FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 september 2021

Hoogspringster Lasitskene maakt indruk, Aregawi sprint naar 5000m-winst

In het Zwitserse Zürich is de eerste van twee avonden in de Diamond League-finale gehouden, de afsluiter van het hoogste niveau in het atletiekseizoen, waar na avond twee op donderdag alleen nog wat kleinere evenementen gepland staan.

5000m vrouwen
Op de bijzondere, 500 meter lange baan ontstond een fraai duel tussen topfavorietes Francine Niyonsaba uit Burundi en de Keniaanse Hellen Obiri, die zich na deze wedstrijd vooral op de weg zou gaan richten. De twee sprintten om de winst en die ging in 14:28,98 minuten naar de Burundese, vlak voor Obiri en met de Ethiopische Ejgayehu Taye op de derde plek.

5000m mannen
Vijf mannen braken los van de rest en in de laatste kilometer gooide Berihu Aregawi het tempo flink de hoogte in. De jonge Ethiopiër werd achterna gezeten door landgenoot Yomif Kejelcha, maar die haakte in de laatste paar honderd meter af en dus pakte Aregawi een indrukwekkende zege in 12:58,65 minuten, bijna drie seconden voor Birhanu Balew uit Bahrein en de Keniaan Jacob Krop.

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser domineert het hele jaar en de wereldrecordhouder deed wat er van hem werd verwacht: hij won de Diamond League-titel met een voor zijn doen zelfs wat matige 22,67 meter. Zijn Amerikaanse landgenoot Joe Kovacs werd met 22,29m tweede, voor de 21,86m van de Serviër Armin Sinancevic.

Kogelstoten vrouwen
In een maar matig bezet veld ging de winst met een niet bijzondere 19,41 meter naar de Amerikaanse Maggie Ewen, die zich dus meteen Diamond League-kampioene mag noemen. De Portugese Auriol Dongmo werd met 18,86 meter tweede, Fanny Roos uit Zweden stootte de kogel elf centimeter minder ver.

Hoogspringen vrouwen
Wat niveau betreft met afstand de beste wedstrijd van de avond: drie vrouwen wisten over de twee meter te springen. Voor de Australische Nicola McDermott eindigde het bij 2,01 meter, Yaroslava Mahuchikh uit Oekraïne kwam nog twee centimeter hoger. De winst ging echter naar Mariya Lasitskene uit Rusland, die in haar tweede poging over 2,05 meter sprong.

Verspringen mannen
Ook deze wedstrijd was niet geweldig bezet en dat bleek uit de resultaten: de winst en dus de titel ging met 8,17 meter naar de Zweed Thobias Montler, hij sprong drie centimeter verder dan de Amerikaan Steffin McCarter. Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika werd met 7,99 meter derde.

Verspringen vrouwen
Bij de vrouwen was de wedstrijd wat sterker, de winst ging er naar de Servische Ivana Spanovic, die in haar laatste poging naar 6,96 meter sprong. Ze bleef daarmee de Zweedse Khaddi Sagnia en diens 6,83 meter voor, de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk werd met 6,75 meter derde.

Random Pics van de Dag #410

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dubbelslag Van Aert in Ronde van Groot-BrittanniŰ

De vierde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was na 210 kilometer koersen Julian Alaphilippe de baas in de sprint bergop. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In het heuvelachtige parcours waren in de finale alleen de toppers nog over. Michael Woods was de eerste die demarreerde en kreeg Alaphilippe mee. Het leek erop dat Van Aert moest passen, maar op een iets minder steil stuk wist de Belg weer aan te haken. Ethan Hayter, die tot vandaag de leiderstrui droeg, kon ook terugkomen. De Brit moest echter weer lossen nadat de sprint werd ingezet en over de finish had hij net teveel tijd verloren aan Van Aert.

Van Aert heeft twee seconden voorsprong op Hayter en elf tellen op Alaphilippe. 

EK-Brons voor Nederlandse wielrenners bij gemengde tijdrit

Bij het Europees kampioenschap wielrennen in het Italiaanse Trentino heeft Nederland brons gepakt op de tijdrit voor gemengde teams. De Europese titel was voor Italië, Duitsland veroverde het zilver.

In de tijdrit moesten eerst de drie mannen een rondje van 22,4 kilometer afleggen, en nadat de tweede man over de finish kwam mochten de drie vrouwen.

