VN waarschuwt: acute hongersnood bedreigt Ethiopië

Volgens de VN komen er steeds minder hulpgoederen binnen in het Ethiopische conflictgebied Tigray. Meer dan 100.000 kinderen worden bedreigd met levensbedreigende ondervoeding. De EU beschuldigt Ethiopië ervan honger als wapen te gebruiken.

Volgens de VN verslechtert de humanitaire situatie in het Ethiopische conflictgebied Tigray snel. Het VN-agentschap voor de coördinatie van humanitaire hulp (OCHA) meldt aanhoudende problemen voor humanitaire konvooien om de regio binnen te komen om de noodzakelijke hulp te vervoeren voor ongeveer 5,2 miljoen getroffen mensen.

Het laatste konvooi, bestaande uit 50 vrachtwagens, bereikte op 12 juli de stad Mekelle. Volgens het bureau is dat bij lange na niet genoeg: "Om aan de huidige vraag te voldoen, zijn wekelijks 500 tot 600 vrachtwagenladingen nodig".

'Ergste angsten zijn bevestigd'
Volgens het VN-kinderfonds UNICEF zouden in de komende twaalf maanden meer dan 100.000 kinderen in Tigray te maken kunnen krijgen met levensbedreigende ondervoeding, tien keer zoveel als nu het geval is.

"Onze grootste angst over de gezondheid en het welzijn van de kinderen in deze regio in het noorden van Ethiopië is bevestigd", zei UNICEF-woordvoerster Marixie Marcado na terugkomst van een reis naar het Oost-Afrikaanse land.

Volgens de door verschillende hulporganisaties verzamelde gezondheidsgegevens is iets minder dan 18 procent van de kinderen matig tot ernstig ondervoed, aldus UNICEF. De drempel om een noodsituatie uit te roepen is 15 procent.

Enquêtes suggereerden dat bijna de helft van alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding gaven aan acute ondervoeding leed. Dit verhoogt het risico op verdere complicaties.

Hoog risico op uitbraken van ziekten
De voedselcrisis vindt plaats tegen de achtergrond van "uitgebreide en systematische sabbotage" van het gehele bevoorradingssysteem. Er is een groot risico op uitbraken van epidemieën, vooral in overvolle vluchtelingenkampen zonder adequate sanitaire voorzieningen, aldus de VN-organisatie.

Een heropflakkering van de gevechten in de aangrenzende administratieve regio's Afar en Amhara maakt de zaken nog erger. Bijna 1,5 miljoen mensen daar kampen al met acute honger. Zonder adequate humanitaire hulp zal de ondervoeding onder kinderen nog verder toenemen.

Humanitaire organisaties hebben vrije toegang tot Tigray en de andere conflictgebieden nodig en moeten daar ongehinderd kunnen werken, eiste de woordvoerster van UNICEF.

EU beschuldigt Ethiopië van politiek berekenend zijn
EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Josep Borrell beschuldigde de Ethiopische regering ervan honger als wapen te gebruiken tegen de bevolking in Tigray. Vrachtwagens met voedsel dat essentieel is om te overleven, worden blijkbaar bewust verhinderd om door te rijden naar het conflictgebied.

Men kan "steeds duidelijker de conclusie trekken dat toegang tot voedsel als oorlogswapen wordt gebruikt", schreef Borrell op Twitter. De verantwoordelijkheid ligt bij de Ethiopische regering.

De regering van het land was in november een militair offensief begonnen tegen het Tigray People's Liberation Front (TPLF), dat tot dan toe aan de macht was in de gelijknamige regio. Achtergrond hiervan waren jarenlange spanningen tussen het TPLF en de rijksoverheid.

Mensen in Tigray voelen zich niet vertegenwoordigd
De TPLF domineerde Ethiopië meer dan 25 jaar totdat premier Abiy Ahmed in 2018 aan de macht kwam en de TPLF verdreef. Veel mensen in Tigray voelen zich niet vertegenwoordigd door de centrale overheid en eisen meer autonomie.

In de multi-etnische staat Ethiopië met zijn ongeveer 112 miljoen inwoners zijn het aantal etnische spanningen onder president Abiy toegenomen. Het huidige conflict heeft al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen en grote schade aangericht.

Hongersnood is de ergste vorm van hongercrisis waarbij veel mensen sterven als gevolg van ondervoeding. In Afrika wordt alleen de droogtegerelateerde situatie in het zuiden van Madagaskar als even ernstig beschouwd.