FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 november 2021

Random Pics van de Dag #478

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

World Cup-podium en olympisch ticket skeletonster Bos, drie winnaars bij de mannen

De World Cup skeleton heeft de tweede wedstrijd van het seizoen alweer achter de rug. In het Oostenrijkse Innsbruck werd net als vorige week een wedstrijd afgewerkt op de kortste baan van het World Cup-circuit, waar sterke starts van groot belang zijn.

Mannen
Na één run was de leiding ietwat verrassend in handen van de razendsnel startende Brit Matt Weston, één honderdste van een seconde voor misschien wel dé 'dark horse' voor olympisch goud: de Chinees Geng Wenqiang. Christopher Grotheer uit Duitsland volgde op zeven honderdsten en ook de Rus Nikita Tregubov (+0,11) en de Duitser Axel Jungk (+0,13) zaten er dicht bij. Dat gold wel voor meer: ze werden gevolgd door Jung Seung-gi uit Zuid-Korea (+0,15), de Rus Vladislav Semenov (+0,17) en de Chinese startraket Chen Wenhao (+0,18), met toppers Martins Dukurs uit Letland (+0,29) en Alexander Tretiakov uit Rusland (+0,37) net buiten de top-10.

Tretiakov ging in de tweede run voorbij Dukurs en had de leiding met nog tien mannen te gaan, maar de derde Chinees - Yan Wengang - ging 0,02 sneller. Chen viel wat terug, Semenov nam de leiding over en Jung knalde er 0,21 seconden onderdoor. Daarmee ging hij Jungk voorbij en ook Tregubov kwam er niet aan. Grotheer was onderin ijzersterk en pakte met 0,14 seconden de leiding, waarna Geng zijn tijd evenaarde en zich daarmee verzekerde van zijn tweede World Cup-medaille ooit. Alleen Weston stond nog boven, die bij de start veel voorsprong pakte. Dat leverde hij echter in...exact: Weston won, Geng won én Grotheer won, een unicum in de historie van de sport.

Vrouwen
De Russische startraket Elena Nikitina was weer eens de snelste in de eerste run en eigenlijk bleef er maar één dame in haar buurt: op 0,23 seconden stond de Nederlandse Kimberley Bos op de tweede plek, de enige niet-Russische in de top-4. Yulia Kanakina (+0,41) en Alina Tararychenkova (+0,42) volgden, met thuisfavoriete Janine Flock, de Amerikaanse Megan Henry (beiden +0,46) en de Belgische Kim Meylemans (+0,48) ook nog binnen bereik, net als Valentina Margaglio uit Italië (+0,50) en de jonge Duitse Hannah Neise (+0,52). Jaqueline Lölling viel zwaar tegen: de Duitse, met haar trage start in het nadeel in Innsbruck, werd slechts 21e.

Een foutje onderin bracht Neise achter de Amerikaanse Katie Uhlaender, die zag hoe Margaglio 0,34 seconden onder haar tijd door knalde. Meylemans kwam 0,24 achter de Italiaanse terecht, Henry zat daar nog eens acht honderdsten achter, net als Flock daarna. Tararychenkova kwam 0,12 seconden achter Margaglio terecht en ook Kanakina (+0,15) haalde het niet, dus Margaglio's eerste World Cup-podium was een feit. Bos begon redelijk en met een geweldig onderste deel schoot ze met 0,25 seconden naar de leiding, met alleen Nikitina te gaan. De Russische hield stand en pakte met 0,20 seconden de winst, Bos pakte wéér een podiumplek en een definitief olympisch ticket en Margaglio werd derde.

Uitslag NEC - sc Cambuur

Cambuur heeft vanavond in Nijmegen NEC verslagen. De levendige wedstrijd eindigde in 2-3 voor de Friezen.

De wedstrijd begon levendig waarbij de meeste mogelijkheden voor de Nijmegenaren waren. Een uithaal van Van Rooij werd naast het doel gewerkt door Bangura. Mattsson schoot even later op doel, maar zijn schot werd gekeerd door doelman Stevens. Het was echter Cambuur dat in de zeventiende minuut op voorsprong kwam. Doodeman legde de bal terug waarna Jacobs kon binnenschieten. Ook na de 0-1 was NEC de betere ploeg. In de 31e minuut werd het 1-1 nadat Odenthal al eerder dicht bij de gelijkmaker was. Barreto kopte de bal binnen uit een hoekschop. Vijf minuten later kwam NEC op 2-1. Akman profiteerde van een fout in de defensie van Cambuur.

Cambuur kwam vlak na rust op 2-2. Uldrikis kan de bal in de rebound eenvoudig binnen tikken. Cambuur. In de 66e minuut kwamen de Friezen weer op voorsprong. Bangura kreeg de bal voor zijn voeten en schoot hem vervolgens in het doel. NEC moest vervolgens weer met alle macht op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel niet meer. 

N.E.C. Nijmegen

2 - 3

sc Cambuur Leeuwarden

 31' Barreto
 36' Akman
   17' Jacobs
 53' Uldrikis
 66' Bangura
 
 Gele kaart: Tavsan, Márquez, Schöne, (N.E.C. Nijmegen), Bangura, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez (Bronkhorst/87)
Odenthal
El Karouani (Verdonk/75)
Schöne
Barreto (Proper/ 85)
Bruijn (Vet/75)
Tavsan
Akman
Mattsson (Romeny/85)
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten (Gullit/70)
Bangura
Maulun (Paulissen/82)
Hoedemakers
Jacobs (Ter Heide/82)
Doodeman (Breij/58)
Uldrikis (Boere/ 58)
Kallon

Java: dierenactivisten redden 53 honden van de slacht

Tientallen honden zijn gered van de slacht nadat ze vastgekneveld achter in een vrachtwagen werden ontdekt - net toen ze aankwamen bij een Indonesisch slachthuis.

De schokkende video toont het moment waarop politie en dierenactivisten de vrachtwagen van de vleeshandelaar onderschepten in Sukoharjo, op het Indonesische eiland Java, en 53 honden aantroffen die jankten en beefden van angst.

De doodsbange honden, meestal gestolen huisdieren sommigen met hun halsband nog om, werden woensdagochtend in de vroege morgen gevonden door de politie, net op het moment dat de vrachtwagen waarin ze zaten aankwam bij een illegaal hondenvlees-slachthuis. Hier worden elke dag zo'n 30 honden doodgeknuppeld om daarna hun vlees te verkopen aan restaurants met hondenvlees op het menu. De chauffeur van de vrachtwagen werd gearresteerd op verdenking van het handelen in hondenvlees.

Helpers van dierenreddingsgroep 'Dog Meat Free Indonesia' hielpen de honden uit de vrachtwagen te halen en te bevrijden, terwijl experts een snelle gezondheidscontrole uitvoeren. Daarna zijn de dieren naar een asiel gebracht. 

