F1: Hamilton pakt poleposition in Hongarije, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Hongarije. De Brit was met de Mercedes in de kwalificatie drie tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen reed naar de derde tijd, voor teamgenoot Sergio Perez.

In Q1 kon Mick Schumacher niet in actie komen. De Duitser belandde in de derde vrije training in de bandenstapels en zijn team Haas kon de bolide net niet op tijd oplappen om nog een run te kunnen maken. Ook zijn teamgenoot Nikita Mazepin behoorde direct weer tot de uitvallers, net als de Williamsen van George Russell en Nicholas Latifi die de grip niet konden vinden. De laatste afvaller was Yuki Tsunoda die een tiende tekort kwam.

De coureurs van Mercedes en Red Bull gebruikten in het tweede deel de gele band om zo de race op de mediums aan te kunnen vangen. De rest van de rijders probeerde het op de zachtste banden waarbij Carlos Sainz bij het opkomen van start/finish met de Ferrari spinde en in de bandenstapels belandde. Hierdoor volgde een korte code rood.

Daarna werden de tijden flink sneller, waarbij Verstappen zijn snelste tijd toch op de zachtste band neerzette. Hierdoor starten de Red Bulls tijdens de race op de zachte band en de Mercedessen op mediums. Bij het vallen van de vlag viel Daniel Ricciardo net buiten de boot, net als Lance Stroll, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi en de gecrashte Sainz.

In Q3 op de rode banden zette Hamilton in de eerste run met een 1.15,419 veruit de snelste tijd neer, voor Bottas en Verstappen die met zijn tijd langzamer was dan zijn snelste run uit het tweede deel. Zowel Hamilton als Bottas verbeterden zich uiteindelijk niet meer, Verstappen wel, maar de Nederlander bleef derde, voor teamgenoot Sergio Perez. Pierre Gasly pakte plek vier, voor Lando Norris, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Sebastian Vettel.