FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 mei 2021

Random Pics van de Dag #306

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Blaszka zet punt achter worstelloopbaan na missen Spelen

Jessica Blaszka heeft besloten een punt te zetten achter haar worstelloopbaan. Ze besloot dit nadat ze er afgelopen weekend definitief niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het Olympisch Kwalificatietoernooi in Sofia was voor Blaszka de laatste kans op kwalificatie in de klasse tot 53kg maar ze ging al in de eerste ronde onderuit. Eerder slaagde ze er ook niet in zich te kwalificeren op het OKT in Boedapest en het EK in Warschau.

Blaszka won drie keer een medaille op een groot toernooi. Op het WK van 2015 en het EK van 2019 won ze brons, op het EK van 2020 was er zelfs zilver. In 2016 was Blaszka in Rio de Janeiro de eerste Nederlandse worstelaarster ooit die meedeed aan de Spelen. In Brazilië strandde ze in de eerste ronde.

FOK! Wat een weer: lastige voorspelling

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Na het warme intermezzo van gisteren koelde het vandaag weer af, maar het was zeker niet onaangenaam. De onweersbuien van gisteravond bleven beperkt tot een smalle strook van Zeeland naar de Wadden. Het was ongeorganiseerd en bestond voornamelijk uit kortlevende, maar wel actieve cellen. Hierdoor en door de hoge treksnelheid viel er niet zo heel veel regen. Meer dan 15 mm is er nergens gevallen. De bliksemactiviteit was wel vrij hoog. 

Vanmorgen trok het koufront over en dat leverde nog een smal en actief buienlijntje op. Toch was die zo smal dat ook daar slechts een paar mm uit viel. Vervolgens trok er ook nog een gebiedje met regen over het midden van het land, maar ook dat ging vrij rap. In de loop van de middag trok de meeste regen weg en op dit moment is het dan ook vrijwel overal droog.

Hier in Haarlem is het breed opgeklaart of sterker nog, zelfs vrijwel helder.  In het binnenland komen nog meer wolken voor.

Het front van vandaag blijft boven Duitsland slepen en daardoor zal het de komende nacht in het oosten overwegend bewolkt zijn. Ook kan daar wat regen vallen. Elders is het meest droog en is het zowaar in het westen eens wat frisser dan in het oosten. Onder de bewolking ligt het kwik rond 12 graden, maar in het heldere westen zakken we richting de 8 graden.

Morgen lijkt het een complexe dag te worden. Diezelfde storing die boven Duitsland ligt trekt morgen weer enigszins in noordwestelijke richting. De vraag is vooral tot hoever de neerslag daarvan komt. In de middag reken ik er op dat er in de grensgebieden van het oosten en noorden wel wat regen kan gaan vallen. Sowieso is het daar de hele dag bewolkt. 

Ook elders in het land is er meer bewolking aanwezig. De grootste kans op (wat) zon is er in de noordwestelijke helft van het land en daar lijkt het dan ook vrijwel droog te blijven.

In de rest van het land is de lucht een stuk onstabieler. Dat betekent dat er her en der een aantal buien kunnen gaan ontstaan. Echter, er staat maar heel weinig stroming. Als je zo'n bui op je hoofd krijgt kan je meteen een hele plens verwachten. Hoeveelheden van meer dan 20 mm zijn dan wel mogelijk. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar dat gaat gebeuren. Ook verwacht ik ze niet op uitgebreide schaal. Er zullen zeker genoeg plaatsen zijn die het morgen droog houden. De kans op onweer is daarbij aanwezig, doch ook dit niet op grote schaal.

Vervolgens komt er in de avond nog een storing onze kant op. Deze lijkt echter alleen voor Zeeland en een deel van Zuid-Holland te zijn. Ook daarop kunnen enkele flinke buien ontstaan met grote hoeveelheden regen. Hierbij is de kans op onweer wel groter. Bij het verder trekken naar het noorden lossen de buien echter op. Dus met name in het zuidwesten kan het dan even flink regenen.

Bij dit alles wordt het iets frisser dan vandaag. Lokaal werd het nog 21 graden. Dit halen we morgen niet meer. De maxima liggen morgen rond de 18 graden. Er staat maar héél weinig wind en wat er staat komt uit uiteenlopende richtingen. 

Tot ziens!  

Onweer vanaf het balkon (Foto: vriend)
Een fraaie onweerslucht gisteren. (Foto: Vriend van Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Met een gratis zelftest naar college

Vandaag wordt de website www.zelftestonderwijs.nl met een campagne op social media gelanceerd. Op de site kunnen studenten en medewerkers in het hoger onderwijs terecht om binnen een paar minuten gratis zelftesten aan te vragen. Sinds 26 april kunnen studenten ongeveer weer één dag per week fysiek onderwijs volgen op een hogeschool of universiteit.

Door iedere student en medewerker te voorzien van gratis zelftesten kunnen besmettingen snel worden opgespoord. Minister van Engelshoven roept daarom studenten op om zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van de gratis zelftesten: “Studenten hebben vaak zelf minder of geen last van een besmetting, maar kunnen deze wel ongemerkt overdragen op anderen. De inzet van deze preventieve zelftesten kan er toe leiden dat een besmetting eerder wordt gesignaleerd, waardoor kan worden voorkomen dat het virus ongemerkt verder wordt verspreid. Op deze manier kunnen studenten onderdeel zijn van de oplossing bij het tegen gaan van de pandemie. En kan er mogelijk sneller meer perspectief worden geboden voor het onderwijs.”

Het advies aan studenten en medewerkers is om iedere week de gratis zelftest af te nemen, voordat je onderwijs volgt of geeft op de locatie van de instelling. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig en studenten en medewerkers hoeven geen negatief testresultaat te overleggen om toegang te krijgen tot de hogeschool of universiteit. Naast het inzetten van deze gratis zelftesten blijven de algemeen geldende maatregelen ter bestrijding van het corona-virus van kracht in het onderwijs. Zo blijft de 1,5 meter afstand gelden en blijft het noodzakelijk dat je jezelf bij klachten direct laat testen bij de GGD.