Lola Webber campagnevoerder van de 'Dog Meat Free Indonesia' coalitie hoorde de honden in de vrachtwagen janken toen ze de vrachtwagen naderde. "Mijn hart bonsde in mijn borst toen we de vrachtwagen naderden, omdat ik het meelijwekkende gejammer van de honden kon horen en ze toen allemaal vastgebonden in zakken zag, hun zachte snuitjes dichtgebonden met touw." Eén hond had de erbarmelijke reis van 10 uur niet overleefd.

Ze voegde eraan toe: "We waren er net op het nippertje bij omdat het slachten van de honden meestal in de vroege uurtjes plaatsvinden. We zijn de autoriteiten enorm dankbaar voor het nemen van maatregelen."

Hoewel de regering heeft beloofd de handel aan te pakken, zijn het de regionale regeringen die tot nu toe actie hebben ondernomen.

Tarjono Sapto Nugroho, hoofd misdaadonderzoek van de politie van Sukoharjo, zei: "We ontvangen veel klachten over illegale handel in hondenvlees. Mensen willen deze handel of slachting niet in hun gemeenschappen. Honden zijn vrienden, geen voedsel, en de handel is al illegaal en strikt verboden door de islamitische wet. De consumptie van hondenvlees wordt door sommigen als cultuur beschouwd, maar culturen evolueren en dat moeten wij ook doen."

FOK! Wat een weer: nat en erg koud

herfstbanner

Dag allemaal!  

Er is best wel wat te beleven op weergebied. In een zeer groot deel van Europa maken depressies de dienst uit. Alleen het uiterste zuidwesten en zuidoosten van ons werelddeel ontspringen de dans. In het noorden van Europa vriest het overdag zo'n 20 graden, terwijl het in Griekenland juist zo'n 20 graden boven 0 is. Elders in het Middellandse Zeegebied is het zo'n 15 tot 17 graden. Verder zwerft er opnieuw een actieve depressie rond in de omgeving van Italie. In een wijde omgeving van dat lagedrukgebied is het morgen zeer slecht weer met zware buien.

In onze omgeving is het ook niet allemaal pluis. Ons weer staat onder invloed van een ook erg actief lagedrukgebied. Deze draagt de naam 'Arwen' De luchtdruk in onze omgeving daalde van 1010 millibar gisteravond tot 985 momenteel. 

Frontensystemen drukte vandaag en ook morgen een grote stempel op het weerbeeld. In het oosten scheen nog heel even de zon, maar ook daar trok het snel dicht. Het ging ook regenen. En niet zo'n klein beetje ook. In een brede kuststrook is er tot nu toe al zo'n 15 tot 25 mm regen gevallen. Plaatselijk kwam het ook tot hagel of wat heel kletsnatte sneeuw. In het binnenland was de neerslag minder intensief.

Ook vannacht valt er nog geregeld regen of een bui. Een klap onweer of hagel is langs de kust nog steeds mogelijk. In het binnenland is er dan net weer wat meer kans op natte sneeuw. In het zuiden lijkt het allemaal wat droger te worden en als het daar dan opklaart kan het dan licht gaan vriezen met kans op gladheid. 

Morgen trekt er een andere kern van lagedruk vanuit het noorden over het westen van ons land. Over het algemeen overheerst de bewolking en van tijd tot tijd valt er wat regen of natte sneeuw. Later op de dag bereikt de neerslag ook het zuiden en dan kan er in de Limburgse Heuvels wat sneeuw vallen die even blijft liggen. Daar ligt het kwik dan rond de 2 graden, elders in den lande mogen we nog hopen op 4 graden. Uiterst onaangenaam dus.

De wind komt morgen uit een noordelijke richting en is matig tot vrij krachtig. 

Zondag breekt de zon wat vaker door, maar dan duiken er ook nog wat buien op die een licht winters karakter kunnen krijgen.

Fijn weekend!  


NIjmegen in de mist (Foto: Charged)
Een tijdje geleden moesten we Charged zoeken in de mist. Gelukkig vonden wij hem in Nijmegen en daar maakte hij deze mooie foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe COVID-19 variant B.1.1.529 is 'Omicron' genoemd door de WHO

Tot nu toe heerst de hoofgst besmettelijke deltavariant van het SARS-Cov-2 virus nog steeds in Europa. Vanuit Zuid-Afrika komen er nu berichten over een variant, B.1.1.529 (nog geen naam gekregen van de WHO) die nog besmettelijker zou kunnen zijn. De eerste landen trekken hun conclusies en stellen reisbeperkingen in uit Zuidelijk- Afrika.

Update 20.45 uur: Vanavond heeft de WHO bekendgemaakt dat deze nieuwe variant B.1.1.529 de naam 'Omicron' gaat dragen en als variant of concern (VOC) wordt beschouwd. Omicron is inmiddels in Europa aangetroffen, bij een jonge ongevaccineerde vrouw in België. 

Eerder bericht:
De verspreiding van een nieuwe, potentieel zeer gevaarlijke variant van het coronavirus in zuidelijk Afrika heeft tot internationale bezorgdheid geleid. Experts vrezen dat variant B.1.1.529 niet alleen zeer besmettelijk is door een ongewoon groot aantal mutaties, maar ook makkelijker door de bescherming van de vaccins kan breken.

Het South African Institute for Infectious Diseases NICD maakte bekend dat in Zuid-Afrika de eerste 22 gevallen van de nieuwe variant zijn geconstateerd. In de loop van de lopende genoomanalyses zijn meer gevallen te verwachten. "Hoewel de informatie nog niet volledig is, werken onze experts overuren met alle monitoringsystemen om de nieuwe variant en de mogelijke gevolgen daarvan in kaart te brengen", aldus NICD. Er zijn inmiddels ook gevallen bevestigd in Botswana en Hong Kong.

Ineens weer veel nieuwe besmettingen
De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Joe Phaahla, beschreef de variant als "ernstig zorgwekkend" en als de oorzaak van een "exponentiële" toename van gemelde COVID-19 gevallen in Zuid-Afrika. Opvallend is hoeveel het aantal besmettingen de afgelopen dagen was gestegen - na maanden met zeer weinig positieve testen. De stijging deed zich vooral voor in Pretoria, Johannesburg en Ekuhurleni. Hij riep Zuid-Afrikanen op om mondmaskers te dragen en zich te laten vaccineren tegen COVID-19.

Het aantal dagelijks gemelde besmettingen in Zuid-Afrika is woensdag opgelopen tot ruim 1200. Aan het begin van de maand waren er soms maar zo'n 100 nieuwe besmettingen. De bètavariant van het virus werd vorig jaar in Zuid-Afrika ontdekt. Met zo’n 2,95 miljoen coronagevallen en meer dan 89.600 doden is het het zwaarst getroffen land van Afrika.