In het eerste blok van vier landen zette Nederland, met Bouwman, Van Emden, Mollema, Vollering, Mackaij en Pieters de snelste tijd neer. De Italiaanse ploeg was echter daarna halverwege al 26 seconden sneller en ze wisten die voorsprong vast te houden.

Alsnog boetes opgelegd na verzet tegen strafbeschikkingen demonstraties Museumplein

De politierechter in Amsterdam heeft drie personen die in verzet waren gegaan tegen opgelegde strafbeschikkingen wegens het niet voldoen aan een noodbevel alsnog een boete opgelegd. Het noodbevel was uitgevaardigd tijdens de niet toegestane demonstraties op en rondom het Museumplein eerder dit jaar. Honderden mensen protesteerden daar tegen de coronamaatregelen van de overheid.

Vier personen hadden verzet aangetekend tegen de strafbeschikking die de officier van justitie had opgelegd. Het ging in totaal om vijf zaken. In één zaak werd de persoon die verzet had aangetekend niet-ontvankelijk verklaard. Ze had haar verzet te laat ingediend. De strafbeschikking van 500 euro die haar werd uitgevaardigd, blijft daardoor gehandhaafd.

Eén persoon verzette zich tegen twee opgelegde strafbeschikkingen. De eerste kreeg hij wegens het negeren van het noodbevel op 24 januari en de tweede voor hetzelfde feit, maar dan tijdens de ontbonden demonstratie op 28 februari. De politierechter legde de man in beide zaken een boete op. Eén gelijk aan de strafbeschikking van 250 euro en in de andere zaak matigde de politierechter de boete van 500 euro naar 300 euro.

In de twee overige zaken legde de politierechter aan één persoon een lagere boete op, nl. 300 in plaats van 500 euro, en aan een andere persoon een boete die gelijk was aan de strafbeschikking van 250 euro. Alle personen kunnen binnen twee weken in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de politierechter.

Een strafbeschikking is een straf die opgelegd wordt door het OM voor met name veelvoorkomende strafbare feiten. Als de bestrafte het niet eens is met zijn strafbeschikking, kan deze bezwaar maken door verzet in te stellen bij het OM. De strafrechter beoordeelt de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw.

De politie hield tijdens de ontbonden demonstraties op en rond het Museumplein meer dan 900 personen aan. Daarvan waren er 550 voor het niet voldoen aan het noodbevel van de burgemeester om het Museumplein en directe omgeving te verlaten. In een groot deel van deze zaken heeft het OM een strafbeschikking opgelegd van tussen de 250 en 500 euro. Het resterend deel van de zaken moet nog worden beoordeeld.

Dierenbranche verwacht meer bijtincidenten coronahonden

Hondentherapeuten, hondenscholen en andere hondenprofessionals verwachten komende tijd een sterke toename in het aantal meldingen van bijtincidenten. Reden van zorg zijn onder andere de zogenoemde coronahonden die uit een impuls zijn gekocht en vaak slecht of niet zijn getraind.

Met name kinderen zijn de dupe; jaarlijks worden naar schatting 75.000 kinderen gebeten door een hond, aldus gedragstherapeut Cindy van Dorst. Van Dorst is gespecialiseerd in de interactie tussen hond en kind en merkt bij haar organisatie Dierbare Ontmoetingen al langere tijd een stijging in het aantal gezinnen dat om hulp vraagt omdat hun hond gromt of bijt. “Dat aantal is enigszins te verklaren doordat er sinds corona ook meer gezinnen een hond hebben, maar anderzijds komt dit ook omdat de honden én mensen niet volledig getraind en gesocialiseerd zijn. Tel daarbij op dat veel mensen die de afgelopen maanden grotendeels thuis zaten nu langzaam weer hun drukke leven oppakken en dus ook vaker van huis weg zijn. Zulke grote veranderingen kunnen een hond uit balans brengen met soms nare situaties tot gevolg”, aldus Van Dorst.

