FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 september 2021

Feyenoord dankzij sterke eerste helft net te sterk voor Slavia Praag

Feyenoord heeft dankzij een sterke eerste helft donderdagavond gewonnen van Slavia Praag. In De Kuip wonnen de Rotterdammers met 2-1 van de Tsjechische kampioen.

Feyenoord begon in het thuisduel tegen Slavia Praag sterk aan de wedstrijd. Na een half uur spelen hadden de Rotterdammers al een 2-0 voorsprong tegen de kampioen van Tsjechië. Eerst had Orkun Kökçü Feyenoord al vroeg op voorsprong gezet. De aanvallende middenvelder zorgde voor de openingstreffer. Binnen het half uur verdubbelde Bryan Linsen de voorsprong met een kopbal.

Na de sterke eerste helft van Feyenoord was Slavia Praag in de tweede helft de betere ploeg. De kampioen van Tsjechië drukte Feyenoord naar achter en met nog een half uur te spelen maakte Tomás Holes de aansluitingstreffer. Na de 2-1 bleef Slavia Praag de druk opvoeren en gingen ze op zoek naar de gelijkmaker, maar Feyenoord hield net stand, waardoor de Rotterdammers na twee wedstrijden aan de leiding staan in hun poule.

Vitesse thuis onderuit tegen Rennes

Vitesse heeft zijn tweede groepswedstrijd in de Conference League niet kunnen winnen. In Arnhem werd met 1-2 van het Franse Rennes verloren.

Vitesse begon prima aan de wedstrijd. Openda was al dicht bij de 1-0 met een kopbal en Dasa met een schot. Het was Wittek die scoorde na een assist van Openda. Aan de andere kant was Guirassy voor rust gevaarlijk. In de tweede helft maakte hij de 1-1. Rennes kreeg namelijk een penalty na een charge van doelman Schubert op Tchaouna. Invaller Sulemana was halverwege de tweede helft dicht bij de 1-2 maar schoot op de paal. Even later scoorde hij alsnog na een misser van Dasa. In de 73e minuut moest Rennes met een man minder verder nadat Bade met zijn tweede geel van het veld werd gestuurd. Vitesse kreeg in het vervolg wel kansen op de gelijkmaker, maar de bal ging er niet meer in.

In de andere wedstrijd in groep G won Tottenham Hotspur met 5-1 van NS Mura.

Random Pics van de Dag #429

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV wint ruim bij Sturm Graz in Europa League

PSV heeft donderdagavond een zege geboekt op Sturm Graz. In Oostenrijk won de ploeg van trainer Roger Schmidt met 1-4 en door het gelijkspel tussen Real Sociedad en AS Monaco gaan de Eindhovenaren na twee wedstrijden aan de leiding in de poule.

In een weinig interessante eerste helft kwam PSV na iets meer dan een half uur spelen. Uit een corner van Cody Gakpo en een kopbal van Marco van Ginkel maakte Ibrahim Sangaré de openingstreffer. In de tweede helft verdubbelde Eran Zahavi. De spits leek de wedstrijd te beslissen, maar al snel maakte Sturm Graz de aansluitingstreffer.

Na de 1-2 had PSV het moeilijk met de Oostenrijkse ploeg en leek de gelijkmaker dichtbij, maar dankzij goed keeperswerk van Joël Drommel bleef PSV op 1-2 staan en met nog twintig minuten maakte Philipp Max met een prachtig schot de 1-3, al had even daarvoor Carlos Vinícius nog een grote kans gemist. Na de 1-3 leek het verzet van Sturm Graz gebroken en zeker na de 1-4 van Yorbe Vertessen. PSV eindigde nog wel met tien man na een tweede gele kaart van Sangaré, waardoor hij de thuiswedstrijd tegen Monaco mist.

AZ verslaat na slechte eerste helft FK Jablonec

AZ heeft zijn tweede groepswedstrijd in de Conference League gewonnen. Na het 2-2 gelijkspel in de eerste groepswedstrijd tegen Randers FC, versloegen de Alkmaarders vanavond thuis het Tsjechische Jablonec met 1-0.

De eerste kans van de wedstrijd was voor FK Jablonec. Spits Čvančara schoot de bal net voorlangs het doel van AZ. De bezoekers waren aan het begin het gevaarlijkst, terwijl het bij AZ nog niet echt liep. Ook in het grootste deel van de eerste helft konden de Alkmaarders geen deuk in een pakje boter slaan. Pas in de 43e minuut zette AZ de tegenstander onder druk, maar het leverde weinig op. Vlak voor rust de eerste kans voor AZ. De Wit kopte de bal op aangeven van Wijndal door naar Gudmundsson maar hij wist de bal niet over de keeper te tillen.

In de 53e minuut kwam AZ toch wel onverwachts op voorsprong. Het was Gudmundsson die scherp voor het doel was en bij de tweede paal de 1-0 binnen schoot. De Alkmaarders werden gevaarlijker en Karlsson had niet lang na de 1-0 een kans om de score te verdubbelen. Hij schoot van afstand maar de bal ging net voor het doel langs. In de 64e minuut was het bijna 1-1. Hatzidiakos raakte de bal helemaal verkeerd, verlengde hem en zag de bal op de lat van het eigen doel vallen. De spelers van Jablonec letten echter niet goed op. AZ kreeg in de 80e minuut een kans op de 2-0 na een voorzet van Sugawara op Gudmundsson. De Ijslander schoot echter op de paal. Ook in het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

Vrijspraak in zaak over bilvergrotingen

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 75-jarige vrouw vrijgesproken die bilvergrotingsbehandelingen verrichtte. De vrouw werd verweten dat zij haar klanten opzettelijk letsel toebracht en producten verkocht waarvan zij wist dat die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar dat kan volgens de rechtbank niet worden bewezen.

Gezondheidsklachten
De vrouw is geen arts. Zij verrichtte de behandelingen tussen 2005 en 2013 bij haar thuis, onder andere bij twaalf vrouwen die later aangifte tegen haar hebben gedaan. Deze vrouwen kregen als gevolg van de behandelingen uiteenlopende gezondheidsklachten.

Permanente fillers
De vrouw injecteerde permanente fillers (PMMA en Metacol) in de billen van haar klanten. Inmiddels is algemeen bekend dat er bij het gebruik van zulke fillers een grote kans op ernstige complicaties bestaat. Sinds 2015 geldt daarom een verbod op het gebruik hiervan voor cosmetische behandelingen. Volgens de rechtbank zijn permanente fillers dan ook gevaarlijk voor de gezondheid.

Geen bewijs van opzettelijk toebrengen letsel
De vrouw heeft verklaard dat zij niet wist van de risico’s van permanente fillers. Ten tijde van de behandelingen was er over die risico’s nog veel minder bekend en gold er ook nog geen verbod. De rechtbank kan daarom niet vaststellen dat de vrouw wist van de grote kans op ernstige complicaties. Dat betekent ook dat niet kan worden bewezen dat zij haar klanten opzettelijk letsel heeft toegebracht.

Vraagtekens
De rechtbank zet wel grote vraagtekens bij de werkwijze van de vrouw. Zo heeft zij geen onderzoek gedaan naar de fillers, haar klanten daarover onvoldoende voorgelicht en hun onvoldoende nazorg geboden. Het is dus maar de vraag of de verdachte zorgvuldig heeft gehandeld, maar dit kan in dit geval niet leiden tot een strafrechtelijke veroordeling.

