FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 november 2021

Random Pics van de Dag #480

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Knokken met je kunstbeen, 'sportieve' fans op de vuist

Tijdens een wedstrijd van de Vegas Golden Knights tegen de Edmonton Oilers ontstond een vechtpartij op de tribune. Een supporter bedacht zich moment en pakte haar prothesebeen om een paar rake klappen uit te delen.

De armen van de vrouw stonden niet goed op beeld, dus het is onduidelijk of het kunstbeen daadwerkelijk iemand heeft geschopt.

Aan 'sportiviteit' ook geen gebrek onder football fans, eerder deze maand gingen Cowboysfans na een verloren wedstrijd met een stadionmedewerker op de vuist tijdens een Thanksgiving Day-tournooi  en een Titans supporter werd flink in elkaar getrapt aangepakt op de trappen van het SoFi Stadion.

'Lastige' aanhouding roept veel sympathie voor agent op

Een hardhandige arrestatie van een 22-jarige vrouw in Breda leidt zowel binnen als buiten de politie tot grote verbazing. Op de beelden die rondgaan op social media is te zien dat een agent van alle kanten wordt geïntimideerd door bemoeizuchtige omstanders. Meer hierover bij het AD.

Een politieagent sprak donderdagavond de vrouw aan nadat zij een rood verkeerslicht negeerde. Ze weigerde mee te werken, gaf geen identiteitsbewijs en ging uiteindelijk in verzet. De politieagent besloot daarop haar aan te houden voor onder andere het niet tonen van een ID-kaart en belemmering. De vrouw bleef zich verzetten tegen de agent. Een aantal omstanders bemoeiden zich met de aanhouding van de vrouw en belemmerden hierdoor de agent in zijn werk. 

De agent, die door het tumult schaafwonden en kleerscheuren opliep, krijgt binnen het korps alle steun. "Het moet afgelopen zijn met denken dat je tegen de politie alles kunt roepen”, meldt politie vakbond ACP.

Stuntende auto rijdt op groep studenten in, drie gewonden

Een automobilist is maandag op een groep van ongeveer vijftien studenten ingereden bij het Deltion College te Zwolle. Drie studenten raakten lichtgewond, twee werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Getuigen verklaarden: "De auto reed denk ik wel zestig kilometer per uur voorbij de hoofdingang van de school. Daarna kwam hij driftend over de rotonde. Op de Obrechtstraat (bij het Deltion college) driftte hij nog steeds en schoot toen door in de groep mensen op de stoep."

Behalve meerdere studenten ramde de auto ook een lantaarnpaal. De bestuurder van de auto is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Volgens een aangereden student schijnt de bestuurder een leerling op het Deltion te zijn. "Hij was best jong." De politie is nog bezig met het onderzoek. Lees meer bij WeblogZwolle.

"Onvoorstelbaar, werken als arts terwijl je dat niet bent"

Een 33-jarige vrouw heeft wat het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland betreft het onvoorstelbare gedaan: ze heeft met vervalste documenten als arts gewerkt in diverse ziekenhuizen en instellingen. Ze heeft daarbij handelingen verricht die alleen aan artsen zijn voorbehouden.

“Het OM is geschokt door deze opeenstapeling van foute en strafbare handelingen”, zei de officier van justitie in zijn requisitoir. Hij eiste een celstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte, identiteitsfraude, (poging tot) oplichting en overtreding van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

De vrouw zou diverse documenten hebben vervalst, waaronder een artsendiploma, een curriculum vitae en een paspoort. Ze heeft daarbij de identiteit gebruikt van een bestaande persoon die wél echt arts is. Die vrouw is langere tijd de dupe geweest van dit frauduleuze handelen, vermeldde de officier.

Met de valse documenten zou de verdachte in de periode van 1 november 2016 tot en met 20 mei 2020 bij vijftien medische instellingen hebben gesolliciteerd. Niet bij alle instellingen is ze aangenomen. Het OM verdenkt de vrouw ervan dat ze in totaal bij tien instellingen heeft gewerkt, waarbij het OM in het geval van negen organisaties bewezen acht dat ze er met valse papieren aan de slag is gegaan, en ook daadwerkelijk salaris heeft ontvangen.

