naast en zijn vervanger Dessers had ook drie mogelijkheden die er uiteindelijk niet gingen. Twente liet aanvallend weinig zien maar hield wel stand zodat de wedstrijd doelpuntloos eindigde.

FC Twente

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Zerrouki, (FC Twente), Kökçü, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée (Pleguezuelo/79)
Pröpper
Hilgers
Sadílek
Brama (Oosterwolde/86)
Vlap (Bosch/79)
Zerrouki
Rots (Cerný/61)
v.Wolfswinkel (Ugalde/86)
Limnios
  Marciano
Pedersen (Geertruida/82)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü (Jahanbakhsh/90 1)
Toornstra
Linssen (Dessers/66)
Sinisterra (Nelson/67)

Riiber sprint naar overtuigende World Cup-winst op noordse combinatie

Het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie is zondag afgesloten in het Finse Ruka. Dat werd gedaan bij heerlijk frisse temperaturen, het was een graadje of twintig onder nul.

Het schansspringen verliep redelijk voorspoedig, tot de wind met een kleine twintig man te gaan de kop op begon te steken. Het kon nog even, maar met zo'n tien springers te gaan was het niet meer mogelijk. De wedstrijd werd gestaakt en de zogenaamde Provisional Competition Round van vrijdag werd van start gehaald om de startlijst voor het langlaufen te bepalen, zoals het in een dergelijke situatie gebruikelijk is.

Die PCR werd gewonnen door de jonge Oostenrijker Johannes Lamparter, die zes seconden voor landgenoot Mario Seidl mocht vertrekken. De dominante Noor Jarl Magnus Riiber vertrok na veertien tellen en verder waren onder meer de Duitse Terence Weber (+0:46), winnaar van zaterdag, diens landgenoot Eric Frenzel (+1:10) en de Noren Jørgen Gråbak (+1:29) en Espen Andersen (+1:31) zeker nog gevaarlijke uitdagers op de lange latten.

De 'Oberstdorfer Zug' van Johannes Rydzek (+1:52), Vinzenz Geiger (+1:56) en Julian Schmid (+1:58) zou ook een poging gaan wagen, maar moest alles op alles zetten om in de buurt te komen. Halverwege de tien kilometer zaten Lamparter en Riiber bij elkaar, Seidl kwam er niet bij in de buurt en een door Weber aangevoerd groepje zat op veertig seconden van de koplopers - de rest zat er ruim meer dan een minuut achter en leek geen bedreiging.

Met het beslissende klimmetje in zicht slingerde Riiber de turbo aan en dat bleek inderdaad beslissend: Lamparter hield het niet bij en moest genoegen nemen met plek twee, op forse afstand uiteindelijk nog. Weber viel aan in de strijd om plek drie, maar het was net niet genoeg om de als vijfde gestartte Noor Jens Lurås Oftebro van het podium te houden.

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

FC Utrecht heeft op de valreep van Heracles Almelo gewonnen. In blessuretijd was het Knoester met een eigen doelpunt die de enige treffer van de wedstrijd maakte.

In de eerste helft had de thuisploeg het moeilijk in de opbouw met Heracles dat telkens stoorde. Utrecht werd alleen gevaarlijk bij slordigheden van de tegenstander. Blaswich was op zijn post en stopte ook een penalty van Gustafson nadat Rente een overtreding had begaan op Balk.

Utrecht wist in de tweede helft wel geregeld druk te zetten. Via Balk (lat), Van der Hoorn,Ramselaar,Douvikas en Timber kreeg het kansen. De bezoekers leken stand te houden maar in blessuretijd was het Dalmau die via Knoester alsnog de drie punten pakte voor Utrecht.

FC Utrecht

1 - 0

Heracles Almelo

 90+3' Knoester e.d.    
 
 Gele kaart: Paes, (FC Utrecht), Rente, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
Bijzonderheden: In de 40e minuut mist Gustafson voor FC Utrecht een strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Ter Avest
v.d.Hoorn
v.d.Maarel
Warmerdam (Zagre/46)
Gustafson (Mahi/69)
Maher
Ramselaar
Timber (v.Overeem/76)
Balk (Dalmau/76)
Douvikas
  Blaswich
Fadiga (Bakboord/58)
Rente
Knoester
Quagliata
Schoofs
Sierra (Kiomourtzoglou/63)
De La Torre
Azzaoui (Basacikoglu/85)
Sierhuis (Bakis/85)
Burgzorg

Noorwegen test een 'emissievrij' e-containerschip

Intussen worden niet alleen auto's elektrisch aangedreven; ook in de scheepvaart is emissievrij vervoer zeer dichtbij. Volgend jaar al zal een volledig elektrisch containerschip door de Noorse wateren varen. Het is ontwikkeld door een bedrijf uit een ongebruikelijke sector (kunstmest).

