Petitie om 1 juli vrije dag te maken 40.000 keer getekend

De petitie om van Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij, een vrije dag te maken heeft veertig duizend handtekeningen behaald. Dat meldt initiatiefnemer en radiostation FunX. De petitie is in minder dan een week voldoende ondertekend om het voorstel officieel voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Op 1 juli 1863, inmiddels alweer 158 jaar geleden, werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt op 1 juli deze dag door bepaalde groepen herdacht en gevierd , maar het is geen officiële feestdag. Volgens de initiatiefnemers neemt Nederland hiermee onvoldoende verantwoordelijkheid voor haar slavernijverleden. In de petitie wordt niet alleen om een nationale vrije dag gevraagd, maar ook om de formele excuses van Nederland.

Naast FunX zijn ook Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives verantwoordelijk voor de petitie. De vier grote steden pleitten al eerder om 1 juli een nationale vrije dag te maken en overwegen met excuses voor het slavernijverleden te komen. Daarna zal waarschijnlijk snel de schreeuw om herstelbetalingen toenemen.