Minstens tien mutaties
Volgens wetenschappers heeft de nieuwe variant minimaal tien mutaties, anderen spreken van maximaal 30. Ter vergelijking: de deltavariant heeft er maar twee, terwijl de bètavariant er drie heeft. Richard Lessels van het KRISP Institute zei dat er tekenen zijn dat de nieuwe variant zich sneller verspreidt dan Delta en dat het ook het menselijk immuunsysteem meer kan belasten. De komende dagen en weken zijn cruciaal om meer informatie te vergaren. Tot nu toe heeft de variant zich volgens deskundigen vooral onder jongeren verspreid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei de nieuwe variant "nauwgezet" in de gaten te houden. De WHO zal vermoedelijk vandaag bijeenkomen en beslissen in welke klasse de B.1.1.529 moet worden geclassificeerd. Het is te verwachten dat de WHO de variant dan ook een Griekse naam gaat geven.

Gevolgen voor reizigers
Uit bezorgdheid over de nieuwe variant van het coronavirus classificeerde Israël de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini als "rode landen". Buitenlanders van daaruit mogen Israël niet meer binnenkomen. Israëli's die terugkeren uit deze landen moeten maximaal 14 dagen in quarantaine in een Corona-hotel. Na een week mogen ze na twee negatieve PCR-tests de quarantaine beëindigen.

De Britse regering beperkt vanaf vrijdagmiddag vliegreizen vanuit Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Eswatini en Namibië. Reizigers die tegen die tijd vanuit een van deze landen in Groot-Brittannië aankomen, moeten in quarantaine gaan en op de tweede en achtste dag een PCR-test doen. Alle reizigers die de afgelopen tien dagen uit deze landen waren gekomen, is gevraagd om zich te isoleren en te laten testen op het coronavirus.

In Groot-Brittannië zijn tot nu toe geen gevallen met de nieuwe variant vastgesteld. Maar volgens het persbureau PA komen er dagelijks tot 700 mensen uit Zuid-Afrika het land binnen. Tijdens de kerstperiode wordt een nog hoger aantal verwacht.

Er zijn ook strengere grenscontroles voor reizigers uit Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen in Japan en Singapore. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid verklaarde: internationale reizigers uit Zuid-Afrika en andere landen moeten grondig worden getest en gescreend.

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Maatregelen en dringende adviezen

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
 • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals:

 • de basisregels;
 • het dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen;
 • de mondkapjesplicht;
 • geen publiek bij sport;
 • een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen; en
 • de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.

Onderwijs
Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen en voor personeel en leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs mondkapjes in de gang. En regelmatige zelftesten. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Financiële steun
Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Booster-offensief
Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van januari 2022.

Scholen blijven open met aangescherpte maatregelen

De basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs blijven open. Dat heeft het kabinet besloten op advies van het OMT. Wel gaan er vanaf maandag 29 november ook aanvullende maatregelen gelden in het onderwijs. Die maatregelen zijn bedoeld om besmettingen sneller op te sporen en verdere verspreiding te voorkomen.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): "Het is heel belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk les op school blijven krijgen. Niet alleen omdat ze daar beter leren, maar ook voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. We weten ook dat kinderen over het algemeen niet zo ziek worden door het coronavirus. Tegelijk is de druk op de zorg op dit moment heel hoog en maken ouders en leraren zich zorgen vanwege het grote aantal coronabesmettingen. Daarom moeten we ook in het onderwijs extra ons best doen om verspreiding van het virus te voorkomen, zodat de scholen verantwoord open kunnen zijn."

Mondkapjes in de gang
Daarom wordt de zogeheten ‘snottebellenrichtlijn’ aangescherpt op de basisschool: ook leerlingen met milde neusverkoudheid moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD-teststraat. Ook vragen we zowel basisscholen als middelbare scholen om looproutes aan te brengen om afstand te bewaren, pauzes te spreiden en contacten tussen verschillende schoolklassen zoveel mogelijk te vermijden. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan mondkapjes in de gang dragen, net als het onderwijspersoneel. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.

Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online.

Vaker zelftesten
Ook het zelftest-advies wordt aangescherpt op advies van het OMT. Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en alle leraren geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaan de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.

Leraren en leerlingen ontvangen de zelftesten zo snel mogelijk via de school, maar dit zal tijd kosten. Alleen al in het primair onderwijs gaat om zo’n 1,2 miljoen zelftesten per week extra voor de leerlingen. Hoe het precies in zijn werk zal gaan, werkt het ministerie van OCW uit in overleg met het onderwijsveld. Scholen worden naar verwachting volgende week verder geïnformeerd over het proces, zij zullen vervolgens ouders verder inlichten.

Samen doen
Het kan nog steeds voorkomen dat individuele scholen tijdelijk dichtgaan, omdat de lokale GGD dat adviseert. Ook kan een school tijdelijk sluiten als het fysieke onderwijs niet georganiseerd kan worden, bijvoorbeeld omdat meerdere leraren in quarantaine moeten. Scholen schakelen in die gevallen over op afstandsonderwijs en melden de sluiting bij het meldpunt scholensluiting.

Minister Slob: "Ik snap het goed als er zorgen zijn. Deze tijd vraagt weer veel van leraren, schoolleiders, ondersteunend personeel en ook van ouders en leerlingen. Ik begrijp het ook als scholen een paar dagen nodig hebben om de verscherpte maatregelen door te voeren. We moeten het samen doen, zodat leerlingen verantwoord naar school kunnen blijven gaan. Dat is ons gezamenlijke doel."

Kabinet breidt coronasteun voor ondernemers uit

Om het aantal contacten tot een minimum te beperken en daarmee de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Het kabinet ziet dat dit grote gevolgen heeft voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid. Deze uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 aankondigde.

NOW
Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Dat geldt dus ook voor de huidige periode met beperkingen. Met deze regeling kunnen ze hun personeel doorbetalen en medewerkers behouden. De NOW 5 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

De NOW 5 kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4. Zo is het vergoedingstarief opnieuw 85 procent. De referentiemaand voor de loonsom is september 2021. Het streven is dat werkgevers nog in december een subsidieaanvraag kunnen doen. Startende ondernemers die uiterlijk 30 september 2021 zijn begonnen kunnen een voorschot aanvragen voor de NOW 5-subsidie. Voor de NOW 5 is circa 1,5 miljard euro gereserveerd.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Voor het vierde kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van 85% naar 100%. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30% omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-onderneming kan ontvangen wordt 550.000 euro en 600.000 euro voor niet-mkb-ondernemingen. Ook past het kabinet de staatssteungrens aan van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro nu de Europese Commissie die ruimte biedt. Daarnaast is de Europese staatssteungrens voor bedrijven in de visserij, land- en tuinbouw verhoogd. De nieuwe staatssteungrens geldt vanaf TVL Q4 2021.

Belastingmaatregelen
Het belastinguitstel voor ondernemers wordt verlengd tot eind dit jaar. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die normaliter in januari 2022 worden betaald vallen ook onder het uitstel.

De invorderingsrente, een prikkel om belastingschulden op tijd te betalen, blijft nog een half jaar langer op bijna nul (0,01%). Daarna gaat de rente stapsgewijs naar het oude niveau van 4%. Dit betekent dat op 1 juli 2022 het percentage invorderingsrente naar 1% gaat en op 1 januari 2023 naar 2%, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.