Een aantal hogescholen en universiteiten (Hogeschool InHolland, Hotelschool The Hague, Protestantse Theologische Universiteit, Theologische Universiteit Geref. Kerk (Vrijg.), Theologische Universiteit Apeldoorn en de private hogeronderwijsinstellingen) verspreidt zelf de zelftesten onder hun studenten en medewerkers. Deze instellingen zullen hun studenten en medewerkers informeren over de wijze waarop zij de gratis zelftesten kunnen ontvangen.

COVID-19: Honden eten gedumpte lijken in India op

In India melden lokale autoriteiten dat er op grote schaal lijken van coronaslachtoffers in de Ganges rivier worden gedumpt. Omdat de lijken mogelijk nog besmet zijn durven mensen niet in de buurt te komen, een aantal straathonden maakt van de mogelijkheid gebruik om een deel van de lijken op te eten.

Op social media worden beelden verspreid met aangespoelde lichamen in de Bihar deelstaat in het noordoosten van het land. De beelden laten lijken zien die soms ook deels verbrand zijn omdat mensen mogelijk zelf de crematie hebben proberen uit te voeren. Het zou gebeuren omdat de crematiekosten te hoog zijn zo meldt de Indiase nieuwssite The Hindu. Inmiddels worden er al minstens 150 lijken gemeld die in de rivier zijn gevonden.

De lugubere vondst aan de oevers van de Ganges illustreert de Indiase coronasituatie. Het land wordt de laatste weken zwaar getroffen. Dagelijks komen er zo'n 4000 sterfgevallen en 400.000 besmettingen bij, maar volgens veel wetenschappers ligt dat aantal mogelijk vele malen hoger.

Onderstaand zijn de beelden te zien, dit is een gecensureerde versie waarop de lijken geblurd zijn:

Van der Hoorn stunt met ritzege in Giro d'Italia

De derde rit in de Giro d'Italia is gewonnen door Taco van der Hoorn. De 27-jarige Nederlander maakte deel uit van de vroege vlucht en Van der Hoorn hield het peloton net achter zich. Voor zijn team Intermarché-Wanty-Gobert was het de eerste zege van het jaar.

Een dag na de eerste massasprint stonden de eerste heuvels op het programma. Vanuit de start kregen we al snel een kopgroep van acht renners met daarbij de Nederlanders Van der Hoorn en Lars van den Berg. Ook Vincenzo Albanese, de Italiaanse drager van de blauwe bergtrui, was mee in de kopgroep en de Italiaan verstevigde de leiding in dat klassement.

Vanuit het peloton was het vooral Bora-hansgrohe die het tempo bepaalde en ze leken de kopgroep ook binnen handbereik te hebben, met nog tien kilometer te gaan was het verschil nog maar een halve minuut. Op dat moment was er een versnelling van Van der Hoorn en Simon Pellaud.

Niet veel later liet Van der Hoorn Pellaud achter zich en was het het een gevecht tussen de 27-jarige Nederlander en het peloton, waar inmiddels verschillende ploegen op kop reden. Toch had Van der Hoorn aan de streep net voldoende voorsprong en boekte zijn eerste zege in ruim twee jaar. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Filippo Ganna aan de leiding blijft staan.

Francesca Scorsese over We Are Who We Are: 'Deze serie gaf mij de echte Italiaanse ervaring'

Coming-of-age, maar dan net anders. Dat is de manier om deze nieuwe serie van Luca Guadagnino te omschrijven, wereldberoemd geworden door films als Call Me By Your Name, Suspiria en A Bigger Splash. Francesca Scorsese speelt Britney Orton in de serie, een meisje die op het eerste gezicht niets gemeen lijkt te hebben met hoofdpersoon Fraser, maar langzamerhand raken verhalen verweven van de jongeren die opgroeien op de militaire basis, temidden van de hitte en atmosfeer van het Italiaanse vasteland.

Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur

Al enige tijd heeft Mark Rutte het over plannen voor een nieuwe open bestuursstijl die leidend zouden moeten zijn voor de komende jaren. Na de problemen met de toeslagenaffaire en de kritiek over de gesloten politieke verhoudingen tussen regering en parlement zou de nieuwe regeerperiode in het teken van 'macht en tegenmacht' moeten staan, zoals CDA'er Pieter Omtzigt het eerder omschreef.

In een poging politiek te overleven zal Rutte vanavond zijn ideeën op dit gebied presenteren en daarmee zal het ook ongetwijfeld zijn inzet zijn voor de komende formatie. "Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte heeft de afgelopen periode nagedacht over zijn eigen functioneren, en wat hieraan moet veranderen mocht hij premier blijven. Hoe wil hij bijdragen aan een open bestuursstijl en meer dualisme? En vooral: hoe hoopt hij het verloren vertrouwen van de Tweede Kamer terug te winnen? Vanavond schuift hij bij ons aan in de studio om erover te praten", zo laat Nieuwsuur weten.

Aanstaande woensdag is het volgende debat over de formatie en dan zal snel genoeg blijken of de nieuwe plannen genoeg ruimte bieden voor een mogelijk nieuw kabinet Rutte.

Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur (WikiCommons/Government of Netherlands)
Rutte onthult plannen voor open bestuursstijl bij Nieuwsuur (WikiCommons/Government of Netherlands)

Luxemburgse hulpgoederen via Eindhoven naar India

Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht is onderweg naar India. Het toestel heeft medische hulpgoederen uit Luxemburg aan boord. Het gaat om spullen die hard nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten.

De vracht was vorige week al naar het Air Mobility Command op Vliegbasis Eindhoven gebracht en gereed gemaakt voor luchttransport. De spullen worden morgen in hoofdstad New Delhi gelost. Voor dit doel reist een speciaal team mee.

Nederland en Luxemburg zijn beide aangesloten bij het European Air Transport Command (EATC) dat is gevestigd op Eindhoven. De totaal 7 deelnemende landen stellen hun luchttransportvloot beschikbaar aan het commando. Daardoor kan de inzet van transport- en tankervliegtuigen worden gecoördineerd.

De EATC kan over meer dan 170 vliegtuigen beschikken.