De verdachte heeft onder meer als “huisarts” nachtdiensten gedraaid, waarbij ze meerdere patiënten zag, diagnoses stelde, medicijnen voorschreef, en injecties gaf. Dit zijn zogeheten “voorbehouden handelingen”, die alleen een gediplomeerd en geregistreerd arts mag uitvoeren. De titel arts is beschermd; registratie is (na diplomering) geregeld via de Wet BIG. Zonder geldige registratie mag de titel niet worden gevoerd.

Uit onderzoek is niet gebleken dat er sprake is geweest van schade voor patiënten. Maar dat had ook heel anders kunnen aflopen, aldus de officier. Zo gaf de verdachte bijvoorbeeld geen wekadvies aan een persoon met een hoofdtrauma.

De officier van justitie noemde het zorgelijk dat de verdachte onvoldoende lijkt te begrijpen dat ze fout bezig is geweest. Ze meent door de trainingen die ze heeft gevolgd dit soort “voorbehouden handelingen” wel te kunnen uitvoeren. De vrouw heeft grotendeels bekend, en uit de in beslag genomen gegevensdragers blijkt ook dat ze de vervalsingen heeft gemaakt.

Het OM ziet de verdachte als een kwetsbare vrouw die graag aan de slag wilde in de medische wereld. Uit psychologisch onderzoek is naar voren gekomen dat ze meerdere stoornissen heeft. Volgens deskundigen valt het ten laste gelegde haar ook slechts in verminderde mate toe te rekenen.

Wat de officier betreft zou de verdachte tot een (deels) onvoorwaardelijke celstraf moeten worden veroordeeld: “Want hoe zeer ik rekening wil houden met de persoon en haar problematiek, de feiten zijn te ernstig en hebben te lang geduurd om ze af te doen met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat zou geen recht doen aan de instellingen en personen wiens vertrouwen zij in ernstige mate heeft beschaamd.”

De zaak kwam aan het licht nadat het Deventer ziekenhuis een melding had gedaan bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De opsporingsdienst van de IGJ is daarna, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit resulteerde in mei 2020 in de aanhouding van de vrouw.

Corona-opstand in Zaanse gevangenis: 'Meerdere cipiers gewond'

In de Zaanse gevangenis is aan het einde van de middag een opstand uitgebroken. Op een van de luchtplaatsen begonnen tientallen gevangenen te schreeuwen en bekogelden de medewerkers met eieren. Volgens bronnen raakten meerdere cipiers hierbij gewond. Het is de tweede dag op rij dat het onrustig is in de gevangenis in Westzaan, volgens de directie komt dit door onvrede over de beperkende coronamaatregelen. Meer hierover bij NH Nieuws.

Botswana haalt homoseksualiteit uit het strafrecht

Het gerecht in Botswana heeft in een arrest homoseksualiteit gedecriminaliseerd. Het verwerpt daarmee een beroep dat de conservatieve regering van het land had aangetekend. Dat maakt de High Court vandaag bekend.

Het hof van beroep van Botswana bevestigde maandag een uitspraak uit 2019 die homoseks decriminaliseerde, een beslissing die door de homogemeenschap werd geprezen als het vestigen van het Zuid-Afrikaanse land als een "echte democratie".

De beslissing van maandag schrapte in feite twee delen van het wetboek van strafrecht die homoseksualiteit verboden hadden. 

Vóór de uitspraak van het Hooggerechtshof in 2019, die werd geprezen door internationale organisaties en activisten, stond op homoseks in Botswana een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar.

De staat had in hoger beroep aangevoerd dat het wetboek van strafrecht homoseks verbood en er geen bewijs was dat de houding van mensen ten opzichte van homoseksualiteit was veranderd. 

Bij het lezen van de unanieme beslissing van vijf rechters, zei rechter-president Ian Kirby van het Hof van Beroep dat de criminalisering van consensuele activiteiten van hetzelfde geslacht een schending vormt van de grondwettelijke rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders op waardigheid, vrijheid, privacy en gelijkheid.

"Deze artikelen hebben hun nut verloren en zetten wetshandhavers er alleen maar toe aan om zich te ontpoppen tot het bespioneren wat burgers in hun privé doen," aldus Kirby.

