Trump's belastingpapieren moeten naar het Congres

Het heeft even geduurd, maar de belastingpapieren die Trump krampachtig probeerde te verstoppen gaan eindelijk naar het Congres. Daarmee lijkt de hele slechte week voor Trump en de Republikeinen nog wel een heel stuk slechter te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de IRS opgedragen de belastingaangiften van Trump door te sturen naar onderzoekers in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dit gaf voldoende aanleiding voor een inspectie. Voor het Congres is dit een etappezege in het geschil over de belastingaangiften van Trump. De Commissie Wegen en Middelen had aangeklaagd voor de overhandiging van de documenten. vrijdag dat het ministerie van Financiën de belastingaangiften van voormalig president Donald Trump moet overdragen aan een congrescommissie die daar de afgelopen twee jaar om  heeft verzocht.

"Overwinning voor de rechtsstaat"
Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een democraat, noemde het besluit een "overwinning voor de rechtsstaat". Toegang tot de belastinggegevens van de Republikein is een kwestie van nationale veiligheid, schreef ze op Twitter. Een verklaring van Trump over de gebeurtenissen was aanvankelijk niet beschikbaar.

Voor de oud-president is de laatste ontwikkeling geen goed nieuws. In tegenstelling tot zijn voorgangers had hij altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken. Wat onder meer de verdenking opriep dat hij niet zo rijk was als beweerd werd. Hij verzette zich tegen een overgave tot aan het Hooggerechtshof.

Een openbaar ministerie in New York heeft inmiddels de documenten ontvangen, maar er mochten geen details openbaar worden gemaakt - tenzij er een proces was. Het overdragen aan het Congres is waarschijnlijk gevoeliger voor Trump: daar is de groep van degenen die toegang hebbentot zijn aangiftes iets groter en, onder bepaalde voorwaarden, kunnen individuele details worden gepubliceerd in de loop van het onderzoek van de commissie. Bovendien lekt er voortdurend vertrouwelijke informatie uit het parlement.

Gespreksnota gepubliceerd
Ook het ministerie van Justitie was weer actief in de Trump-zaak. De oud-president probeerde - kort voor het einde van zijn ambtstermijn - het ministerie te beïnvloeden. De toenmalige procureur-generaal zou moeten zeggen dat de verkiezingen "corrupt" waren en de rest aan hem, Trump en de Republikeinen in het Congres moeten overlaten.

Dat blijkt uit een memo van het ministerie. De toenmalige minister Jeffrey Rosen antwoordde dat er geen bewijs van verkiezingsfraude was gevonden. Trump beweert tot op de dag van vandaag dat de verkiezingen van hem zijn "gestolen". Hij is de daadwerkelijke winnaar van de verkiezingen, niet Joe Biden.