Moeder en zoon veroordeeld voor seksuele uitbuiting 14-jarig meisje

Een 39-jarige vrouw uit Amsterdam en haar 19-jarige zoon zijn veroordeeld voor mensenhandel van een minderjarig meisje. Zij hebben een toen 14-jarig meisje aangemoedigd en gefaciliteerd om geld te verdienen met seks, onder andere in een hotel in Almere.

De vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Haar zoon heeft een jeugddetentie van 10 maanden opgelegd gekregen en de PIJ-maatregel.

Seksafspraakjes
In januari 2020 is de jongen door het meisje benaderd om haar te helpen met een seksadvertentie. Hij heeft aangegeven haar te willen helpen en haar vervolgens instructies gegeven. Ook heeft hij advies gevraagd aan zijn moeder. De moeder heeft zich vervolgens met de advertenties bemoeid en instructies gegeven. Ook stelde zij haar huis ter beschikking. Hoewel het meisje later nog twijfelde, heeft zij op aandringen toch een account aangemaakt op een website waar seksafspraken gemaakt kunnen worden. Bij de advertenties zijn ook naaktfoto’s geplaatst. Er vonden meerdere gesprekken met potentiële klanten plaats. Hoewel de meeste gesprekken niet tot een daadwerkelijke afspraak hebben geleid heeft er wel één afspraak plaatsgevonden in een hotel in Almere. Het meisje heeft daar seks gehad met een man die voor de afspraak 600 euro betaalde. Hiervan heeft zij 400 euro afgegeven aan de jongen, die dat geld weer aan zijn moeder gaf.

Medeplegen
In het dossier bevinden zich onder andere appgesprekken. Volgens de verdediging van de moeder en zoon ging een deel van de gesprekken niet over het maken van een seksafspraak voor het slachtoffer, maar om de verkoop van een DJ-set. De rechtbank gelooft dit verhaal niet. Uit de gesprekken met het slachtoffer en het dossier blijkt dat de gesprekken wel degelijk over seksafspraken gingen. Beide verdachten hadden een onmisbare rol en er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Juridisch betekent dit dat moeder en zoon schuldig zijn aan het medeplegen van mensenhandel.

PIJ-maatregel
De rechtbank neemt het moeder en zoon zeer kwalijk dat zij hebben geholpen om het meisje uit te buiten. Minderjarigen moeten maximaal beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag waarvan bekend is dat slachtoffers op latere leeftijd nog de nadelige psychische gevolgen kunnen ondervinden. De verdachten zijn geheel aan de belangen van het slachtoffer voorbij gegaan en hadden alleen oog voor eigen financieel gewin. Een 14-jarige is niet geschikt voor dit werk, en moeder en zoon hebben hier nooit bij stilgestaan. De jongen heeft zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan heling, diefstal en hij was in het bezit van een wapen. Volgens deskundigen leidt hij aan een stoornis, dat ook seksueel gerelateerd is. De rechtbank is het met de deskundigen eens dat behandeling nodig is. Daarnaast straft de rechtbank de jongen, ook voor de feiten die hij pleegde toen hij meerderjarig was volgens het jeugdstrafrecht. Naast de jeugddetentie legt de rechtbank ook de zogenoemde PIJ-maatregel op voor de duur van 2 jaar (te verlengen tot maximaal 7 jaar). In de volksmond wordt deze behandeling ook wel jeugd-tbs genoemd. Ook moeten moeder en zoon het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Terugkijken :Persconferentie Viruswaarheid; over uitspraak kort geding tegen coronamaatregelen

Op 10 mei is de uitspraak in het kort geding van Viruswaarheid tegen de Staat, over de legitimiteit van Corona maatregelen-wet. Om 16.00 uur is er een persconferentie van Viruswaarheid over die uitspraak.

Het kort geding werd ook live uitgezonden en kan je hier terugzien.

Zie ook: Rechter stelt coronamaatregelen niet buiten werking, Viruswaarheid verliest opnieuw rechtzaak

Hollywood discrimineert roodharigen

Een nieuwe minderheidsgroep wordt uitgewist in Hollywoodfilms. Niet alleen worden rollen van roodharigen niet gegeven aan roodharige acteur, maar vaak krijgen ze ook een raciale verandering. Zo krijgt de nieuwe Red Sonja - een blank, roodharig karakter - in de nieuwe verfilming donker haar en is ze een halfbloed.

Black/Blondewashing lijkt het nieuwe whitewashen te zijn. En daar denken sommigen het hunne van.

'Coronaspuger' A12 volledig ontoerekeningsvatbaar, OM eist geen rechtsvervolging

Tegen een 41-jarige man uit Amsterdam heeft het OM vandaag ontslag van alle rechtsvervolging geëist nu de psychiater en psycholoog hebben geadviseerd hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Op 5 december 2020 vertoonde hij gevaarlijk rijgedrag op de A12 ter hoogte van De Meern. Toen de politie hem aan de kant probeerde te zetten, reed hij in op een andere auto. Ook bedreigde hij een agent door hem in het gezicht te spugen. Hij zei dat hij mogelijk corona had en te hopen dat de agent ook corona zou krijgen.

Een agent die buiten diensttijd op de A12 reed, zag dat de man slingerend reed, geregeld remde en met een snelheid van 60 kilometer per uur reed. Omdat hij vermoedde dat de man onder invloed reed, belde hij 112. Toen de politie er was, werd er een stopteken gegeven. De man negeerde dat en reed in op de agent die zijn collega’s had gewaarschuwd over het gevaarlijke rijgedrag. Na het afnemen van de speekseltest schreeuwde de verdachte tegen de betreffende agent ‘ik hoop dat jij dood gaat’ en spuugde in zijn richting. Het speeksel kwam in het gezicht van de agent terecht, ook in zijn oog en op zijn jas. Na zijn aanhouding bleef de verdachte zich agressief gedragen. Op het bureau weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.

Op de zitting vandaag verklaarde de verdachte dat hij dacht achtervolgd te worden. Hij dacht dat de politie eraan kwam vanwege de man die hem achtervolgde en meende er goed aan te doen om zijn achtervolger aan te rijden. Uit het persoonlijkheidsonderzoek is gebleken dat de man lijdt aan een bipolaire stoornis met manische periodes. De deskundigen die hem hebben onderzocht, adviseerden hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen.