Leden van de homogemeenschap in de rechtbank, die maskers droegen in de kleuren van de regenboog, reageerden met luid gejuich. 

"Dit zal het landschap van democratie, mensenrechten en gelijkheid in Botswana voor altijd veranderen. Eindelijk zal de staat zich niet meer bemoeien met wat twee volwassenen in hun privéleven doen", zei Sethunya Mosime, voorzitter van de Lesbiennes, Homo's en Biseksuelen van Botswana (LEGABIBO), buiten de rechtbank.

"Deze zaak heeft de Botswaanse democratie en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op de proef gesteld. We kunnen met klem zeggen dat Botswana een echte democratie is."

Pink! en Ronaldo verrassen kinderen voor kerst!

Hij mag dan een primadonna zijn op het veld - buiten het veld is Cristiano Ronaldo gewoon een man met een groot hart voor kinderen. En dan komen je kerstwensen uit! Zangeres Pink!, die ook bijzonder begaan is met het welzijn van kinderen, nam contact op met een van de meest succesvolle voetballers ter wereld om aan enkele kerstwensen voor kinderen te voldoen.

Ze twitterde viervoudig papa Ronaldo: "Hey Cristiano. Dit jaar steun ik een paar kinderen die niets liever willen dan een shirt van jou. Ze hebben niet veel, maar ik wil het voor ze mogelijk maken." Een reactie van de voetballer liet niet lang op zich wachten: "Hoi Pink, ik ben blij je te kunnen helpen. Ik zal een paar gesigneerde shirts voor de kinderen regelen, geen probleem", verzekerde Cristiano.

En natuurlijk antwoordt Pink prompt: "Dit is geweldig, ik ben je echt dankbaar. Je bent de beste!" 

Sterftecijfer in verpleeghuizen weer net zo hoog als in de tweede golf (zonder C19- vaccinatie)

Het percentage overlijdensgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voordat de coronavaccinaties gegeven werden. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh. Uit de meest recente data blijkt dat zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier een van de oorzaken van.

Ook de kwetsbaarheid van de verpleeghuisbewoners en de eigenschappen van de deltavariant spelen volgens de hoogleraar een rol. "Die is niet alleen besmettelijker dan eerdere varianten, maar kent bij kwetsbare ouderen mogelijk ook vaker een fatale afloop."

De hoogleraar onderzocht de gegevensvan bijna 800 besmette bewoners. Bij zo'n 400 personen daarvan was bekend dat ze gevaccineerd waren, in de andere groep was dat niet uit de registratie op te maken. Dit onderzoek deed hij op verzoek van het Outbreak Management Team, waar hij deel van uitmaakt, en het ministerie van Volksgezondheid.

Recordaantal besmettingen
In 970 verpleeghuizen, zo'n 40 procent van alle locaties, zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Het oude record werd behaald op 9 januari, bij het begin van de vaccinatiecampagne. Toen hadden 876 verpleeghuizen minstens één recente COVID-19 besmetting.

De symptomen bij een besmetting zijn door de hoge vaccinatiegraad wel een stuk milder. "Toch verslechtert een deel van de besmette bewoners snel."

Boosters
Deze week worden er in de meeste verpleeghuizen gestart met het toedienen van boostervaccins aan de bewoners. De hoop is dat de boosters het sterftecijfer omlaag zullen brengen.

NVWA waarschuwt opnieuw voor schadelijke stof DNP in afslankmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben. Er zijn aanwijzingen dat afslankmiddelen die DNP bevatten vanuit Nederland online worden aangeboden. De NVWA roept op om deze producten niet te kopen en ook niet te gebruiken.

Na een melding van de Britse autoriteiten zijn inspecteurs en rechercheurs van de NVWA een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Dit onderzoek loopt nog. DNP-bevattende producten worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web.

Dinitrophenol (DNP)
2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt o.a. door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Verschillende gebruikers in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overleden na gebruik of belandden in het ziekenhuis. Daarom waarschuwde de NVWA ook in 2015 en 2017 al voor deze stof. Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft in 2017 een risicobeoordeling uitgebracht over de schadelijkheid van DNP voor de volksgezondheid

Lareb: overzicht meldingen van ontsteking hartspier of hartzakje na coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 19 oktober 231 meldingen van ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) op 24 miljoen gegeven coronavaccins.