Rechter stelt burgemeester Utrecht in het gelijk, Waku Waku blijft dicht

Zojuist heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een spoedzitting die tegen de burgemeester van Utrecht was aangespannen door de eigenaren van Waku Waku, die op verschillende gronden de sluiting van hun restaurant aanvocht. 

De rechter is van mening dat de beslissing door de gemeente gerechtvaardigd was en dat de maatregel van een coronatoegangsbewijs niet buitenproportioneel is. Hij gaf aan dat dit om een spoedprocedure gaat, waarbij hij maar beperkt de stukken en relevante wetgeving kan beoordelen. Het zou best zo kunnen zijn dat een andere rechter op een later moment een andere beslissing neemt. 

De eigenaren toonden tijdens de rechtzaak vanmorgen aangeslagen en de eigenares begon te huilen toen de rechter haar om een laatste woord vroeg. Haar man vertelde de rechter dat ze nooit alle tumult en ophef rondom de sluiting hadden verwacht. Maar ze hielden voet bij stuk en wilden geen controle op een qr-pas gaan uitvoeren. Ze beschouwden dat als discriminatie en inperking van hun grondrechten. De rechter beaamde dat door het invoer van de QR-code een deel van de grondrechten worden ingeperkt, maar dit is echter een tijdelijke maatregel als wisselgeld voor het loslaten van de anderhalve meter samenleving. Daarnaast is het voor de volksgezondheid van belang om maatregelen te treffen inzake de coronapandemie.

De rechter wees de eigenaren op de mogelijkheid van opening als ze de QR-codes van bezoekers gingen controleren. 

Uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland:
"De burgemeester van Utrecht mocht afgelopen maandag een zogenoemde last onder bestuursdwang opleggen aan restaurant Waku Waku. Dat besluit houdt in dat het restaurant gesloten moet blijven voor publiek dat niet is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs en dat de gemeente het restaurant zou sluiten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist in een spoedprocedure, aangespannen door de eigenaren van het Utrechts restaurant.

Principiële redenen
Met ingang van afgelopen zaterdag mag een restaurant alleen open voor bezoekers als die bezoekers gecontroleerd worden op een geldig coronatoegangsbewijs. Deze tijdelijke maatregel is door de minister ingevoerd in het kader van de bestrijding van het coronavirus. De handhaving hiervan ligt bij gemeenten. De eigenaren van restaurant Waku Waku zijn het om principiële redenen niet eens met dit beleid en de invoering van het coronatoegangsbewijs. In het restaurant in Utrecht wordt niet gecontroleerd op dit bewijs en zij zijn ook niet van plan om dit te gaan doen. Dit hebben ze ook aan toezichthouders van de gemeente Utrecht laten weten. Op 27 september 2021 heeft de burgemeester een last onder bestuursdwang opgelegd aan Waku Waku. De last houdt in dat het restaurant direct na uitreiking van het besluit gesloten wordt en gesloten blijft voor publiek dat niet is gecontroleerd.

Geen discriminatie
Met het coronabewijs worden grondrechten ingeperkt en wordt onderscheid gemaakt met bijvoorbeeld supermarkten en warenhuizen die er niet op hoeven te checken. Aan het coronabeleid zit onvermijdelijk een politiek-bestuurlijk aspect en het is een onderwerp waarover in de maatschappij verschillend wordt gedacht. Met dit in het achterhoofd is het niet de rechter die bepaalt wat de beste manier is om de pandemie te bestrijden. Wat de rechter doet is toetsen of de maatregelen van de minister redelijk zijn. De voorzieningenrechter vindt dat Waku Waku terechte vragen stelt. In het restaurant wordt bijvoorbeeld nog steeds de anderhalve meter aangehouden. Maar de minister mocht de anderhalvemeter-regel laten vervallen en zo voor alle restaurants één lijn trekken. Het voorlopig oordeel van de rechtbank is dat van Waku Waku niet gevraagd wordt om in strijd met het discriminatieverbod te handelen of om grondrechten op een onrechtmatige manier te beperken. Doordat het restaurant zich niet aan de regels houdt mag de burgemeester besluiten het pand te sluiten.

De sluiting kan grote (financiële) gevolgen hebben. Maar die gevolgen zijn weg te nemen door, bijvoorbeeld onder protest, wel het toegangsbewijs te gaan checken. Dat mag van de eigenaren gevraagd worden. Daar tegenover staat namelijk het belang dat de burgemeester heeft bij een geloofwaardig handhavingsbeleid en de voorbeeldfunctie daarbij voor andere restaurants. Dat belang weegt nu zwaarder."

Morgen dient een ander verzoek om een voorlopige voorziening in de kwestie van het verbod door de gemeente om voor het restaurant te demonstreren. Demonstranten hebben aangegeven voor restaurant Waku Waku te willen demonstreren. De Utrechtse burgemeester vindt dit geen goede plek, omdat er volgens haar kans is op wanordelijkheden. Bovendien zorgt deze locatie voor risico’s voor het verkeer. Het Jaarbeursplein is door de burgemeester als alternatieve locatie aangewezen. Ook zijn er voorschriften opgelegd waaraan de demonstranten zich moeten houden. De verzoeker is het hiermee niet eens en heeft bezwaar gemaakt. Hij heeft de voorzieningenrechter gevraagd om het besluit van de burgemeester in de tussentijd te schorsen, zodat de demonstraties voor restaurant Waku Waku kunnen plaatsvinden.

Op dit moment staan er nog tientallen andersdenkenden voor de rechtbank te overleggen welke acties ze zullen ondernemen naar aanleiding van deze uitspraak.

Britney Spears is vrij

Britney Spears staat niet langer meer onder toezicht van haar vader. De (ex)zangeres stond al sinds 2008 onder curatele van haar vader. Nadat zij, na pogingen van haar vader dat te vermijden, een eigen advocaat kon kiezen heeft de rechter haar in het voordeel gesteld.

Britney verklaarde in de zevende hemel te zijn door deze uispraak. Haar advocaat vond het intens. "Mijn cliënt is ontzettend blij en deze beslissing is een belangrijke stap vooruit richting haar vrijheid. Er is heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, het was intens", zei Matthew Rosengard. 

Haar vader ging niet alleen over Britney haar financiën, ook nam hij besluiten over haar optredens. Eerder zei Britney dat ze niet wilde optreden zolang zij geen eigen beslissingen kon nemen. Wellicht zal ze in de toekomst weer op het podium te zien zijn.

Het ging er dus Toxic aan toe, ruim een decennia lang. Hopelijk wordt het geen Oops i did it again, maar mag deze baby one more time. 12 november doet de rechter definitief uitspraak.

Shakira 'aangevallen' door wilde zwijnen

Mensen in grote stad kennen het fenomeen: naar voedsel zoekende dieren trekken steeds verder de woonwijken in. Zangeres Shakira heeft dat aan den lijve ondervonden.

Terwijl ze met haar zoon Milan in een park in Barcelona wandelde, werd Shakira aangevallen door wilde zwijnen.

"Ze vielen me aan in het park en renden met mijn tas", omschrijft de Colombiaanse in haar Instagram-verhaal, terwijl ze een gescheurde en besmeurde zwarte tas voor de camera houdt. "Uiteindelijk lieten ze de tas los". Blijkbaar vermoedden de dieren dat er voedsel in de tas zat. 

Shakira en Milan hebben, behalve een vieze tas, niets aan de aanval overgehouden.