De wereld van de elektromobiliteit lijkt nog maar net begonnen, en toch leveren steeds meer mobiliteitsbedrijven hun aandeel in een emissievrije toekomst. Tesla loopt voorop met zijn elektrische wagenpark.

Het Noorse bedrijf Yara zet samen met andere bedrijven de kroon op het hele onderwerp. Vanaf volgend jaar zal het volledig elektrische containerschip 'Yara Birkeland' de Noordse wateren bevaren, waardoor 1.000 ton CO₂ wordt bespaard en 40.000 reizen met door diesel aangedreven vrachtwagens worden vervangen. Dit blijkt uit een persbericht van de twee bedrijven Yara en Kongsberg.

Naast Kongsberg en Yara was ook de scheepsbouwer Vard betrokken bij de ontwikkeling van het schip. Yara produceert eigenlijk kunstmest voor de landbouw, maar om die op een milieuvriendelijke manier te kunnen verschepen, had het een emissievrij vrachtschip nodig. Het project werd ook gesubsidieerd door Enova, een onderneming van het Noorse ministerie van Klimaat en Milieu, de subsidie bedraagt 13.374.785 euro.

"We hebben lang naar deze dag uitgekeken. De Yara Birkeland zal minerale meststoffen vervoeren tussen Porsgrunn en Brevik en bijdragen tot een aanzienlijke vermindering van de emissies tijdens het vervoer. (...) We hopen dat dit schip het begin zal zijn van een nieuw soort emissieloze containerschepen," legt Yara's CEO Svein Tore Holsether uit.

Het containerschip zal nu de komende twee jaar worden uitgetest. Het schip zal niet alleen volledig elektrisch zijn, maar - vergelijkbaar met een Tesla - ook volledig autonoom. In de testfase komt het er nu op aan de functies in de praktijk toe te passen om de 'Yara Birkeland' uiteindelijk te laten certificeren.

Concentratiekampmonument Buchenwald bestookt met haat na invoeren 2G

Het Buchenwald-concentratiekampmonument ontvangt veel haatmail nadat het besloten heeft tot een 2G beleid waardoor alleen C19-gevaccineerden en van COVID-19 herstelde personen toegang krijgt tot het monument.

Het personeel wordt ook door de telefoon lastiggevallen en uitgescholden, aldus de website van het monument. De directeur van de Stichting Buchenwald en Mittelbau-Dora Gedenktekens, Jens-Christian Wagner, wijt dit aan "rechtse en complot-ideologische bloggers in de zogenaamde 'alternatieve media'"

"Aanval op herdenkingscultuur"
In zijn verklaring hekelde Wagner een "onaanvaardbare relativering van nazi-misdaden". Coronamaatregelen worden gelijkgesteld met nazimisdaden, niet-ingeënte mensen worden omschreven als "nieuwe joden" en "medewerkers van het herdenkingsmonument worden uitgescholden voor als nazi's, fascisten en nieuwe Dr. Mengeles".

De historicus benadrukte dat een ieder die dergelijke beledigingen gebruikt en zichzelf gelijkstelt met de vervolgde Joden onder het nationaal-socialisme, de spot drijft met de werkelijke slachtoffers van de misdaden die onder het nationaal-socialisme zijn begaan. Dit is een aanval op de "kritische en bezinnende hedenkingscultuur" en moet resoluut worden verworpen - niet alleen door de gedenkplaatsen, maar ook door de democratische civiele samenleving.

Het concentratiekamp Buchenwald werd in juli 1937 gebouwd om politieke tegenstanders, Joden, Sinti en Roma, alsmede "gemeenschapsvreemdelingen" zoals homoseksuelen of Jehova's Getuigen gevangen te zetten. Na het begin van de oorlog moesten daar bijna 280.000 mensen gedwongen arbeid verrichten voor de Duitse bewapeningsindustrie. Meer dan 56.000 mensen stierven door foltering, medische experimenten en vermagering, volgens de homepage van het gedenkteken.

Geen medaille Schulting 1.000m, wel eindwinst wereldbeker

Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden shorttrack van dit seizoen, in Dordrecht, heeft Suzanne Schulting naast de overwinning gegrepen op de 1.000 meter. In de finale werd ze derde achter de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en de Canadese Kim Boutin.

Gisteren was Schulting derde geworden op de 1.500 meter en vierde op de 500 meter. In de kwart- en halve finales van de kilometer heerste de Nederlandse vandaag. In de finale liet ze zich terugdringen naar plek vier en ze slaagde er niet in om langs de nummer drie Natalia Maliszewska te komen. De Poolse werd na afloop echter gediskwalificeerd waardoor Schulting alsnog het brons pakte.

Schulting pakte wel de eindoverwinning van de wereldbeker 1.000 meter.