Dit zijn bekende zeldzame bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech- (Comirnaty) en het Modernavaccin (Spikevax). Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen na coronavaccinatie, moeten altijd contact opnemen met de huisarts.

Totaal aantal meldingen
Van de 231 meldingen gaat het in 166 keer om pericarditis en in 65 keer om myocarditis. Het gaat over 156 meldingen op het Pfizer/BioNTechvaccin, 38 meldingen op het Modernavaccin, 21 meldingen op het AstraZenecavaccin en 15 meldingen op het Janssenvaccin. Bij één melding was het vaccin onbekend. Pericarditis en myocarditis zijn bekende zeldzame bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech- en het Modernavaccin, maar niet van het AstraZeneca- en Janssenvaccin. Het ging ongeveer even vaak om de eerste als de tweede prik. In de meeste meldingen ging het om jonge mannen.

Ernstige meldingen
Bijna de helft van de 231 patiënten is opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel (60-70%) was hersteld op het moment van melden. Er is één man overleden aan hartproblemen na myocarditis en één man aan hartproblemen na pericarditis. Beiden kregen het Pfizer/BioNTechvaccin en waren rond de 40 jaar. Dat myocarditis of pericarditis optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is. Het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een (COVID-19) infectie of immuunziekte. Een man en een vrouw (50-55 jaar), beide met myocarditis, zijn overleden ná het Janssen vaccin. Van dit vaccin is het geen bekende bijwerking.

Aantal meldingen hoger dan verwacht
Het aantal meldingen is vergeleken met een schatting hoe vaak myocarditis en pericarditis normaal voorkomt. In meerdere leeftijdsgroepen tot 40 jaar bleek het aantal meldingen hoger dan verwacht bij het Pfizer/BioNTech- en Modernavaccin. Ook bij het AstraZeneca- en Janssenvaccin werden in enkele groepen meer meldingen ontvangen dan verwacht. Bij de vergelijking is geen rekening gehouden met een mogelijk verhoogd aantal door COVID-19 en het feit dat artsen nu alerter zijn hierop.

Letten op klachten
Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op klachten die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Klachten zijn bijvoorbeeld: kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen.

Meer onderzoek
Uit onderzoeken blijkt dat het risico op myocarditis en pericarditis door een COVID-19 infectie groter is dan door de vaccins. Er is meer onderzoek nodig om in kaart te brengen hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen, na welk vaccin en wie een verhoogd risico heeft op deze bijwerkingen.

Opnieuw meer omzet autohandel in derde kwartaal 2021

De auto- en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2021 ruim 5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar was de omzet bijna 39 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2020. Ondanks een tekort aan computerchips was de omzet in vrijwel alle deelbranches het derde kwartaal hoger, vooral in de motorbranche. Ook wordt 2021 een goed jaar voor de caravanverkoop. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

De importeurs van nieuwe personenauto’s was de enige deelbranche die in het derde kwartaal minder omzette, 7,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2020. In het tweede kwartaal was nog sprake van een sterke toename (51 procent). De daling wordt veroorzaakt door een tekort aan computerchips, maar ook door logistieke problemen. Beide oorzaken hangen samen met de wereldwijde coronamaatregelingen: fabrieken moesten regelmatig de productie staken omdat er niet genoeg chips op voorraad waren.

Omzetstijging bijna alle deelmarkten ondanks chiptekort
De motorbranche was koploper met 16,7 procent meer omzet ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. Vooral de omzet van de groothandel was hoger, de detailhandel in motoren deed het minder goed.

De gespecialiseerde reparatiebedrijven, zoals bandenservicebedrijven, zetten 10,3 procent meer om dan een jaar geleden. De omzet van de zwaardere-bedrijfsautobranche was 8,9 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van vrachtwagens, opleggers, aanhangwagens en caravans was hoger dan in het derde kwartaal van 2020, ondanks dat ook in deze branche fabrieken tijdelijk dicht gingen door het chiptekort. 2021 blijkt een goed caravanjaar: in augustus waren er al meer caravans verkocht dan in heel 2020 .