Culturele en creatieve sector
Het kabinet maakt 68 miljoen euro vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen tot het eind van het jaar. Deze middelen behelzen een voortzetting van de eerdere specifieke steun: ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, en ondersteuning voor makers via onder andere de rijkscultuurfondsen. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten, die de capaciteitsbeperking in instellingen compenseert, wordt aangepast naar 85% van de kaarten.

Krapte op de arbeidsmarkt
De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt werkzoekenden en zelfstandigen kansen op een nieuwe baan, een andere baan, of nieuwe opdrachten. Die kansen wil het kabinet helpen benutten door op korte termijn samen met werkgevers, uitzendbranche, gemeenten en UWV een extra impuls te geven aan de matching van werkzoekenden en werkgevers. Het kabinet stelt hiervoor 40 miljoen euro extra beschikbaar.

Balans
Aan deze ruimhartige steun kleven echter ook nadelen: het is verstorend voor de economie, komt niet altijd op de juiste plekken terecht en doet een groot beroep op belastingmiddelen. Het kabinet realiseert zich dat deze combinatie van sluitingen én ruimhartige compensatie op termijn onhoudbaar is. Dit vraagt zo snel mogelijk om een andere balans. Daarom heeft het kabinet wetsvoorstellen ingediend gericht op het verantwoord openhouden van de samenleving en economie, waaronder de brede inzet van een coronatoegangsbewijs op basis van 3G, en een juridische mogelijkheid om dat in bepaalde sectoren op basis van 2G te doen. Dit biedt de mogelijkheid om de komende tijd een andere balans te vinden tussen ondernemersrisico enerzijds en de inzet van publieke middelen anderzijds. Het kabinet voert hierover de komende tijd breed het gesprek, met onder meer de Tweede Kamer en werknemers- en werkgeversorganisaties.

Kijk terug: persconferentie nieuwe coronamaatregelen

Het demissionaire kabinet heeft vanochtend op het Binnenhof overlegd over extra coronamaatregelen in aanloop naar de coronapersconferentie van vanavond, die vervroegd is vanwege de aanhoudend hoge druk op de zorg.

Gisteravond en vandaag lekte al het een en ander uit. Scholen gaan niet op slot, maar kinderen vanaf groep 6 en middelbare scholieren moeten verplicht een mondkapje in de gangen van de school dragen. Verder wordt er vanaf zondag een harde lockdown verwacht tussen 17.00 uur en 05.00 uur voor restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport. 

De persconferentie door Mark rutte en Hugo de Jonge begint om 19.00 uur en is live te volgen bij FOK!.


KKD: speelronde 17, gewoon je kloten eraf werken!

Vanavond begint speelronde 17 in de Keuken Kampioen Divisie. FC Volendam is nog altijd de trotse koploper, net als in de tweede periode waarin speelronde 8 van 10 start.

Er zijn vanavond 8 wedstrijden waarvan twee live worden uitgezonden. De Graafschap heeft om samenscholing te voorkomen wegens het overlijden van Simon Kistemaker, dat De Graafschap in 90/91 ongeslagen kampioen maakte gevraagd om ook hun wedstrijd tegen Jong Ajax live uit te zenden. Deze wedstrijd is te zien op ESPN 4. Op ESPN 3 kunnen we kijken naar FC Volendam tegen FC Den Bosch. Via ESPN Watch is Roda JC - VVV-Venlo te zien. De overige wedstrijden zijn te zien in het schakelprogramma waarin we vanuit de Eredivisie twee oude bekenden tegen komen: N.E.C. ontvangt SC Cambuur, beide ploegen promoveerden afgelopen seizoen. 

Zaterdag staat NAC Breda - Helmond sport op het programma om 16:30, Maandag sluit FC Emmen - Almere City FC en het restant van MVV Maastricht - Roda JC ronde 16 en 17 af. 

Bij FC Volendam zijn Maloney, Murkin en Visser er al een tijdje niet bij. Plat staat op scherp met 4 gele kaarten. Bij FC Den Bosch is alleen Ryan er niet bij, van den Bogert, Felida en Leijten staan op scherp. De laatste twee wedstrijden tussen beide mondde uit tot een grote overwinning voor FC Volendam met 1-5 en 6-0. Daarvoor was het tweemaal gelijk en won FC Den Bosch eenmaal met 1-2, in 2018.

Een overzicht van de wedstrijden:

Speelronde 17      
vrijdag, 20:00 MVV Maastricht - Jong PSV
  Roda JC - VVV-Venlo
  FC Volendam - FC Den Bosch
  FC Eindhoven - Jong AZ
  ADO Den Haag - FC Dordrecht
  Excelsior - Jong FC Utrecht
  De Graafschap - Jong Ajax
  Top Oss - Telstar
zaterdag, 16:30 NAC Breda - Helmond Sport
maandag, 20:00 FC Emmen - Almere City FC
maandag, 13:00* MVV Maastricht - Roda JC

* restant van deze wedstrijd, de stand is 0-0 vlak voor rust.

EU begint besprekingen voor crypto-regelgeving

De EU is begonnen met regelgeving voor cryptovaluta en andere onderdelen van de crypto-industrie. Voor verschillende onderdelen komt strenge regelgeving, maar voor andere ook helemaal niet.

Dit nieuws is gebaseerd op de interpretatie van een redditor van de nogal uitgebreide documentatie van de EU. Als je het zelf de documenten van de EU wil lezen kan dat hier.

De EU heeft regelgeving voorgesteld om besproken te worden. Het proces heeft nog een lange weg te gaan en kan nog veranderen voordat het daadwerkelijk regelgeving wordt. De opstellers van het voorstel spreken uit dat "de EU interesse heeft voor het ontwikkelen en het promoten van de invoering van transformatieve technoligiën in de financiële sector, inclusief Distributed Ledger Technology (DLT)".

Het hudige voorstel ziet er in het kort zo uit:

 • Activa die uniek en niet vervangbaar zijn zoals NFT's worden niet gereguleerd;
 • Tokens met een functie, aka utility tokens, worden niet gereguleerd;
 • Activa waar niets voor betaald hoeft te worden, dus ook geen uitwisseling van persoonlijke data, worden niet gereguleerd;
 • Activa die automatisch worden gegenereerd als beloning voor het onderhoud van de DLT, bijvoorbeeld in de context van het valideren van transacties als onderdeel van het consensusmechanisme worden niet gereguleerd;
 • Elektronisch geld aka 'stable coins', crypto die direct verwijzen naar een bestaande officiële munt worden streng gereguleerd, alleen geaccrediteerde instituties mogen deze uitgeven, en er kan geen rente op verkregen worden;
 • Stable coins die een mandje van waardes volgen om zo een stabiele waarde te behouden worden streng gereguleerd, de regels komen neer op hetzelfde als voorgaande;
 • Activa die niet in voorgaande categorieën thuishoren, bijvoorbeeld tokens die wel bedoeld zijn om mee te betalen maar geen stabiele koers aanhouden zullen wat regelgeving krijgen. Deze regelgeving kijkt naar de whitepapers horende bij deze tokens.
 • Centrale beurzen krijgen strenge regelgeving. Zo moeten ze geautoriseerd worden door een lidstaat, zijn ze verplicht te handelen in het belang van de klanten, moeten ze rekeningen voor klanten aanhouden de gescheiden zijn van de rekeningen van de beurs, komen er verplichten voor minimaal aangehouden kapitaal, verzekeringen en meer.
 • Decentrale beurzen worden nog niet gereguleerd, behalve dat munten die zich richten op anonimiteit niet toegelaten mogen worden tenzij de dienstverlener de transactiegeschiedenis van de houders en de houders zelf, geïdentificeerd kunnen worden;
 • Wallets onder eigen beheer/hardware wallets worden niet gereguleerd.

