FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 oktober 2021

Random Pics van de Dag #455

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen. Dit keer met een extra halloween tintje en vanmiddag om 12:00 uur een extra Halloweenspecial!

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag Halloweenspecial

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen. Vergeet niet de reguliere daily pics van vanmorgen te bekijken. Voor nu de extra lange Halloweenspecial en om 17:17 vanmiddag een extra ingelaste Halloweenbabes special!

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

Om 20.00 uur begon het laatste Eredivisieduel van dit weekend. Na een 1-3 achterstand won de thuisclub deze wedstrijd uiteindelijk met 4-3.

De eerste helft was nog voor Fortuna. Na een dikke tien minuten scoorde Seuntjes de 0-1 en via Rienstra werd het even later 0-2. Go Ahead kreeg ook kansen, zo kopte Cardona naast en trof Botos de lat. De bezoekers gingen echter met een op het oog comfortabele voorsprong van 0-2 de rust in.

Vlak na rust kwam de spanning al terug toen Brouwers na een misverstand bij Fortuna de aansluitingstreffer scoorde. Fortuna stelde echter al snel orde op zaken en via Tekie werd de marge weer twee. De doelpunten volgden elkaar in deze fase snel op want na de 2-3 van Cardona bleef het de hele tweede helft spannend.

De stormloop van Go Ahead leverde in de slotfase resultaat op, Cordoba scoorde de gelijkmaker en Kramer maakte de comeback compleet door in de negentigste minuut de 4-3 te scoren. Aan de andere kant was er in de blessuretijd nog een enorme kans op de 4-4, maar Angha en Ferati raakten de lat.

Go Ahead Eagles

4 - 3

Fortuna Sittard

 53' Brouwers
 61' Cardona
 83' Cordoba
 90' Kramer
   11' Seuntjens
 18' Rienstra
 55' Tekie
 
 Gele kaart: Cordoba, Botos, (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 8.807
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Nauber
Kramer
Kuipers
Cordoba
Brouwers
Botos
P.Rommens
Oratmangoen (Heil/64
Berden/ 87)
Cardona (Deijl/74)
  v.Osch
Johansson
Angha
Pinto
Ferati
Duarte (Noslin/79)
Tekie
Rienstra
Hansson (Sambou/64)
Flemming
Seuntjens (Lake/86)

Jon Bon Jovi en Bryan Adams kregen COVID-19 ondanks hun vaccinaties

Jon Bon Jovi en Bryan Adams hebben volgens Amerikaanse media ieder hun geplande optredens moeten afzeggen vanwege een positieve coronatest. De rockers zijn volgens hun woordvoerders wel tweemaal gevaccineerd en maken het momenteel goed.

Bryan Adams geveld door COVID-19 ( Bron-Instagram https://www.instagram.com/p/CVtALZql-_d/)
Bryan Adams geveld door COVID-19 ( Bron-Instagram https://www.instagram.com/p/CVtALZql-_d/)

België: bejaarde vrouw mishandeld in de bus te Antwerpen

Van de week dook een video op waarop een handgemeen in een bus in Antwerpen is te zien, het toont een oudere vrouw die blijkbaar uit de bus is gegooid na een vechtpartij. De Belgische politie doet onderzoek naar het incident.

“Aan de bushalte op de Rooseveltplaats raakten enkele reizigers betrokken in een discussie. In de loop van de rit escaleerde die ruzie, in die mate dat de buschauffeur besloot te stoppen aan de halte op de Noorderlaan en iedereen van de bus stuurde”, vertelt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie.

De ruzie is te zien in de video, de val van de vrouw werd niet gefilmd. Het resultaat van het ongeval is wel te zien: een gapende hoofdwond. De politie ontving intussen de beelden en onderzoekt wat er gebeurde. Mogelijk kreeg de vrouw een duw en kwam ze met het hoofd tegen de rand van de bushalte terecht. “De vrouw liep ernstige verwondingen op in het aangezicht en werd ter verzorging naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Migom.

Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen over de omstandigheden van het incident. De politie zal onder meer de camerabeelden op de bus gebruiken om de overige betrokkenen te identificeren en na te gaan wat er precies is gebeurd. De buschauffeur was erg onder de indruk van de feiten en krijgt slachtofferbegeleiding.

In de minuutlange clip zie je een vrouw met een boodschappenkar in een bus, verwikkeld in een ogenschijnlijk verhitte discussie met een groep mensen. Op de achtergrond klinkt gelach en gehuil van een kind terwijl iemand de vrouw een racist noemt. De video valt dan weg en gaat verder met de vrouw schreeuwend op de grond buiten de bus, haar hoofd onder het bloed. Ze houdt haar overjas en karretje vast, haar kleren doordrenkt met bloed.

