FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 mei 2021

Random Pics van de Dag #301

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Boer spot Goudjakhals tijdens het poten van aardappelen

Akkerbouwer Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden keek dinsdagmiddag verbaasd op toen hij aardappelenaan het poten was. Op zijn akker zag hij een onbekend dier, wat na navraag bij experts een goudjakhals bleek te zijn. Dat meldt RTV Noord. Kolhorn vertelt de omroep dat hij het dier nog net kon filmen. ‘Ik had het geluk dat ik er recht op af reed, zo kon ik hem goed zien. Ik dacht dat eerst dat het een vos was, maar daarvoor was hij te groot.’ Meer hierover in DvhN.

De goudjakhals of gewone jakhals (Canis aureus), is een middelgrote hondachtige uit het geslacht Canis. Ondanks zijn naam is hij waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte jakhals, maar staat hij dichter bij de iets forsere coyote en de veel grotere wolf. Hoewel de goudjakhals oorspronkelijk vooral in Oost-Europa voorkwam, laat hij zich als zwerfgast ook in Nederland en onder andere Duitsland en Denemarken zien. De goudjakhals heeft een kop-romplengte van 65 tot 105 centimeter en een staartlengte van 18 tot 27 centimeter. Het gewicht is 6 tot 15 kg, en de schouderhoogte is ongeveer vijftig centimeter. Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes.

De goudjakhals is een allesetende opportunist. Hij jaagt op kleine zoogdieren (vooral knaagdieren, zoals woelmuizen, ratten en konijnen, en kleine hoefdieren, zoals hertenkalfjes en kleine gazellen), kleine vogels, vissen, amfibieën en insecten, maar hij eet ook afval en aas en plantaardig voedsel als druiven, bessen en andere vruchten, evenals bloembollen en kalebassen.

COVID-19: Nederlandse luchtmachtmilitairen in Portugal besmet

6 luchtmachtmilitairen zijn in het Portugese Beja positief getest op het COVID-19-virus en zitten daar in quarantaine. Collega’s die in direct contact met de besmette personen zijn geweest zitten uit voorzorg ook in quarantaine. Alle militairen maken deel uit van een 120-koppig detachement. Dat neemt met 10 F-16’s in het Zuid-Europese land deel aan een internationale training voor jachtvliegers.

Deze grootschalige NAVO-oefening is voor de vliegers van groot belang. Ze bereiden zich zo voor op deelname aan multinationale luchtoperaties, zoals eerder in het Midden-Oosten waar doelen en aanvoerlijnen van terreurorganisatie ISIS werden uitgeschakeld. Door de besmetting is nu niet het hele geplande vliegprogramma te volgen.

De 6 besmette militairen maken het naar omstandigheden goed.

Quilboar nu beschikbaar in Hearthstone Battlegrounds

Blizzard heeft patch 9.2 voor Hearthstone uitgebracht. De patch betekent de eerste grote content-update voor Battlegrounds in maanden. Een nieuwe tribe, de Quilboar, zijn toegevoegd.

De Quilboar, bekend uit The Barrens in World of Warcraft, draaien om 'Blood Gems', spells die een minion +1/+1 geeft, maar ook diverse effecten activeert. Drie nieuwe heroes en 17 nieuwe minions zijn nu te gebruiken in de modus.

Daarnaast introduceert de patch kant-en-klare decks om te kopen. Deze zijn in elkaar gezet door Blizzard zelf en moeten competitief zijn in de huidige meta. Alles kun je rustig nog eens in de patch notes nalezen.

Hearthstone Battlegrounds Quilboar

Extinction Rebellion bestaat ook nog

Leden van de milieuvriendelijke activistengroep Extinction Rebellion zullen zich vrijdag bij hun denkbeeldige werkgever ziekmelden om weer eens een dagje buiten te gaan blowen. Vrijdagochtend tussen 8.30 en 11.00 uur gaan een aantal hippies namelijk midden in een pandemie een 'drukke verkeersader' proberen te ontwrichten. Coronaproof.


Uiteraard, GroenLinks was er ook bij! (Foto: Oscar Brak/NurPhoto via Getty Images)

Dat probeerden ze eerder dit jaar al op de lege Amsterdamse Zuid-as, waarna de politie met een aantal benzineslurpende busjes moest komen opdraven om het gespuis weg te voeren.

Vrijdag staat in ieder geval de rotonde Amstelveenseweg op de agenda. Op deze rotonde in Amsterdam-Zuid zullen de activisten rondjes gaan lopen en fietsen. Dit staat volgens de heldere lichten "symbool voor de politiek en samenleving die ‘om de hete brei blijft draaien in de klimaat- en ecologische crises."

De eis van deze actiegroep? Ze hebben hun opties goed afgewogen en hebben besloten om af te gaan dwingen dat tijdens de formatie van het nieuwe kabinet beleid wordt gemaakt om in 2025 de uitstoot van broeikasgassen naar nul te verminderen.