Update 15:34 uur

Bij de mannen eindigde Itzhak de Laat als vierde in de B finale op de 1.000 meter.  De finale werd een feestje voor Hongarije met Shaoang Liu en John-Henry Krueger op 1 en 2. Pascal Dion kwam als vierde over de meet en pakte de wereldbeker.

Rechter maakt eind aan jarenlange overlast GHB-verslaafde huurder

Een bewoner van een sociale huurwoning in het centrum van Amsterdam moet zijn woning verlaten. Dat heeft de kantonrechter deze week geoordeeld. De man kampt met een GHB-verslaving en veroorzaakte zoveel problemen dat de politie ruim dertig keer langs moest komen. Zo meldt AT5.

De huurder kwam in april 2019 in de jongerenwoning wonen. Buren van de man hebben sinds die tijd last van harde muziek, schreeuwen en ruzies tot diep in de nacht. Ook zouden er andere GHB-gebruikers bij hem op bezoek komen en in de gemeenschappelijke ruimtes blijven hangen, waardoor ze een dreigende sfeer ervaarden.

Contact
De Key heeft de bewoner in maart 2020, juli 2020, april 2021 en september 2021 in brieven gesommeerd te stoppen met het veroorzaken van overlast. Onder meer stadsdeel Centrum, Jellinek JOT Centrum, de GGD en de politie hebben contact met hem gehad, maar het lukte niet om "de extreme overlast te doen ophouden of tot aanvaardbaar niveau terug te brengen". De woningcorporatie stapte daarom naar de rechter.

De huurder erkende dat hij last heeft van een ernstige verslaving, waardoor hij buiten zinnen raakt en geen helder beeld heeft van de overlast die hij veroorzaakt. Hij zei dat hij zich een paar weken geleden opnieuw voor een behandeling bij Jellinek heeft aangemeld. Een ontruiming was volgens hem desastreus, want als dakloze zou er gevaar zijn voor terugval in de verslaving.

Ernstig aangetast
De kantonrechter vond het voldoende aannemelijk dat de bewoner de door De Key gestelde overlast veroorzaakt. "Het woongenot van de omwonenden is al tweeënhalf jaar ernstig aangetast door zijn gedrag. Zij hebben aangegeven zich onveilig te voelen, stress te ervaren en slecht te slapen. Met name de rol van het drugsgebruik, de angst die het gedrag bij omwonenden veroorzaakt en de gebruikers die aantrekt zijn verontrustend", schrijft de rechter in het vonnis.

De bewoner moet de huurwoning binnen twee weken schoon en in goede staat achterlaten. Ook moet zijn bewindvoerder, degene die zijn geldzaken regelt omdat hij dat niet meer kan, ruim 1100 euro aan huurachterstand over maart en april 2020 betalen.

Stadsbus rijdt viaduct op in Utrecht, meerdere mensen gewond

Bij een ongeluk met een stadsbus in Utrecht zijn vier mensen gewond geraakt. Het voertuig reed onderaan een brug rechtdoor waar het een bocht had moeten nemen. Daardoor belandde de bus op een talud. Vermoedelijk is de buschauffeur onwel geworden. Zo meldt RTL Nieuws.

Kijk terug: 13 van de 61 positief getesten uit Zuid Afrika zijn besmet met de omikron- variant

Zojuist maakte Hugo de Jonge bekend dat 13 van de 61 positief geteste personen inderdaad besmet zijn met de omikron-variant.

In de 2 vluchten uit Zuid-Afrika zaten 624 personen. Bekend is dat de omikron-variant besmettelijker is, maar of de omikron-variant ziekmakender is dan de delta-variant of dat de omikron-variant door de huidige C-19 vaccinatie heenbreekt is nog niet bekend.

Er zal in wat oudere PCR-samples worden teruggezocht naar de omnikron-variant. Indien de komende dagen of weken duidelijk wordt dat de omikron-variant 'gevaarlijker' is, zullen de huidige coronamaatregelen worden herzien.

Verder zei De Jonge onder meer dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland terugkomen in Nederland gebeld worden door de GGD.

Bekijk de livestream terug.

Later meer.

Uitslag Sparta - Ajax

 In een weinig boeiende wedstrijd heeft Ajax Sparta verslagen. Op Het Kasteel werd het 0-1. 