De video verscheen op sociale media en werd op Twitter gedeeld door onder meer het Belgische parlementslid Tom Van Grieken, de leider van de regionale rechtse partij Vlaams Belang. In zijn post noemde hij de vermoedelijke daders "beesten" en waarschuwde: "Ik plaats nooit disclaimers, maar deze beelden zijn echt niet voor gevoelige kijkers."

IJmuiden: man op scooter rijdt in op hulpverlenende politieman

Politiemensen waren in de nacht van zaterdag op zondag op een melding op de James Wattstraat te IJmuiden afgekomen. Daar was een melding gedaan dat iemand onwel was geworden op een feestje waarop ambulancepersoneel ter assistentie ging. Er heerste een agressieve sfeer en de aanwezigen waren het niet met elkaar eens. De aanwezige politie zag daar een man op een scooter stappen die ze eerder die nacht al hadden gezien met een halflege fles sterke drank in zijn hand. Zij wilden hem beletten te gaan rijden maar hij reed toch weg.

Een politie-eenheid in een politieauto reed achter hem aan om hem nader te controleren. Hij reed verder het  industriegebied in en kreeg direct een stopteken van de politie. Hij stopte niet en verhoogde zijn snelheid. Nadat hij een rondje slingerend door het industriegebied had gereden reed hij weer de James Wattstraat in. Daar was nog steeds hulpverlening bezig door ambulance- en politiepersoneel. Eén politieman stond midden op de rijbaan tussen geparkeerde auto’s en de ambulance. De scooterrijder stopte nog steeds niet en reed slingerend voor de politieauto.

De politieman hief zijn arm met daarin een wapenstok, in de verwachting dat de scooterrijder zou stoppen. Deze gaf wederom gas en reed op de politieman in. Om een aanrijding te voorkomen moest de politieman wegspringen. Wel gaf hij een klap met de wapenstok op het windscherm van de scooter, wat hierdoor beschadigd raakte. De scooterrijder reed vervolgens het industriegebied uit, met de politie op zijn hielen.

Het kenteken van de scooter was niet zichtbaar omdat de kentekenplaat was afgeplakt met zwart plakband. Op de Orionweg reed de vluchtende man tegen een hek, waarop hij ten val kwam. Hij klom vervolgens over het hek en rende weg, de scooter achterlatend. Uiteindelijk werd hij getraceerd op een dak van een woning aan de Zwaanstraat. Na op hem ingesproken te hebben kwam hij naar beneden, waar hij werd aangehouden.

Bij hem, een 18-jarige inwoner van IJmuiden, is een bloedproef afgenomen. Middels een blaas- en speekseltest bleek dat hij vermoedelijk onder invloed van alcohol, amfetamine en hennep verkeerde. De scooter voldeed niet aan de eisen en daarom was daar al eerder een WOK melding voor gedaan, wat inhoudt dat daar niet meer op gereden mag worden totdat de scooter is gekeurd. Tenslotte gaf de verdachte ook nog een valse naam op.

De verdachte wordt vandaag verhoord, tot die tijd blijft hij ingesloten in het politiebureau. De scooter is inbeslaggenomen.

Den Haag: afgelopen nacht veel overlast door dronken automobilisten

Zaterdagavond heeft de politie in Den Haag hun handen vol gehad aan een tweetal bestuurders die onder invloed van alcohol, los van elkaar, toch de weg opgingen en daardoor ongevallen veroorzaakten. De agenten waren nog bezig met het onderzoek en de auto weg te halen van het eerste ongeval toen een tweede bestuurder onder invloed tegen de politieberger aanknalde. Meer (beelden) hierover bij Regio15.

Eén alcomobilist werd zaterdagavond aangehouden na een ongeval op de Monstersestraat. Omstreeks 23:45 uur werden de hulpdiensten massaal gealarmeerd voor een ongeval.

Agenten hebben bij de bestuurder van een witte Audi een blaastest afgenomen, daaruit bleek dat hij teveel had gedronken en werd hij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Terwijl de hulpdiensten druk bezig waren verzamelden zich groepjes jongeren bij het afzetlint. De groepjes jongeren begonnen de agenten uit te schelden.

Een eenheid van de hondenbrigade kwam ter plaatse en met behulp van de hond werden de groepjes jongeren weggedreven.

De brandweer kwam ter plaatse om de bestuurder van de aangereden auto uit zijn voertuig te bevrijden. Hierbij hebben de brandweerlieden het dak van de auto verwijderd. 

De bestuurder is vervolgens door personeel van de ambulance onderzocht en met spoed (A1) naar het ziekenhuis vervoerd.

De Verkeersongevallenanalyse (VOA) doet ter plaatse onderzoek. Omstanders verklaren dat de witte Audi met veel te hoge snelheid zou hebben gereden. 

De Verkeersongevallenanalyse was nog druk bezig met de afronding van het onderzoek naar het verkeersongeval met de witte Audi, toen een automobilist met hoge snelheid politieafzettingen negeerde en vervolgens tegen een politiebergingsauto botste.

