Kinderen staan stil bij slavernij: "Geleerd hoe slecht met mensen werd omgegaan "

Op het Surinameplein hebben leerlingen van basisschool de Notenkraker vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. De kinderen presenteerden de herdenking zelf en het zat vol met theater, muziek en dans. Zo meldt AT5.

De speciale kinderherdenking vond voor de vijfde keer plaats vandaag. De leerlingen van basisschool De Notenkraker stonden samen stil bij de afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli 1863. 

De leerlingen hebben de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan het onderwerp. Alles wat ze geleerd hebben, kwam terug in de herdenking: er werden toneelstukjes en een dans opgevoerd en gedichten voorgedragen.

Ook loco-burgemeester Rutger Groot Wassink was aanwezig. Hij prijst het initiatief van de school: "Ik denk dat het goed is dat we juist in deze Keti Koti-maand ook een kinderherdenking hebben." De kinderen hebben bloemen bij het monument gelegd en een minuut stilte gehouden.

Naast lessen over slavernij heeft de basisschool het monument 'De Levensboom' vorig schooljaar geadopteerd. "Ik heb geleerd hoe slecht de mensen vroeger met mensen om gingen. Dat ze ze gewoon gebruikten alsof het niets was en dat vind ik heel raar eigenlijk", vertelt een van de leerlingen.