In de handel in auto-onderdelen en -accessoires was de omzet 7,1 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2020. De handel en reparatie van personenauto’s kende een omzetstijging van 6,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Hoewel er in het derde kwartaal 18,9 procent minder nieuwe auto’s op naam werden gezet, steeg de omzet in deze grootste deelmarkt. De chiptekorten in de fabrieken veroorzaken een wachttijd voor nieuwe personenauto’s.

Vertrouwen in auto- en motorbranche gedaald
Het ondernemersvertrouwen in de autobranche is aan het begin van het vierde kwartaal 4,8. Dat is een stuk minder optimistisch dan aan het begin van het derde kwartaal, toen was het ondernemersvertrouwen 16,1. Ook ten opzichte van andere branches is dit lager: het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken aan het begin van het vierde kwartaal is 19,8.

Personeelstekort bij kwart bedrijven autohandel
Bijna 23 procent van de bedrijven in de autohandel geeft aan het begin van het vierde kwartaal aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Het aantal vacatures in het derde kwartaal was 5,3 duizend, het hoogste aantal sinds 1997. Er is al sprake van een toename sinds het tweede kwartaal van 2020. Toen telde de autobranche nog 2,3 duizend vacatures.

Onderhoud aan een auto ( Foto-Pixabay)
Onderhoud aan een auto ( Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Minder sprookjes in het bos

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben talloze uren doorgebracht in het Sprookjesbos in de Efteling. Het inmiddels 30 sprookjes tellende parkdeel opende in 1952, maar wist je dat er toen nog maar tien sprookjes een plek hadden in het bos? Doornroosje, Sneeuwwitje, Kikkerkoning, De Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, Sprekende Papegaai, De Zes Dienaren, Paddenstoelenparcours, Put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap waren de eerste tien sprookjestaferelen die een plek kregen in het Sprookjesbos. De jaren erna volgden Roodkapje en de wolf, De Rode Schoentjes Vliegende Fakir en nog zeventien andere sprookjestaferelen.

Het oordeel van de rechter; belangrijke en opvallende uitspraken in week 46

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Dit zijn de geselecteerde uitspraken uit week 46.

Straf - Oplichting met daghandel in crypto’s en witwassen bestraft
15 november - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor oplichting en gewoontewitwassen. Zijn bedrijven zijn veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes van respectievelijk 90.000 euro en 45.000 euro. Hij bewoog ongeveer 140 slachtoffers 5,6 miljoen euro te investeren in zijn bedrijf dat zogenaamd jaren ervaring had in day traden met cryptovaluta. Hij kocht slechts voor een fractie van dit bedrag crypto. De uitgekeerde rendementen verzon hij en werden betaald uit de inleg van nieuwe investeerders. De inleggelden besteedde hij verder onder meer aan de aflossing van persoonlijke schulden, de aanschaf van luxe goederen en luxe verblijven in binnen- en buitenland en zo waste hij ruim 1,2 miljoen euro wit. Hij krijgt ook een beroepsverbod voor 5 jaar en als het vonnis onherroepelijk is, wordt het ongeanonimiseerd op rechtspraak.nl gepubliceerd ter preventie. De slachtoffers worden niet-ontvankelijk verklaard omdat hij failliet is en de rechtbank het systeem van de faillissementswet niet zal doorkruisen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6518
ECLI:NL:RBAMS:2021:6566
ECLI:NL:RBAMS:2021:6567

Straf - Celstraf en tbs voor schizofrene man die stal en bedreigde
16 november - Een 37-jarige man is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en tbs omdat hij zich tussen december 2020 en januari 2021 in Amsterdam onder meer een diefstal en een diefstal met geweld pleegde. Ook maakte hij zich schuldig aan afpersingen, een mishandeling en bedreigingen. Zo beroofde hij medewerkers van een filiaal van Domino’s Pizza van geld en een telefoon. Hij dreigde vaker met een mes. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij aan schizofrenie lijdt en een stoornis in alcohol- en drugsgebruik. Deze stoornissen waren aanwezig toen hij zijn daden pleegde. De rechtbank neemt het advies over om hem tbs op te leggen. Bij de opgelegde gevangenisstraf houdt de rechtbank rekening met dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Naast de gevangenisstraf en tbs moet hij ruim 16.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6568