Dit is vooralsnog een bijzonder crypto-vriendelijk voorstel. Uiteraard mede gedwongen door het feit dat echte DLTs en hun ecosysteem niet te reguleren valt.

Slechte dag Oranje-shorttrackers

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht is Sjinkie Knegt al in de series van de 1.000 meter uitgeschakeld. De Nederlander liep in zijn heat tegen een straf aan en daarop volgde diskwalificatie.

Jens van 't Wout werd ook in de series uitgeschakeld van de kilometer nadat hij in zijn heat derde werd. Itzhak de Laat plaatste zich wel voor de kwartfinales. De Laat werd in zijn series ten val gebracht en werd daarna toegevoegd aan het startveld voor de kwartfinales van zondag. Nog meer pech was er voor de Nederlandse mannen nadat ze zich niet wisten te plaatsen voor de halve finales van de aflossing door een penalty.

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer plaatsten zich bij de vrouwen voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Selma Poutsma strandde in de series.

Hoger minimumloon dankzij EU

De EU heeft een overeenkomst bereikt over het minimumloon in de unie. Het minimumloon wordt voortaan bepaald door een formule die het gemiddelde loon en de mediaan van het loon volgt. Hiermee wil de EU tegengaan dat er werkende mensen onder de armoedegrens zitten.

Het minimumloon moet voortaan op zijn minst ter hoogte van 50 procent van het gemiddelde en 60 project van de mediaan van het brutosalaris zijn. Daarnaast moet er normaal boodschappen voor gedaan kunnen worden. Voor Nederland betekent dit dat het minimum uurloon met ongeveer 3 euro omhoog gaat.

Alleen Zweden en Denemarken doen er niet aan mee omdat de overheid in die landen niet meebepaalt wat het minimumloon is. Daar wordt het afgehandeld door werknemers en werkgevers.

Verder wil de EU dat minstens 80 procent van de werknemers in de unie onder een CAO vallen. Reden hiervoor is dat de landen met de slechtste lonen, de minste werknemers met een cao hebben.

'Avondlockdown', supermarkten open en mondkapjes dragen vanaf groep 6

Een aantal nieuwe coronamaatregelen zijn geheel volgens traditie al uitgelekt. Veel sectoren moeten vanaf zondag op slot van 17.00 uur tot 05.00 uur. Deze maatregel duurt voorlopig drie weken. Volgens Haagse ingewijden geldt dat onder meer voor restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, de cultuursector, 'doorstroomlocaties' en de amateursport. Scholen kunnen open blijven, maar kinderen vanaf groep 6 zullen een mondkapje moeten dragen in de gangen van hun school. Zo meldt de NOS.

Meer bijzonderheden worden vanavond bekend gemaakt bij de persconferentie.

Hygienemaatregelen op school (Foto-Pixabay)
Hygienemaatregelen op school (Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: De klokken gelijk zetten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We vinden het allemaal logisch dat het in Den Helder even laat is als in Doetinchem maar wist je dat dat begin vorige eeuw ondenkbaar was? Tot 1909 had elke dorp, stad of streek zijn eigen tijd gerelateerd aan de stand van de zon. Daarom was het in het oosten over het algemeen wat later dan in het westen. Door de komst van de spoorwegen was het noodzakelijk om in heel het land dezelfde tijd te gaan hanteren, anders was het onmogelijk een werkend en duidelijk spoorboekje te maken. Dus werd op 1 mei 1909 de Amsterdamse Tijd of Nederlandse Tijd in ons land ingevoerd.

De 'nieuwe tijd' was gelijk aan de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam, om precies te zijn die van de Westertoren. Deze tijd was GMT +0h 19m 32,13s, dus Nederland liep 19,5 minuut voor op Greenwich Mean Time (GMT), de tijd van Londen, die langzamerhand de internationale referentie werd. In 1937 werd dit versimpeld en afgerond naar GMT +0h 20m wat onofficieel de Loenense tijd, Woudrichemse tijd of de Gorinchemse tijd werd genoemd omdat de nieuwe afgeronde tijd het meest overeen kwam met de nieuwe plaatselijke middelbare tijd. Op 16 mei 1940 werden op bevel van de Duitse bezetters de klokken 40 minuten vooruit gezet en sloot Nederland zich aan bij de Midden-Europese Tijd.

De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)
De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)

Automobilist meldt zich met vals rijbewijs op politiebureau

Een 36 jarige automobilist uit Zwolle viel van de week op bij de politie toen hij ’s avonds zonder dimlichten over de Marsweg te Zwolle reed. Toen de man werd aangehouden kon hij geen rijbewijs tonen, deze lag n.l. thuis.

De man zou in het bezit zijn van een Frans rijbewijs. Hij kon zich wel legitimeren en sprak met de agenten af dat hij het rijbewijs zou komen tonen op het politiebureau.

Inmiddels had de politie informatie opgevraagd over de status van zijn rijbewijs en de informatie binnengekregen dat de man helemaal niet in het bezit was van een Europees rijbewijs. De agenten hadden dan ook niet verwacht dat de man zich nog aan de afspraak zou houden om het rijbewijs te komen tonen.

Niets bleek minder waar, de man kwam donderdagmiddag op het bureau met een Frans rijbewijs dat er keurig uitzag maar na een kort onderzoek op meerdere punten vals bleek. Hij werd direct aangehouden en het rijbewijs is in beslag genomen. Na verhoor werd de man ’s avonds heengezonden met een proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en valsheid in geschrifte op zak.

Vals rijbewijs ( Foto- Politie team verkeer Oost-Nederland)
Vals rijbewijs ( Foto- Politie team verkeer Oost-Nederland)

Camchick schiet zichzelf in punani met 9 mm

Fans van het ruige werk van Lauren Hunter Daman zullen het voorlopig met ander rukmateriaal moeten doen. De 27-jarige webcamchick heeft zichzelf namelijk in haar flamoes geschoten. Met een 9mm-vuurwapen, welteverstaan.

Toen op 9 november jl. de telefoon rinkelde op het politiebureau van het plaatsje Thomaston, in de Amerikaanse staat Georgia, rukten de hulpdiensten massaal uit. Er was namelijk sprake van een 'niet-opzettelijke schotwond'.