COVID-19: 1.732 positief getesten en 2 doden, totaal 2.003.050 en 18.170

Opgelet: vandaag plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.732 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 2.003.050 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 35 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 316 COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 patiënten opgenomen, er liggen nu 140 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.170 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

PlayStation neemt Bluepoint Games over

PlayStation maakt bekend dat het gamestudioe Bluepoint Games overneemt. De studio was eerder al exclusief aan het ontwikkelen voor PlayStation en bracht ons games als de Demon's Souls remake, de Shadow of the Colossus Remake en meer.

De overname hing al een tijd in de lucht en is dus geen verrassing, al toont het natuurlijk wel aan dat de titels van Bluepoint een succes zijn geweest en we ongetwijfeld meer mogen verwachten. De studio heeft géén aankondigingen over aan welke game(s) er nu gewerkt wordt, dus dat is nog even afwachten. Wel heeft de studio aangegeven aan 'originele content' te werken.

Nederlandse force protection in Jordanië ten einde

De Belgen voerden vandaag de laatste vliegoperatie in het Midden-Oosten uit. De gebeurde vanaf een basis in Jordanië waar Nederlandse landmachtmilitairen de beveiliging van Belgische F-16’s voor hun rekening namen. Dat hoeft dus niet meer. De militairen keren komende maand terug.

Beide landen droegen bij aan de luchtcampagne van de anti-ISIS-coalitie. Die schakelde boven Irak en Oost-Syrië doelen van de terreurorganisatie uit en bombardeerde aanvoerlijnen. Nederland en België voorzagen elkaar daarnaast bij toerbeurt van zogenoemde force protection in Jordanië. Militairen beveiligden de straaljagers en het personeel.

De samenwerking tussen beide landen was sinds 2016 zeer intensief. Zo stonden de Nederlandse militairen gedurende verschillende uitzendrotaties dag en nacht paraat om te zorgen dat de Belgen veilig en ongestoord hun werk konden doen. Ook zijn de rollen omgekeerd geweest en leverde Nederland de straaljagers. Voor de laatste keer gebeurde voor een periode van een jaar in 2018.

Nederland en België werkten in Jordanië ook samen met andere landen uit de anti-ISIS-coalitie zoals Duitsland, de Verenigde Staten en lokale autoriteiten.

Focus tot laatste moment
De Nederlandse troepen stonden ook vandaag nog klaar om de Belgen te steunen bij de laatste acties, zegt de commandant van de force protection luitenant Marnix ter plaatse.

“Het is bijzonder om deel uit te maken van een missie waarvan je weet dat deze ten einde loopt. We merken om ons heen dat al het Belgische materieel nu gefaseerd uit Jordanië wordt gehaald en dat dit binnen het detachement de hoogste prioriteit heeft. Voor ons de kunst om de volledige focus te houden op het uitvoeren van onze taak: de Belgische belangen tot het laatste moment beschermen.”

Bijdrage aan anti-ISIS-coalitie gaat door
Nederland blijft binnen de anti-ISIS-coalitie militair nog wel actief op de grond in Irak. Daar heeft Nederland 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Deze militairen adviseren over het plannen en aansturen van operaties in de strijd tegen ISIS. Zij worden ondersteund door een national support element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Ook beveiligen zo’n 120 Nederlandse militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen.

Daarnaast neemt Nederland in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

We draaien de film (ha ha) even anderhalf jaar terug. Het coronavirus golft over de planeet, maar dat weten we nog niet, want het is nog maar net maart 2020. We kijken allemaal uit naar de zwanenzang van Daniel Craigs James Bond totdat bekend wordt gemaakt dat de film wordt uitgesteld. Het zou zeker tot november duren voordat de film uit zou komen.

De film was de eerste grote titel die werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Er zouden er nog velen volgen, en No Time To Die kwam uiteindelijk ook niet in november 2020 uit, tot ergernis van Britse bioscoopketens die toen uit wanhoop de deuren maar sloten. Maar nu, in september, is het wachten dan eindelijk voorbij. De film wordt niet nóg een keer uitgesteld. Is de coronacrisis voorbij? Zeker niet, maar Bondliefhebbers, James Bondliefhebbers, kunnen eindelijk beoordelen of dat lange wachten de moeite waar is.

Oh, en er draaien deze week ook leuke Nederlandse titels!

No Time to Die

In de 25e James Bond-film No Time to Die heeft James Bond zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten en leidt hij een rustig bestaan op Jamaica. Dit wordt abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie.

Nr. 10

Er is niets veranderd, de wereld is nog steeds hetzelfde. Ga de straat uit, om de hoek, en alles is zoals het vroeger was. Of gek genoeg heel anders. Na Borgman en Schneider vs. Bas is Nr. 10 de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie. Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Mijn vader is een vliegtuig

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Berend Botje

Berend Botje is een stoer meisje met een levendige fantasie. Zij is de jongste telg uit de mysterieuze kapiteinsfamilie Botje die verder bestaat uit vader Berend en opa Berend. De avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend weet wel beter. Als de stad in de ban raakt van een uitzonderlijk vogelei, is zij ervan overtuigd dat het om een Knoetel Ei gaat, dat alleen uitkomt op een verborgen eiland. Ze besluit de gewaagde tocht naar het eiland zelf te maken. Want voor Berend is niets onmogelijk!

Mama Weed (La Daronne)

De Frans-Arabische Patience Portefeux is een voltijd vertaler, werkzaam voor de politie op de anti-drugseenheid, specialiserend in afgetapte gesprekken. Tijdens het vertalen van een afgeluisterd gesprek van een beruchte drugsdealer, leert Patience dat de gezochte man een zoon is van een behulpzame vrouw die zorgt voor haar zieke moeder. Na haar besluit om hem te beschermen, bevindt Patience zich in het hart van een drugsnetwerk. Ze krijgt een enorme lading aan hasj en met haar nieuwe partner DNA, een voormalige politiehond, grijpt ze haar kans. Dankzij haar praktijkervaring en al haar kennis over het drugscircuit, ontstaat Mama Weed.

Nature on Tour: On Thin Ice

Rusland. Ongeveer tweederde van het noordpoolgebied behoort tot het grootste land ter wereld. Hier heeft alleen Siberië de grootte van Australië. Een enorm stuk koud land omlijst door ijskoude zeeën. Grote delen van Noord-Rusland waren decennialang een no-go-zone. Voor het eerst beginnen wetenschappers van over de hele wereld dit enorme gebied te verkennen en wat ze vinden is alarmerend. Gigantische canyons, "mega-slumps", openen zich waar vroeger eindeloos taiga-bos was. Enorme lagen permafrost ontdooien en onthullen overblijfselen van de oude Siberische megafauna. Honderden eng uitziende gaten schieten uit de diepte om methaan uit te ademen, dat 80 keer sterkere broeikaseffecten heeft dan koolstofdioxide. Niemand is ooit getuige geweest van hun werkelijke ontstaan. Rivieren stromend water en grote duinen in droge rivierbeddingen laten delen van Centraal Siberië op de Sahara lijken. Elk jaar razen bosbranden over de taiga en wordt de eens met ijs afgesloten Noordoostpassage bevaarbaar. Het lot van veel wilde dieren staat op het spel. Wilde rendieren veranderen hun jaarlijkse migratie. Wanhopig op zoek naar voedsel, dwalen ijsberen door dorpen en zelfs steden. De voortplantingssnelheid van de zeldzame Arctische Ivoormeeuw neemt af. Last but not least staat het leven van arctische rendierherders, dat in duizenden jaren nauwelijks is veranderd, onder druk. Hun levensonderhoud smolt vrijwel weg. In het Russische Noordpoolgebied is klimaatverandering geen vraag meer. Het gebeurt, nu en in een zorgwekkend tempo. Wetenschappers zeggen dat het omslagpunt al jaren geleden is bereikt. Nu is de doos van Pandora geopend. Het lot van mensen en dieren in het wild staat op het spel, net als het hele Noordpoolgebied.