De officier van justitie had de feiten ten laste gelegd als twee maal bedreiging. Ze vond de feiten en ook de opzet op de feiten bewezen. Ze benadrukte de gevaarlijke situatie die na de aanrijding was ontstaan op de snelweg. Dat de feiten zich richtten tegen agenten die zich dag en nacht inzetten voor onze veiligheid, die niet thuis kunnen werken en geen afstand kunnen houden tijdens hun werk, maakte de feiten des te ernstiger. Maar ze nam ook het advies van de deskundigen over en vroeg de rechtbank de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging nu de feiten hem niet zijn aan te rekenen.

Sinds zijn aanhouding heeft de verdachte enige maanden vastgezeten en is hij korte tijd opgenomen geweest op basis van een zorgmachtiging. Op dit moment wordt hij vrijwillig behandeld door een psychiater en een psychiatrisch verpleegkundige. Door de medicatie die hij nu elke dag gebruikt en de hogere dosis daarvan is de situatie stabiel. Wel vroeg de officier om de vordering van de agent die bespuugd was toe te wijzen. De agent die was aangereden zei op de zitting heel wat mee te maken in zijn werk, maar dat de impact van dit incident erger en langduriger was. Hij koesterde geen wrok zei hij, maar hoopte dat de man nu de hulp krijgt die hij nodig heeft.

COVID-19: 5910 nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 1.565.880 en 17.340

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5910 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.565.880 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 183 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1730 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 757 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.340 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Elf maanden cel geŽist tegen voormalig hoofdofficier na seks met 16-jarige jongen

De voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie hoorde vandaag 11 maanden cel tegen zich eisen. Vincent L. werd op 19 april 2017 aangehouden als verdachte van het plegen van zedenmisdrijven. Zo meldt AT5.

De 43-jarige L. zou meerdere malen betaalde seks hebben gehad met een 16-jarige jongen, die hij ontmoette op datingsite Bullchat. L. beweert dat de jongen gezegd heeft dat hij 18 was en zegt hem niet betaald te hebben voor seksuele diensten, maar hem wel geld te hebben toegestopt omdat de jongen geldproblemen had.

Het Openbaar Ministerie ziet dat echter anders en zegt dat L. wist dat hij de minderjarige met de betalingen verleidde tot seksuele ontmoetingen. Ook zou hij geweten moeten hebben dat de jongen minderjarig was, op foto's uit die tijd in 2016 zijn volgens het OM duidelijk jeugdpuistjes en zelfs een beugel te zien.

Bij de afspraken tussen L. en de jongen is het in zeker vijf gevallen tot seksuele handelingen gekomen. Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens heeft gesteld boven het belang van het slachtoffer. "Hierdoor doorkruiste hij de seksuele ontwikkeling van een minderjarige," aldus de officier van justitie, "terwijl een minderjarige ongestoord hoort te kunnen groeien tot volwassenheid, zeker ook op seksueel vlak."

Het OM eist daarom 11 maanden cel tegen de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier. In de zaak zijn ook tien andere mannen opgepakt die met hetzelfde slachtoffer seksuele handelingen zouden hebben verricht. Zij kregen straffen variërend van een maand tot zeven weken celstraf. Het OM vindt die straffen echter te laag en is in hoger beroep gegaan tegen deze vonnissen.

Afspraken met oudere mannen
In januari 2017 werden de misdrijven ontdekt door de vader van het minderjarige slachtoffer. Door achterliggende schoolresultaten, en omdat de jongen vaak laat thuis kwam maakten zijn ouders zich zorgen. De vader keek in de telefoon van de jongen en zag daarbij seksueel getinte berichten van meerdere oudere mannen.

Toen het slachtoffer door de politie werd geconfronteerd met de vermoedens van zijn ouders, vertelde hij dat hij een aantal jaar geleden via een chatsite was begonnen met afspraakjes met oudere mannen. De minderjarige jongen verdiende daar geld mee, vaak zo’n 40 à 50 euro per afspraak.

Bijna vrijuit door blunder OM
Sinds 2013 was Vincent L. landelijk coördinerend fraude-officier van justitie, verantwoordelijk voor het opsporen van criminaliteit rondom milieu en economie. Vanaf 2016 werd hij plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket in Amsterdam. Hij werd kort na zijn aanhouding geschorst, en per 1 januari 2018 werd zijn dienstverband bij het OM beëindigd.

De zaak tegen Vincent L. werd aanvankelijk door de rechtbank in Amsterdam behandeld, maar de Hoge Raad oordeelde dat om schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, de zaak in Den Haag moest worden behandeld. L. was namelijk werkzaam in hetzelfde gebouw van het OM als de aanklagers, in Amsterdam.

Ook al werd de zaak overgedragen aan de rechtbank in Den Haag, op 1 november 2019 werd de verdachte alsnog buiten vervolging gesteld door een fout van het OM. Het OM hield namelijk dezelfde, Amsterdamse, officieren van justitie aan bij de zaak. De rechtbank in Den Haag verklaarde daarop de zaak als 'niet ontvankelijk'.

Het OM ging tegen die uitspraak in hoger beroep. Uiteindelijk oordeelde de Hoge Raad dat ze zaak tóch met dezelfde officieren mocht worden uitgevoerd, aangezien de aanklagers onder het gezag van de Haagse hoofdofficier vallen. De rechtszaak is uiteindelijk wel uitgevoerd door twee Haagse officieren.

Rechtzaak "Agent Orange" tegen Monsanto en Dow Chemical afgewezen in Franse rechtbank

Een Franse rechtbank heeft maandag een zaak afgewezen van een oudere Frans-Vietnamese vrouw tegen verschillende agrochemische bedrijven, waaronder Monsanto en Dow Chemical, over het gebruik door het Amerikaanse leger van Agent Orange tijdens de oorlog in Vietnam. 

Agent Orange was de codenaam voor een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet. De codenaam sloeg op de oranje band die om de containers zat waarin de Agent Orange opgeslagen was.

De rechtbank in de Parijse voorstad Evry oordeelde dat het volgens de wet niet bevoegd is om te oordelen over een zaak met betrekking tot de oorlogshandelingen van de Amerikaanse regering.