Eenmaal ter plaatse, zagen de koddebeiers dat de al eerder aanwezige ambulancemederwerker een ongeladen handvuurwapen en een lege kogelhuls in de hand had. "De gewonde vrouw had zichzelf per ongeluk in haar punani geschoten", zo luidde de conclusie.

Toen Bromsnor de huisgenoten van Lauren ondervraagden, kwam naar voren dat de camchick op het moment van het ongeluk alleen in haar slaapkamer was. Ene Jordan Allen, die heeft bekend de eigenaar te zijn van het pistool, zegt op dat moment in de keuken te hebben gestaan toen hij plotseling een pistoolschot hoorde.

De beste man snelde hierop naar de slaapkamer van Lauren en constateerde daar een hoeveelheid bloed op haar bovenbeen. "Het spijt me", verontschuldigde de webcamdame zich. "Ik heb mezelf per ongeluk neergeschoten."

The Smoking Gun heeft uitgezocht dat Lauren nogal actief is op Chaturbate, naar verluidt een erotische camsite waarop vrouwen tegen betaling seksuele handelingen verrichten.* Het is niet bekend of Lauren bezig was met nieuwe videocontent waarin het vuurwapen als seksspeeltje is gebruikt. Noch is bekend of er een vreemd luchtje aan het pistool hing.

De camchick in kwestie is per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Afgelopen week is zij hier weer uit ontslagen. Zelf beweert ze dat het vuurwapen is afgegaan terwijl ze werd uitgewoond door Jordan Allen, de man in de keuken dus. De politie heeft de zaak gesloten en afgedaan als 'een roekeloos incident'.

*note to mrs Djeez: nooit van gehoord!

Paus zal Nederlandse priester Titus Brandsma heilig verklaren

De Nederlandse priester Titus Brandsma (1881-1942) wordt door de Rooms-Katholieke Kerk heilig verklaard. Paus Franciscus heeft dit donderdag aangekondigd zonder een datum te noemen. De bisschoppen en kardinalen van de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen hadden een voorstel voor de heiligverklaring voorgelegd en de paus is het daarmee eens.

Titus Brandsma (geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.

Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters en vond in het concentratiekamp Dachau de dood. In 1985 werd hij als martelaar door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Titus Brandsma - Wikipedia

Vanaf 12.00 uur verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanwege nieuwe virusvaria

Vanaf 12.00 uur vanmiddag zal er een vluchtverbod gelden voor alle vluchten van landen in zuidelijk Afrika. Daarnaast wordt Zuid-Afrika toegevoegd aan de lijst van landen met zeer hoog risico. Dat betekent dat er een quarantaineplicht geldt en een dubbele testplicht. Dat maakt minister Hugo de Jonge net bekend. Meer hierover bij de Gelderlander.

Er zijn nog twee vluchten onderweg vanuit Zuid-Afrika. Alle passagiers uit deze vluchten zullen op Schiphol worden getest, zegt De Jonge. Daarna moeten zij in quarantaine. "De variant is hier op Nederlandse bodem nog niet aangetroffen. Tegelijkertijd weten we van eerdere varianten hoe snel het kan gaan.”

Demonstraties tegen geweld tegen vrouwen in Spanje en Turkije

Talloze mensen hebben deelgenomen aan protesten tegen geweld tegen vrouwen in Turkije en Spanje. In Istanbul gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. Volgens UN Women heeft bijna elke derde vrouw in de wereld fysiek of seksueel geweld ervaren.

In Spanje en Turkije gingen grote aantallen mensen demonstreren op de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Duizenden mensen namen deel aan demonstraties in Madrid en Barcelona en liepen met spandoeken "Genoeg mannelijk geweld tegen vrouwen. Oplossingen nu!" In de Turkse metropool Istanbul zette de politie traangas in tegen de demonstranten.

Ook in Valencia, Sevilla en andere Spaanse steden demonstreerden tal van mensen voor de rechten van vrouwen. De strijd tegen huiselijk geweld is erg belangrijk in Spanje. In 2004 nam het Spaanse parlement met een overweldigende meerderheid de eerste Europese wet aan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld. "We zullen alleen een rechtvaardige samenleving zijn als we een einde maken aan alle vormen van geweld tegen vrouwen", zei de socialistische premier Pedro Sánchez op Twitter.

Politie gebruikt traangas
Honderden mensen namen deel aan een demonstratie tegen geweld tegen vrouwen in Istanbul. Ze droegen spandoeken met de tekst "Zwijg niet over geweld door mannen" en drongen er bij de regering op aan terug te keren naar de Conventie van Istanbul. Toen de demonstranten probeerden een 'politielijn' te doorbreken, gebruikte de politie traangas.

Het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa is een internationaal bindende overeenkomst om vrouwen te beschermen tegen geweld. In juli trok de regering van president Recep Tayyip Erdogan zich terug uit de overeenkomst. Erdogan is op deze manier conservatieve en islamitische kringen tegemoet gekomen. Ze hadden om de terugtrekking uit het verdrag van Istanbul gevraagd omdat het verdrag de eenheid van het gezin zou schaden en echtscheiding en homoseksualiteit zou bevorderen.

"Geweld tegen vrouwen is een wereldwijde crisis"
Volgens de organisatie We Will Stop Femicide zijn sinds het begin van het jaar in totaal 345 vrouwen vermoord in Turkije. In Spanje zijn dit jaar tot nu toe 37 vrouwen vermoord door hun partners of ex-partners.


Volgens UN Women, de Organisatie van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid, heeft bijna een op de drie vrouwen wereldwijd te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. "Geweld tegen vrouwen is een wereldwijde crisis", zei Sima Bahous, hoofd van UN Women, in een videoboodschap.

Paus Franciscus heeft de mensen opgeroepen niet de andere kant op te kijken als het gaat om geweld tegen vrouwen. "De verschillende vormen van misbruik waarvan vele vrouwen het slachtoffer zijn, zijn laf en zijn een vernedering voor mannen en voor de hele mensheid."

Tepelalarm!

Eerst met een tepel, dan zonder! Nadat Instagram een erotische reeks foto's van Madonna had verwijderd, plaatste de zangeres de foto's gewoon opnieuw. Echter met een cruciaal verschil en voorzien van een duidelijke boodschap in de richting van Instagram en Co.

Madonna's boodschap op Instagram:

'I’m reposting photographs Instagram took down without warning or notification….. The reason they gave my management that does not handle my account was that a small portion of my nipple was exposed.

It is still astounding to me that we live in a culture that allows every inch of a woman’s body to be shown except a nipple. As if that is the only part of a woman’s anatomy that could be sexualized. The nipple that nourishes the baby! . Can’t a mans nipple be experienced as erotic ??!!

And what about a woman’s ass which is never censored anywhere. Giving thanks that I have managed to maintain my sanity through four decades of censorship…… sexism……ageism and misogyny.