No Hay Camino

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. Ze keert terug naar Peru, het land waar ze opgroeide en documentaire klassieker Metaal en Melancholie maakte. Ze deelt herinneringen met oude vrienden, ontmoet mensen die zij een stem gaf in haar documentaires, en bezoekt de plek waar het allemaal begon: haar geboortehuis. Met o.a. Kristien Hemmerechts en Johanna ter Steege bespreekt ze haar familiegeschiedenis, de moeilijke relatie met haar vader en haar relatie met haar zoon. En ze blikt terug op haar omvangrijke oeuvre met prijswinnende bijzondere films als Hersenschimmen, Het ondergronds orkest en O Amor Natural.

Rialto

Colm heeft een fijn leventje met zijn vrouw en kinderen maar hij leeft al lang met zijn geheime homoseksuele gevoelens. Op een dag heeft hij seks met Jay, een 19-jarige prostituee. Een dag later verschijnt Jay op zijn kantoor en perst hem af. Colm is nog bevangen van zijn eerste ervaring en blijft met hem omgaan en voor Jay is het geld welkom. Als Colm door een reorganisatie ontslag krijgt stort zijn leven in. Hij kan zijn onrust alleen kwijt bij Jay...

Das Mädchen und die Spinne

Mara helpt Lisa verhuizen, want zij verlaat het gezamenlijke hippe huis en gaat op zichzelf wonen. Iedereen komt meehelpen. Maar terwijl ze vrolijk in de weer lijken met het verplaatsen van dozen en schilderen van muren, zindert het onder de oppervlakte. Mara trekt een spoor van kleine catastrofes door het nieuwe appartement van Lisa. De aardige klusjesman wordt door de jonge vrouwen doorgegeven als een seksspeeltje. Er worden geheime glimlachjes uitgewisseld en de onderlinge gesprekken waarin onzekerheden op fascinerende wijze worden gecamoufleerd nemen bizarre wendingen. De tweeling regisseurs Ramon en Silvan Zürcher hebben een volkomen eigen filmtaal ontwikkeld, waarin de kleuren van het scherm afspatten. Een heel mooie en pure film, maar ook irritant, net zo’n satijnen stofje dat begint te rafelen en waar je dan aan blijft trekken totdat je het helemaal stuk maakt. Als een echt goed gedicht, of een film van Roy Andersson.

Poeslief 2

Iedereen is gek op katten, of nou ja bijna iedereen. Daaruit ontstond het idee voor ‘Poeslief’. Een film die draait om een kijkje achter de schermen bij Abatutu op de set van films, reclameshoots, opera, toneel etc. Daarnaast een hele hoop leuke kattenfilmpjes. De film komt uit op dierendag en wordt verteld door Abatutu, de kat die ook al te zien was in De Wilde Stad. Via Facebook, TikTok en Instagram kan iedereen zijn of haar leukste kattenfilmpje delen of uploaden. Wie weet komen die in de film en wordt jouw kat wel net zo beroemd als Abatutu.

Poster en releasedatum vrijgegeven van The Book of Boba Fett

Er is eindelijk nieuws te melden over de nieuwe Star Wars-serie The Book of Boba Fett. De serie werd aangekondigd na de laatste aflevering van The Mandalorian, maar nu is er een poster en een verschijningsdatum.

De spin-offserie zal op 29 december verschijnen op Disney+. Over de plot is nog weinig bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat het verhaal zal draaien om de legendarische bounty hunter Boba Fett, die samen met huurling Fennec Shand de onderwereld van het heelal afspeurt. Als ze terugkeren op de planeet Tatooine is het aan hen om het territorium dat ooit van Jabba the Hutt was op te eisen. Maar of zijn criminele organisatie zich zo makkelijk laat oprollen, is nog maar de vraag...

Temuera Morrison zal terugkeren in de titelrol, die hij overnam van Jeremy Bulloch, en Ming-Na Wen neemt opnieuw de rol van Shand op zich.

AI: The Somnium Files komt ook naar Xbox Game Pass

AI: The Somnium Files is vanaf vandaag beschikbaar voor Xbox Game Pass. Dit is een graphic novel van Spike Chunsoft en Kotaro Uchikoshi (bekend van The Nonary Games). In deze game speel je als een futurische detective die met behulp van de geavanceerde kunstmatige intelligentie Aiba moorden moet oplossen. Dit doe je onder andere door in de dromen van verdachten te duiken. Een sequel van deze game is in de maak en komt al in de zomer van 2022 uit.

Nieuwe versie van Death's Gambit vanaf vandaag beschikbaar

Death's Gambit: Afterlife is zowel DLC met nieuwe content en een volledige nieuwe versie van de game. Death's Gambit is een 2D-actie game met een aantal Dark Souls-mechanieken die in 2018 uitkwam voor PS4 en pc. De game werd matig ontvangen, maar ontwikkelaar White Rabbit is sindsdien met de feedback aan het werk geweest.

Het resultaat is een bijna compleet ander spel. De video hieronder legt veel van de veranderingen uit. Het spel is onder andere getransformeerd door het toevoegen van Metroidvania-elementen. Verder zijn er veel nieuwe bazen en levels. Afterlife is vanaf vandaag beschikbaar voor Nintendo Switch. Eigenaars van de originele versies voor PS4 en pc krijgen het later dit jaar als een gratis update.

Bodembacteriën zouden landbouw op Mars mogelijk kunnen maken

Mars biedt nogal onherbergzame leefomstandigheden. Landbouw zoals wij op aarde kennen is daar moeilijk, maar misschien niet onmogelijk: bodembacteriën zouden een toekomstige Marskolonie kunnen helpen met het opzetten van landbouwakkers.

Aardse bodembacteriën kunnen de groei van planten in de bodem van Mars verbeteren. Ze zouden hen voorzien van vitale stikstof, die niet beschikbaar is in de Mars-Regoliet, melden Amerikaanse onderzoekers in het vakblad "Plos One". De bacterie zou een goedkope manier kunnen zijn om de Marsbodem vruchtbaarder te maken in het geval van een langdurige kolonisatie om zo lokale voedselproductie mogelijk te maken. Regoliet is de naam die wordt gegeven aan het losse materiaal dat zich vormt door de verwering van het moedergesteente van rotsplaneten of bijvoorbeeld op de maan.

Gezien de klimaatverandering, mogelijke epidemieën of andere gebeurtenissen die de mensheid kunnen uitroeien, is het onwaarschijnlijk dat de mens een "one-planet species" kan blijven, schrijven de onderzoekers die samenwerken met Franklin Harris van de Colorado State University (VS). Om deze reden is het noodzakelijk om methoden te ontwikkelen die buitenaardse landbouw op andere hemellichamen, zoals Mars mogelijk maakt. De barre omstandigheden op Mars maken een mogelijke akkerbouw erg moeilijk. Het oppervlaktemateriaal van Mars mist veel van de voedingsstoffen die planten op aarde nodig hebben om te groeien, zoals bijvoorbeeld stikstof. Daarnaast is de atmosfeer dunner, de straling sterker en de temperaturen extremer.

