OS: Opnieuw geen brons voor Nederlands judoteam

Nederland heeft van Oezbekistan gewonnen in de teamwedstrijd van het judo. Het werd uiteindelijk 4-3, na een 1-3 achterstand. De teamwedstrijd is een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen.

Zes judoka's moeten een wedstrijd judoen en het team dat als eerste de 4 haalt wint. Als het 3-3 wordt volgt een beslissingswedstrijd. De eerste wedstrijd was een herhaling van gisteren: Grol - Oltiboev. Die herhaling bleef niet bij de namen, ook de hele wedstrijd leek een exacte kopie. Grol werd ditmaal via een schouderworp al na 19 seconden op zijn rug gegooid. Sanne Verhagen moest daarna tegen Keldirova en wist uiteindelijk te winnen in de golden score voor 1-1.

Tornike Tsjakadoea was vervolgens kansloos tegen zijn opponent die maar liefst dertien kilo zwaarder is qua originele gewichtsklasse. Hij werd zelfs een paar keer flink omhoog getild, waarbij het zeker de eerste keer de vraag was of het wel mocht. Hij verloor, waarna Sanne van Dijke teleurstelde. Een overwinning van haar mocht verwacht worden, maar ze was vrij matig tegen Matniyazova en verloor na een houdgreep, terwijl ze Matniyazova in het individuele toernooi nog had verslagen.

Noel van 't End won zijn partij wel, waarin hij eindelijk zijn beste judo kon laten zien om nog richting de 3-3 te kruipen. Guusje Steenhuis vervolledigde dit tegen een veel lichtere tegenstandster, een makkelijke partij werd snel op ippon beslist.

Met 3-3 moesten de judoka's de loterij in, één wedstrijd moest nogmaals worden gespeeld. Het lot bepaalde dat Grol voor de derde keer tegen Oltiboev mocht gaan judoen, een lot wat niet gunstig leek voor de Nederlanders. Echter wist de Oezbeek Grol nu een keer niet via een schouderworp te gooien en won Grol uiteindelijk na een derde straf voor de Oezbeek. Zo werd het toch nog 4-3 en mag Nederland het proberen tegen Brazilië in de kwartfinale.

Update 07:23
Ook de wedstrijd tegen Brazilië is gewonnen, ditmaal met 4-2. Verhagen won na drie straffen voor de Braziliaanse tegenstandster, waarna Tsjakadoea tegen Cagnin niet kon winnen. Van Dijke wist vervolgens Portela wel te verslaan na een lange partij. Ze wist een goede heupwop in te zetten in de Golden Score voor de 2-1 voorsprong.

Daarna moest Noel van t End, die weer een goede indruk maakte. Hij had al enkele goede kansen, maar werd steeds teruggefloten dat de techniek wellicht niet helemaal correct was. Daarna kon Steenhuis en al afmaken tegen Aguiar en ze was sterker, dat resulteerde ook al in twee straffen. Een moment van onoplettendheid zorgde ervoor dat Steenhuis toch verloor.

Grol moest tegen Silva om ervoor te zorgen dat het toch 4-2 zou worden. Wonderwel lijkt Grol er na zijn eerdere overwinning wat beter in te komen. Hij wist zijn tegenstander op drie straffen te zetten en zo werd het inderdaad 4-2. In de halve finale wacht een pittige pot tegen Frankrijk

Update 08:35
De finale is zoals verwacht niet bereikt door het Nederlands team. Het werd 4-0 voor Frankrijk. Tsjakadoea verloor vrij simpel en snel, terwijl van Dijke verloor op waza-ari van Agebegnenou die individueel al goud won. Van 't End won individueel nog van Clerget, maar in deze teamwedstrijd lukte het niet. Dicko was zoals verwacht veel te sterk voor Steenhuis, zodat de laatste twee judokas niet eens in actie hoefden te komen.

Update 11:16
Ook de laatste wedstrijd voor Nederland in het judotoernooi is afgelopen met een nederlaag. Duitsland won met 4-2. Het begon nog goed, met Sanne van Dijke die haar tegenstandster met twee waza-ari's in de reguliere tijd versloeg. Daarna had Noel van 't End het betere van het spel tegen de Duitser Ressel, die eerder in het eventuele toernooi Frank de Wit uitschakelde. Helaas lukte het niet om hem te verslaan met een techniek, waarna van 't End helaas op straffen verloor. Steenhuis had het moeilijk tegen haar tegenstandster, Anna-Maria Wagner. Ze had wel kansjes, maar werd uiteindelijk na een actie overgenomen en getild voor een nederlaag. 

Grol wist de achterstand nog goed te maken met een mooie ippon, maar daarna ging het alsnog mis. Verhagen kreeg twee scores tegen en wist zelf tussendoor ook nog te scoren, maar het was dus niet genoeg. Tsjakadoea moest de meubelen redden, maar kreeg andermaal een tegenstander uit twee klassen hoger. Hij probeerde het wel, maar verloor uiteindelijk op ongelukkige wijze: Hij kreeg de derde straf in een partij waar dat ook de andere kant op had kunnen vallen. Hierdoor is het toernooi voor Nederland afgelopen met de balans dat er maar 1 bronzen medaille is gehaald. Tevens neemt de Nederlandse judowereld hiermee afscheid van Grol, die stopt. Hij haalde in 2008 en 2012 de bronzen medaille.