Perfectly timed with the lies we have been raised to believe about the pilgrims peacefully breaking bread with the Native American Indians when they landed on Plymouth Rock! God bless America 🇺🇸 ♥️❌ #artistsareheretodisturbthepeace'

Madonna op Instagram( Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)
Madonna op Instagram (Bron- https://www.instagram.com/p/CWtb5sSI031/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading)

WW2-RTS Men of War II aangekondigd

Het Russische 1C Company komt met een nieuw deel in de oorlogsfranchise Men of War, maar liefst 12 jaar na de release van het origineel op PC. Men of War II gaat op dezelfde voet verder en belooft nieuwe eenheden, locaties, campaigns en gamemodi, gecombineerd met de series' historische accuratesse en actievolle gameplay op het oost- en westfront gedurende de Tweede Wereldoorlog.

1C Company maakte samen met de Ukraïnse ontwikkelaar Best Way in 2004 hun debuut in de RTS-wereld met Soldiers: Heroes of World War II. Die game, hoewel enigszins ongepolijst, maakte grote indruk vanwege de 'destructibility' en goede physics. Later volgde Men of War, die ook talloze uitbreidingen kreeg en over het algemeen erg goed in de smaak viel bij hardcore RTS-spelers, mede vanwege de hoge moeilijkheidsgraad.

De game biedt een singleplayer campaign die zowel alleen als in co-op gedaan kan worden met maximaal 4 spelers. De online multiplayer heeft competitieve gamemodi waarin spelers kunnen kiezen tussen de geallieerden, de Soviets of de Duitsers om te spelen op skirmish en 'challenge' maps. Ook kan hier gekozen worden om samen te strijden tegen AI-tegenstanders. Bekijk enkele screenshots en de trailer hieronder. We hebben nog geen officiële releasedatum gekregen maar Men of War II moet uitkomen in 2022 op Steam. 

Maak kans op een Ghostbusters-prijzenpakket

Wanneer de alleenstaande moeder Callie en haar twee kinderen Phoebe, gespeeld door McKenna Grace en Trevor, gespeeld door Finn Wolffhard, naar een klein dorpje in Oklahoma verhuizen, ontdekken ze al snel dat ze een connectie hebben met de originele Ghostbusters en de geheime erfenis van hun grootvader. In dit kleine dorpje zijn al jaren heftige aardbevingen aan de gang waarvan niemand de oorsprong lijkt te kunnen duiden. Lukt het Phoebe om met de hulp van wat oude Ghostbusters-technologie en Trevor's scheikundeleraar, een rol van Paul Rudd, het mysterie op te lossen en voor eens en altijd een einde te maken aan de legende die dit dorpje al tientallen jaren in bedwang houdt?

We mogen in samenwerking met Universal Pictures 3 prijzenpakketten weggeven met daarin 2 vrijkaarten inclusief goodiepakket bestaande uit gymtas, waterfles, sleutelhanger en telefoonring.

Je kunt kans maken door het goede antwoord op de volgende vraag te geven:

Wie van deze drie Ghosbusters-acteurs is helaas al overleden?

- Bill Murray

- Ernie Hudson

- Harold Ramis

Geef je antwoord hier door voor 1 december. Ghostbusters: Afterlife draait vanaf nu in de bioscoop. Lees hier ook onze review en kijk naar een interview met regisseur Jason Reitman.

Eerste energielabels voor e-auto’s toegekend: Tesla het best, Mercedes het slechtst

Een nieuw beoordelingssysteem voor elektrische auto's rangschikt de BMW i4 en Tesla Model 3 als de meest efficiënte modellen. De wagens van Audi en Mercedes bungelen onderaan de lijst. Meer hierover bij het AD.

Electrifying.com heeft een baanbrekende nieuwe norm voor efficiëntieclassificatie gelanceerd - E-Rating™ - om kopers van elektrische auto's duidelijkheid te geven over de meest efficiënte modellen die beschikbaar zijn in het VK, met de BMW i4 en Tesla Model 3 als headliners aan de top van de E-Rating™-klassement.

Door een efficiëntere elektrische auto te kiezen op basis van de E-Rating, kunnen bestuurders van elektrische voertuigen alleen al honderden euro's aan jaarlijkse oplaadkosten besparen.

De E-Rating brengt de auto-industrie in lijn met andere consumentensectoren en is streng gecontroleerd en getest door onafhankelijke experts. Het is geformuleerd met behulp van een algoritme dat rekening houdt met verschillende belangrijke factoren; deze omvatten hoe goed elektrische stroom wordt omgezet in kilometers op de weg, de snelheid waarmee de batterij kan worden opgeladen en functies, zoals warmtepompen en climate control preconditionering die allemaal helpen om het stroomverbruik te beperken.

Bovenaan de ranglijst worden de BMW i4 en Tesla Model 3 beschouwd als de meest efficiënte modellen die beschikbaar zijn in het VK met maximale A++-classificaties. Terwijl de Mercedes EQS, Citroën Ami en e-C4, en SEAT Mii tot de 13 modellen behoren die een A+ rating hebben behaald, en nog eens 14 die goed genoeg presteren om een A te behalen.

Aan de andere kant van de schaal is de Mercedes EQV- personenwagen het enige voertuig dat een E heeft gekregen. De Audi e-tron en Mercedes EQC luxe SUV's kregen de classificatie D.

Europese Commissie wil stop vliegverkeer zuidelijk Afrika om coronamutatie B.1.1.529

De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken, meldt ze op Twitter. Meer hierover bij het AD.

'Godfall en Mortal Shell PS Plus-games van december'

De PlayStation Plus-games van december zijn gelekt uit een relatief betrouwbare bron. Het zou gaan om actie-RPG Godfall voor PS4 en PS5, soulslike RPG Mortal Shell voor PS4 en LEGO-game DC Super Villains voor PS4.

De bron is gelekt via Belgische website Dealabs, die vorige maand de PS Plus-games ook al lekte en gelijk kreeg. Godfall, de fantasy-RPG van Gearbox, was de eerste officiële game voor PlayStation 5 in november vorig jaar. De game scoorde niet fantastisch met gemiddeld 60% op Metacritic. 

Mortal Shell is een actie-RPG die veel leentjebuur heeft gedaan bij de Souls-franchise maar wel met enkele unieke twists. Spelers kunnen de gedaandes ('shells') van verslagen vijanden aannemen. Van Mortal Shell is ook een Enhanced Edition uitgebracht in maart van dit jaar, specifiek voor de current-gen consoles PS5 en Xbox Series X|S, maar het lijkt erop dat het hier echt gaat om de originele game voor PlayStation 4.

Het is nog even afwachten of de geruchten kloppen maar gezien de betrouwbaarheid van de leaker is het redelijk aannemelijk dat de informatie klopt.

Olieprijs stevig onderuit door zorgen over coronamutatie B.1.1.529

De olieprijzen gingen vrijdag fors omlaag door zorgen over een nieuwe mutatie van het coronavirus in zuidelijk Afrika. Handelaren vrezen de impact van grootschalige reisbeperkingen van en naar de regio op de vraag naar olie.