Kansloos protest dus, zeker gezien Nederland volgens het internationaal afgesproken milieuplan met miljardeninjecties in 2030 op ongeveer 50 procent uitstoot ten opzichte van 1990 zou moeten uitkomen.

Extinction Rebellion zal ongetwijfeld goed zijn in het bekladden van winkels van multinationals of het spuiten van hun logo op publiek domein, maar een simpele rekensom zou hen toch moeten vertellen dat de eis om binnen vier jaar geen broeikasgassen meer uit te stoten de geloofwaardigheid van hun ideologie enigszins aantast.

De actie van het 'debiele broertje van Greenpeace' zal vrijdag dan ook weer weinig zoden aan de dijk zetten, aangezien de automobilisten een andere route zullen volgen, omrijden en zodoende nog meer broeikasgassen zullen uitstoten om hun weg te kunnen vervolgen.

Indruk maken is dan misschien het doel? Wie kan zich nog een actie van ER herinneren zonder te Googlen? Maar goed, vrijdagochtend hier verzamelen?

Kijk mee: Nationale Dodenherdenking op de Dam, dit jaar zo'n honderd genodigden welkom

De omgeving van de Dam in Amsterdam is sinds 17.00 uur vanmiddag afgesloten voor de Dodenherdenking. Het gebied is afgezet met hekken en alleen toegankelijk voor genodigden. Vanwege de coronamaatregelen kan er dit jaar opnieuw niet veel publiek bij de plechtigheid zijn. Ook op andere plekken in ons land zijn grote bijeenkomsten voor dodenherdenking niet mogelijk. Meer hierover in het AD.

Dodenherdenking 4 mei 2021 - Terugblik op het Westerborkpad

Vanavond om 20:00 uur is het weer twee minuten stil in Nederland tijdens de dodenherdenking. Omdat we nog steeds met COVID-19 beperkingen te maken hebben zullen de plechtigheiden in zeer besloten kring plaatsvinden. Vorig jaar liep ik het Westerborkpad.


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Vandaag leek me een mooie gelegenheid om eens terug te blikken door middel van een foto-special. Uit de honderden foto's die ik tijdens m'n wandelingen heb gemaakt, heb ik er een dertigtal geselecteerd die op de een of andere manier een diepe indruk bij mij hebben achtergelaten. 

Opdat wij nooit vergeten ...

Dodenherdenking 4 mei 2021 - Terugblik op het Westerborkpad  (Foto: FOK!)
Dodenherdenking 4 mei 2021 - Terugblik op het Westerborkpad (Foto: FOK!)

7 jongens veroordeeld voor 'pedojacht', waaronder fatale mishandeling Jan in Arnhem

De rechtbank veroordeelt 7 jongeren tot (voorwaardelijke) cel- en taakstraffen. In deze strafzaken speelt het fenomeen pedojagen een rol. Bij 1 van de incidenten kwam een 73-jarige man te overlijden.

De hoogste straf krijgen de jongens die betrokken waren bij het geweld tegen een 73-jarige man in het Spijkerkwartier in Arnhem. De jongens lokten op 28 oktober 2020 de man naar een afspraak. De jongeren schopten en sloegen het slachtoffer. 1 van de jongens filmde de confrontatie. Door het geweld raakte de man zodanig gewond, dat hij uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweek.

Eigen rechter
De rechtbank benadrukt zwaar dat deze vorm van eigenrichting onaanvaardbaar is. De jongens speelden voor eigen rechter. Dit is niet hoe ons rechtssysteem werkt. Het is de taak van politie en justitie om goed onderzoek te doen als er vermoedens zijn van een misdrijf. Daarna beslissen rechters of sprake is van een misdrijf en of een straf moet worden opgelegd. Door het spelen voor eigen rechter maken de jongens een ernstige inbreuk op de rechtsorde en door het misdrijf veroorzaken ze onrust en onveiligheid in de samenleving.

Strafbepaling
Voor de hoogte van de straf kijkt de rechtbank eerst naar de ernst van het misdrijf en daarna naar de persoonlijke omstandigheden. Bij minderjarige verdachten wordt niet zomaar een vrijheidsstraf opgelegd, omdat het belang van de jeugdige voorop staat. Dat is ook waar de Raad voor de kinderbescherming voor pleit. De rechtbank vindt het misdrijf zo ernstig en de gevolgen daarvan zo groot dat zij geen andere straf passend vindt dan (voorwaardelijke) jeugddetentie. Alles bij elkaar komt de rechtbank tot de volgende straffen:

  • De rechtbank legt een 17-jarige jongen uit Rozendaal een jeugddetentie op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met daarbij als voorwaarde dat hij moet meewerken aan behandeling.
  • De 19-jarige jongen uit Rozendaal krijgt een jeugddetentie van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Aan de voorwaardelijke straf is begeleiding door de jeugdreclassering als bijzondere voorwaarde verbonden.
  • Een 16-jarige jongen uit Arnhem krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie van 6 maanden, met als voorwaarden begeleiding en behandeling. Daarbij legt de rechtbank de maximale taakstraf voor jeugdigen van 200 uur op.
  • De rechtbank veroordeelt een 15-jarige jongen uit Arnhem tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 6 maanden, met hulpverlening en begeleiding als bijzondere voorwaarden. Daarbij legt de rechtbank de maximale taakstraf van 200 uur op.
  • Een 17-jarige jongen uit Arnhem wordt veroordeeld voor medeplichtigheid en krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie van 6 maanden, met als voorwaarden behandeling en begeleiding door de jeugdreclassering. Verder krijgt hij de maximale werkstraf van 200 uur. Deze jongen was ook betrokken bij 3 andere geweldsincidenten die zijn gerelateerd aan het pedojagen.

Proeftijd en schadevergoeding
Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit bij alle verdachten - als stok achter de deur - een proeftijd van 2 jaar. Tot slot veroordeelt de rechtbank de 5 jongeren gezamenlijk tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 60 duizend euro aan de 3 zoons van het slachtoffer.

Straffen in andere zaken
Naar aanleiding van het geweldsincident in het Spijkerkwartier onderzocht de politie andere geweldsincidenten in Arnhem die ook zijn gerelateerd aan 'pedojagen'.

  • Een 17-jarige jongen uit Velp krijgt voor het filmen van een geweldsincident op 12 oktober in het Sonsbeekpark een werkstraf van 40 uur. Daarbij moet hij samen met de eerder genoemde 17-jarige uit Arnhem ruim 1.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
  • Ten slotte veroordeelt de rechtbank een andere 17-jarige Arnhemmer voor het mishandelen van een man in het Sonsbeekpark op 9 oktober 2020. De rechtbank veroordeelt deze jongen tot een werkstraf van 40 uur en een geheel voorwaardelijke jeugddetentie van 1 maand. Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit een proeftijd van 2 jaar.

Lijken aan de lopende band - Een Opera Pastiche uit Westerbork

Op de grens van leven en dood in Kamp Westerbork werden regelmatig 'bonte avonden' georganiseerd, waarbij kampcommandant Albert Gemmeker vaak op de eerste rij zat. Er werden allerlei voorstellingen gegeven, om te zorgen dat het leven in Westerbork zo ontspannen mogelijk verliep. 


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

De revues en sketches werden georganiseerd door de Joodse theatermakers Erich Ziegler, Willy Rosen en Max Ehrlich. De uitvoering lag bij De Gruppe Bühne, onder leiding van Max Ehrlich. In juni 1944 werd er een operaparodie opgevoerd: 'Ludmilla - total verrückt' (Ook wel Lijken aan de Lopende Band). Ludmilla bleek achteraf een in grappen verpakte aanklacht tegen de nazi's te zijn. Het stuk werd dan ook maar éénmalig opgevoerd en was de directe aanleiding voor Gemmeker om de bonte avonden voortaan te verbieden. 

In 2012 doken de tekst en een handgeschreven partituur van de opera op in de nalatenschap van Ida Simons, een Joodse pianiste/schrijfster die destijds ook in Westerbork verbleef. Zij overleefde de oorlog en schreef nadien de novelle 'In Memoriam Mizzi' en het boek 'Een Dwaze Maagd'. In 2019 werd door theatergezelschap Punto Arte een eigen uitvoering van de opera, gebaseerd op de originele partituur, opgevoerd op het kampterrein nabij de voormalige ambtswoning van kampcommandant Gemmeker. 

In de opera komen onder meer herinneringen van Philip Mechanicus voor, evenals herinneringen van Etty Hillesum. Zij werden beiden vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord. Ook worden er herinneringen opgehaald aan Ida Simons. De schoondochter van Ida, Marita Simon zegt: "Dat dit werk, zo’n tastbare herinnering aan het leven in Westerbork, opnieuw gaat klinken, is voor mij heel bijzonder. Het is een eerbetoon aan de mannen, vrouwen en kinderen die zich aan hun menselijkheid vastklampten terwijl ze wisten dat ze weggevoerd zouden worden. De meesten van hen zouden niet terugkeren."

Vanavond, in het kader van Theater na de Dam, wordt de opera opnieuw uitgevoerd. Dit keer vanuit het Wilmink Theater in Enschede en is via een livestream te zien. Kaarten voor de voorstelling zijn 5 euro en te verkrijgen via de website van het Theater. De voorstelling begint om 21:00. 