De bestuurder werd meteen aangehouden en vervoerd naar het politiebureau. De bijrijdster werd door agenten opgevangen en is later door personeel van de ambulancedienst onderzocht en vervoerd naar het ziekenhuis.

De politieberger raakte beschadigd door het ongeval. Wonderwel raakten er geen agenten gewond.

Waarom de man (33)  door de afzettingen reed en vervolgens tegen de politieberger is een raadsel. Op het politiebureau bleek de man onder invloed te zijn en al langere tijd een ingevorderd rijbewijs te hebben. Ook beledigde hij tijdens de aanhouding agenten.

Uitslag FC Utrecht - Willem II

Met de eerste hattrick in zijn carrière heeft Bart Ramselaar een groot aandeel gehad in de ruime zege van FC Utrecht op Willem II. In de Galgenwaard won Utrecht met 5-1 en steeg naar de derde plaats in de eredivisie.

Utrecht opende binnen tien minuten de score. Ramselaar zorgde daarvoor en vijf minuten had de middenvelder den kans om de tweede te maken, maar dat wist de Willem II nog te voorkomen. Ondanks de kansen van Utrecht deed Willem II niet veel onder voor de thuisploeg, maar keek toch snel tegen een 2-0 achterstand na een tegenaanval waar Ramselaar zijn tweede van de dag maakte.

Kwasi Wriedt zorgde tien minuten voor de rust voor de aansluitingstreffer en in de tweede helft kregen de Tilburgers goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Opnieuw was Ramselaar de doelpuntenmaker. Daarna liep Utrecht zelfs uit tot 5-1, door treffers van invallers Mohamed Mallahi en Joris van Overeem. Voor Mallahi was het zijn eerste eredivisiedoelpunt.

Met de zege neemt het team van René Hake verder afstand van Willem II, dat niet ver van Utrecht verwijderd was op de ranglijst. Utrecht nestelt zich steviger op de derde plek, met slechts drie punten minder dan koploper Ajax.

FC Utrecht

5 - 1

Willem II

 10' Ramselaar
 25' Ramselaar
 67' Ramselaar
 83' Mallahi
 90+2' v. Overeem
   35' Wriedt
 
 Gele kaart: Maher, v.d.Maarel, (FC Utrecht), Owusu,Saddiki, M.Svensson, (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.469
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
v.d.Maarel
v.d.Hoorn (Ter Avest/53)
Janssen
Warmerdam (Zagre/88)
Maher
Ramselaar (Balk/88)
Timber (v.Overeem/81)
Sylla (Mallahi/ 81)
Douvikas
Boussaid (v.d.Streek/53)
  Wellenreuther
Owusu
Bergström (Michelis/82)
Jenssen
Köhn
Saddiki (Roemeratoe/74)
M.Svensson
Llonch
Nunnely
Wriedt (Kampetsis/82)
Köhlert (Saglam/74)

5 vragen en antwoorden over de rol van de rechter bij uithuisplaatsingen

Naar aanleiding van een bericht van het CBS eerder deze week over de uithuisplaatsing van ruim 1100 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, zijn er bij de Rechtspraak ook veel vragen binnengekomen over de rol van de rechter bij deze zaken. Daarom heeft de Raad voor de Rechtspraak hier de antwoorden op de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet:

Komt het door de toeslagenaffaire dat deze kinderen uit huis zijn geplaatst?
Dat is helaas niet makkelijk te zeggen. Het CBS onderzocht alleen hoeveel kinderen in gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, die ook een jeugdbeschermingsmaatregel hadden. Het CBS heeft dus niet onderzocht wat de oorzaken van die uithuisplaatsingen zijn. Gezien de enorme impact van de toeslagaffaire op het welzijn van gezinnen, lijkt een verband met de uithuisplaatsing logisch maar in welk opzicht is niet duidelijk. Er zal onderzoek moeten worden gedaan naar of de toeslagenaffaire invloed heeft gehad op de uithuisplaatsing, en zo ja welke invloed.

Wanneer wordt een kind uit huis geplaatst?
Dit antwoord gaat alleen over uithuisplaatsingen in het kader van een ondertoezichtstelling. Een uithuisplaatsing is voor een ouder én het kind een van de meest ingrijpende maatregelen die er zijn. De familie- en jeugdrechter gaat niet over een nacht ijs bij het nemen van zo’n beslissing. De rechter toetst of sprake is van een ontwikkelingsbedreiging voor het kind. Dat kan bijvoorbeeld gaan om fysieke veiligheid, als er binnen een gezin bijvoorbeeld sprake is van verwaarlozing of mishandeling. Maar ook om een bedreiging voor het geestelijk welzijn, bijvoorbeeld als ouders niet meer in staat zijn voor zichzelf en hun kinderen te zorgen. Als het welzijn van het kind ernstig wordt bedreigd, en er geen alternatief is, kan de familie- en jeugdrechter een kind uithuisplaatsen. Dit wordt gedaan in het belang van de verzorging en opvoeding van het kind.