De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Het Verenigd Koninkrijk sloot de grenzen al voor vluchten uit verschillende Afrikaanse landen. Ook Israël legt reisbeperkingen op, net als Singapore. Australië en Japan overwegen eveneens reisbeperkingen in te stellen om de nieuwe coronavariant buiten de deur te houden. Duitsland kan vrijdag met stappen gaan komen, aldus het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Lees verder op Skipr.

Clockwork Aquario komt op 30 november uit

Clockwork Aquario komt op 30 november uit voor PS4 en Switch. Dat heeft uitgever ININ Games aangekondigd. Clockwork Aquario is een interessante game, want het gaat hier om een arcade game van Westone (bekend van Monster World/Wonder Boy) die in 1992 werd geannuleerd. Het spel kwam dus nooit uit!

Strictly Limited Games heeft in 2017 de rechten en code van de game gekocht. Vervolgens hebben ININ Games en voormalige werknemers van Westone het spel afgemaakt en het wordt dan nu voor het eerst in 2021 uitgebracht. De pixel-animaties ogen in ieder geval erg goed. Bekijk anders een gameplaytrailer hieronder.

Hoe de namen Johannes en Maria langzaam uit het straatbeeld verdwijnen

Waar in de jaren ‘50 liefst één op de vijf Nederlandse jongens Johannes als voornaam kreeg en 13% van de meisjes Maria werd genoemd, was dat het afgelopen decennium nog minder dan 0,7%. De klassieke voornamen maken vooral plaats voor korte namen, zoals Emma, Lisa, Daan en Sem.

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde.

Voornamen worden steeds korter
Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is compact de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat ‘ouderwetse’ namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline).

Minder vaak dezelfde naam
Er komt steeds meer variatie in de voornamen van pasgeborenen. In de jaren ‘50 en ‘60 kreeg 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam die in de top 10 populairste namen stond. Sinds de eeuwwisseling is dit gedaald naar 2% bij de jongens en de meisjes. Voor een dochter zoeken ouders dus vaker naar een originele naam.

De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt overigens per regio. In de provincie Zeeland zijn inwoners het origineelst met voornamen, en ook Drentse en Limburgse ouders kiezen vaak voor een unieke naam. Inwoners uit de provincie Flevoland zijn het minst origineel als het gaat om voornamen.

Betekenissen en oorsprong
Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leidden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid.

Ooievaar brengt een verassing (Foto-Pixabay)
Ooievaar brengt een verrassing (Foto-Pixabay)

Devil May Cry 5 draait soepel op Steam Deck

Op het YouTube-kanaal van Devil May Cry is een kort fragment geüpload van gameplay op de handheld van Valve, de Steam Deck. Het is een opname van gameplay die wordt afgespeeld op de handheld dus de grafische kwaliteit is niet zo goed te zien, maar het is wel duidelijk dat Capcoms populaire hack & slash-game prima draait.

De complete Steam library wordt naar eigen zeggen momenteel uitvoerig getest op de Steam Deck. Naar verluidt is het bedrijf nog geen enkele titel tegengekomen die niet functioneert op de aankomende handheld, VR-titels daargelaten natuurlijk. De Steam Deck zou eigenlijk in december van dit jaar uitkomen maar is vanwege materiaaltekort uitgesteld naar februari volgend jaar.

FOK! Wat een weer: kil en regelmatig neerslag

herfstbanner

Goeiedag!  

Wat een vreselijk seizoen is dit, en dan moet de feitelijke winter nog beginnen.   Ik moet echt grote moeite doen om mij naar mijn PC te begeven voor een weerbericht. 

In ieder geval vallen er de komende uren nog enkele buien. In het zuidoosten komt echter dichte mist voor die een belemmering is voor het verkeer. 

Komende nacht is er weinig verandering. In het oosten kan het dichtbij het vriespunt komen. Elders blijft het wat zachter.

Morgen lost de nog aanwezige mist vrij snel op. Op een buitje na, is het dan vrijwel overal droog. In de middag raakt het bewolkt en gaat het ook regenen. Zeker in het noordwesten kan dan een plens van z'n 30 mm gaan vallen. 

In de avond trekt de regen verder door. De kans op natte sneeuw in het oosten is aanwezig, maar niet zo heel groot en zal zeker niet blijven liggen, de intensiteit van de neerslag lijkt daar net wat te weinig intensief voor te zijn.

Verder draven er later op de avond in opnieuw het noordwesten een aantal buien op. Onweer en hagel zijn daarbij mogelijk. Door de zuidelijke stroming komen deze buien niet echt verder het land op. 

Ook aan de grond staat er een zuidelijke wind en die neemt toe tot vrij krachtig tot krachtig. Op de Wadden mogelijk hard. De maxima liggen hierbij slechts rond de 5 graden. 

Fijne avond!  


De regenboog gaat net niet de schoorsteen in, of uit in Wormerveer (Foto: DJMO)
De regenboog gaat net niet de schoorsteen in of uit in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In week 46 overleden bijna 900 meer mensen dan verwacht

In week 46 (15 tot en met 21 november 2021) overleden bijna 3.850 mensen. Dat zijn er bijna 900 meer dan verwacht, er is oversterfte. Vooral de sterfte onder 80-plussers nam toe. De sterfte is verhoogd onder alle leeftijden, en zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Vanaf half oktober is het aantal overledenen wekelijks verder toegenomen.

In week 46 registreerde het RIVM 202 overleden COVID-19-patiënten (stand 23 november).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers toegenomen
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting toe in week 46. Er overleden ruim 1.500 Wlz-zorggebruikers, ongeveer 425 meer dan verwacht. Sinds week 42 (medio oktober) is er oversterfte onder Wlz-zorggebruikers.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting ook iets toe in week 46. Er overleden ongeveer 2.300 mensen van de overige bevolking, ongeveer 450 meer dan verwacht. Ook onder deze groep is er oversterfte sinds week 42, maar ook in enkele weken ervoor was er al sprake van oversterfte.

Oversterfte onder 65-plussers
Op basis van de schatting nam de sterfte in week 46 vooral toe onder 80-plussers. Er is oversterfte onder 65-plussers. In week 46 overleden naar schatting 2.250 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er ongeveer 600 meer dan verwacht voor deze periode. Sinds week 42 is er oversterfte bij deze leeftijdsgroep. Ook in week 36, 39 en 40 was er oversterfte.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar bleef de sterfte in week 46 ongeveer gelijk aan die in de week ervoor. Er overleden naar schatting ruim 1.150 mensen van 65 tot 80 jaar in week 46, ongeveer 250 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is er oversterfte sinds week 42. Daarvoor was er vanaf week 30 oversterfte in de helft van de weken.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 46 naar schatting 425, ongeveer 25 meer dan verwacht. Er was geen oversterfte. In week 45 was er wel oversterfte in deze leeftijdsgroep, evenals in week 34 tot en met 36, maar in de overige weken in het najaar niet.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.384 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juni 2021, zoals het CBS op 4 november publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 19.047 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.766 tot en met juni 2021 (stand 23 november 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 46
De cijfers over week 46 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 3 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 46. De cijfers zijn dan completer.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.