De voormalige ambtswoning van kampcommandant Gemmeker in Kamp Westerbork (Foto: FOK!)
De voormalige ambtswoning van kampcommandant Gemmeker in Kamp Westerbork (Foto: FOK!)

Voorbijganger vindt afgehakte hondenpoten in grasveldje

Maandagmorgen 3 mei vond een voorbijganger op een grasveldje in Emmeloord twee hondenpoten. De politie heeft de lichaamsdelen naar een dierenarts gebracht die de pootje heeft onderzocht.

De dierenarts bevestigt dat het gaat om hondenpoten en zegt dat ze zeer vermoedelijk zijn verwijderd op het moment dat het dier nog leefde.

De politie is een onderzoek gestart om erachter te komen wie dit heeft gedaan en zoekt getuigen. De poten zijn op maandag 3 mei om 10 uur gevonden op een grasveldje vlakbij de Schoenerstraat te Emmeloord, daar waar de Urkervaart de Lemstervaart kruist. Het hondje is een zogenaamde bastaard, woog tussen de 10 en 15 kilo en heeft een zwart en rood/bruine vacht.

De politie wil graag deze zaak graag oplossen en wil graag weten of er iemand is die een hond mist of de hond herkent aan de beschrijving. Ook wil de politie graag in contact komen met mensen die iets opvallends gezien hebben op deze locatie voor of rond 10 uur maandag 3 mei. Informatie kan worden doorgegeven aan het politie wijkteam Noordoostpolder via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

EU laat gele meelwormen toe als voedingsmiddel voor mensen.

De EU-landen zijn akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie om in de toekomst de consumptie van gedroogde meelwormen toe te staan.

Dit werd voorafgegaan door een wetenschappelijke evaluatie door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Volgens de Europese Commissie kunnen de insecten worden gebruikt als tussendoortje of ingrediënt - bijvoorbeeld in proteïne- en noedelproducten of koekjes. De meelwormen moeten gaan bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem in de EU.

NOS zal ook OS 2022 en 2024 mogen uitzenden na deal met Discovery

De Olympische Spelen blijven ook de komende jaren te zien bij de NOS. De omroep heeft een akkoord bereikt met Discovery over een nieuwe sublicentie voor de Spelen van 2022 (Peking) en 2024 (Parijs). 

Deze overeenkomst bouwt voort op bestaande afspraken, aangekondigd in 2017, waarbij Discovery de audiovisuele rechten in sublicentie heeft gegeven aan de NOS voor de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 en Olympische Spelen Tokyo 2020, die deze zomer zullen plaatsvinden. In 2017 kocht Discovery de Europese rechten voor vier Olympische Spelen voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Eurosport is daarmee het hoofdkanaal voor de Olympische Spelen. 

De NOS heeft een sublicentie weten te kopen waarmee de Spelen ook op bij de publieke omroep zichtbaar is. De NOS heeft in de huidige deal alleen de TV- en radiorechten. Ze mogen alle sporten op twee na live uitzenden. Welke sporten alleen live bij Eurosport te zien zijn, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zal dit gaan op de nieuwe olympische sporten als klimmen en surfen. Wil je echter online naar de Spelen kijken, moet je bij Eurosport (app) of Discovery+ wezen.  

"Het olympisch vuur blijft branden bij de NOS", zegt Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS. "We hebben vorig jaar gemerkt wat het gemis van sport betekent voor de samenleving. Sport verbindt, socialiseert en enthousiasmeert. Dat we in de komende vier jaar drie Olympische Spelen voor iedereen in Nederland mogen uitzenden, is goed nieuws. Voor het Nederlands publiek maar ook voor de Nederlandse sport."

"En dat alles blijven we doen op de manier die men van ons gewend is", gaat Timmer verder. "Met live-verslag, voor- en nabeschouwingen, deskundigheid aan tafel en ter plekke, met analyses, interviews en achtergronden. Zoals we doen sinds 1964, het jaar dat de Olympische Spelen voor het eerst bij de NOS te zien waren." Uw redacteur hoopt dat de NOS de analyses en het geouwehoer laat zitten en vooral sport gaat uitzenden.  

Ook Discovery is blij in het persbericht. “Bij Discovery streven we ernaar om voor iedereen de juiste content te creëren, van de breed geïnteresseerde tot de gepassioneerde fan van zeer specifieke onderwerpen, met passie, ervaring en state-of-the-art technologie. “Powering People’s Passions”, is onze missie”, zegt Susanne Aigner, GSVP Discovery GSA & Benelux. ”Sport is een belangrijk onderdeel van het DNA van Discovery en blijft voor ons een prioriteit, zeker als ‘Home of the Olympics’. Onze overeenkomst met de NOS is geweldig nieuws, omdat we toegang tot gratis uitzendingen van de Olympische Spelen kunnen garanderen voor iedereen. Daar komt bij dat kijkers op ons platform discovery+ en via Eurosport geen enkele minuut en geen enkele sport van de Spelen hoeven te missen.” 