Gebrek aan stikstof
In hun onderzoek pakten de onderzoekers het probleem van stikstofgebrek aan. Ze plantten gele zoete klaver (Melilotus officinalis) zowel in conventionele grond als in door de mens gemaakte regoliet. Vervolgens voegden ze aan de helft van de culturen stikstofbindende bacteriën (Sinorhizobium meliloti) toe. Dergelijke knobbelbacteriën zijn te vinden op de wortels van tal van plantensoorten op aarde, zoals erwten, bonen en klaver. Ze zijn in staat stikstof (N) uit de atmosfeer te binden en dit vervolgens in oplosbare vorm aan de planten ter beschikking te stellen. De bacteriën leven door stoffen die ze ontvangen van de planten.

De toevoeging van bacteriën verbeterde de plantengroei, vooral in de aardbodem, maar ook in de regoliet. De scheuten van planten in de grond met bacteriën waren 2,5 keer langer dan die zonder, en de biomassa van scheuten en wortels meer dan verdubbelde. In feite gingen de planten ook een gemeenschap aan met de bacteriën in de regoliet en vormden overeenkomstige knobbeltjes op hun wortels. Het aantal knobbeltjes in de regoliet was echter beduidend lager dan in de aardbodem: gemiddeld 14,5 tegenover 63.

Verder onderzoek nodig
De onderzoekers konden de stikstof niet terugvinden in de regoliet, vermoedelijk hadden de groeiende planten alle stikstof zelf opgebruikt. Bovendien trad er geen rotting op van de planten in de korte periode van de experimenten. De stikstof bleef in de wortels en kwam niet in het milieu terecht.

"Dit werk zal ons begrip van de interacties tussen planten en microben verbeteren en zal helpen om de regoliet op Mars meer op de terrestrische bodem te laten lijken", schrijven de onderzoekers. Voor de ontwikkeling van bruikbare "astro-landbouwtechnieken" zijn echter nog veel meer studies benodigd.

Volgens analyses van de Marsrovers mist de regoliet naast stikstof veel andere micronutriënten zoals koper, borium en molybdeen. In welke mate en hoe de dunne atmosfeer van Mars de plantengroei beïnvloedt, is nog onduidelijk. Bovendien bevat de atmosfeer slechts een fractie van de stikstof die in de aardse atmosfeer beschikbaar is voor stikstofbindende bacteriën - 1,2 versus 78 procent.

Het nutteloze feitje van de dag: De langste in Europa

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland ligt vol met fietsbruggen, maar wist je dat de langste fietsbrug van Europa ook in ons land ligt? De Pieter Smitbrug in de gemeente Oldambt verbindt de Blauwestad en Winschoten en is 800 meter lang en werd begin dit jaar geopend.

EU: bezorgd, maar Kosovo en Servië leggen geschil over kentekens bij

Servië en Kosovo hebben hun grensgeschil over de wederzijdse erkenning van kentekenplaten voorlopig opgelost volgens EU-informatie. "We hebben een deal!", schreef Miroslav Lajcak, vertegenwoordiger van de EU voor de Westelijke Balkan, zojuist op Twitter.

Na twee dagen van intensieve onderhandelingen is een akkoord bereikt om de spanningen te de-escaleren. Kosovo beloofde de speciale politie-eenheden van de grens terug trekken en wegblokkades op te heffen. Daarmee lijkt in eerste instantie het gevaar van een gewelddadige escalatie te zijn afgewend. Een werkgroep met deelname van EU-vertegenwoordigers zal dan binnen zes maanden een permanente oplossing uitwerken.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het geschil en bemiddelde tussen de twee regeringen tijdens een reis naar Pristina en Belgrado. Tegelijkertijd werden in Brussel gesprekken gevoerd met onderhandelaars van beide kanten. 

De aanleiding voor de spanningen in het grensgebied van Kosovo en Servië was een nieuwe overheidsverordening van Kosovo. Volgens deze wet mogen kentekenplaten uit Servië niet meer worden gebruikt in Kosovo. De verordening treft enkele duizenden Kosovaarse Serviërs die in een enclave wonen. Servië van zijn kant heeft langere tijd de kentekenplaten die Kosovo heeft ingevoerd na de onafhankelijkheidsverklaring in 2008 niet erkend.

Duizenden meldingen over menstruatiestoornissen na enting coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is het nog onduidelijk of dit inderdaad door het C19-vaccin is veroorzaakt. Meer hierover bij de Gelderlander.

De bij het Lareb gemelde klachten over menstruatiestoornissen verschillen onderling van aard. Genoemd worden onder andere het uitblijven van de menstruatie, ernstige menstruatie en doorbraakbloedingen (bloeding tusen twee menstruaties in). Maar ook zou het opnieuw gaan menstrueren na de overgang voorkomen. Lareb bekijkt de meldingen van menstruatiestoornissen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook internationaal wordt er nader onderzoek naar deze klachten gedaan.

Volgens Lareb komen verschillende menstruatiestoornissen ook zonder COVID-19-vaccinatie erg vaak voor. "Ze kunnen vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels”, volgens het bijwerkingencentrum.

Menstruatie (Foto-Pixabay)
Menstruatie (Foto-Pixabay)

Sony neemt Fabrik Games over

Sony heeft weer eens een studio overgenomen om exclusief games te maken. Dit keer neemt het Fabrik Games over uit Manchester. De studio wordt meteen samengevoegd met Firespite en is daarmee meteen de grootste studio van Sony in het Verenigd Koninkrijk.

Firesprite kennen we van games zoals The Playroom, Air Force Special Ops en The Persistence. Wat de eerstvolgende grote game moet worden van deze studio is nog onbekend.


Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2021 7 procent hoger

Op 1 januari 2021 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 290 duizend euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WOZ-waarde van woningen minder hard toe dan in het voorgaande jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In Oldambt steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 12,4 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 181 duizend euro per woning. Van de 4 grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4 procent het sterkst toe, gevolgd door Den Haag met 9,2 procent. Amsterdam zit na jarenlange bovengemiddelde stijgingen nu met een toename van 1,2 procent juist ver onder het landelijk gemiddelde.

Sterkste stijging in Flevoland, Zuid-Holland en Friesland
In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 8,7 procent tot 262 duizend euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 290 duizend euro. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met 5,2 procent het minst hard, maar ligt met gemiddeld 367 duizend euro wel hoger dan in de andere provincies.

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen.

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

Hoogste WOZ-waarde rond Bloemendaal, Amsterdam en Utrecht
In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 778 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Pekela de laagste (148 duizend euro). In onderstaande kaart staat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per gemeente op 1 januari 2021 en 2020.

Nieuwe berekeningsmethode WOZ-waarde in 2021
De methode voor de bepaling van de gemiddelde WOZ-waarde is in 2021 aangepast. In de oude methode werd gebruik gemaakt van de woningpopulatie uit de WOZ in de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van de woningpopulatie uit de BAG. Op landelijk niveau is het verschil zeer gering. Bij sommige gemeenten is het verschil wat groter. Door deze wijziging is er een nieuwe Statlinetabel die vanaf 2019 de gemiddelde WOZ-waarde weergeeft. Voor eerdere jaren kan gebruik gemaakt worden van de oudere tabel. De verschillen tussen de oude en nieuwe methode zijn in beeld gebracht in een verschillenanalyse.

