Het nutteloze feitje van de dag: Het kanaal dat nooit af kwam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen als Nederlanders de vele waterwegen van ons land maar wist je dat er ook resten te vinden zijn van een niet voltooid groot waterwerk? In Limburg nabij Venlo kun je de resten vinden van de Fossa Eugeniana, dat is een nooit afgebouwd kanaal tussen de Rijn en de Maas. Het kanaal was een plan van de Spaanse Nederlanden om de handel vanuit het zuiden met de Republiek af te snijden zodat de handel via de Rijn, de Maas en uiteindelijk de Schelde een weg kon vinden naar de Belgische havens. Zo wilden men de Republiek begin zeventiende eeuw alsnog economisch op de knieën krijgen.

De bouw van het kanaal begon voortvarend maar al snel kwam de klad erin doordat het kanaal dicht bij de frontline tussen de Republiek en de Spanjaarden lag. Daardoor konden de legers van de Republiek regelmatig de bouw verstoren. Ook werd het project veel duurder en lastiger in de uitvoering dan eerder gedacht. Kleine delen van het project werden nog wel afgerond maar er heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit één schip ook maar een stukje over de Fossa Eugeniana kunnen varen.

Bij Venlo in het bos zijn nog stukken van het waterbouwwerk te herkennen alsook de forten die langs het kanaal werden aangelegd:

Resten van het kanaal nabij Venlo (WikiCommons/Kris Roderburg/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Resten van het kanaal nabij Venlo (WikiCommons/Kris Roderburg/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Het geplande verloop van het kanaal:

Geplande loop van het kanaal (WikiCommons/Markus Schweiß at German Wikipedia)
Geplande loop van het kanaal (WikiCommons/Markus Schweiß at German Wikipedia)