Hebben rechters bij uithuisplaatsingen rond de toeslagenaffaire fouten gemaakt?
Als de situatie in een gezin door de toeslagenaffaire zo is verstoord dat dit tot de uithuisplaatsing van een kind leidt, is dat verschrikkelijk. Maar dat betekent niet dat deze kinderen niet uit huis geplaatst hadden mogen worden. De rechter kijkt zoals gezegd naar de situatie van het kind, en niet zozeer hoe deze situatie tot stand is gekomen. Kinderen worden uit huis geplaatst omdat zij ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd. Op dit moment zijn er geen redenen om aan te nemen dat de beslissingen tot uithuisplaatsing onterecht zijn genomen.

Rechters zijn bezig met een reflectie op hun handelen in familie- en jeugdzaken en daarbij zal ook hun rol in uithuisplaatsingszaken aan de orde komen. Eerder publicerende bestuursrechters al een openhartig rapport over de rol van de rechter bij toeslagzaken.

Zijn er nu nog kinderen uithuisgeplaatst van gedupeerde ouders en hoe wordt dit opgelost?
Of deze kinderen weer teruggeplaatst worden bij hun ouders hangt af van de individuele zaak en situatie van de ouders. Het doel van een uithuisplaatsing in het kader van een ondertoezichtstelling is uiteindelijk altijd om kinderen weer terug te laten keren naar hun ouders. Het is de taak van de gezinsvoogd daar naar toe te werken. Als de financiële en persoonlijke problematiek van de ouders terugplaatsing in de weg staat, dan zal de gezinsvoogd ouders adviseren de passende hulpverlening in te zetten. De gezinsvoogd beslist na overleg met de ouders welke (jeugd)hulpverlening ingezet moet worden. De kinderrechter kan een machtiging tot uithuisplaatsing van een kind voor maximaal een jaar verlenen. De gezinsvoogd kan verlenging van de machtiging uithuisplaatsing verzoeken en de kinderrechter toetst dan of het kind nog langer uithuisgeplaatst moet blijven of dat het naar huis kan.

Wat gaat er nu gebeuren om dit verder uit te zoeken?
Naar aanleiding van het rapport Ongekend onrecht van de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire, was de Rechtspraak al bezig in kaart te brengen of er op meer plekken vergelijkbare problemen spelen. Of jurisprudentie te knellend is, wetten te rigide zijn of de uitwerking daarvan schrijnend is. Familie- en Jeugdrechters hebben in reactie hierop kwetsbare zaaktypen in kaart gebracht.

De volgende stap is het vormgeven van een reflectieprogramma waarbij ook deskundigen en onafhankelijke buitenstaanders worden betrokken. In december is dit plan naar verwachting af, waarna de reflectie in 2022 van start kan gaan.

Meer informatie over de juridische procedure voor uithuisplaatsingen

UMC IC-hoofden doen oproep aan alle Nederlanders; 'Doe wat mogelijk is!'

De acht IC-afdelingshoofden van de Nederlandse academische ziekenhuizen hebben vandaag een gezamelijke oproep gedaan aan zowel de politiek als de burger in ons land om "alles te doen wat in zijn of haar positie mogelijk is” om de stijging van het aantal coronabesmettingen te keren. Volgens afdelingshoofd Peter van der Voort van het UMC Groningen staat op de IC-afdelingen "het water aan de lippen” en wordt het per week lastiger om aan de vraag naar IC-capaciteit te kunnen voldoen.

zo schrijven zij in hun boodschap op Twitter.

Vanavond zal de oproep in Nieuwsuur worden herhaald en nader toegelicht.

Sars-COV-2 ( Beeld- Unsplash Fusion Medical Animation)
Sars-COV-2 ( Beeld- Unsplash Fusion Medical Animation)

Uitslag RKC Waalwijk - sc Cambuur

SC Cambuur heeft zijn vijfde zege van dit seizoen geboekt in de Eredivisie. Bij RKC Waalwijk werd met 0-1 gewonnen.

In de 10e minuut hielp Cambuur zelf een grote kans op de 0-1 om zeep. Schmidt ging neer in de zestien meter waardoor de Friezen een strafschop kregen. Maulun nam de penalty maar die werd gestopt door keeper Vaessen. De rest van de eerste helft was matig noemen, maar in het laatste half uur van de wedstrijd gebeurde er genoeg.