Verandering WOZ-waarde per gemeente, per 1 januari 2021 ( CBS)
Verandering WOZ-waarde per gemeente, per 1 januari 2021 ( CBS)

D66 is om, Kaag wil nu wel onderhandelen over doorstart oude coalitie

Na maandenlang dwarsliggen gaat D66 vandaag alsnog overstag. Partijleider Sigrid Kaag is bereid om te onderhandelen over een doorstart van de oude coalitie met daarin ook VVD, CDA en CU. Met deze concessie komt er na een half jaar zicht op een doorbraak in de formatie. ‘Er moet iets gebeuren’, zei Kaag zojuist. Meer hierover bij het AD.

"Ik voel de verantwoordelijkheid zeer zwaar", zei D66-leider Sigrid Kaag  vanmorgen. "De coalitie met twee linkse partijen wordt uitgesloten. De samenleving roept om positieve flexibiliteit. Er moet iets gebeuren. We hebben onze blokkade opgeheven. De keuze was: nieuwe verkiezingen of onderhandelen met VVD, CDA en CU. Wij kiezen voor dat laatste. De kiezer spreekt, wij moeten tot een kabinet komen.”

Kaag vreest dat nieuwe verkiezingen een verlammende werking hebben op de politiek. "Dat verdient ons land niet. Bovendien is er geen garantie dat de uitslag anders zal zijn. Daarmee zijn verkiezingen alleen uitstel, dat speelt ook populisten in de kaart.”


Nieuwe Twisted Metal komt er aan

Lucid Games kennen wij vooral Destruction AllStars, maar de ontwikkelaar mag nu aan de slag met een nieuwe Twisted Metal. Lucid Games gaat in opdracht van Sony werken aan de game die in 2023 moet verschijnen. Toevallig in hetzelfde jaar dat er een live-action Twisted Metal serie komt. 

Het eerste deel van Twisted Metal komt alweer uit 1995. De klassieker heeft nog meer delen gehad waarin je met autos vol wapens elkaar moest proberen af te maken.  Wapens variëren van simpele machine guns tot een weggooibare taxi. Starfield bevat 150.000 gesproken zinnen

Microsoft heeft hun presentatie gehouden tijdens de Tokyo Game Show, waarin we ook een nieuwtje te horen kregen over Bethesda's Starfield.

Er is aangekondigd dat de game meer dan 150,000 gesproken zinnen bevat, ingesproken door meer dan driehonderd stemacteurs. Hiermee gaat de game Skyrim (~60.000) en Fallout 4 (~110.000) ruimschoots voorbij.

Starfield komt 11 november 2022 naar pc en Xbox Series X|S.

New World kampt met lange wachtrijen

Met de MMO New World wil Amazon zich als gamebedrijf definitief op de kaart zetten. Deze week was het dan eindelijk zover, maar het grote succes blijkt nu ook een keerzijde te kennen. Sommige mensen wachten tot wel 10 uur voor ze eindelijk door de wachtrij heen zijn om te mogen beginnen. Amazon heeft aangegeven snel met oplossingen te komen. Het probleem zit hem niet op alle servers. 

New World is een MMO van Amazon. De game zou eigenlijk vorig jaar al op de markt komen, maar had verschillende vertragingen. Op dit moment meld Amazon dat ze al 700.000 actieve spelers hebben. 

Swingende nieuwe trailer Disney-film Encanto

Onlangs is de nieuwe trailer voor de eerstvolgende Walt Disney Studios-film Encanto vrijgegeven. En het is tijd om de bioscoop uit te swingen.

De film vertelt het verhaal van de Madrigals, een buitengewone familie die woont in magisch huis in een wonderlijke, betoverende plaats genaamd Encanto. Elk kind is gezegend met een unieke magische - behalve Mirabel, zij heeft geen gave. Maar wanneer het huis van de familie wordt bedreigd, is Mirabel misschien hun enige hoop.

De stemmencast bestaat uit onder meer uit John Leguizamo, Stephanie Beatriz, Maria Cecilia Botero, Angie Cepeda, Wilmer Valderrama, Diane Guererro en Jessica Darrow. De soundtrack is geschreven door Lin-Manuel Miranda en is geregisseerd door Byron Howard en Jared Bush, die samen eerder Zootopia maakten en mede geregisseerd door Charise Castro Smith. 

Encanto draait vanaf 24 november in de Nederlandse bioscopen.

Celstraf geëist voor bedreigen Mark Rutte

"Headshot krijgtie straks." Dat bericht plaatste een 51-jarige Amsterdammer in april op Twitter. Hij doelde op minister-president Mark Rutte. En daarmee heeft de man zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan bedreiging.

De Amsterdammer plaatste zijn tweet als reactie op een bericht dat ging over Mark Rutte. Hij doelde volgens de officier van justitie dus duidelijk op de minister-president. Het account van de man was openbaar, dus iedereen kon het lezen. De man heeft overigens deze week zijn twitteraccount opgeheven.

Bij de politie vertelde de man dat hij het bericht inderdaad had geplaatst. Hij bedoelde ermee dat de minister-president voor een tribunaal zou moeten verschijnen en dan geëxecuteerd zou worden.

De verdachte zegt verder dat hij niet zelf het headshot zou geven. Maar dat maakt niet uit. Het bericht was geschikt om bij het slachtoffer de vrees opwekken dat de afzender of iemand anders de bedreiging kon waarmaken.

Impact
Bij de strafeis heeft het Openbaar Ministerie met een aantal dingen rekening gehouden. Te beginnen met dat verdachte een min of meer bekende Nederlander is en dat zijn woorden dus meer impact kunnen hebben. Daar moest hij zich van bewust zijn. Daarbij gebruikte hij een openbaar account, waardoor naast zijn 10.700 volgers ook ieder ander het kon lezen.

Wat het nog kwalijker maakt is dat hij de tweet plaatste tijdens de coronapandemie en zich richtte tegen de minister-president, één van de belangrijkste vertolkers van het overheidsbeleid. Hij heeft daarmee het overheidsbeleid om de pandemie te beteugelen ondermijnd. Hij heeft ook geen afstand genomen van zijn bericht, sterker, hij heeft ook na zijn verhoor nog weer een tweet geplaatst met een strafbare inhoud gericht tegen politici (namelijk een belediging van minister Hugo de Jonge).

Eis en uitspraak
Volgens het Openbaar Ministerie is een gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf voor de duur van 10 weken, waarvan 4 voorwaardelijk.

De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken.

De verdachte was zelf niet bij de zitting aanwezig.

Dierenorganisaties boos op bontverkoper Skihut

Animal Rights en Bont voor Dieren houden zaterdagmiddag 2 oktober een lawaaiactie bij kledingwinkel Skihut in Scheveningen. De dierenrechtenorganisaties zijn boos op Skihut omdat de kledingrekken vol hangen met jassen met echte bontkragen. Skihut weigert vooralsnog de bontitems weg te halen.

Bont voor Dieren campagneleider Moranni te Winkel: “Voor elke bontkraag heeft een vos, wasbeerhond of konijn een hels leven in een smerige draadgazen kooi gehad en is daarna op brute wijze gedood. Coyotes stappen met hun pootje in pijnlijke wildklemmen en proberen zich dagenlang tevergeefs los te wurmen. Uiteindelijk doden jagers de uitgeputte dieren. Zoveel dierenleed, alleen maar voor hun vacht. Wij roepen Skihut op om te stoppen met de verkoop van echt bont.”

Undercover in de Skihut
De organisaties hebben in het vorige winterseizoen met een camera opnames gemaakt in de Skihut waarin een ‘undercoverklant’ vragen stelde over de herkomst van bont. De uitkomst is stuitend: de ene medewerker heeft het over ‘knuffelbont van dieren die lekker buiten zijn’. Een andere medewerker stelt dat het ‘bont afkomstig is van geschoten wasberen’ die huizen vernielen. Een derde medewerker roept heel hard dat gaat om ‘dieren waarop medicijnen zijn getest.’

Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Op het filmpje is te zien dat Skihut medewerkers onzin uitkramen over de herkomst van bont. De gekste verhalen worden verzonnen om maar zo veel mogelijk jassen te verkopen. Als consument word je keihard voorgelogen.”

Dierenorganisaties willen importverbod voor bont
Animal Rights en Bont voor Dieren pleiten bij minister Schouten voor een importverbod op bont. Te Winkel en Molenaar: "Het huidige beleid rondom bont is onlogisch en inconsequent. Er is een verbod op het fokken van dieren voor bont vanuit ethische overwegingen. Waarom laat de overheid toe dat winkels zoals Skihut echt bont verkopen?"

124 miljoen dollar aan bont
Volgens beide organisaties is een importverbod hard nodig: In de afgelopen vier jaar heeft Nederland bijna 3 miljoen kilo aan pelzen en afgewerkte bontproducten geïmporteerd met een totale waarde van meer dan 124 miljoen dollar. Het gaat om bont van vossen, nertsen en andere dieren.
Animal Rights en Bont voor Dieren zijn een burgerinitiatief gestart voor een importverbod op bont. Deze is al ruim 20.000 keer getekend.

Bestuur Pride wil WorldPride naar Amsterdam halen

Amsterdam moet in 2026 gaststad zijn van de WorldPride. Dat vindt Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. Het thema moet het homohuwelijk zijn, dat op dat moment 25 jaar geleden als eerst in Nederland werd ingevoerd, zo schrijft AT5. 

Dat zegt Spee in een interview met De Telegraaf. "We moeten een baken van hoop zijn en een voorbeeld zijn voor alle landen in de wereld waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, en waar soms zelfs de doodstraf geldt. Er zijn nog steeds zeventig landen die onze hulp nodig hebben in de emancipatiestrijd."

Volgens hem helpt de WorlPride bijvoorbeeld om het anti-homogeweld op de agenda te krijgen. "We moeten hier weer eens goed wakker geschud worden. Tijdens WorldPride komt de wereld kijken hoe het hier met de homorechten staat. Dus mochten we het evenement toegewezen krijgen, dan moet er ook politiek wat worden geregeld."

De Worldpride vond dit jaar plaats in Kopenhagen. Toen vonden er onder meer verschillende marsen plaats.

Esports team met alleen maar bejaarden

Esports teams schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, maar in Japan is er eentje opgericht met alleen bejaarden. De Matagi Snipers zijn een professioneel esport team met sponsor en alles. Het team focussed vooral op de positieve effecten van gamen. Tijdens de oprichten hebben 21 ouderen zich aangemeld en zijn er uiteindelijk 8 geselecteerd. De jongste in het team is 66 jaar. 

Op dit moment zijn de oudjes nog druk aan het oefenen, maar het idee is dat ze volgende maand gaan beginnen met streamen en meedoen aan toernooien. We houden ze in de gaten.

Matagi Snipers

Sneller onderzoek naar vuurwapens met vernieuwd systeem

Dankzij vernieuwing en uitbreiding van het systeem dat hulzen en kogels uit vuurwapens identificeert en vergelijkt, kunnen politie en NFI meer en sneller onderzoek doen naar vuurwapens.

De politie neemt elk jaar zo’n 4.000 tot 5.000 illegale vuurwapens in beslag. Zo’n 1.500 daarvan onderwerpen politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan ballistisch onderzoek. Dankzij het Integrated Ballistics Identification System (IBIS) kan worden achterhaald of een wapen bij schietincidenten is gebruikt. Dat gebeurt door hulzen uit door het wapen afgeschoten munitie te vergelijken met hulzen die al in de IBIS-database zitten.

Vorig jaar leverde dit onderzoek 98 keer een zogenoemde hit op, een recordaantal. 'Ballistisch onderzoek levert belangrijk opsporings- en bewijsmateriaal, bijvoorbeeld in liquidatieonderzoeken', zegt vuurwapendeskundige Rob Hermsen van het NFI. Jaarlijks vinden in ons land zo’n 600 schietincidenten plaats, vele tientallen keren vallen daarbij slachtoffers.

Vervanging
Politie en NFI maken al zo’n 15 jaar gebruik van IBIS, maar het systeem was hoognodig aan vervanging toe. 'Technieken blijven zich ontwikkelen. We konden wel telkens nieuwe software installeren, maar op een gegeven moment wordt de hardware te oud. Die moest daarom nodig vervangen worden.' Uit een aanbesteding kwam een vernieuwde versie van IBIS als beste uit de bus.

Sneller
Met het vernieuwde systeem kunnen hulzen sneller worden vergeleken. Omdat de politie ook het aantal werkstations uitbreidt van vijf naar zeven – opgeteld met de IBIS-computer bij het NFI komt het totaal daarmee op acht – en het NFI meer politiemensen gaat opleiden om met het systeem te werken, kunnen aanzienlijk meer hulzen worden vergeleken. Dankzij 3D-technieken en aangepaste algoritmes verbetert ook de kwaliteit van het onderzoek.

Pakket
De aanschaf en uitbreiding van IBIS past in een breder pakket investeringen in de forensische opsporing, zegt Ruud Staijen. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor het verbeteren van de forensische opsporing. 'Veel ict is verouderd en is hard aan vervanging toe. Behalve IBIS zijn we ook bezig met een nieuw systeem voor vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Maar om de boel echt op orde te krijgen, is nog veel geld nodig.'

Kansen
Digitalisering van de forensische opsporing biedt volgens Staijen enorme kansen. 'De verwerking van sporen kan enorm versnellen. Naast het gebruik van de nieuwste technieken testen we in proeftuinen nog andere versnellingsmogelijkheden. Dat levert veelbelovende resultaten op: we gaan van maanden, naar weken, naar dagen, naar uren. Als we ervoor zorgen dat systemen binnen de keten – politie, OM en NFI – ook nog eens op elkaar aansluiten, boeken we enorme vooruitgang.'

Drie aanhoudingen in Duits-Nederlands onderzoek naar plofkraken

In een Duits onderzoek naar een criminele organisatie gericht op het plegen van plofkraken op geldautomaten in met name Duitsland, zijn dinsdag 28 september in Nederland drie verdachten aangehouden en zeven panden doorzocht. Bij deze doorzoekingen is een groot aantal plofkraakgerelateerde spullen aangetroffen en zijn telefoons in beslag genomen. Deze actie is een samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie. De Duitse justitie heeft om de overlevering van deze Nederlandse verdachten naar Duitsland gevraagd om ze daar te berechten. Deze actie laat zien dat succesvolle opsporing over landsgrenzen heen gaat dankzij intensieve internationale samenwerking.

Dit onderzoek richt zich op een criminele organisatie die verdacht wordt van het plegen van zes plofkraken en een poging plofkraak. Bij een van deze plofkraken, in het Duitse Schüttdorf in februari 2020, raakte de bewoner van de woning boven de pinautomaat gewond en moest een familie door de brandweer uit hun woning worden gered. Bij deze plofkraak wordt de verdachten dan ook poging tot moord ten laste gelegd.