Danilo kreeg na drie minuten wedstrijd de eerste kans voor Ajax. Sparta-verdediger Vriends stond echter op de goede plek en voorkwam dat de spits kon schieten. Ajax was ook in het vervolg de betere ploeg maar slaagde er niet in om kansen te creëren. In de negentiende minuut kreeg Sparta echter een enorme kans. Van Crooij kreeg de bal opeens in zijn voeten, maar de middenvelder schoot de bal net voorlangs. Doelman Okoye moest in de 22e minuut worden vervangen door Bernjamin van Leer nadat hij na een botsing met Danilo geblesseerd raakte aan zijn schouder en niet meer verder kon. In de 34e minuut kregen de Amsterdammers de eerste grote kans. Danilo schoot de bal echter van dichtbij net over het doel. Twee minuten was het wel raak voor Ajax. Tadic tikte de bal van dichtbij achter keeper Van Leer. De Amsterdammers begonnen steeds meer aan te dringen en kregen vlak voor rust nog kansen via Danilo en Martinez.

In de tweede helft zette Sparta meer druk op de verdediging van Ajax. Het leidde echter nog tot weinig slordigheden van de Amsterdammers. De wedstrijd werd even stilgelegd omdat er vuurwerk het stadion was binnen gevlogen in de hoek van het stadion. Na een kort oponthoud kon de wedstrijd weer verder. De wedstrijd kabbelde voort. Sparta zocht een kansje terwijl Ajax vooral het balbezit verdedigde. In de laatste minuten van de wedstrijd was Ajax via Gravenberch en Tagliafico nog dicht bij een doelpunt maar gescoord werd er niet meer.

Sparta Rotterdam

0 - 1

AFC Ajax

     36' Tadic
 
 Gele kaart: , Neres, (AFC Ajax)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye (v.Leer/24)
Masouras
Heylen
Vriends
Beugelsdijk
Pinto
V.v.Crooy
Auassar (Engels/73)
Abels
Smeets
Emegha (Thy/73)
  Pasveer
Mazraoui
Timber
Martínez
Blind (Tagliafico/87)
Álvarez
Berghuis
Gravenberch
Neres
Danilo (Klaassen/80)
Tadic

Het nutteloze feitje van de dag: Herinning aan een bijzondere plek

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie door Amsterdam Noord rijdt en het Mosveld passeert zit een paar bijzondere 'torens' boven het winkelcentrum uitsteken, maar wist je dat het niet zomaar torens zijn maar een historische verwijzing van de architect. Op de plaats waar je nu aan het Mosveld kan winkelen werd namelijk vroeger op hoog niveau gevoetbald. Tot de verplichte verhuizing in 1964 speelde hier De Volewijckers, de roemruchte club uit Noord die in dat jaar plaatsmoest maken voor de toegangsweg van de nieuwe IJ-tunnel.

De Volewijckers werd in 1944 landskampioen en speelde na de invoering van het betaald voetbal jarenlang in de Eredivisie en de Eerste Divisie maar na de verhuizing kwijnde de club weg op de nieuwe locatie. Bij de nieuwbouw aan het Mosveld werd het verleden van de plek niet vergeten. "Het is wel grappig gedaan, bijna niemand die het weet. Als daar naar boven kijkt zie je van die uitstulpingen aan de gebouwen met cirkels en ovalen erin, dat verwijst eigenlijk naar de lichtmasten van het stadion. Het is een bewuste verwijzing naar het roemrijke voetbalverleden hier", zo vertelde sporthistoricus Jurryt van de Vooren aan NH Nieuws. Op de site van Noord-Hollandse omroep kun je een uitgebreid stuk lezen over deze bijzondere plek.

De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)
De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)

De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)
De 'lichtmasten' waar ooit het stadion van De Volewijckers stond (Bron: Google Maps)

Politie 'controleert' Nijmegen na verbod op C19-demonstratie, ÚÚn arrestatie

In Nijmegen is zondagmiddag veel politie op de been. Dit vanwege de noodverordening die geldt vanwege het verbod op de demonstratie, die eerder deze week werd aangekondigd door de actiegroep Nederland in verzet. Voertuigen die Nijmegen binnenkomen, worden vandaag gecontroleerd door de marechaussee en politie, hierdoor ontstaat overlast. Meer hierover bij de Gelderlander.

Burgemeester Bruls besloot afgelopen vrijdag die ingeplande demonstratie van Nederland in Verzet te verbieden. Nederland in Verzet wilde met zo'n 3000 deelnemers demonstreren op de Grote Markt in Nijmegen, uit onvrede met de coronamaatregelen. De actiegroep beeldde Bruls met een varkenskop af op posters en benoemde hem daarop als winnaar van de Anton Mussertprijs.

Omdat er op social media oproepen zijn gedaan om toch naar Nijmegen te komen is er vrees voor rellen en ongeregeldheden, daarom is er vanaf 10 uur een noodverordening afgegeven. Daarmee is heel Nijmegen tot 22.00 uur tot een veiligheidsrisicogebied verklaard. Hierdoor mag iedereen preventief worden gefouilleerd en tassen en auto's worden doorzocht door de politie. Tevens is het verboden om stokken, flessen of stenen mee te nemen.

