Hooggerechtshof VS blokkeert rechtszaak kinderslavernij tegen chocoladebedrijven

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat voedingsgiganten Nestlé USA en Cargill niet kunnen worden vervolgd voor kinderslavernij op de Afrikaanse plantages waar ze hun cacao inkopen.

Zes Afrikaanse mannen klaagden de bedrijven aan, ze beweerden dat ze vanuit Mali zijn gesmokkeld om als slaaf te werken op cacaoplantages in Ivoorkust. Volgens de mannen hebben beide bedrijven die slavenhandel in stand hebben gehouden om de cacaoprijzen laag te houden.

De rechtbank oordeelde met 8-1 dat de aanklacht van de mannen niet ontvankelijk was omdat de slavernij buiten de Verenigde Staten plaatsvond.

De vraag of de Alien Tort Act - een 18e-eeuwse wet - kan worden gebruikt om Amerikaanse bedrijven ter verantwoording te roepen voor arbeidsmisbruik in hun toeleveringsketens in het buitenland- is nog niet beantwoord.

Ongeveer 70% van de cacao in de wereld wordt geproduceerd in West-Afrika, en een groot deel hiervan wordt geëxporteerd naar Amerika.

Volgens een rapport dat vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Arbeid is gepubliceerd, werken naar schatting 1,56 miljoen kinderen op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana.

In hun aanklacht beweerde de groep mannen dat ze 12-14 uur per dag op de cacaoplantages moesten werken. Ze vertelden ook dat ze onder gewapend toezicht moesten slapen, om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen, en dat behalve wat voedsel amper een vergoeding werd betaald voor hun werkzaamheden op de plantage.

Terwijl ze hun afkeuring voor kinderslavernij afkeurden, voerden de bedrijven aan dat de zaak moet worden aangespannen tegen de mensenhandelaars en de boeren die de kindslaven in dergelijke omstandigheden hielden.

In zijn beslissing, geschreven door rechter Clarence Thomas, oordeelde de rechtbank dat hoewel Nestlé USA en Cargill de boerderijen van technische en financiële middelen voorzag, er geen bewijs was dat zakelijke beslissingen in de VS leidden tot dwangarbeid van de groep mannen.

Voor de activisten die jarenlang strijden tegen misbruik van slavernij door chocoladebedrijven, kwam de uitspraak als een klap in het gezicht.

"Ze beslisten over de budgetten, ze beslisten over de planning, over de zakelijke aspecten - al die dingen werden gedaan vanuit de VS", zei Terry Collingsworth, uitvoerend directeur van International Rights Advocates, in een gesprek met Fortune Magazine.

Collingsworth zei dat zijn juridisch team een nieuwe rechtszaak zou aanspannen, waarbij hij claimt dat veel beslissingen van Nestlé en Cargill in de VS de weg hebben vrijgemaakt voor het gebruik van kindslaven op de cacaoplantages in Ivoorkust.

In een verklaring zei Nestlé USA dat het nooit kinderarbeid heeft laten verrichten en het bedrijf "onvermurwbaar is in de strijd tegen kinderarbeid in de cacao-industrie".