Onderzoek onder gezinnen
Uit een enquête uitgezet onder gezinnen met een hond, uitgevoerd door Pets Place en Prins Petfoods, blijkt dat een meerderheid van de 800 respondenten zich voorbereidt op een gezinsuitbreiding met een kind en een hond. In het onderzoek komt naar voren dat met name gezinnen met eerst een kind en dan pas een hond het serieus aanpakken: 65 procent van hen geeft aan voor de komst van de hond informatie te zoeken over het combineren met een kind en doet dit vooral via de hondenfokker of via vrienden en familie. Koppels met eerst een hond en dan een kind, zijn wat passiever hierin: slechts 9 procent doet vooronderzoek bij de gezinsuitbreiding. Wel geven zij unaniem aan dat ze hun viervoeter proberen te laten wennen aan de komst van een baby door de hond bijvoorbeeld te laten snuffelen in de babykamer.

Desondanks gaat het toch wel eens mis: 1 op de 10 gezinnen antwoordt dat de hond wel eens een kind omver heeft gelopen, heeft gegromd of zelfs gebeten. In 80 procent van die gevallen geeft men aan zich wel van tevoren te hebben voorbereid. Van Dorst vindt het toch een goed teken dat steeds meer gezinnen zich al vroeg bewust zijn van de mogelijke risico’s maar noemt de voorbereiding alleen niet genoeg. “Mensen zijn vaak nog te naïef en hebben een soort Disney verwachting van hoe een hond op kinderen reageert. De realiteit is dat incidenten nooit volledig te voorkomen zijn, maar je maakt de kans wel kleiner als je aanhoudend gefocust blijft op het socialiseren van en het samenwerken met je hond én kind”, legt de kind-hond gedragstherapeut uit.

Taboe op hulp vragen
Volgens Van Dorst is het belangrijk dat gezinnen daarom sneller de hulp van anderen inschakelen. Ouders met honden beseffen volgens haar niet altijd dat ze het niet allemaal alleen hoeven te doen en dat ze zich niet hoeven te schamen als ze hulp nodig hebben of als er eens iets mis gaat. “Het vergt een dorp om een kind op te voeden, laat staan een kind én hond.” Pets Place en Prins Petfoods verspreiden vanaf deze maand een boekje vol adviezen van de kind-hond gedragstherapeute om baasjes te helpen bijtincidenten te voorkomen. De therapeut is groot voorstander van betere informatieverschaffing en is daarom blij met de samenwerking.

“Menigeen is zich inmiddels wel bewust van het belang van een passend hondenras, maar dat alleen is niet zaligmakend”, zegt Van Dorst. Mensen houden volgens haar nog onvoldoende rekening met de samenstelling van het gezin en hun omgeving. “Heb je kleine kinderen die veel vriendjes over de vloer krijgen of juist pubers die met name ’s nachts leven? Dat heeft enorme invloed op de ontwikkeling van hoe je hond zich gedraagt en zal gedragen.”

Ten slotte hoopt Van Dorst dat ook meer van haar collega’s zich gaan specialiseren in de training en voorlichting aan eigenaren en kinderen. “De hondenbranche staat wat dat betreft nog echt in de kinderschoenen. Hopelijk weten hondenprofessionals en gezinnen elkaar in de toekomst sneller te vinden zodat dit soort vervelende situaties zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.”

NASCAR-coureur Hamlin wint Úindelijk, playoffs begonnen

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want er stond een klassieker op het programma: de Southern 500 in Darlington, een van de klassieke races op de kalender.

Met Ryan Blaney en Denny Hamlin voorop en Kurt Busch en Chase Elliott op rij twee werd het groen gezwaaid in Darlington, waar al snel dicht tegen de muur werd gereden. Alex Bowman reed iets te dicht in de buurt en raakte na 15 ronden de muur al, hoewel hij na wat gehamer en getape wel door kon.

Een flinke crash van Michael McDowell zorgde in de eerste stage voor een caution, waarna Hamlin en Kevin Harvick de leiding pakten in de pitstraat. Problemen achterin het veld zorgden nog voor een caution, maar de stagewinst kwam verder zonder problemen in handen van Hamlin, voor Kyle Larson en Kurt Busch.

Stage twee begon weer met Hamlin, Larson, Kurt Busch en Blaney voorop, hoewel Kyle Busch al snel de muur raakte en voor een caution zorgde. We konden snel door, tot er tijdens een serie pitstops een stuk auto op de baan lag: caution, hoewel het veld niet echt door elkaar geschud werd.