Tran To Nga, geboren in 1942 in wat toen Frans Indochina was, beschuldigde de chemische bedrijven ervan haar en anderen ernstige schade te hebben toegebracht door Agent Orange te verkopen aan de Amerikaanse regering, die de giftige chemische stof als ontbladeringsmiddel met een verwoestend effect in de oorlog met Vietnam te gebruiken. De 79-jarige klager, die toendertijd als journaliste verslag deed van de Vietnamoorlog (1955-1975), beschuldigde de bedrijven ook van het veroorzaken van milieuschade.

Door de zaak af te wijzen, steunde de rechtbank de bewering van de bedrijven dat ze handelden "in opdracht" van de Amerikaanse regering, die betrokken was bij een "soevereine daad".

Actiegroepen schatten dat vier miljoen mensen in Vietnam, Laos en Cambodja zijn blootgesteld aan de 76 miljoen liter (20 miljoen gallons) Agent Orange die door Amerikaanse troepen werd gespoten om bodembedekkers en voedselbronnen te vernietigen in de strijd met communistische Noord-Vietnamese troepen tussen 1962 en 1971.

Vietnam wijst het gebruik van Agent Orange aan als oorzaak van ernstige geboorteafwijkingen bij 150.000 kinderen.

Tot dusver hebben alleen militaire veteranen - uit de Verenigde Staten, Australië en Korea - compensatie ontvangen voor de gevolgen van blootstelling aan het zeer giftige chemische ontbladeringsmiddel.

De Duitse chemicaliëngigant Bayer, die nu eigenaar is van Monsanto, en de andere beschuldigde bedrijven voerden aan dat ze niet verantwoordelijk konden worden gehouden voor de toepassing van hun product door het Amerikaanse leger.

De advocaten van Tran voerden aan dat de bedrijven hadden moeten weigeren om het Amerikaanse leger van Agent Orange te voorzien.

Agent Orange vernietigde planten, vervuilde de grond en vergiftigde dieren, veroorzaakte kanker en misvormingen bij mensen en viel het immuunsysteem van mensen aan, zeggen actiegroepen.

Tran To Nga lijdt aan diabetes type 2 en een uiterst zeldzame insuline-allergie, die volgens haar symptomen waren van blootstelling aan Agent Orange. Ze vertelde ook dat ze tweemaal tuberculose heeft gehad en kanker kreeg, en dat een van haar dochters stierf aan een misvormd hart. "Ik vecht niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen en de miljoenen slachtoffers".

Ze spande de rechtszaak aan in 2014 met de steun van verschillende actiegroepen die hoopten er een historisch geval van "ecocide" van te maken

Rechter stelt coronamaatregelen niet buiten werking, Viruswaarheid verliest opnieuw rechtzaak

De rechter heeft vandaag in een kort geding de coronamaatregelen niet buiten werking gesteld, zoals door onder meer Stichting Viruswaarheid was gevorderd. Het kort geding ging oorspronkelijk over de avondklok, maar de rechter heeft toegestaan dat de zaak, na afschaffing van de avondklok, werd uitgebreid naar alle nog bestaande maatregelen. Eisers hadden dat verzocht onder verwijzing naar de dagvaarding, waarin zij het hele wettelijke systeem al ter discussie hadden gesteld.

De rechter verwijst naar de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 26 februari 2021 (ECLI:NL:GHDHA:2021:285). Dat was een zaak tussen dezelfde partijen, die ging over de avondklok. Het hof heeft daarin al een oordeel gegeven over diverse argumenten, die eisers in dit kort geding opnieuw aanvoeren. De rechter ziet geen ruimte om daar nu anders over te oordelen en gaat dus niet mee in die argumentatie.

Voldoende wettelijke basis
Verder zijn de maatregelen nu in een ministeriële regeling opgenomen, die is gebaseerd op een hoofdstuk in de Wet publieke gezondheid. Dat hoofdstuk is van toepassing op de covid-19-epidemie. Hiermee is volgens de rechter sprake van een voldoende wettelijke basis.

Het nutteloze feitje van de dag: Het kanaal dat nooit af kwam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen als Nederlanders de vele waterwegen van ons land maar wist je dat er ook resten te vinden zijn van een niet voltooid groot waterwerk? In Limburg nabij Venlo kun je de resten vinden van de Fossa Eugeniana, dat is een nooit afgebouwd kanaal tussen de Rijn en de Maas. Het kanaal was een plan van de Spaanse Nederlanden om de handel vanuit het zuiden met de Republiek af te snijden zodat de handel via de Rijn, de Maas en uiteindelijk de Schelde een weg kon vinden naar de Belgische havens. Zo wilden men de Republiek begin zeventiende eeuw alsnog economisch op de knieën krijgen.

De bouw van het kanaal begon voortvarend maar al snel kwam de klad erin doordat het kanaal dicht bij de frontline tussen de Republiek en de Spanjaarden lag. Daardoor konden de legers van de Republiek regelmatig de bouw verstoren. Ook werd het project veel duurder en lastiger in de uitvoering dan eerder gedacht. Kleine delen van het project werden nog wel afgerond maar er heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit één schip ook maar een stukje over de Fossa Eugeniana kunnen varen.

Bij Venlo in het bos zijn nog stukken van het waterbouwwerk te herkennen alsook de forten die langs het kanaal werden aangelegd:

Resten van het kanaal nabij Venlo (WikiCommons/Kris Roderburg/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Resten van het kanaal nabij Venlo (WikiCommons/Kris Roderburg/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Het geplande verloop van het kanaal:

Geplande loop van het kanaal (WikiCommons/Markus Schweiß at German Wikipedia)
Geplande loop van het kanaal (WikiCommons/Markus Schweiß at German Wikipedia)

Directeur vaccinatieprogramma RIVM, Jaap van Delden, vervangen

Jaap van Delden, de directeur van het covid-19 vaccinatieprogramma van het RIVM, wordt vervangen. Marcel van Raaij, nu nog directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS, neemt de leiding over. Meer hierover bij Skipr.