Kramer ondergaat operatie aan rug

Sven Kramer heeft vandaag een operatie aan zijn rug ondergaan. Het herstel zal naar verluidt enkele weken duren.

De inmiddels 35-jarige schaatser had de afgelopen seizoenen geregeld last van zijn rug. De ingreep die vandaag is uitgevoerd moet die klachten gaan verminderen.

"Normaliter kies je als sporter in het olympisch seizoen liever niet voor een operatieve ingreep. Ik heb veel vertrouwen in professor Wilco Peul en de uitkomst van het onderzoek en de aard van de ingreep geven het comfort om deze operatie toch te verrichten", aldus Kramer.

Matrozen te water in IJsselmeer

3 matrozen in opleiding zijn vanmiddag tijdens de eindoefening van de Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV) op het IJsselmeer te water geraakt. 1 persoon moest met een schouderblessure naar het ziekenhuis.

De groep van 53 EMMV-leerlingen in rubberboten dreef te ver af. Door de harde wind lukte het niet de rubberboten weer in de goede richting te krijgen en de storm veroorzaakte water in de vaartuigen. Waarschijnlijk belandden de matrozen in het water bij het lozen.

Direct werd de Kustwacht ingeschakeld. Die haalde de militairen uit het water. Schepen in de buurt hielpen bij de opvang op een drijvend platform. De kustwacht bracht de hele groep met reddingsboten aan wal.

De leerlingen van de 8-weekse opleiding tot matroos laten tijdens de eindoefening "De Volharding" zien wat zij in teamverband en onder verzwarende omstandigheden hebben geleerd. De EMMV is de opleiding tot matroos algemeen.

Mourinho nieuwe trainer AS Roma

De vorige maand bij Tottenham Hotspur ontslagen coach José Mourinho heeft alweer een nieuwe club gevonden. Vanaf volgend seizoen zal de Portugees aan de slag gaan bij AS Roma waar hij een contract zal ondertekenen tot en met de zomer van 2024. Bij club uit Rome volgt hij Paulo Fonseca op die deze zomer moet vertrekken bij de club van Rick Karsdorp.

"Na gesprekken met de clubleiding werd mij al snel duidelijk hoe groot de ambitie van deze club is. De ongelofelijke passie van de fans heeft mij overtuigd om deze baan te accepteren. De komende jaren wil ik hier bouwen aan een winnend pad. Ik kan niet wachten om met deze prachtige klus te beginnen", aldus Mourinho, zo lezen we op de site van AD Sportwereld.

Tiago Pinto, de algemeen manager van de club, is blij met de komst van The Special One. "Toen José beschikbaar kwam grepen we meteen de kans om met een van de beste managers aller tijden te praten. We werden overweldigd door het verlangen van José om te winnen en zijn passie voor het spel. Hoeveel trofeeën hij ook heeft gewonnen, zijn focus ligt altijd weer op de volgende. Hij beschikt over de kennis, de ervaring en het leiderschap om op alle niveaus te concurreren"

COVID-19: 7830* nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 1.524.527 en 17.221

LET OP: De storingen van afgelopen weekend zijn opgelost. De cijfers van vandaag en de komende dagen zullen hierdoor nog wel beïnvloed worden. Concreet betekent dit dat de cijfers die vandaag en de komende dagen worden weergegeven ook positieve testen van het afgelopen weekend bevatten. Tevens zijn er vandaag vanwege het slechte weer diverse teststraten uit voorzorg gesloten.
_

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7830 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.524.527 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 272 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1795 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 818 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 32 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.221 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Het nutteloze feitje van de dag: Vergeten deel van de groene hel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Nürburgring is een legendarisch circuit in Duitsland dat bij velen bekend is van de races en de crashfilmpjes van particulieren die een rondje maken over de Nordschleife (het uitgestrekte deel van de baan van meer dan 20 kilometer door de bossen van de Eifel). De Nordschleife en het GP-circuit vormen tezamen een bijzondere baan waar nog altijd races verreden worden. De baan is helaas niet veilig genoeg voor de Formule 1 daarom rijdt die raceklasse alleen op het GP-circuit.

Maar wist je dat er vroeger ook nog een Südschleife aan het circuit vast zat? Deze zuidelijke lus was nog gevaarlijker dan de noordelijke lus en is al vrij snel na de opening in onbruik geraakt. Bij de renovatie in de jaren '70 is de Südschleife definitief afgedankt en van het circuit afgekoppeld.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Nürburgring dan kun je hier een special lezen die eerder op FOK! verscheen.