Een van de verdachten in dit onderzoek wordt in verband gebracht met een gerelateerd Nederlands-Duits onderzoek, eveneens naar plofkraken. Hierin zijn inmiddels zes verdachten aangehouden en vier van hen zitten vast. Eén verdachte is geschorst, en een andere verdachte zat al vast in verband met een ander onderzoek. Zij worden verdacht van het voorbereiden van plofkraken en deelname aan een criminele organisatie. Deze zaak zal naar verwachting medio 2022 inhoudelijk worden behandeld bij de rechtbank Midden-Nederland. Een verdachte in het Nederlandse onderzoek heeft bekend betrokken te zijn bij twee plofkraken in Duitsland, in Geldern en Wachtendonk.

De samenwerking tussen Duitsland en Nederland startte in februari 2020 nadat de politie in Osnabrück ontdekte dat een 29-jarige Utrechter geldautomaten bestelde bij een bedrijf in die regio. Aangezien het Duitse onderzoek zich richtte op verdachten in Nederland, werd een Joint Investigation Team opgericht. Dit team werd gevormd door het OM en politie uit Osnabrück en OM en politie Midden-Nederland en richtte zich op een groep Utrechters die verdacht werd van het voorbereiden van plofkraken. Het team werd ondersteund door Eurojust en Europol in Den Haag. Europol ondersteunde de politie bij hun onderzoek door acties te coördineren en informatie en analyses uit te wisselen.

Trainingscentrum ontdekt
Het Openbaar Ministerie in Osnabrück vermoedde dat de aankoop van de geldautomaten verband hield met de voorbereiding van plofkraken. Direct na aflevering bij een loods in Utrecht bleek uit afluisteren en camerabeelden dat het vermoeden juist was. De 29-jarige verdachte en een 24-jarige medeverdachte gebruikten de automaten om plofkraken te oefenen. De testresultaten werden op beeld vastgelegd. In hoeverre die zijn verspreid is niet bekend. Bijna anderhalf jaar onderzocht het Joint Investigation Team de groep rond de 29-jarige hoofdverdachte.

Testexplosie mislukt, verdachte overlijdt
Op 4 september 2020 vond er een ernstig incident plaats in het Utrechtse trainingscentrum. Bij een poging om een geldautomaat op te blazen kwam de 29-jarige hoofdverdachte om het leven. Een 24-jarige medeverdachte raakte gewond. Hij werd aangehouden en zit sinds die tijd vast. In het nadere onderzoek kwamen andere leden van de groep vermoedelijke plofkrakers in beeld. Zo wordt een 29-jarige vrouw uit Den Bosch verdacht van het maken van pakketjes explosieven, bedoeld om te gebruiken bij de plofkraken. Bij het doorzoeken van de boxruimte waar de explosieven verstopt waren, moest de hele buurt rond de flat ontruimd worden, gelet op het gevaar voor ontploffing.

Overdracht dossier
Nadat het uitgebreide, internationale onderzoek was voltooid werd het Duitse onderzoeksdossier in augustus 2021 overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Nederland. De zes aangehouden personen worden ervan verdacht samen een criminele organisatie te vormen. De strafzaak tegen hen zal naar verwachting medio volgend jaar worden behandeld bij de rechtbank Midden-Nederland.

Grenzen stellen, perspectief bieden
In de recent door de gemeente Utrecht gepubliceerde nota ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’ wordt geschetst dat plofkraken onderdeel zijn van het criminele netwerk in de stad en regio. Plofkraken zijn voor jongeren de opstap naar een carrière in de drugscriminaliteit. Burgemeester Sharon Dijksma: ‘De aanhoudingen die dinsdag dankzij goede internationale samenwerking zijn verricht, zijn een belangrijk voorbeeld van grenzen stellen. Criminele activiteiten verstoren, criminele carrières en -geldstromen doorbreken zijn een gezamenlijke topprioriteit van politie, OM, de gemeente en vele andere partners waarmee we drugscriminaliteit aanpakken. Daarnaast moeten we onze jongeren perspectief bieden op een andere toekomst.’

Steeds meer hernieuwbare energie uit biomassa

Het energieverbruik uit biomassa zoals biogas, biobenzine, het groene deel van huishoudelijk afval of houtproducten, nam in 2020 met 10 procent toe ten opzichte van een jaar eerder en steeg naar 119 PJ (petajoule). Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van biomassa in kolencentrales. Energie uit biomassa draagt voor 6 procent bij aan het totale energieverbruik in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe analyses van energiecijfers van het CBS.

Biomassa is met 54 procent de grootste bron van hernieuwbare energie in ons land, gevolgd door wind (23 procent) en zon (14 procent). Er zijn veel verschillende vormen van biomassa die ieder op een eigen manier worden benut.

Vloeibare biobrandstoffen (biobenzine en biodiesel) leveren de grootste bijdrage aan het totale bruto eindverbruik van biomassa: ruim 20 procent in 2020 (24 PJ). Dit verbruik is wel gedaald met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bij- en meestoken van biomassa in kolencentrales nam vorig jaar met bijna 150 procent toe en is goed voor bijna 17 procent van het verbruik van biomassa (20 PJ). Een andere belangrijke bijdrage wordt geleverd door de afvalverbrandingsinstallaties, goed voor bijna 17 PJ (14 procent). Het verbruik van biomassa is vanaf 2016 sterk toegenomen als gevolg van subsidieregelingen en internationale verplichtingen.

Herkomst houtige biomassa
In 2020 is 39 procent van de in totaal 3,9 miljoen ton houtige biomassa, gebruikt voor energieopwekking, afkomstig uit Nederland [1]. Dit betreft verbruik in installaties met een vermogen groter dan 1 megawatt (MW) en is exclusief gasvormige of vloeibare biobrandstoffen, of andere vaste biomassa. Ruim 25 procent van de houtige biomassa komt uit Noord-Amerika, 28 procent wordt geïmporteerd vanuit de Baltische Staten, Portugal, Spanje en Rusland. Onze buurlanden Duitsland en België zijn verantwoordelijk voor de aanvoer van 7 procent. Vrijwel alle gebruikte houtige biomassa bestaat uit rest- en afvalstromen.

Biomassa vooral omgezet in warmte
Ruim de helft van de biomassa, ongeveer 63 PJ van de in totaal 119 PJ, wordt gebruikt voor de productie van warmte. Het grootste aandeel hierin vormt de biomassa die door huishoudens wordt gestookt (bijna 26 procent), vooral in houtkachels. Ook biomassaketels bij bedrijven uitsluitend bedoeld voor warmteproductie dragen hier voor een belangrijk deel aan bij (21 procent).

Meer biomassa meegestookt voor elektriciteitsproductie
Biomassa wordt omgezet in elektriciteit, warmte en biobrandstoffen voor vervoer. De elektriciteitsproductie uit biomassa is in 2020 met 51 procent toegenomen, met name door het meestoken van biomassa in kolencentrales. Het aandeel biomassa in kolencentrales groeide van 10 procent in 2019 (goed voor bijna 7 PJ elektriciteit) naar 39 procent in 2020 (17 PJ elektriciteit). De inzet van biomassa in afvalverbrandingsinstallaties, biomassaketels bij bedrijven en biogas voor elektriciteitsproductie is ongeveer gelijk gebleven.

Daling verbruik biobrandstof voor vervoer
Het overgrote deel van het verbruik van biomassa voor vervoer bestaat uit bio(transport)brandstoffen (94 procent). Het overige deel is biogas dat opgewaardeerd is tot groen gas. Het verbruik van biobrandstoffen voor vervoer nam af van bijna 27 PJ in 2019 naar ruim 23 PJ in 2020, ondanks een verhoging van het verplichte percentage hernieuwbare energie voor vervoer voor leveranciers van motorbrandstoffen.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.