Van Raaij gaat al half mei bij het RIVM aan de slag en wordt op 15 juni verantwoordelijk voor een nieuwe vierhoofdige programmadirectie. Ronald Jansen wordt aangesteld als adjunct-directeur. Het RIVM maakte eerder al bekend dat Jansen de oude directie vanuit VWS kwam ondersteunen. Er was toen nog geen sprake van dat hij tot de directie zou toetreden.

Jaap van Delden veroorzaakte onlangs nog veel consternatie met een uitspraak over COVID-19 vaccinaties in het AD: “Als ik 66 zou zijn en de huisarts zou me bellen, zou ik me ook afvragen: vandaag AstraZeneca, of over twee of drie weken Pfizer?”. Het RIVM heeft aangegeven dat het vervangen van Jaap van Delden niets te maken heeft met deze uitspraak, die door velen als "zeer onhandig" werd beschouwd.

Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa (en spenderen er het meest aan)

Nederlanders eten van alle Europeanen de meeste vleesvervangers en geven er ook het meeste geld aan uit. Met name plantaardige kaas kopen we graag.

Daarnaast verdubbelde de verkoop van plantaardige alternatieven in onze supermarkten de afgelopen twee jaar tot 291 miljoen euro per jaar. Dat meldt de internationale voedingsorganisatie ProVeg in een rapport over de plantaardige sector in Europa. De grootste toename in verkoop van vleesvervangers werd gezien bij de Lidl en Aldi, daar wordt 10% van de totale verkoopwaarde verkocht. Meer hierover in DvhN.

FOK! Wat een weer: dŠŠŠg warmte!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag!  

Dat was even wennen gisteren . Het liep letterlijk een beetje rommelig! Ik had wel onweer verwacht, maar niet dat de buien het zo lang zouden volhouden. In de warme lucht ontstonden diverse onweershaarden. En die trokken in eerste instantie over het westen, maar in de middag kwam het ook in het midden tot onweer. Ook collega qltel kreeg met een losse bui te maken. Echter de vaart zat er wel in en de buien waren maar klein van omvang. Het was eigenlijk een zooitje ongeregeld met diverse kernen die overtrokken. Daar zaten wel een paar felle ontladingen tussen. De regens hierbij vielen dus wel mee. Want klein van omvang en een treksnelheid van rond de 90 km/u  dan is het feest snel gedaan.  

In het zuidoosten viel er slechts een licht regenbuitje. Daar warmde het dan ook het sterkst op. In Limburg kwam het maximum uit op 27 tot 28 graden. In het midden van het land bereikten we nét geen zomerse 25 graden. Met 24,9 scheelde dat maar héél weinig. Spijtig dus. 

Vandaag  is het gedaan met de warmte. Dan passeert het koufront. Veel tamtam lijkt daarbij niet voor te komen. Er vallen enkele lichte buien of het regent iets langer. Meer dan een paar mm lijkt dit niet op te leveren en het onweer is er dan wel uit.

Uiteindelijk klaart het vanmiddag in het westen weer op. In de loop van de middag breekt ook elders de zon even door. Er kan nog wel een enkele bui vallen. De wind draait naar een westelijke richting en is matig tot vrij krachtig. Hiermee wordt dus die frissere lucht aangevoerd. Aan zee doen we het met een graad of 15, maar in Enschede kan het nog 19 graden worden.

De komende week is het licht wisselvallig met af en toe een bui, maar zeker ook perioden met zon. De maxima liggen dan rond de 16 graden.

Tot ziens!  

Onweerswolk in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een fraaie ijskap van een onweersbui. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Scholen pakken achterstanden aan met bewezen interventies

Vanaf vandaag kunnen scholen gebruikmaken van een keuzemenu met bewezen effectieve manieren om achterstanden van leerlingen in te lopen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De menukaart is bedoeld om basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs te helpen om de gevolgen van corona aan te pakken. Zowel op het gebied van leervertraging, als het welzijn van leerlingen. Niet eerder hebben scholen en leraren in Nederland zulke grondig onderbouwde wetenschappelijke kennis zo toegankelijk en praktisch gekregen.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): “Ik ben blij dat we met dit keuzemenu scholen heel praktisch kunnen ondersteunen, zodat leerlingen alle kansen krijgen op een volwaardige toekomst. De menukaart is natuurlijk geen tovermiddel, maar wel een belangrijk hulpmiddel voor leraren, schoolleiders en ondersteunend personeel. Zíj zijn cruciaal om het Nationaal Programma Onderwijs te laten slagen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken en zie dat er hard wordt gewerkt om leerlingen vooruit te helpen.”

Plan
De menukaart is tot stand gekomen in samenwerking met leraren, schoolleiders, onderwijsorganisaties en wetenschappers en gebaseerd op internationaal onderzoek. Scholen brengen momenteel in kaart hoe hun leerlingen ervoor staan. Op basis daarvan maken schoolbesturen en lerarenteams een plan voor het komende schooljaar. Hierbij maken ze keuzes uit het keuzemenu, dat aangeeft hoeveel interventies kosten, hoe effectief die zijn, hoe sterk het bewijs daarvoor is en waar je op moet letten bij de uitvoering.

Langere schooldag
Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om voor alle leerlingen de schooldag te verlengen of na schooltijd extra lestijd aan te bieden aan leerlingen die dat kunnen gebruiken. Ook twaalf weken lang, vijf keer per week 30 minuten één-op één-instructie door een leraar helpt leerlingen vooruit. Daarnaast kunnen scholen kiezen voor instructie in kleine groepen en tweewekelijks een half uur lezen en rekenen/wiskunde in groepjes, waarbij leerlingen van elkaar leren.

Duidelijke doelen
Ook is het mogelijk om de lesstof in blokken op te delen met duidelijke doelen, waarbij elke leerling in eigen tempo aan de doelen werkt. Leerlingen die de doelen niet halen, krijgen extra hulp. Sportactiviteiten kunnen ervoor zorgen dat leerlingen weer meer betrokken raken bij school en minder spijbelen. Sport koppelen aan korte lessen lezen en rekenen/wiskunde heeft eveneens een positief effect, blijkt uit onderzoek.

Extra geld
Voor de aanpak krijgt een gemiddelde school volgend schooljaar minimaal 700 euro per leerling. Scholen met veel leerlingen met achterstanden krijgen extra geld.