Het groen werd weer gezwaaid met Larson, Kurt Busch, Ross Chastain en Hamlin voorop, terwijl ook Christopher Bell en Joey Logano zich voorin kwamen melden. Bell nam de leiding over van Larson en niet veel later, tijdens een ronde pitstops, reed William Byron zijn auto tegen de muur: caution.

Dit keer reden Larson en Hamlin met verse banden voorop en zonder veel verder gedoe pakte Larson de stagewinst, voor Bell, Chastain en Hamlin. Larson en Bell behielden hun positie tijdens de pitstops en vertrokken dus als eersten bij de herstart met een goede 130 ronden nog op de teller.

Met vijftig ronden te gaan reed Hamlin op kop, terwijl hij in tegenstelling tot het gros van de voorste mannen al lang zonder pitstop reed. Blaney spinde vervolgens en zorgde voor een caution, perfect getimed voor Hamlin. Hij bleef zo aan de leiding en kon herstarten met verse banden, naast Chstain en voor Larson en Logano.

Al vrij snel ging het weer fout, want Elliott, toch al niet bezig aan een toprace, ging na een tik de muur in. Hamlin nam vervolgens de leiding over en kreeg Larson achter zich aan, die in rap tempo werd aangevallen door Chastain.

Larson sloeg die aanval af en deed in de allerlaatste ronde nog een ultieme poging, via de muur, om een wat vertragende Hamlin in te halen. "I tried to videogame it", vertelde Larson op de boordradio, maar het lukte niet. Hamlin won in 2019 zes races en pakte er vorig jaar zeven, nu heeft hij éindelijk zijn eerste van 2021 te pakken.

COVID-19: 2.843 positief getesten en 7 doden, totaal 1.961.585 en 18.055

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.843 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.961.585 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 452 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 patiënten opgenomen, er liggen nu 219 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.055 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Jemen: bijna 80 doden bij gevechten om strategisch belangrijke stad Marib

In Jemen zijn de afgelopen twee dagen bijna 80 mensen omgekomen bij gevechten tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen.

Dat meldt het persbureau AFP, daarbij verwijzend naar berichtgeving door het leger. De gevechten bleven zich concentreren op de strategisch belangrijke stad Marib. Deze stad en de omliggende olievelden zijn het laatste bolwerk van de regeringsgetrouwe troepen in Noord-Jemen. De Houthi-rebellen proberen de stad al maanden in te nemen. De regio wordt hevig bevochten vanwege de rijke oliereserves.

De Verenigde Naties classificeren de huidige situatie in Jemen als de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Het nutteloze feitje van de dag: Populaire auto

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een tijdje geleden ging het in deze rubriek al over de populairste automerken in het eerste half jaar van 2021. Maar wist je dat de Volvo XC40 het populairste model was, aldus de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC? Van deze Volvo werden er 4.867 verkocht. Achter de XC40 waren de KIA Picanto (4.483), KIA Niro (4.343), Toyota Yaris (3.702) en de Volkswagen Polo (3.639) de populairste modellen.

De Volvo XC40 (WikiCommons/Bahnfrend)
De Volvo XC40 (WikiCommons/Bahnfrend)

Auto waarin rapper Tupac in 1996 werd vermoord is te koop voor 1,4 miljoen

De BMW waarin Tupac Shakur (25) in 1996 werd neergeschoten in Las Vegas staat voor een flink bedrag te koop. De verkoper, Celebrity Cars Las Vegas, wil zo’n 1,7 miljoen dollar (ruim 1,4 miljoen euro) zien voor de auto waarin de rapper onder vuur werd genomen. De schietpartij werd Tupac fataal. Meer hierover bij het AD.

Hoewel er uitgebreid is gespeculeerd over wie verantwoordelijk is voor de moord op Tupac Shakur en namen zijn genoemd van mogelijke verdachten die de trekker zouden hebben overgehaald, is de zaak technisch gezien al tientallen jaren onopgelost.

Het voertuig is in de originele staat hersteld, dus er zijn geen kogelgaten en dergelijke meer aanwezig, en de vraagprijs is $1,7 miljoen. Potentiële kopers kunnen de auto zelf bekijken in de showroom van Celebrity Cars Las Vegas en toevallig is dat niet ver is van de locatie waar de schietpartij in 1996 plaatsvond.