De oorspronkelijke layout van het circuit bij de opening in 1927 (WikiCommons/Pitlane02)
De oorspronkelijke layout van het circuit bij de opening in 1927 (WikiCommons/Pitlane02)


Animatie van het verloop van de Südsleife

Vuurwerkbom door brievenbus in Vaals

In de nacht van maandag op dinsdag is de politie rond 02:00 uur gealarmeerd voor een vuurwerkbom aan de Prins Bernhardstraat in Vaals. Deze is door de brievenbus bij een appartementencomplex gegooid. Hierbij zijn géén gewonden gevallen.

Er zijn zes woningen ontruimd, omdat het op dit moment niet zeker is of de gehele vuurwerkbom ontploft is. De EOD komt ter plaatste om te onderzoeken of dit het geval is.

De politie komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben. Heeft u meer informatie of beschikt u wellicht over videobeelden? Neem dan contact op. Dan kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-700.

Selby voor vierde keer wereldkampioen snooker

Mark Selby is maandagavond voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen snooker geworden. Onder het oog van 900 toeschouwers, waarmee het Crucible Theatre in Sheffield volledig uitverkocht was, versloeg de Engelsman zijn landgenoot Shaun Murphy: 18-15.

Murphy kwam nog op 5-3, maar zondagavond won Selby zeven van de negen frames. Die marge gaf hij maandag niet meer weg. Indrukwekkend was hij in de 30ste frame waarin hij met de ballen 'all over the place' tot een break van 120 kwam. Murphy noteerde op het eind nog twee centuries van 100 en 103, maar kon de achterstand niet meer wegwerken. 

De 37-jarige Selby werd eerder in 2014, 2016 en 2017 wereldkampioen. Met zijn vierde titel komt hij in een illuster rijtje terecht en evenaart hij de Schot John Higgins. Stephen Hendry blijft vooralsnog onbedreigd recordhouder met zeven titels, gevolgd door Steve Davis, Ronnie O'Sullivan en Ray Reardon (allen zes).

Selby krijgt een cheque van 500.000 pond, omgerekend 576.000 euro. Hij klimt naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Judd Trump blijft hem voor. 

De organisatie van het WK snooker had het vertrouwen van de overheid gekregen om het toernooi met toeschouwers te organiseren. Het gold tevens als proef. Het publiek in het knusse Crucible Theatre droeg allemaal een mondkapje, maar zat wel 'gewoon' kort op elkaar.

NASCAR: Jarige Busch wint Buschy McBusch Race

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar zondagavond en wel naar de Kansas Speedway, waar alweer de elfde race van het jaar verreden werd. Dat was aanvankelijk niet de beste race ooit, maar vooral in de slotfase werd een goede partij geknokt.

De race ging van start met Brad Keselowski en William Byron op front row en Michael McDowell met Kevin Harvick op rij twee. Lang had Keselowski de touwtjes in handen, tot hij aan het einde van stage één wat terugviel: Kyle Larson ging er voorbij, maar Kyle Busch pakte ze allebei en won de stage, voor Larson, Tyler Reddick en dan pas Keselowski.

Met Larson en Reddick voorop begon stage twee, waarin verder bijzonder weinig gebeurde: Larson domineerde en won de stag, ruim voor Kyle Busch en Denny Hamlin. In die volgorde begon ook de laatste stage, waar met een kleine veertig ronden te gaan de caution viel: een van Reddick's banden rolde tijdens zijn pitstop weg, waardoor men - nadat iedereen gestopt had - de race neutraliseerde om de band op te halen.

Nadat iedereen tijdens de caution een pitstop gemaakt had was de leiding in handen van Hamlin, maar 25 ronden voor het einde maakte hij een fout: hij tikte de muur stevig aan, Larson ging er voorbij en Hamlin moest naar binnen om in elk geval een fatsoenlijke nieuwe band onder zijn auto te laten schroeven en de boel wat uit te laten deuken.

Larson en Kyle Busch kwamen niet binnen en reden voorop bij de herstart, gevolgd door Ryan Blaney, Joey Logano, Ross Chastain en Austin Dillon - vanaf Matt DiBenedetto en Martin Truex op plek zeven en acht had men wél nieuwe banden. Kort na de herstart ging Ricky Stenhouse in het middenveld in de rondte na een duel met Austin Cindric, waardoor de volgende caution een feit was.

Larson en Busch bleven weer buiten, maar ook de volgende herstart ging niet goed: Christopher Bell ging rond en tikte Stenhouse én Ryan Preece aan. Busch en Blaney hadden Larson gepasseerd en vertrokken vanaf rij één bij de volgende herstart met drie ronden te gaan, waarbij het voor twee van de drie mannen voorop zo goed als klaar was: Larson tikte Blaney aan en hoewel beiden de auto enigszins onder controle hielden, waren hun kansen gedaan.

