Francesca Scorsese over We Are Who We Are: 'Deze serie gaf mij de echte Italiaanse ervaring'

Coming-of-age, maar dan net anders. Dat is de manier om deze nieuwe serie van Luca Guadagnino te omschrijven, wereldberoemd geworden door films als Call Me By Your Name, Suspiria en A Bigger Splash. Francesca Scorsese speelt Britney Orton in de serie, een meisje dat op het eerste gezicht niets gemeen lijkt te hebben met hoofdpersoon Fraser. Langzamerhand raken de verhalen van de jongeren die opgroeien op een Amerikaanse militaire basis verweven, temidden van de hitte en atmosfeer van het Italiaanse vasteland.

Britney vertoont aardig wat overeenkomsten met Francesca zelf: "Ze is zoals ik was toen ik 14 was, dat was het moment dat ik uit mijn schulp begon te kruipen. Ik veranderde van school en dat bracht ook allemaal veranderingen in mijn leven mee die ik zie in Britney. Ze is erg zelfverzekerd tegenover de hoofdpersoon en andere personages, maar dat is juist weer iets wat ik niet was op mijn veertiende. Ik ben nu een erg uitgesproken persoon, maar dat was lastig toen ik op een nieuwe school terecht kwam. Daar werd ik geconfronteerd met vragen als hoe je jezelf vormt als persoon en hoe laat je zien wie je echt bent."

Het creatieve proces voor de serie bracht ook allemaal nieuwe aspecten met zich mee: "Allereerst moest ik een eerste echte auditie doen, dat is al iets wat ik nog nooit had gedaan. Dat maakte me enorm zenuwachtig, maar toen het moment daar was zorgde de mensen die de auditie hielden dat ik enorm op mijn gemak was. En voordat ik het wist werd ik geskypet door Luca terwijl ik in de klas zat op mijn universiteit. Daarna kregen we wat maanden om ons voor te bereiden met het script, maar het meest bijzondere was nog dat we een maand voordat de opnames überhaupt zouden beginnen we al naar Italië werden gehaald om daar kennis te maken met de cast. De jongeren moesten elkaar echt leren kennen zoals ook in de serie gebeurt. Daar kwam ook een ander doel van Luca naar voren; hij wilde er zeker van zijn dat we de Italiaanse cultuur leerden kennen en de echte Italiaanse ervaring kregen."

Die Italiaanse 'experience' kwam op een gegeven moment tot een hoogepunt: "Er zit in de show een pastagevecht en daar waren alle pijlen op mij gericht. Die scène was trouwens volledig geïmproviseerd, ik had er geen idee van. De pasta zat op een bloedhete dag op plekken waar het niet zou moeten zitten. Je kunt dus zeggen dat ik de volledig Italiaanse ervaring heb gehad."

Het verhaal van de serie werd dus eigenlijk al nagebootst voordat de camera's werden neergezet: "Jack (Dylan Grazer, red.), die Fraser speelt, werd wel weggehouden van ons, om het zo authentiek mogelijk te maken. Zoals je ziet in de eerste afleveringen is Fraser echt een buitenstaander en dat wilde Luca ook eigenlijk zo houden in het echt. Niet dat hij daar een probleem mee had, hoor. Hij was er super ontspannen over. Wij voelden ons er wel een beetje rot over. Nadat we begonnen waren met schieten is hij wel echt opgenomen in de groep."

Francesca moest wel iets opbiechten aan Luca: "Ik had Call Me By Your Name dus nog nooit gezien. Maar ik had wel Suspiria gekeken voordat we begonnen met de opnames. Dat was een bijzondere ervaring en best schokkend, maar ik houd wel van dat soort films. We hebben uiteindelijk met een groot deel van de cast Call Me By Your Name gekeken en dat was fantastisch."

De serie speelt zich voor een groot deel af op een Amerikaanse legerbasis, vlakbij Venetië. Een erg specifieke locatie voor een serie over Amerikaanse jongeren: "Het was interessant om daar te schieten, omdat het eigenlijk een hele kleine Amerikaanse gemeenschap was, waar in de supermarkt zelfs een heleboel Amerikaanse producten te koop waren. Het voelde echt als een klein Amerika op locatie."

Francesca is de dochter van de wereldberoemde filmmaker Martin Scorsese en dit zorgde ervoor dat ze opgroeide op filmsets. Nu mag ze echter zelf haar projecten uitkiezen: "Dat is echt heel raar. Ik vind het fantastisch, zeker omdat ik dus alleen op de sets van de films van mijn vader ben geweest en nu in andere projecten een rol mag spelen, daar word ik echt enthousiast van. In de films van mijn vader wist hij altijd wel een klein rolletje te vinden om mij zo op die set te krijgen. Dat bleef vaak bij 'meisje in de achtergrond', maar het was altijd geweldig. Het is een deel van mijn kindertijd geweest en het liet me zien hoe films gemaakt werden. Elke filmmaker richt zijn set anders in, dus het is nu voor mij al een belevenis om op andere sets te staan."

En die kindertijd op filmsets kwam tijdens het opnameproces van We Are Who We Are goed van pas: "Ik heb daar geleerd om heel bewust te zijn van mijn omgeving als ik aan het acteren ben. Mijn interesse ligt door mijn vader denk ik ook bij hoe de regisseur te werk gaat. Daar ben ik echt hypergevoelig voor geworden, ook door de acteurs die ik op die sets heb gezien. Alleen daarvan heb ik al zoveel van geleerd. Dat kwam terug bij deze serie in de manier waarop iedereen met zijn personage omging en hoe Luca omging met ons als regisseur. Er waren genoeg scènes die veel van ons vroegen en dat leidde bij sommige mensen tot een complete verandering in de energie die ze op set brachten. Luca liet ons daar heel vrij in; we waren vrij om te doen wat we wilden met het script en we konden daardoor ons volledig overgeven aan het verhaal. Dat is uiteindelijk te zien in elke scène in deze show."

We Are Who We Are is vanaf nu te zien via het streamingplatform MyLum