Demonstratie Nijmegen verboden ( Bron- Nederland in Verzet)
Demonstratie Nijmegen verboden ( Bron- Nederland in Verzet)

Polman in definitieve handbalselectie van titelverdediger Oranje voor WK in Spanje

Estavana Polman behoort definitief tot de selectie van de handbalsters voor het WK van volgende maand in Spanje. Bondscoach Monique Tijsterman bracht de selectie zaterdagochtend terug van 21 naar 18 speelsters.

Tamara Haggerty, Harma van Kreij en Maxime Struijs zijn de laatste drie afvallers. Het trio staat wel stand-by mocht er een andere speelster toch nog uitvallen. Polman is net hersteld van een zware knieblessure, die haar maandenlang aan de kant hield. Ze maakte donderdag haar rentree bij de vernederende 36-21-oefennederlaag tegen Noorwegen.

Zaterdag won Oranje met 32-29 van Rusland. Polman, die op het gewonnen WK in Japan werd uitgeroepen tot beste speelster, was daarbij tweemaal trefzeker. Nederland speelt nog één oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea

Op vrijdag 3 december begint het WK voor Oranje met een wedstrijd tegen Puerto Rico. Oezbekistan en Zweden zijn de andere tegenstanders van titelverdediger Oranje in de eerste groepsfase. 

Coronagolf bij Belenenses: te weinig spelers en duel gestaakt bij 0-7

Zaterdagavond heeft zich in Portugal een opmerkelijk duel afgespeeld tussen Belenenses en Benfica. Vanwege een uitbraak bij Belenenses kon de thuisploeg maar negen spelers opstellen, onder wie twee keepers. Na rust werd de wedstrijd gestaakt nadat bij de nummer 16 nog maar zes spelers op het veld stonden.

Vlak voor de wedstrijd was erbij Belenenses een grote coronauitbraak en maar liefst 17 spelers van de Portugese ploeg testten positief; ook de trainer testte positief. Daarnaast ontbrak ook verdediger Phete vanwege een schorsing en daardoor had de ploeg nog maar negen spelers over, onder wie twee keepers.

Belenenses begon aan de wedstrijd met de negen die ze overhadden en reservekeeper Ramalho begon in de verdediging. Benfica, normaal al geen makkelijke tegenstander, had geen genade met de thuisploeg en bij rust was het al 0-7.

Na rust waren nog eens twee spelers afgehaakt bij Belenenses, waardoor er nog maar zeven spelers op het veld stonden en nadat ook nog een speler bij de thuisploeg geblesseerd van het veld moest, werd de wedstrijd gestaakt. Doordat de nummer zestien van Portugal nog maar met zes man op het veld stond, waarbij het minimum zeven is, werd de wedstrijd na tien minuten in de tweede helft gestaakt.

FOK! Wat een weer: typisch kwakkelen

herfstbanner

Dag allemaal!  

Dat was tamelijk verrassend wat er afgelopen nacht- en ochtend in den lande gebeurde. Met name in delen van Brabant en Gelderland viel er op veel plekken enige tijd intensieve sneeuw. Er waren zelfs een paar plaatsen die tot 4 cm kwamen. In de rest van het land ging het met name om natte sneeuw. Uiteraard bleef het langs de kust grotendeels bij regen. 

Regen is er inderdaad gevallen. Gisteren had ik het er al over en vandaag wisten de regendruppeltjes niet van ophouden. Uiteindelijk is er op sommige plaatsen rond de 45 mm gevallen. Alhier zelfs 47 mm en dat is een mooie score. In het zuidwesten heeft men gisteravond ook de donder horen rommelen. 

Vandaag bleef het grotendeels bewolkt. De neerslagactiviteiten namen in de loop van de middag wel wat af, zonder helemaal te verdwijnen. Op dit moment zien we een heuze buientrein op de Noordzee liggen, maar door de noordoostelijke stroming zal die daar ook nog wel even blijven liggen. Pas in de loop van de nacht zien we de stroming draaien en zullen de buien geleidelijk ook de kuststreek gaan binnentrekken. Tegelijkertijd zal het ook deels gaan opklaren en dat vergroot dan de kans op gladheid. 

Vannacht zien we dan minima van 3 graden aan zee tot -2 in het binnenland. De wegen kunnen dus plaatselijk glad worden door opvriezing. Een zeer lokale winterse bui sluit ik ook niet uit, dus daar moeten we ook even rekening mee houden.

Morgen trekken de eerder genoemde buien dan verder het land in. Deze bevatten naast regen ook hagel en natte sneeuw. Ook een onweersklap behoort tot de mogelijkheden. Dieper landinwaarts nemen de buien wel in activiteit af. De zon laat zich gelukkig ook af en toe zien. In de avond neemt de kans op sneeuwval in het binnenland toe. Langs de kust blijft het dan met name gaan om regen. Hier komen we morgen op terug.