De jarige Kyle Busch (36) ging zo aan de leiding bij het ingaan van de laatste ronde en op zijn verjaardag pakte Busch de winst in de Buschy McBusch Race 400 - ja, zo heette de race echt. Het was zijn eerste zege van het jaar en daarmee heeft Busch in ál zijn zeventien achtereenvolgende seizoenen in de Cup Series minstens één race gewonnen, nog maar één jaar minder dan Richard Petty's record.

FOK! Wat een weer: veel wind, buien en erg koud

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen.

In de zuidelijke helft was het vandaag een droge dag. De zon scheen er geregeld en het bleef daar droog. Het midden zat daar een beetje tussenin met meer bewolking en hier en daar een buitje. Meerdere en ook zwaardere buien vielen er in het noorden en deels oosten. Op diverse plaatsen kwam het tot onweer en hagel. Lokaal viel er zo'n 10 tot 15 mm. Hier in Haarlem was het half bewolkt, maar droog.

De buien trekken nu weg en dan is het even overal droog. Ondertussen nadert er een actief lagedrukgebied die morgen boven Denenmarken arriveert. De neerslag van het frontensysteem bereikt het westen in de loop van de avond. Deze trekt dan het hele land over en uiteindelijk regent het overal. Er kan zo'n 10 mm vallen.

Morgen komen we van de regen in de drup. De aanhoudende regen trekt weg, maar er komen talrijke en soms ook felle buien voor in de plaats. Daarbij is er kans op onweer en hagel. De wind speelt ook een aardig tandje mee.

De zuidwestelijke wind neemt nu al toe en komt vannacht rond kracht 7 te liggen. In het binnenland zo'n 4 tot 5. In de loop van de nacht neemt de wind verder toe en zal stormachtig worden. Ook in het binnenland sluit ik een krachtige 6 bft niet uit. Buiten de reguliere wind om, komen er ook zware windstoten voor tot 90 km/u. In het binnenland zo'n 75 tot 80 km/u. In het hele land is code GEEL van kracht.

Als het even meezit zou het rond dodenherdenking wat droger kunnen worden. Die kans is het grootst in de kustprovincies. Misschien dat ze daar ook de zon nog even zien.

Bij dit alles is het uitermate koud buiten met maxima rond 9 graden.

Woensdag staan er ook veel buien op het programma.

In het weekend echter lonken er een stuk hogere temperaturen. Misschien dat het in het zuiden wel 25 graden wordt. Dit hangt echter af van eventuele bewolking en/of neerslag. Ik hou jullie op de hoogte!

Fijne avond!  

Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)
Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Apple dreigt de macht te verliezen na "Fortnite" -geschil

Game-ontwikkelaar Epic Games onderneemt juridische stappen tegen Apple omdat de techgigant geen aparte app store op de iPhone toestaat. In plaats daarvan worden er door Apple enorme vergoedingen geïnd wanneer gebruikers iets kopen in het spel "Fortnite", bijvoorbeeld. Het proces is baanbrekend omdat er voor Apple meer op het spel staat dan het kwijtraken van extra inkomsten.

In Californië is een rechtszaak begonnen die de app-activiteiten op de iPhone zouden kunnen veranderen. Apple en de "Fortnite" -ontwikkelaar Epic Games staan tegenover elkaar in de rechtbank. Het proces, dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de internetindustrie, gaat over de macht van Apple via de App Store. Apple-CEO Tim Cook zal waarschijnlijk ook als getuige worden opgeroepen.

Epic wil een eigen app store op de iPhone runnen en wil geen vergoeding betalen aan Apple voor inkomsten uit de verkoop van digitale items uit deze eigen app store. Apple daarentegen wil dat applicaties alleen gedownload kunnen worden via de Apple App Store, zij zijn van mening dat dit onder meer nodig is om gebruikers te beschermen tegen fraude en softwarebugs. Epic Games beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie - op grond van het feit dat Apple het monopolie heeft op de verkoop van apps op de iPhone. Apple stelt dat de iPhone niet als een onafhankelijke markt kan worden gezien, maar dat de gamesbusiness op verschillende platforms moet worden bekeken.

Wiens redenering rechter Yvonne Gonzalez Rogers over deze kwestie gaat volgen, zal doorslaggevend zijn voor de uitkomst van de procedure. Tegelijkertijd kan worden aangenomen dat de verliezende partij in hoger beroep zal gaan. Een andere vraag die de rechter zichzelf zou moeten stellen is of de App Store moet worden beschouwd als onderdeel van het iPhone-gebruik, zoals Apple stelt. De iPhone-groep wijst er onder meer op dat een gecentraliseerde app store je de mogelijkheid geeft om alle applicaties te checken. Epic wierp tegen dat het app-platform als een apart product moest worden gezien. Apple heeft immers altijd toegestaan dat software op zijn Mac-computers wordt gedownload van andere bronnen dan de eigen App Store. Apple wijst erop dat de beveiligingseisen voor smartphones hoger zijn.