Straf - Masseur vrijgesproken van ontucht
19 november - Een 48-jarige man is vrijgesproken van ontucht met een cliënte in zijn massagesalon op 18 april 2019 in Amsterdam. Volgens haar verklaring bij de rechter-commissaris had de masseur haar schaamlippen aangeraakt. Dit kan als bewijs dienen omdat er nog een getuige was met soortgelijke ervaringen bij de massagesalon in dezelfde periode. Maar die aanraking betekent nog geen massage van de schaamlippen waarvan hij werd verdacht. Bovendien valt zijn werk niet onder de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg. Daarom wordt hij evenmin veroordeeld voor ontucht als zorgverlener. Hij had een massagesalon waar iedereen een afspraak kon maken en de cliënte kwam er voor een ontspanningsmassage.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6613

Bestuur - Geen slachtoffer oorlogsmisdaden: inzage terecht beperkt
16 november - De rijksarchivaris hoefde Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog geen toegang te verlenen tot het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), omdat zijzelf geen slachtoffer is van oorlogsmisdaden. De later wel verleende inzage, omdat zij toen wel uit naam van oorlogsslachtoffers dat onderzoek deed, mocht onder beperkte voorwaarden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. In 2016 vroeg de stichting waarvan journalist Arnold Karskens bestuurder is de rijksarchivaris inzage in het CABR om zo nog levende kampbewaarders van kamp Vught op te sporen en door justitie te kunnen laten berechten. Omdat zij toen geen machtiging namens slachtoffers kon overleggen kreeg zij geen inzage. In 2020, in tweede instantie, deed zij dat wel en kreeg inzage. Dit is geen onbeperkte toegang. Op grond van de huisregels mag er niets worden gekopieerd of gefotografeerd. Wel mogen er aantekeningen worden gemaakt. De rechtbank vindt dit een redelijke werkwijze.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6571

Kanton - Huurster die woning liet gebruiken voor prostitutie moet weg
12 november - Een huurster in Amsterdam-West moet haar woning per 1 januari 2022 ontruimen omdat zij ernstig is tekortgeschoten als huurder. In 2019 liet zij de woning 3 maanden door een ander gebruiken zonder toestemming van de woningcorporatie. In mei 2021 liet zij de woning weer door een ander gebruiken. Uit politieverklaringen blijkt dat een man en een vrouw de woning toen opnieuw gebruikten voor prostitutie. Hieruit blijkt ook dat de huurster in strijd met de huurovereenkomst geen hoofdverblijf hield in de woning, omdat persoonlijke eigendommen ontbraken. Ze heeft tevens een huurachterstand van ruim 8.600 euro die zij alsnog moet betalen De huurster heeft onvoldoende feiten aangevoerd op grond waarvan zij de woning zou mogen houden. Het belang van de woningcorporatie om schaarse sociale huurwoningen rechtvaardig te verdelen onder financieel minder draagkrachtigen weegt zwaarder.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6569

Civiel - Iedereen interpreteerde contract verkeerd: makelaar vrijuit
17 november - Huizenkopers die een deel van het koopcontract verkeerd lazen, kunnen daarvoor de verkoopmakelaar niet verantwoordelijk houden. Dat heeft de rechter beslist. Zij kochten in 2019 een woning met tuin in de Amsterdamse binnenstad. In het koopcontract stond een afspraak, overgenomen uit de vorige notariële akte over verkoop van dezelfde woning in 2014. Die was dat de woningeigenaar moet toestaan dat een buurman het uitsluitend gebruik heeft van een deel van de achtertuin. Alle betrokken bij het koopcontract in 2019, onder wie de verkoopmakelaar, gingen ervan uit dat de woningeigenaar ook zelf dat deel van de achtertuin mocht gebruiken. Dat blijkt echter niet zo te zijn. De rechter oordeelt dat in een situatie waar alle betrokkenen beschikten over de juiste gegevens en deskundige bijstand, maar allen uitgingen van een verkeerde interpretatie, niet kan worden gezegd dat één van hen onrechtmatig handelde. De verkoopmakelaar is daarom niet aansprakelijk voor die verkeerde interpretatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6572