Cambuur kwam in de 63e minuut op voorsprong. RKC verspeelde de bal waardoor Jacobs hem kon oppikken. Hij gaf hem vervolgens af aan invaller Doodeman die  voorgaf aan Kallon en die tikte de bal binnen. Odgaard was vervolgens dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal eindigde op de lat. De Friezen gingen hierdoor met drie punten naar huis. 

RKC Waalwijk

0 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

     63' Kallon
 
 Gele kaart: Meulensteen, (RKC Waalwijk), Maulun, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.754
Arbiter: v.d.Graaf
Bijzonderheden: In de tiende minuut mist Maulun namens Cambuur een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Meulensteen
Touba
v.d.Buijs (Nieuwpoort/12)
Gaari
Azhil (Oukili/74)
Anita (Daneels/83)
Büttner (Bel Hassani/75)
Odgaard
Kramer
Bakari (Stokkers/83)
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten (Tol/83)
Bangura
Jacobs
Hoedemakers
Maulun (Paulissen/ 77)
Sambissa (Doodeman/55)
Uldrikis (Boere/77)
Kallon (Ter Heide/83)

Titels massastart Hoolwerf en Schouten

Op de slotdag van het NK afstanden in Heerenveen heeft Bart Hoolwerf de titel op de massastart bij de mannen gepakt. In de eindsprint was hij Jan Blokhuijsen en Victor Ramler de baas.

Het pak bleef lang bij elkaar al probeerden er wel schaatsers weg te rijden. Zes ronden voor het einde waren het de schaatsers van Jumbo die voorin een treintje vormden. Vervolgens was het Vergeer die het tempo hoog hield met daarachter Blokhuijsen. In de eindsprint die volgde was het Hoolwerf die Blokhuijsen nipt voorbleef.

Bij de vrouwen ging de Nederlandse titel voor de achtste maal naar Irene Schouten. In de sprint was ze haar ploeggenote en wereldkampioene Marijke Groenewoud de baas. Evelien Vijn pakte het brons. Voor Schouten is het haar derde titel dit weekend na eerder de 3.000 en 5.000 meter te hebben gewonnen.

Leerdam supersnel naar Nederlandse titel op 1.000m

Jutta Leerdam heeft bij het NK afstanden in Heerenveen haar tweede titel gepakt. Gisteren won ze de 500 meter, vandaag was ze ook de beste op 1.000 meter. Leerdam reed met 1.13,15 bovendien een nieuw baanrecord.

In een rechtstreeks duel verwees Leerdam Femke Kok, die in 1.14,16 over de streep kwam, naar het zilver. Het brons was voor Ireen Wüst die tot 1.14,42 kwam. Dit drietal mag samen met Marrit Fledderus (1.14,70) en Antoinette de Jong (1.14,76) naar de wereldbekerwedstrijden 1.000 meter.

Uitslag NEC - FC Groningen

NEC heeft in een leeg Goffertstadion met 3-0 gewonnen van FC Groningen. Ali Akman, Elayis Tavsan en Jonathan Okita waren de doelpuntenmakers aan de kant van de thuisploeg.

Wegens de ingestorte tribune tijdens de derby tegen Vitesse was NEC gedwongen om zonder toeschouwers te spelen. Het leek erop dat beide ploegen de rust in gingen met een 0-0 ruststand, maar na een dramatische terugspeelbal van Mo El Hankouri bracht hij zijn doelman Peter Leeuwenburgh in de problemen en de bal miste, waarna Akman de 1-0 op het scorebord zette.

Tien minuten in de tweede helft verdubbelde NEC de score. Leeuwenburgh wist nog te redden op een inzet van Okita, maar uit een rebound maakte Tavsan de 2-0. Na de 2-0 probeerde Groningen nog wel in de wedstrijd te komen, alleen kon de ploeg van Danny Buijs niet overtuigen en in de blessuretijd maakte Okita nog de 3-0.

N.E.C. Nijmegen

3 - 0

FC Groningen

 45+1' Akman
 55' Tavsan
 90+2' Okita
   
 
 Gele kaart: , Ngonge,Dammers, (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Barreto
Bruijn (Vet/77)
Schöne
Tavsan (Verdonk/83)
Akman (Mattsson/66)
Okita
  Leeuwenburgh
Kasanwirjo (Irandust/46)
Dammers
v.Hintum (Sverko/ 39)
Dankerlui
Duarte
Suslov
El Hankouri (Larsen/73)
Ngonge
De Leeuw (Postema/73)
Abraham (Joosten/ 73)

Verbij pakt ook Nederlandse titel op 1.000m

Kai Verbij heeft in Heerenveen na de 500 meter ook de 1.000 meter voor mannen gewonnen. In Heerenveen was hij bij het NK afstanden met 1.07,69 vanmiddag de snelste.

Het zilver was voor Hein Otterspeer die in 1.07,82 over de finish kwam. Thomas Krol, die eerder dit weekend de schaatsmijl won, werd vandaag derde in 1.07,87. Dit drietal samen met Kjeld Nuis (1.07,88) en Merijn Scheperkamp (1.08,10) bemachtigen een ticket voor de wereldbekerwedstrijden.