De eerste versie van de menukaart is te vinden op: www.nponderwijs.nl. Het keuzemenu wordt de komende tijd doorontwikkeld, bijvoorbeeld met extra aandacht voor beroepsgerichte vakken en loopbaan oriëntatie.

Alyssa Milano komt op voor zwarten, backfires

Alyssa Milano, ooit een lekker wijf, nu een 'activiste' die vindt dat zij wel even op moet komen voor de zwarte gemeenschap in de VS, omdat ze dat zelf niet kunnen. En zwarten in de VS hebben daar zo hun eigen ideeën over. In het kort: stop met doen alsof zwarte mensen zwak en dom zijn en niet voor zichzelf op kunnen komen, stop met doen alsof zwarten elke dag doodsbang over straat moeten en stop met het wegzetten van zwarte mensen als minderwaardige mensen door vanuit je witte torentje jezelf in de spotlight te zetten.

Giro: Etappe 3 - Waterballet met klimmetjes

De tweede etappe van de Giro d'Italia kunnen we rap vergeten, hoewel de winst voor Tim Merlier wel leuk was. Vandaag kan het een stuk boeiender worden: vier serieuze klimmetjes, allemaal diep in de tweede helft van de race.

De renners rijden van Biella naar Canale, 190 kilometer verderop. De regenjassen mogen erbij worden gepakt, want het lijkt de hele dag te gaan zeiken van de regen. Een uitgebreide voorbeschouwing is door Rellende_Rotscholier weer in elkaar geflanst, hier te vinden.

De heren renners gaan om 12.20 uur van start voor de neutralisatie, tien minuten later is het echte vertrek - Karsten en Jeroen zijn er op Eurosport weer ruim op tijd bij.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

India: het coronadrama duurt voort, ziekenhuis aangeklaagd voor 'valse' noodoproepen om zuurstof

Een klein privéziekenhuis in de dichtstbevolkte staat van India wordt op grond van de National Security Act aangeklaagd wegens het alarm slaan over het gebrek aan zuurstof. De directeur van het Sun Hospital in Lucknow in Uttar Pradesh vertelde aan Sky News dat hij op elk moment kon worden gearresteerd en dat zijn bedrijf in beslag zou worden genomen nadat de politie hem had aangeklaagd.

Akilesh Pandey, die het ziekenhuis bezit en runt, zei dat vier van zijn patiënten stierven op één dag omdat de zuurstof opraakte. Hij zegt dat hij herhaaldelijk een beroep heeft gedaan op de staatsautoriteiten en hen heeft gewaarschuwd dat zijn voorraden bijna op waren, maar dat ze hem 13 uur lang niet van zuurstof hadden voorzien.

Het bericht dat hij op 3 mei in het ziekenhuis heeft opgehangen, hangt nog steeds op plaatsen rond het gebouw.

Er staat: "Na herhaaldelijk verzoek aan de UPCM / Centrale Overheid zijn we niet in staat om voldoende zuurstoftoevoer te krijgen, daarom vragen we familieleden van de patiënten die zuurstof gebruiken om hun patiënten over te brengen naar andere klinieken voor verdere behandeling."

Dagen later werd Pandey beschuldigd door de politie van "valse paniekzaaierij", en volgde hij een inval in zijn ziekenhuis waarbij zijn camerasysteem in beslag werd genomen.

Sky News bezocht het ziekenhuis net op een moment dat er een zending zuurstofflessen binnenkwam. De voorraad zuurstof was alweer veel te klein.

"Ik geef enorm veel om mijn patiënten", vertelde meneer Pandey aan Sky News. "Ze zijn als familie, maar op die dag konden we ze geen zuurstof geven omdat het op was."

Hij liet de zuurstoftoevoer zien vlak bij de ingang van het ziekenhuis. "Dit zijn de vijf zuurstofflessen die we die middag hadden ... die gedurende anderhalf tot twee uur zuurstof kunnen leveren aan patiënten. We hebben de druk iets verlaagd, zodat we de stroom konden verlengen tot ongeveer drie tot drieënhalf uur…." vertelde hij aan Sky News.

De zuurstoftoevoer was de volgende ochtend om 9 uur op - de familieleden van de overledenen zeggen dat het zuurstoftekort de reden is van overlijden. Een jonge man die zowel zijn 45-jarige tante als zijn 22-jarige neef verloor vertelde dat hij hun doodstrijd ervaarde als "een nooit eindigende nachtmerrie". Hij zei dat hij geen tijd had gehad om te verwerken wat er aan de hand was: zijn oom ligt nog steeds met COVID-19 in hetzelfde ziekenhuis en hij heeft nog niet de moed gehad om zijn oom te vertellen dat zijn vrouw thuis ook COVID-19 heeft. "Mijn tante had veel zuurstof nodig, maar toen de zuurstof hier op was, werd ze op een concentrator gezet, maar dat lukte haar niet. Als er zuurstof zou zijn geweest was, zou ze niet zijn gestorven en mijn neef zou ook niet zijn gestorven. Dit is de verantwoordelijkheid van de regering, die moeten voor voldoende zuurstof zorgen", zei hij. "De overheid heeft van dit ziekenhuis een COVID-19-centrum gemaakt en dan moeten ze voor voldoende spullen zorgen.", "Het ziekenhuis doet écht zijn best".

De rechters van het Hooggerechtshof van de staat lijken het daarmee eens te zijn, en verklaarden vorige week: ''De dood van COVID-patiënten alleen omdat ze geen zuurstof aan de ziekenhuizen leveren, is een misdaad en niet minder dan een genocide door degenen aan wie de taak is toevertrouwd om te zorgen voor continue inkoop en toelevering van de vloeibare medische zuurstof."

SkyNews heeft contact opgenomen met de autoriteiten van Uttar Pradesh voor een reactie, maar ze hebben er nog geen ontvangen.

De aanklacht van de politie tegen de beheerders van het ziekenhuis is de laatste in een reeks draconische maatregelen in Uttar Pradesh, waarbij personen zijn gearresteerd voor het doen van wanhopige noodoproepen voor zuurstof.