In 2017 werd dit voertuig op een veiling aangeboden voor een vraagprijs van $1,5 miljoen. Begin 2020 steeg de vraagprijs naar $1,7 miljoen. Het is onduidelijk of het voertuig sindsdien meerdere eigenaren heeft gehad of niet verkocht is op de vorige veiling.

Man overleden na ongeval met vrachtwagen

Woensdagochtend 8 september 2021 is er een ongeval geweest tussen een fietser en een vrachtwagen aan de Industriestraat in Dongen. De fietser is bij de aanrijding om het leven gekomen.

Rond 07.30 uur vond de aanrijding tussen de twee personen plaats. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar dit mocht niet meer baten. Het 75-jarige slachtoffer is ter plekke overleden. De bestuurder van de vrachtwagen is in eerste instantie aangehouden om onderzoek te doen naar de toedracht.

Specialisten van de Verkeersongevallen Analysedienst hebben ter plaatse onderzoek gedaan. Rond 12.00 uur was het onderzoek op straat afgerond en is de weg weer geopend.

Ongeval aan de Industrieweg in Dongen (Foto: Google maps)
Ongeval aan de Industrieweg in Dongen (Foto: Google maps)

UWV betaalde 1200 mensen per abuis dubbel, te veel ontvangen geld hoeft niet terug

Uitkeringsinstantie UWV heeft in 2019 en vorig jaar ongeveer 1200 mensen per ongeluk een te hoge uitkering uitbetaald,  dit gebeurde bij een aantal personen die een samenloop van WW- en ZW- of Wazo-uitkering hadden. Dat kwam naar boven bij een steekproef. De ontvangers hoeven het te veel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt UWV. Meer hierover bij het AD.

Straatrover laat slachtoffer keuze: telefoon of dure merktas afgeven

Een 22-jarige man is begin juli het slachtoffer geworden van een straatroof in Amsterdam Zuidoost. Bij metrostation Gein wordt hij op een gewelddadige manier bestolen van een dure merktas door een nog onbekende man. In het opsporingsprogramma Bureau 020 heeft de politie beelden vrijgegeven van een man die verdacht wordt van de beroving. 

Op de beelden is te zien hoe de verdachte op zaterdag 10 juli rond 09.45 uur het metrostation binnenloopt via een openstaand hek. Inchecken doet hij niet. Het slachtoffer is een van de klaarstaande metrostellen ingestapt. Als hij gaat zitten merkt hij dat hij in de gaten gehouden wordt door een donkergetinte man. "De verdachte loopt op het slachtoffer af en en zegt tegen hem dat hij zijn tas moet afgeven. Dat wil het slachtoffer niet, maar daar neemt de verdachte geen genoegen mee", zegt Anneke de Vries van de politie Amsterdam. 

De jongen voelt zich in het nauw gedreven en rent de metro uit het perron op, de verdachte rent achter hem aan. Even verderop trekt de verdachte aan de tas van het slachtoffer en geeft hem een knietje in zijn buik waardoor hij op de grond valt. "Ondertussen heeft de verdachte de telefoon van het slachtoffer te pakken weten te krijgen. Onder bedreiging moet het slachtoffer met de verdachte meekomen het perron af", zegt De Vries. 

Bij de toegang van het station aan de kant van winkelcentrum Gein lopen ze naar buiten. Het slachtoffer krijgt de keuze: of zijn tas, of zijn telefoon. Hij kiest ervoor om zijn tas af te geven en krijgt zijn telefoon van de verdachte terug. "Het slachtoffer is op klaarlichte dag op gewelddadige wijze beroofd van zijn dure merktas en de inhoud daarvan. Hij heeft een flinke trap gekregen en moet zich aardig in het nauw gedreven hebben gevoeld. Wij willen graag weten wie hier verantwoordelijk voor is", besluit De Vries.

Koning moet kiezen: einde miljoenensubsidie als hij Het Loo weer maanden sluit

Wim-Lex mag Kroondomein Het Loo niet meer maanden per jaar afsluiten voor het publiek, als hij de miljoenensubsidie van het Rijk voor het onderhoud van het Veluwse natuurgebied wil behouden. De algemene regels voor dit soort subsidies gelden vanaf volgend jaar ook voor de vorst. Volgens critici jaagt de koninklijke familie op wild in de periode dat Het Loo gesloten is voor derden. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten ‘dat er nog niet vooruit wordt gelopen op een subsidieaanvraag’. Lees meer bij het AD.