Schouten ook klasse apart op 5.000m

Irene Schouten heeft laten zien dat het met haar vorm meer dan goed is. Na het winnen van de 3.000 meter won Schouten vandaag ook de 5.000 meter bij het NK afstanden in Heerenveen. Ze schaatste met 6.45,69 een nieuw baanrecord en zat maar net boven het Nederlands record (6.45,04)

Sanne in 't Hof verraste met een zilveren plak. Ze dook met 6.57,63 voor het eerst in haar loopbaan onder de zeven minuten op de vijf kilometer. Haar oude pr was acht seconden langzamer. Het brons was voor Carlijn Achtereekte met 7.00,50 die haar ploeggenoot Joy Beune net wist voor te blijven. (7.01,91)

Sneker Antonius ziekenhuis overstelpt door Urker COVID-19 patiënten

Zo'n 70 tot 80 procent van de coronapatiënten in het Friese Antonius ziekenhuis in Sneek zijn afkomstig van Urk. 

Op de intensive care gaat het om zo'n 50 procent. Dat zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Noord-Nederland.

"Het komt doordat we een toename zien in het aantal coronapatiënten de afgelopen week. Geleidelijk aan zijn we daarom de capaciteit voor corona weer aan het opschalen."

Het ziekenhuis neemt momenteel geen nieuwe coronapatiënten meer op omdat alle beschikbare bedden bezet zijn.

Dit heeft ten gevolge dat coronapatiënten uit de omgeving van Sneek nu uit moeten wijken naar bijvoorbeeld Leeuwarden of Heerenveen. Bij verdere opschaling van de capaciteit voor COVID-19 patiënten kan de gewone zorg in de knel komen.

EU en VS lossen handelsgeschil over staal en aluminium op

De VS en de Europese Unie hebben een handelsconflict met opgelegde importheffingen uit de tijd van voormalig president Donald Trump bijgelegd. Zoals de Amerikaanse minister van Handel Raimondo in Rome aankondigde, zijn beide partijen het eens geworden over een overeenkomst die de invoer van staal en aluminium regelt.

De EU mag daardoor bepaalde hoeveelheden van de metalen belastingvrij naar de VS exporteren. Bovendien zouden beide partijen de relevante klachtenprocedures over dit geschil bij de Wereldhandelsorganisatie opschorten, aldus Raimondo. De Europese Commissie heeft nog niet gereageerd op de aankondigingen.

De toenmalige Amerikaanse president Trump voerde in 2018 extra importheffingen in op staal- en aluminiumleveringen vanuit de EU. De EU reageerde met tarieven op Amerikaanse producten zoals jeans, bourbon whisky, motorfietsen en pindakaas, deze worden ook niet meer geheven.

Uitslag Sparta - Feyenoord

In de Rotterdamse derby heeft Feyenoord op de valreep Sparta verslagen. Op Het Kasteel werd het 0-1.

De wedstrijd kwam pas tot leven in de slotfase van de eerste helft. Okoye moest optreden bij schoten van Jahanbakhsh (2x) en Sinisterra. Aan de andere kant was Bijlow bij de les na een afgeketst schot van Auassar.

Na rust ging het tempo bij Feyenoord omhoog. Linssen had vrij voor het doel moeten scoren, maar hij schoot tegen tegen Okoye aan. Daarna keerde de keeper van Sparta ook nog een schot van Sinisterra. De wedstrijd leek doelpuntloos te eindigen, maar in blessuretijd werd het alsnog 0-1 nadat Dessers na een corner scoorde.

Sparta Rotterdam

0 - 1

Feyenoord

     90+2' Dessers
 
 Gele kaart: Abels, Auassar, (Sparta Rotterdam), Senesi, (Feyenoord)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.599
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Masouras
Vriends
Beugelsdijk
Pinto
Abels
Auassar
Smeets
Mijnans
Thy (Engels/79)
Emegha (V.v.Crooy/84)
  Bijlow
Pedersen (Geertruida/ 83)
Trauner
Senesi
Malacia
Jahanbakhsh (Nelson/83)
Toornstra (Aursnes/61)
Til
Kökçü
Linssen (Dessers/66)
Sinisterra

Bergsma pakt ook titel op 10.000m

Jorrit Bergsma verkeert in bloedvorm. Na de 5.000 meter vrijdag won de 35-jarige schaatser vanmiddag in Heerenveen ook de Nederlandse titel op de 10.000 meter. Bergsma zegevierde in 12.39,67 een nieuw persoonlijk record. Het zilver was voor Patrick Roest, brons ging naar Marwin Talsma.