Civiel - Geen ontruiming voor van beroerte herstellende huurder
18 november - Een huurder en zijn bij hem inwonende dochters van een woning in het centrum van Amsterdam hoeven die woning niet te ontruimen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het is namelijk onvoldoende duidelijk geworden dat de huurder zelf niet meer zijn hoofdverblijf in de woning heeft, maar deze in gebruik heeft gegeven aan anderen. Ook is niet gebleken dat de huurder die vanwege een recente beroerte in een woonzorgcentrum verblijft, vanwege zijn gezondheid niet in de woning zou kunnen terugkeren in afwachting van een geschikte gelijkvloerse woning. Woningcorporatie Ymere hoeft op haar beurt niet de herstelwerkzaamheden uit te voeren die de huurder (en zijn dochters) eisten. Zij hebben daar niet eerder formeel om gevraagd en de ernst van de gestelde gebreken kan op grond van de overgelegde foto’s onvoldoende worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6605

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Tienduizenden Britten al dagenlang zonder stroom na verwoestende najaarsstorm

De zware storm Arwen raasde afgelopen vrijdag over het Verenigd Koninkrijk en richtte forse schade aan. Zeker drie mensen kwamen om het leven door dit natuurgeweld. In het noordoosten van Schotland ligt het openbare leven, onder meer door elektriciteitsstoringen, nog deels plat. Duizenden mensen zitten al dagenlang zonder stroom. Meer hierover bij de Gelderlander.

Arwen had windstoten met een maximum snelheid van 125 kilometer per uur. In veel delen van Engeland ging de orkaan gepaard met hevige sneeuwval, die Yorkshire, de stad Birmingham en vele andere steden in het VK ernstig trof. Het openbaar vervoer lag stil, er waren veel verkeersongevallen, er ontstonden enorme files, de scheepvaart lag tijdelijk stil en veel vluchten liepen lange tijd vertraging op. Op de snelweg M62 stonden gisteren meer dan 120 vrachtwagens vast in zware sneeuwval.

Echtpaar uit quarantainehotel gevlucht en op Schiphol aangehouden

Een echtpaar dat afgelopen vrijdag met een vlucht vanuit Zuid-Afrika in Nederland was aangekomen en verplicht in quarantaine moest, heeft hun isolatiehotel verlaten en geprobeerd om op het vliegtuig te stappen. Deze op Sars-Cov-2 positief geteste mensen zijn net op tijd van boord gehaald en gearresteerd door de Koninklijke Marechaussee.

De twee aangehouden personen zijn overgedragen aan de GGD. De GGD heeft het echtpaar naar een isolatielocatie in een ziekenhuis gebracht. Het OM gaat onderzoeken of het onttrekken aan de verplichting van quarantaine strafbaar is.

Beschadiging placenta door COVID-19 leidt tot doodgeboortes in Nederland

Bij zwangere vrouwen met een coronabesmetting kan het virus in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta.

Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij deed een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring was, meldt de Volkskrant. Opvallend is dat de moeders in de meeste gevallen alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus. Meer hierover bij Skipr.

C19-vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Viruswaarheid had een kort geding aangespannen. De groep wilde dat de rechtbank de Staat zou verplichten om de vergunning voor de vier beschikbare vaccins op te schorten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Daarnaast zou de Gezondheidsraad alle adviezen over vaccinaties moeten intrekken, en zouden de leden van de raad hun steun aan de adviezen moeten herroepen. Lees meer bij Skipr.

Van Rechtspraak:

Vorderingen over handelsvergunning BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen en adviezen Gezondheidsraad afgewezen
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van drie eisers om de Staat te bevelen ervoor te zorgen dat de handelsvergunningen van de “immunotherapieën" van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen worden geschorst, afgewezen bij gebrek aan belang. Eisers hebben ook geen belang bij hun vordering om de Staat te bevelen een aantal adviezen van de Gezondheidsraad over die “immunotherapieën" in te trekken of te herzien en evenmin bij hun eis gericht tegen negen leden van een Commissie van de Gezondheidsraad persoonlijk hun steun aan 12 van die adviezen in te trekken. Ook die vorderingen zijn daarom afgewezen.