Droogte in Brabant vergt extra aandacht

Hoewel de huidige zomer natter is dan de afgelopen jaren, blijft droogte in Brabant een groot probleem. Daarom hebben de Noord-Brabantse grondwaterpartners besloten een onafhankelijke adviescommissie in het leven te roepen die zich met het maatschappelijke vraagstuk van droogte bezig gaat houden.

Medio 2022 zal de commissie advies uitbrengen aan de grondwaterpartners. Het advies van de commissie zal bijdragen aan verdieping en verbreding van het politiek en maatschappelijk debat over klimaatadaptatie, en het lange termijn perspectief voor de Brabantse samenleving. Daarnaast zal aandacht worden gevraagd voor de droogteproblematiek bij het Kabinet. Opgave Noord-Brabant Noord-Brabant staat voor grote opgaven om te komen tot een toekomstbestendig- en klimaat robuust (grond)watersysteem. De verdroging heeft grote impact op landbouw, natuur, bedrijven en inwoners in Brabant.

Over de gevolgen voor natuur en landbouw is al veel bekend, maar de hittestress en droogte zal ook in de bebouwde omgeving een steeds grotere invloed hebben op de kwaliteit van de leefomgeving van alle Brabanders. Lukt het om openbaar groen te behouden in droge zomers, ondervindt de voedselproductie hinder, gaan er meer bosbranden optreden en vallen beeksystemen vaker droog? De verdroging van de Brabantse natuur, de droogte van de afgelopen drie jaar en de snelheid van de klimaatverandering laat zien dat een gezamenlijke omslag in denken en handelen in het (grond)waterbeheer noodzakelijk is. Niet alleen van de overheden (waterschappen, provincie en gemeenten), maar van alle grondeigenaren en watergebruikers in Brabant en daarbuiten.

Hardcore WW2-shooter Hell Let Loose in oktober naar consoles

Uitgever Team 17 heeft bekendgemaakt dat Tweede Wereldoorlog-shooter Hell Let Loose van Australische ontwikkelaar Black Matter op 5 oktober verschijnt voor current-gen consoles. De game komt dus niet naar PlayStation 4 en Xbox One.

Hell Let Loose is een strategische 50v50-shooter met een RTS-twist waarbij samenwerken hoog in het vaandel staat. Medio 2019 kwam de game in early access uit op Steam, waarna een officiële pc-release twee maand geleden plaatsvond. Vanaf 5 oktober kunnen dus ook mensen met een PlayStation 5 of Xbox Series X|S met de game aan de slag; volgende week is er een open bèta voor PlayStation 5, van 16 tot en met 20 september. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

FOK! Wat een weer: warmste dag. Misschien de laatste?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Mogge!

Heel stiekem wisten wolkenvelden toch nog het noorden te bereiken. Het past een beetje in het patroon van de laaste weken. Met name in het oosten van Friesland en het noorden van Groningen raakte het toch wel in meer of mindere mate bewolkt. 

In de rest van het land was het zonnig en met temperaturen van 22 tot 26 graden was het gewoon ideaal weer. Niets aan toe te voegen.

Inmiddels zien we wel een lagedrukgebied in het noordwesten van Spanje liggen en die heeft de intentie om langzaam noordwaarts te trekken. Wij krijgen daar in de loop van de week een staartje van mee. Buien waren er vandaag alleen rondom Sardinie en sommige delen van Griekenland. Boven Turkije hing zelfs een heftig onweerscomplex, maar dat was dan ook de enige van die regio. 

Vannacht is het helder en ook de wolkenvelden die er nog zijn zullen waarschijnlijk gaan oplossen. De minima liggen tussen de 11 graden in het oosten tot zo'n 15 aan zee. Dat is wel wat zachter dan voorgaande nachten.

Morgen draait de wind naar het oosten en vervolgens meer naar het zuidoosten. Zodoende heeft de frisse lucht weinig kans om ons te gaan verwennen met wolkenvelden. Het is overal zonnig en de temperaturen klimmen flink op. Voor veel plaatsen wordt het de warmste dag sinds juni. Op de Wadden is 23 graden het maximum, maar in het binnenland kunnen we zomaar 28 of 29 graden halen. De 30 sluit ik niet helemaal uit, maar die kans lijkt klein. 