Na drie ritten was Victor Ramler de snelste. Met 13.05,66 schaatste hij bovendien een nieuw persoonlijk record.Mats Stoltenberg was aanvankelijk de snelste maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij met zijn schaatsen buiten de lijn kwam.

In de vierde rit moesten Beau Snellink en Kars Jansman het tegen elkaar opnemen. Aanvankelijk gaven ze elkaar goed partij, maar toen was het Jansman die de regie in handen nam al zat Snellink er niet ver achter. Rond de 8.000 meter nam Jansman toch meer afstand en reed net onder de snelste tijd. In de laatste paar ronden verloor hij toch wat tijd en kwam in 13.07,12 over de meet. Snellink schaatste naar 13.12,83.

Jorrit Bergsma en Marwin Talsma vormden de rit erna. Het was Bergsma die hard van start ging. Talsma schaatste zijn eigen tempo maar zat niet ver achter hem. Beiden waren ruim sneller dan de snelste tijd tot dan. Halverwege versnelde Bergsma nog wat en zat inmiddels op een tijd rond de 13.55. Met nog zeven ronden te gaan kwam de eerste 29e van Bergsma en dat bleef hij ook in de ronden erna schaatsen. Bergsma kende geen inzinking en kwam in 12.39,67 over de finish. Op gepaste afstand schaatste Talsma naar 12.50,91. Voor beiden was het een nieuw persoonlijk record.

Marcel Bosker en Patrick Roest vormden de laatste rit. Beiden moesten al gauw tijd toegeven op Bergsma. Roest reed wel weg bij zijn ploeggenoot. Halverwege was hij zo'n anderhalf seconde langzamer dan Bergsma. Roest versnelde maar Bergsma liep nog steeds wat uit. Hij bleef constant rijden maar moest uiteindelijk toch zijn meerderen erkennen in Bergsma. Roest kwam in 12.48,05 over de meet, net als vrijdag goed voor zilver. Bosker kwam in 13.04,26 over de streep.

Het nutteloze feitje van de dag: Bakker met afkorting

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je vindt ze door heel het land, filialen van de BCC en misschien klinkt het wat internationaal maar het is verre van dat. Want wist je dat de BCC een afkorting is met een oerhollandse naam erin? De keten vindt zijn oorsprong namelijk in 1945 in Amsterdam waar Herman Bakker de Bakker Cash en Carry opende. Omdat veel klanten de afkorting BCC gebruikten paste Bakker de winkelnaam vanaf 1969 officieel aan en sindsdien heet de elektronicaketen BCC.

Het nutteloze feitje van de dag: Bakker met afkorting (WikiCommons/Shirley dejong)
Het nutteloze feitje van de dag: Bakker met afkorting (WikiCommons/Shirley dejong)

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Grootschermer

In Grootschermer (gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland) is bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om circa 107.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf is geblokkeerd en wordt intensief gemonitord en onderzocht op vogelgriep. Omdat in het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf (en het nabijgelegen bedrijf) in Grootschermer geen ander commercieel pluimveebedrijf ligt, is besloten om niet preventief te ruimen, maar dit bedrijf te blokkeren en monitoren.

Vervoersverbod Grootschermer
Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Grootschermer. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

In het kader van de besmetting op het bedrijf in Grootschermer wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Landelijke maatregelen
Naar aanleiding van een vogelgriep besmetting op een bedrijf eerder deze week is er een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van hobbyvogels- en kippen, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuiken geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Ruim 50 stadionverboden uitgedeeld na rellen NEC-Vitesse

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen vertelde in het programma Buitenhof dat er ruim 50 stadionverboden zijn uitgedeeld na de rellen bij de wedstrijd NEC-Vitesse van twee weken geleden. Meer hierover bij de Gelderlander.

Op de bewuste zondag pakte de politie direct 22 amokmakers op. Volgens Bruls heeft de politie dankzij camerabeelden inmiddels nog tientallen mensen in beeld die betrokken geweest zouden zijn bij de rellen. Afgelopen week werd duidelijk dat onder meer een jeugdspeler van NEC betrokken was bij het vernielen van een politiebus. De politie is nog volop bezig te zijn met verder onderzoek en sluit meer arrestaties niet uit.

Bruls: werkgevers moeten om COVID-19 QR-code kunnen vragen

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen is van mening dat werkgevers naar een coronatoegangsbewijs zouden mogen vragen. In Buitenhof zei hij dat de wetswijziging die daarvoor nodig is "eerder vandaag dan morgen" in gang moet worden gezet.

Volgens Bruls vraagt de nieuwe opmars van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, om stevigere maatregelen. Zo stelt hij ook voor om de anderhalvemeterregel weer in te voeren.

Bruls zegt respect te hebben voor mensen die zich niet willen laten vaccineren tegen COVID-19 om principiële redenen. "Maar zo'n principe is alleen wat waard als het je ook wat kost en als het wat betekent. Op dit moment vind ik dat we de volksgezondheid in het algemeen zwaarder moeten laten wegen dan wat iedereen individueel ervan vindt. Dat kunnen we ons niet permitteren."