Voor zover eisers rechtstreeks in hun belangen worden getroffen door concrete (corona)maatregelen/besluiten van de Staat, kunnen zij daartegen in rechte opkomen. Dat doen zij in deze procedure echter niet. Zij hebben daarom geen belang bij toetsing van adviezen van de Gezondheidsraad waarop die besluiten of maatregelen mogelijk zijn gebaseerd en evenmin bij schorsing van de handelsvergunningen. Daar komt bij dat een inhoudelijke toetsing van adviezen van de Gezondheidsraad, waarin vele medische en/of ethische aspecten aan de orde komen, het beperkte bestek van een kortgedingprocedure ver te buiten gaat.

Omdat de adviezen worden uitgebracht in naam van de Gezondheidsraad, kunnen de Commissieleden door eisers niet persoonlijk in rechte op de inhoud van deze adviezen worden aangesproken.

Bovendien kan de Staat niet zelfstandig bewerkstelligen dat de vergunningen worden geschorst. Dit kan alleen de Europese Commissie, die de handelsvergunningen ook heeft verstrekt.

Vier winnaars na vier World Cup-wedstrijden schansspringen, Kobayashi test positief

Het tweede World Cup-weekeinde voor de heren schansspringers is afgewerkt in het Finse Ruka. Nadat weekeinde één al twee verschillende winnaars opleverde, was dat ook in Ruka het geval, met nu na vier wedstrijden al vier verschillende winnaars.

Zaterdag
Met Anze Lanisek stond er na één sprong een Sloveen aan de leiding, hoewel hij slechts een kleine voorsprong had op de Japanner Ryoyu Kobayashi en landgenoot Timi Zajc. De Noor Robert Johansson deed ook nog volop mee in de strijd om de podiumplekken, net als de Duitser Markus Eisenbichler, terwijl de Oostenrijkers Jan Hörl en Stefan Kraft de rest van het veld aanvoerden en ook zeker nog kansen hadden om stappen omhoog te maken.

Kraft behield zijn plek in de finaleronde, Hörl viel juist elf plekken terug. Eisenbichler nam ruimschoots de leiding in handen, Johansson kwam veel te vroeg neer en zakte weg, waarna ook Zajc het niet redde. Kobayashi sprong zeer overtuigend voorbij Eisenbichler, met Lanisek nog bovenaan de schans. De Sloveen kwam niet aan Kobayashi's score en greep zo dus niet zijn eerste World Cup-zege ooit, maar pakte wel een prima tweede plek, voor Eisenbichler.

Zondag
Kobayashi was er een dag na zijn zege niet bij: de onfortuinlijke Japanner testte positief op COVID-19. Lanisek stond na de eerste sprong weer bovenaan de ranglijst, met alleen Eisenbichler die echt in zijn buurt bleef. De rest van het veld werd aangevoerd door hun twee landgenoten Cene Prevc en Geiger, met daarachter de Oostenrijker Manuel Fettner en Cene's oudere broer Peter Prevc.

In de finalesprong nam Peter Prevc plaats achter de Noor Marius Lindvik, die na één sprong nog achter hem stond. Geiger sprong ruimschoots naar de leiding, Cene Prevc kwam achter de Duitser en broer Peter terecht. Eisenbichler klopte Geiger niet, maar met plek twee was het podium wel binnen.

Lanisek mocht proberen om het dit keer dan wél af te maken, hoewel hij vanwege de wind wel de nodige minuten moest wachten. Hij hield het hoofd echter koel - wellicht niet echt moeilijk bij bijna twintig graden onder nul - en sprong naar zijn allereerste World Cup-overwinning, voor Geiger en Eisenbichler.

Voor de Noor Halvor Egner Granerud, vorig jaar dominant en vorige week goed voor een eerste en derde plek, was het een rampweekeinde. Hij werd 53e en 58e in de twee kwalificatiewedstrijden en plaatste zich daarmee twee keer niet voor de wedstrijd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.