Bij dit alles loopt het kwik op tot 3 graden in het zuiden, tot een zwoele 7 graden op de Wadden. De wind draait naar noordwest en is ongeveer kracht 3.

Ook de nieuwe week ziet er uiterst wisselvallig uit. Op maandag kan er nog sneeuw vallen, maar voor de rest van de dagen zullen het dan voornamelijk regenbuien zijn. Het kwik loopt dan op tot rond de 10 graden. Al lijkt er wel een meanderend patroon te gaan komen met een afwisseling van zachte en koelere dagen.

Fijn weekend!  


NIjmegen in de mist (Foto: Charged)
Een tijdje geleden moesten we Charged zoeken in de mist. Gelukkig vonden wij hem in Nijmegen en daar maakte hij deze mooie foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Schansspringster Kramer net naast podium in Rusland

Het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de schansspringsters is afgesloten. Dat gebeurde in het Russische Nizhny Tagil, waar Marita Kramer een dag eerder de openingswedstrijd met gigantische overmacht won.

De Sloveense Ema Klinec was in de eerste ronde de beste, met Katharina Althaus uit Duitsland en Ursa Bogataj als tweede Sloveense in haar kielzog. Sara Takanashi uit Japan volgde op wat meer afstand, voor Nika Kriznar, ook uit Slovenië. De Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer stond op een wat tegenvallende zesde plek, gevolgd door nóg een Sloveense: Jerneja Brecl.

De omstandigheden waren lastig en Brecl ging daar in ronde twee niet goed mee om: ze viel tien plekken terug. Kramer deed het beter en stootte Jacqueline Seifriedsberger met afstand van de eerste plek, Kriznar leverde twee plekken in. Ook de ervaren Takanashi haalde het niet, maar Bogataj sprong wél over Kramer heen. Althaus nestelde zich tussen de twee, waarna het aan Klinec was. De Sloveense wereldkampioene sprong prima en pakte de winst, voor Bogataj en Althaus. Voor Bogataj was het pas het derde individuele World Cup-podium in inmiddels al tien jaar World Cup-deelname.

BobsleeŰrs Friedrich en Meyers Taylor opnieuw te sterk, Sleper negende

De World Cup bobsleeën is ook dit weekeinde weer in Innsbruck, waar een week eerder het seizoen geopend werd. Zaterdag stonden de eerste twee wedstrijden op het programma, zondag komen de tweemansbobs bij de vrouwen en de viermansbobs in actie.

Monobob vrouwen
Na één run stond de Amerikaanse Elana Meyers Taylor bovenaan, gevolgd door de licht verrassende Australische Breaana Walker (+0,16) en de Canadese oud-remsters Christine de Bruin (+0,17) en Cynthia Appiah (+0,24), wiens voormalig pilote Kaillie Humphries - nu uitkomend voor de VS - op 0,27 seconden stond. De Duitse Laura Nolte (+0,29) deed ook nog goed mee, Nadezhda Sergeeva uit Rusland (+0,34) en de Nederlandse Karlien Sleper (+0,41) completeerden de top-8 na één afdaling.

Sleper leverde in run twee haar positie in bij de Zwitserse Melanie Hasler, die door Sergeeva met 0,07 geklopt werd. Nolte knalde met 0,43 seconden naar de leiding en daarmee ging de jonge Duitse ook 0,19 seconden voorbij Humphries. Appiah kwam 0,18 seconden tekort op Nolte, De Bruin was 0,15 langzamer en dus was Nolte's podium binnen. Ook Walker haalde het niet, de Australische was 0,14 seconden langzamer, en dus kon alleen Meyers Taylor Nolte nog van de winst houden. De Amerikaanse hield nog nét vol en won met 0,05 seconden voorsprong op Nolte - Walker werd derde, Sleper negende en daarmee is plaatsing voor de Olympische Spelen zo goed als binnen.

Tweemansbob mannen
Uiteraard stond de Duitse slee van Johannes Friedrich en Thorsten Margis bovenaan de ranglijst na de eerste manche, op 0,15 seconden gevolgd door landgenoten Johannes Lochner en Christian Rasp. De Canadese slee van Justin Kripps en Cam Stones volgde op 0,27 seconden, met verder alleen de Russen Rostislav Gaitiukevich/Mikhail Mordasov (+0,35) en de Britten Brad Hall/Nick Gleeson (+0,39) nog binnen een halve seconde van de Duitse leiders. Ivo de Bruin en Jelen Franjic haalden de tweede run niet, zij kwamen met een 22e plek net tekort.