Stier doodt vijftiger tijdens stierenrennen op Spaans festival

De 55-jarige man werd herhaaldelijk aangevallen door een stier op een festival in het Spaanse Onda. Andere deelnemers probeerden het dier weg te lokken, maar die pogingen mislukten jammerlijk. De man had een ernstige hoofdwond opgelopen en een slagader in zijn linkerbeen was doorboord. De man overleed aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in de buurt van de stad Villareal.

Kramer, Blokhuijsen niet op 10.000m

Sven Kramer doet vanmiddag niet mee aan de 10.000 meter bij het NK afstanden in Heerenveen. Afgelopen vrijdag kwam de Fries op de 5.000 meter niet verder dan de vijfde plaats.

Gisteravond deed Kramer overigens verrassend mee aan de marathon om de KNSB Cup in Enschede. Hij zei dat hij de marathon op ijs, zijn eerste in vier jaar, als een goede trainingsprikkel zag.

Jan Blokhuijsen heeft ook afgezegd voor de 10.000 meter. Bij de vrouwen meldde Antoinette de Jong zich af voor de vijf kilometer vanmiddag.

Goud aflossing vrouwen, Zilver Schulting en De Laat op 1.000m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Suzanne Schulting zilver gepakt op de 1.000 meter. De finale was een prooi voor de Amerikaanse Kristen Santos. Xandra Velzeboer eindigde als derde.

Schulting, die de 1.000 meter vorig weekend in Peking won, viel in de halve finales na een beuk van Jefremenkova. De Russin kreeg een penalty en Schulting werd toegevoegd aan de finale.

Op de gemengde aflossing werd Nederland in de halve finales uitgeschakeld. Aanvankelijk leek een plek in de eindstrijd veilig omdat Nederland vier ronden voor het einde een flinke voorsprong op de concurrentie had. Schulting ging echter in een bocht opeens onderuit, waardoor Nederland nu is aangewezen op de B-finale.

Bij de mannen pakte Itzhak de Laat zilver op de 1.000 meter. Hij hoefde alleen de Chinees RenZiwei voor zich te dulden. De Laat schoof na een val van Shaolin Sandor Liu door naar de tweede plaats en die stond hij niet meer af.

Overigens leek, net als bij Schulting, het doek voor hem te vallen in de halve eindstrijd. In de race kreeg hij echter een duw van de Koreaan Kwak en De Laat werd alsnog toegevoegd aan het finaleveld.

Update 10:05 uur

Op de aflossing was er goud voor de Nederlandse vrouwen. In de finale nam Nederland gelijk de regie en gaf die niet meer uit handen. Na elf ronden ging Velzeboer bijna onderuit op een recht stuk. Hierdoor zakte Nederland weg naar de laatste plaats. Tien ronden later lagen de  Nederlandse vrouwen weer aan de leiding en nu werd die niet meer afgestaan. Schulting kwam net voor haar Koreaanse tegenstandster over de finish.

Bij de mannen ging de overwinning naar Canada dat China en Hongarije net voor wist te blijven. Nederland had zich niet geplaatst voor de finale op de aflossing.

FOK! Wat een weer: herfst

herfstbanner

Er zijn vannacht naast wolkenvelden ook enkele opklaringen en vooral in het noordwestelijk kustgebied kan nog een enkele bui voorkomen. De minima liggen rond 8-9°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Komende ochtend begint met veel sluierwolken waar de zon nog doorheen schijnt, maar in de middag wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker. In de middag gaat het in de westelijke helft van het land regenen. In de namiddag en avond trekt een actief buiengebied van west naar oost over het land. Daarbij is kans op onweer, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Vanaf halverwege de avond wordt het van het zuidwesten uit droog en klaart het deels op. De middagtemperaturen variëren van 12°C aan zee tot 17°C in het zuidoosten. De wind draait naar zuidoost en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest en kan deze in het Waddengebied enige tijd hard zijn, 7 Bft.

In de nacht naar maandag zijn er vooral landinwaarts opklaringen. In het noorden en westen is er meer bewolking en komen nog enkele buien voor, aan zee mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het binnenland tot 10°C vlak aan zee. De zuidwestelijke wind is landinwaarts matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft.

Maandag overdag zijn er vooral in de ochtend perioden met zon. In de kustprovincies komen enkele buien voor, aan zee mogelijk met onweer. Later in de middag en avond is ook landinwaarts een bui mogelijk. Het wordt 's middags een graad of 13. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. (Bron: KNMI)


Een pracht van een begin van de dag afgelopen donderdag (Foto: Charged)
Een pracht van een begin van de dag afgelopen donderdag (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.