De depressie kruipt ondertussen wel steeds meer naderbij. Er gaan zich dan ook boven Frankrijk buien ontwikkelen en ik denk dat ook delen van Belgie nattigheid gaan voelen. Dit zal pas later op de avond zijn. Ik denk echter wel dat ons land niet bereikt gaat worden. Héél misschien valt er in de nacht naar donderdag in Zeeland een enkele bui. Ik denk echter dat het bij wolkenvelden zal blijven.

Donderdag is ook een warme dag, maar een droge dag kan ik niet beloven. Toch verwacht ik niet dat het op uitgebreide schaal tot neerslag gaat komen. Vooralsnog heeft het oosten van het land de grootste kans op een enkele regen- of onweersbui. De maxima liggen dan tussen de 21 en 26 graden.

Vrijdag is onzeker, maar ook nu denk ik niet dat we spectakel hoeven te verwachten. Wel zal er op veel meer plaatsen wat regen vallen. De temperaturen gaan dan ook zakken. 

Tot ziens!  

 
Mooi weer in de Zaanstreek (Foto: Pukeko)
Een prachtige foto van Pukeko. De Zaanstreek is erg mooi. Zij fietste daar op weg naar huis. (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Open brief ziekenhuisdirecteur aan Kabinet: ' Er zijn te veel ongevaccineerden'

David Jongen, directeur van het Zuyderland ziekenhuis roept in een open brief het Kabinet op om meer aan te dringen op vaccineren, niet te versoepelen en vraagt om extra geld voor hogere lonen. Hij vreest voor het vastlopen van de ziekenhuiszorg in de komende maanden.

Hieronder de volledige openbrief zoals deze op Zuyderland.nl in PDF is te downloaden:

"De turbomotor loopt vast in de ziekenhuizen

Ik ben een rasoptimist. En toch ben ik voor de komende periode zeer bezorgd over de
situatie in de ziekenhuizen en mijn eigen ziekenhuis. We stevenen af op een giftige mix
van gebeurtenissen die de ziekenhuiszorg in Nederland deels plat gaat leggen. Met
opnieuw veel negatieve gevolgen voor personeel en patiënten. Gelukkig is daar wel wat
aan te doen.

In de eerste plaats ga ik ervan uit dat we een stevige opleving krijgen van het aantal
COVID-patiënten in de ziekenhuizen. Er zijn gewoon te veel ongevaccineerden. Op dit
moment is 90% van de COVID-patiënten in de ziekenhuizen niet (volledig) gevaccineerd.
En de alles overheersende deltavariant van het virus is super besmettelijk. Al op dit
moment is het voor veel ziekenhuizen pompen of verzuipen om zowel de gewone
ziekenhuis zorg te leveren als de stevige aantallen COVID-patiënten te verzorgen.
25% tot 35% van onze IC capaciteit is nu al bezet door COVID-patiënten. Dat zal
na thuiskomst van alle vakantiegangers, het herfstweer en het verder openen van de
maatschappij, zeker verder toenemen. Het verder opschalen van onze IC capaciteit tot
meer dan 1150 bedden is zo goed als kansloos.

In de tweede plaats is er een enorme zorgachterstand die we moeten inhalen. Het
RIVM schat dat landelijk in op 170.000 tot 210.000 operaties. Ook in mijn huis gaat
het om vele duizenden. Daar komt bij dat alle ziekenhuizen zich zeer verantwoordelijk
en verplicht voelen om zorgachterstanden -ontstaan door de afgelopen COVIDgolven-
in te halen. Die druk is enorm, maar het is op dit moment uiterst ingewikkeld
om zorg in te halen. We hebben eenvoudigweg te weinig beschikbaar personeel. Vooral
veroorzaakt door veel uitstroom van gekwalificeerde en goed opgeleide mensen. Een
24/7 baan met dito roosters is gewoon pittig. Zeker in en na een heftige pandemie.

In de derde plaats zitten we als ziekenhuizen in onmogelijke CAO-onderhandelingen
met de vakbonden. Die vragen forse salaris- en arbeidsvoorwaardenverbeteringen.
Begrijpelijk gezien de cruciale rol van de zorg zoals ook de afgelopen anderhalf jaar
weer is gebleken. Maar wij als werkgevers staan met de rug tegen de muur. In onze
ziekenhuisbudgetten is maar zeer beperkt ruimte voor loonsverhoging. Als we dan
toch meer uitgeven dan dat we hebben, gaan we rode cijfers schrijven en zullen we in
onze personeelskosten moeten snijden om weer in zwarte cijfers te komen. Dus banen
afbouwen. Want personeelskosten zijn ongeveer 75 % van ons budget. Dit is echter
het laatste wat we willen, want zo komen we in een negatieve spiraal terecht! We
hebben echt iedereen nodig.