In run twee op de inmiddels in duisternis gehulde baan wisten Hall en Gleeson met 0,18 seconden de leiding te pakken en hun positie in elk geval te verdedigen. Gaitiukevich en Mordasov doken er 0,12 seconden onderdoor, Kripps was met Stones nog eens 0,14 sneller. Lochner maakte geen fout en pakte met Rasp met 0,12 seconden de leiding, met Friedrich en Margis nog te gaan. Het duo was wederom ongenaakbaar en met 0,36 seconden pakten ze hun achtste World Cup-overwinning...alleen al in Innsbruck.

Uitslag Willem II - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft in een matig duel gewonnen van Willem II. In Tilburg won het met 0-1 en daardoor staan ze net als de twee andere gepromoveerde ploegen SC Cambuur en NEC in het linkerrijtje van de eredivisie.

Voor de rust was er zaterdagavond te beleven bij Willem II en Go Ahead Eagles. Op een afstandsschot van Derrick Köhn (Willem II) en een kopbal van Jay Idzes (Eagles) na waren er geen kansen te noteren en was het bij rust ook 0-0.

Na rust kwam Go Ahead Eagles snel op voorsprong. Al na twee minuten in de tweede helft opende Boyd Lucassen de score. De rechtsback schoot zijn eerste eredivisie doelpunt binnen. Na de 0-1 probeerde Willem II het wel, maar de kansjes waren niet besteed aan Saglam, Köhn, Wriedt en Roemeratoe.

Willem II

0 - 1

Go Ahead Eagles

     47' Lucassen
 
 Gele kaart: Llonch, (Willem II), Eddahchouri, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Jenssen
Michelis
Köhn
Llonch (Meerveld/71)
Saglam
Saddiki (Roemeratoe/80)
Köhlert (M.Svensson/64)
Wriedt (Kampetsis/64)
Nunnely (Yeboah/80)
  Hahn
Lucassen
Nauber
J.Bakker
Deijl
Idzes
P.Rommens (C.Martina/90 2)
Brouwers
Berden (Eddahchouri/71
Ross/90 2)
Lidberg (Mulenga/76)
Oratmangoen

Weber springt en langlauft naar eerste World Cup-zege in ijzige Finse kou

De World Cup op de noordse combinatie is bezig aan het openingsweekeinde in het Finse Ruka. In de noordelijke sneeuw en de Finse vrieskou - het was een graad of vijftien onder nul - werd zaterdag de tweede wedstrijd van het seizoen afgewerkt, met gewoon tien in plaats van vijf kilometer langlaufen.

De dominante man en winnaar van vrijdag, Jarl Magnus Riiber, werd wegens een onreglementair pak gediskwalificeerd voorafgaand aan het schansspringen. Dat werd bij zijn afwezigheid toch wel verrassend gewonnen door de Duitser Terence Weber, die de Oostenrijker Mario Seidl en de Est Kristjan Ilves op zes en acht seconden zette. Gevaarlijke mannen waren de Noor Espen Bjørnstad (+0:13) en de Duitsers Eric Frenzel (+0:15) en Vinzenz Geiger (+0:18), maar ook de jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter (+0:39) en de Noren Espen Andersen (+1:04) en Jørgen Gråbak (+1:06) waren nog niet kansloos met sterk langlaufen.

Frenzel, Geiger en Bjørnstad vormden op de langlaufski's een collectief om zich naar voren te werken, al vrij snel hadden ze Ilves, Seidl en Weber te pakken en kregen we een zeven man tellende groep aan de kop van de wedstrijd. De Oostenrijkers Lamparter en Lukas Greiderer sloten bij die groep aan, waar Frenzel het tempo aan gaf. Dat lag gevaarlijk lag, want met anderhalve kilometer te gaan begon een door Gråbak aangevoerde groep toch gevaarlijk dicht in de buurt te komen: het gat was nog maar een goede tien seconden, dus Frenzel en co moesten benen maken om vooruit te blijven.

Vooruit blijven lukte echter niet en met een kilometer te gaan sloten onder meer Gråbak en de Oostenrijkers Martin Fritz en Stefan Rettenegger aan. Verrassend genoeg was het Weber die op het laatste klimmetje ineens de aanval opende en op heel even Frenzel na kon niemand hem volgen: Weber pakte de winst, voor Frenzel en Geiger, een geheel Duits podium, met Ilves op een uitstekende vierde plek. Voor Weber was het in zijn 89e World Cup-start overigens eindelijk zijn eerste overwinning, hij stond überhaupt nooit eerder op het podium.

Oostenrijkers skiŰn naar 1-2'tje op eerste afdaling van de winter

In het Canadese Lake Louise zijn ook de alpineskiërs op de afdaling voor het eerst dit World Cup-seizoen van start gegaan. Dat zou vrijdag al gebeuren, maar vanwege hevige sneeuwval werd die wedstrijd afgelast, waarna het zaterdag wel door kon gaan.