De autoriteiten van de staat hebben gesuggereerd dat de noodoproepen paniek veroorzaken en dat de situatie onder controle is - zelfs nu het gebied afgelopen week een nieuw recordaantal doden per dag heeft gepost.

De autoriteiten zijn zwaar bekritiseerd omdat ze massale bijeenkomsten tijdens lokale verkiezingen toestaan, ondanks dat India torenhoge pieken in het COVID-19- infectiepercentage registreerde .

Het SkyNews team reisde van New Delhi naar Agra en vervolgens nog een paar honderd kilometer naar Lucknow - en langs de hele route zagen ze duizenden mensen die de lockdown negeerden en een zeer slecht gehandhaafde avondklok. Dit gedrag moet vrijwel zeker hebben bijgedragen aan de toename van infecties en sterfgevallen in de afgelopen weken.

Hoewel medici denken dat de situatie nu aan het stabiliseren is, is er nog steeds een onbekend aantal COVID-19 infecties en sterfgevallen in deze grote staat, die qua bevolkingsaantal hele landen overtreft. Alleen al door de omvang van de staat is het moeilijk, zo niet onmogelijk, nauwkeurige cijfers samen te stellen.

Een aanzienlijk aantal van de naar schatting 225 miljoen inwoners in Uttar Pradesh woont in afgelegen, landelijke gebieden waar er geen of nauwelijks behandeling aanwezig is voor het coronavirus. De weerstand tegen het laten afnemen van een test vanwege angst om in quarantaine te moeten gaan; het gebrek aan toegang tot ziekenhuizen of klinieken en het ontbreken van gecoördineerde monitoring van de COVID-sterfgevallen heeft geleid tot wijdverbreide scepsis over de officiële statistieken.

Verschillende artsen die Sky News heeft gesproken in verschillende ziekenhuizen - in Delhi, Agra en Lucknow - vertellen ons voortdurend dezelfde verhalen over het virus en de varianten. Deze tweede golf is anders; de varianten reageren anders en patiënten ontwikkelen ook andere symptomen.

Er zijn natuurlijk belangrijke kanttekeningen bij dit verhaal. Al deze informatie is anekdotisch, maar met een snel veranderende en zich ontwikkelende ziekte willen degenen aan de frontlinie - vooral in India - graag alles delen aan beschikbare informatie over COVID-19 en de mutaties, zodat anderen hier hun voordeel mee kunnen doen.

Volgens de reeks artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers die Sky News heeft gesproken, is er een duidelijke toename van het aantal patiënten die lichamelijke pijn aangeven. Vaak hoesten ze niet eens maar hebben de patiënten alleen koorts. De ziekte lijkt nu ook een veel jongere leeftijdsgroep te treffen, maar het is nog niet duidelijk of dit komt doordat de oudere leeftijdsgroep als eerste werd gevaccineerd.

Meer patiënten lijden aan diarree en ooginfecties en een zeer klein aantal heeft ook nierproblemen. De coronavarianten lijken agressiever, lijken besmettelijker te zijn en verzwakken de patiënt veel sneller.

Dr. Akhil Pratapsingh vertelde aan Sky News: "Het lijkt erop dat het virus deze keer dodelijker is ... zo lijkt het. Omdat het aantal sterfgevallen iets hoger is dan de vorige keer ... ook wat we zien is vorig jaar dat het even duurde voordat de patiënt achteruitging, maar dit virus, de besmettelijkheid of agressiviteit van het virus is zo hoog dat het nauwelijks een dag duurt voor de patiënt, verder gezond, uitdroogt en gecompromitteerd raakt."

In de crematoria rond Uttar Pradesh die SKY News bezocht, spraken alle medewerkers over een sterke toename van het aantal doden in de afgelopen weken, hoewel het nu tekenen van afvlakking lijkt te vertonen. Maar ze vertelden ook dat de dramatische stijging van het aantal begrafenissen niet in overeenstemming is met de officiële sterftecijfers.

Sky News zag hoe een sadhu (een hindoeïstische heilige man) een ritueel uitvoerde rond de vele brandende brandstapels in een crematorium. Hij leek de enige te zijn die de vele doden hier erkende. Het exacte aantal doden dat COVID-19 eist in India zal misschien nooit duidelijk worden.

Britten willen meer aandacht voor het dierenwelzijn via de wet regelen

Gewervelde dieren voelen vreugde, lijden en pijn - ook de Britse premier Johnson is hiervan overtuigd. Hij maakt zich zorgen over het dierenwelzijn en wil strengere straffen voor diermishandelaren en een verbod op de invoer van bont.

Gewervelde dieren hebben gevoelens en emoties - daarom wil Groot-Brittannië dierenrechten in de wet opnemen  zei minister van Milieu George Eustice aan de Sunday Telegraph. De wet zal dinsdag door koningin Elizabeth II worden aangekondigd in haar traditionele regeringsverklaring. Het benadrukt dat dieren zich bewust zijn van hun gevoelens en emoties en zowel vreugde en plezier als lijden en pijn kunnen ervaren. De Britse regering wil van hun land een pionier maken op het gebied van dierenrechten, de wet staat centraal in de strategie.

De straffen voor wreedheid tegen dieren moeten worden verhoogd van zes maanden tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Andere wetten verbieden de import van jachttrofeeën, de export van levende dieren en het houden van primaten als huisdier. In de dierenwelzijnsstrategie is ook opgenomen dat de overheid streeft naar een verbod op de invoer van bont en en het plaatsen van microchips bij huiskatten. Ook moet het afmaken van varkens door vergassing met kooldioxide worden gestopt.

Minister Eustice noemde het project een "belangrijk signaal aan de wereld". Veel van deze veranderingen, zoals het exportverbod op levende dieren, werden alleen mogelijk gemaakt door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, beweerde hij.

Boris Johnson is de eerste premier die dierenwelzijn opneemt in het overheidsbeleid, zei Eustice. Critici zijn van mening dat Johnson campagne voert voor dierenrechten, voornamelijk vanwege de persoonlijke opvattingen van zijn verloofde Carrie Symonds. Symonds, voormalig woordvoerster van Johnson's Conservative Party, was net zo "gepassioneerd" over het welzijn van dieren als Johnson of hijzelf, zei Eustice.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.