In de vierde plaats zijn op vele afdelingen onze medewerkers en artsen emotioneel en
fysiek moe en leeg van de afgelopen anderhalf jaar waarin ze volle bak en onder hoge
druk met zwaar zieke patiënten hebben gewerkt.

Al deze zaken maken dat we de komende maanden vast gaan lopen. De turbo werkt niet
meer. De motor loopt vast. We zullen vanwege capaciteitsproblemen weer reguliere
zorg moeten afschalen, we zullen nauwelijks toekomen aan inhaalzorg en we zullen als
werkgevers geconfronteerd worden met teleurgesteld en moe personeel.

Wat kan er dan helpen om dit doemscenario te voorkomen?
Wij trekken als werkgevers alles uit de kast om onze mensen gezond en vitaal te
houden. We leiden veel nieuwe verpleegkundigen en dokters op. En we kijken samen
met huisartsen, thuiszorg en verpleeghuizen heel goed hoe patiënten niet onnodig
(lang) in het ziekenhuis komen of blijven liggen. Maar we hebben hulp nodig!

Het kabinet kan ons op 3 punten helpen
Ga nog meer aandringen op vaccineren. Dat kan door meer uitleg bij mensen met
niet-westerse achtergrond en lage sociaal economische status maar ook door
meer drang (geen dwang) bij twijfelaars of weigeraars. Vaccineren is immers veilig,
bewezen effectief én helemaal gratis. Het niet-vaccineren leidt aantoonbaar tot
maatschappelijke (gezondheids)schade, tot extra kosten en tot onnodige extra
werkdruk voor zorgpersoneel. Het laten betalen voor testen is daarbij een goede stap.
Regel bijvoorbeeld dat voor een restaurant- of terrasbezoek een geldige QR code
verplicht is. Zo zijn er legio opties die in andere landen hun nut al hebben bewezen.

Ga niet verder versoepelen omdat we anders risico lopen op het realiseren van
inhaalzorg! Ik snap alle druk vanuit de maatschappij. Maar doe het niet! De deltavariant
is te besmettelijk, de besmettingscijfers te hoog en de ziekenhuizen nu al te zwaar
belast. Heb geduld. Dat kunnen we als maatschappij echt aan.

Tenslotte doe ik een dringende oproep om de ziekenhuizen te helpen in de CAOgesprekken.
Ik heb er een hekel aan om om geld te vragen maar het is nu meer nodig
dan ooit! Wij kunnen dit niet zelf oplossen. De ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren zeer
succesvol geweest in het beteugelen van de groei in de zorgkosten. Nu hebben we wat
extra nodig om ons personeel te laten zien dat de extra zware én blijvende belasting
door de COVID-pandemie door de samenleving wordt gezien en gewaardeerd. Alleen
zo kan verdere personeelsuitstroom uit deze mooie sector in deze cruciale en unieke
periode worden voorkomen. En daarmee houden we onze hoogwaardige ziekenhuiszorg
ook voor de toekomst in stand.

David Jongen,
voorzitter Bestuursraad, Zuyderland"

KLM 'verduurzaamt', vlees verdwijnt van het vliegtuigmenu

KLM gaat het runderstoofpotje en de kipcurry aan boord in de toeristenklasse van het menu halen om tegemoet te komen aan de trend van minder vlees eten. Volgens Boet Kreiken van de KLM gaat het niet om een verkapte bezuiniging: "Verduurzaming is een belangrijk thema voor de KLM. Bijna niemand heeft gemerkt dat we geen vlees meer serveren op Europese vluchten. Dit is een volgende stap, en verschilt per regio in de wereld. Op vluchten vanuit Texas of Zuid-Amerika zal vlees mogelijk nog wat langer blijven. Maar de trend is onmiskenbaar richting duurzaam. Dit gaat om een vergroening van ons aanbod”, zegt Kreiken. Zo meldt de Telegraaf.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.