Vincent Kriechmayr opende het bal en de Oostenrijker noteerde gelijk een scherpe tijd, zo bleek. De Zwitser Marco Odermatt kwam 0,17 seconden tekort, diens landgenoot en regerend World Cup-winnaar Beat Feuz kwam op 0,12 seconden van Kriechmayr terecht.

Matthias Mayer ging als zevende naar beneden en Kriechmayr's landgenoot bleek wél sneller: 0,23 seconden om precies te zijn. Daar bleef het verder ook bij, niemand kwam nog echt in de buurt van de tijd van Feuz, die daarmee als derde eindigde, achter het Oostenrijkse 1-2'tje.

Langlaufster Karlsson dient Johaug zeldzame nederlaag toe, Niskanen klopt Russen

De World Cup langlaufen in het Finse Ruka heeft zaterdag een vervolg gekregen. Dat gebeurde na de sprints van vrijdag met de wedstrijden met individuele start, wederom in de klassieke stijl.

Mannen
Voor de mannen stond er vijftien kilometer op het programma, sprinter Richard Jouve vertrok rap en noteerde een snelle tussentijd. Thuis- en topfavoriet Iivo Niskanen nam na een paar kilometer echter de leiding over en vanaf vijf kilometer was het eigenlijk wel duidelijk: hij was de beste.

Alleen in de slotfase verloor Niskanen nog wat tijd, maar zijn overwinning kwam niet in gevaar. De Russen Alexey Chervotkin (+8,3 seconden) en Alexander Bolshunov (+14,1) completeerden het podium, de Noorse sprinter Erik Valnes (+15,2) greep er net naast. Voor de 'Nederlandse' Oostenrijker Mika Vermeulen was er een keurige 23e plek op 1:24 minuten.

Vrouwen
De vrouwen kregen tien kilometer voor de kiezen en eigenlihjk was er maar één die echt aanspraak kon maken op de winst: Therese Johaug uit Noorwegen...zo zou men normaal gesproken denken bij een klassieke afstandswedstrijd, maar niks was minder waar. Johaug was goed, maar de jonge Zweedse Frida Karlsson was beter, nadat ze vrijdag op de sprint ook al indruk maakte.

Karlsson was op elk tussenpunt de snelste en won met 13,7 seconden voorsprong op Johaug, een zeldzaam beeld. De Duitse Katharina Hennig zette de wedstrijd van haar leven neer en werd op 15,2 seconden zeer fraai derde, de Zweedse Ebba Andersson was op 31,8 seconden vierde en 'best of the rest'.

Biatleten Davidova en LŠgreid halen uit bij World Cup-start

In het Zweedse Östersund is zaterdag het World Cup-seizoen in het biatlon van start gegaan. Dat gebeurde met een individuele wedstrijd, waarbij een misser op de schietbaan gelijk één minuut straftijd oplevert.

Vrouwen
De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser was de eerste die echt een goede wedstrijd op de sneeuw wist te leggen, met één misser in twintig schoten. Denise Herrmann schoot net zo goed, maar de Duitse was een paar tellen trager op de ski's. Er was echter maar één vrouw die duidelijk de beste was: Marketa Davidova uit Tsjechië was snel én schoot alle twintig schijven omver, waardoor ze met 1:17 minuten voorsprong op Hauser de wedstrijd op haar naam schreef.

Herrmann's tijd bleef genoeg voor de derde plek, terwijl een paar snelle skiesters het lieten liggen op de schietbaan. Elvira Öberg was met afstand de rapste, maar schoot vijf keer mis en werd achttiende, terwijl de Noorse Tiril Eckhoff met vijf missers als dertigste eindigde. Voor de Belgische Lotte Lie was er een indrukwekkende vijftiende plek, geholpen door slechts één misser.

Mannen
De grote favoriet voor de eindzege, de Noor Johannes Thingnes Bø, schoot twee keer mis en kon er dan ook vanuit gaan dat zijn tijd bij de finish mogelijk niet de winnende was. Dat bleek, want broer Tarjei Bø was een halve minuut rapper, hoewel hij óók twee keer had gemist. Dat deed hun Noorse landgenoot Sturla Holm Lægreid niet: hij schoot zelfs alle schijven omver en dook een minuut onder Tarjei's tijd door, wat hem de winst opleverde.

Tarjei Bø bleef wel op plek twee staan, de Fransman Simon Desthieux werd anderhalve seconde achter hem derde, voor de foutloze en vooral verrassende Canadees Scott Gow. Diens broer Christian Gow werd zeer knap tiende, achter misschien wel dé stunt van de dag: de negende plek van de foutloze Japanner Tsukasa Kobonoki, iemand die zich doorgaans niet bepaald in dergelijke regionen van de uitslagenlijsten bevindt.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.