Het proces, dat ongeveer drie weken zal duren, begon met de openingstoespraak van Epic-advocaat Katherine Forrest. Ze herhaalde de bewering dat Apple een gesloten systeem rond de iPhone had gebouwd om te voorkomen dat gebruikers eenvoudig kunnen overstappen naar Android-telefoons. Apple-advocaat Karen Dunn wierp tegen dat Epic eiste dat het iPhone-bedrijf onveilige en ongecontroleerde apps op het platform zou toelaten.

Apple int een commissie van 30 procent
Het geschil laaide op in augustus nadat Epic niet langer wilde voldoen aan de eis, die al meer dan een decennium van kracht was, dat virtuele items in zijn populaire spel "Fortnite" op iPhones alleen konden worden aangeboden via in-app aankopen van Apple. Hierbij houdt Apple 30 procent in van de aankoopprijs. De advocaat Forrest van Epic Games vergeleek Apple met een autofabrikant die elke keer als een eigenaar van een auto tankt 30 procent van de benzineprijs eist van de benzinepomphouder.

Apple-advocaat Dunn wees erop dat "Fortnite"-spelers digitale inhoud of de spelvaluta "V-Bucks" op elk ander platform konden kopen en gebruiken op de iPhone - zonder dat er een vergoeding  door Apple wordt gevraagd. Tegelijkertijd bracht "Fortnite" Epic Games op de iPhone alleen al meer dan 750 miljoen dollar op - hoewel Apple niet het belangrijkste platform voor de game is. Epic Games baas Tim Sweeney vond dat het zijn plicht was om een rechtzaak tegen Apple te beginnen.

De Europese Commissie beschuldigt Apple ook van monopolie
Het proces vertoont parallellen met het onderzoek van de Europese Commissie, dat Apple vorige week beschuldigde van oneerlijke concurrentie in de App Store. Apple discrimineert andere aanbieders van muziekstreaming-apps, zei mededingingscommissaris Margrethe Vestager. Brussel ziet onder meer een probleem dat de verkoop van abonnementen in de apps moet worden afgehandeld via het betalingsplatform van Apple. De groep behoudt hierbij 30 of 15 procent van het inkomen. Spotify vindt het oneerlijk dat Apple door deze App Store-heffing voor dezelfde abonnementsprijs meer geld overhoudt van de rivaliserende muziekdienst.

Ook in de zaak van de EU voerde Apple aan dat gebruikers abonnementen op de website van Spotify konden kopen en deze op hun iPhone konden gebruiken zonder ervoor te hoeven te betalen. Net als Epic beschouwt de Europese Commissie de iPhone als een onafhankelijke markt voor app-verkoop.

Multimiljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda gaan na 27 jaar huwelijk scheiden

Multimiljardair Bill Gates (65) en zijn vrouw Melinda (54) gaan scheiden na 27 jaar huwelijk en na het opbouwen van een fortuin van 146 miljard dollar. De oprichter van Microsoft en de op twee na rijkste man ter wereld kondigde de breuk vanavond aan via Twitter. Meer hierover in het AD.

De 65-jarige Gates - met een geschat vermogen van 130 miljard dollar, de vierde rijkste persoon ter wereld - en de 56-jarige Melinda ontmoetten elkaar in 1987 op een beurs in New York. Melinda kwam bij Microsoft voor marketing werken. De twee trouwden in 1994 in Hawaii, hun eerste kind werd geboren in 1996 waarna Melinda stopte met werken bij Microsoft. In plaats daarvan legde ze zich onder meer toe op filantropie.

Het echtpaar had in 1993  een stichting opgericht en deze in 1999 omgedoopt in tot de Bill and Melinda Gates Foundation. De grootste particuliere liefdadigheidsstichting ter wereld is betrokken bij de strijd tegen extreme armoede en ziekten wereldwijd - en is ook actief in de strijd tegen de coronapandemie. Bill Gates is daarom herhaaldelijk het doelwit van complottheoretici.

"We blijven het geloof in deze missie delen en zullen blijven samenwerken in de stichting", zeiden Bill en Melinda Gates maandag. Ze vroegen om "ruimte en privacy voor ons gezin" aan het begin van "dit nieuwe leven".

Uit hun huwelijk kwamen drie kinderen voort. Bill Gates richtte in 1975 samen met zijn schoolvriend Paul Allen de softwaregigant Microsoft op. Hij gaf het beheer van de dagelijkse bedrijfsvoering op in 2000 en leidde vervolgens tot 2014 de Raad van Bestuur van het bedrijf. Vorig jaar heeft hij de raad van bestuur van Microsoft volledig verlaten om meer tijd te besteden aan zijn stichting.

Twee jaar geleden scheidde een andere hightech multimiljardair, de oprichter van Amazon, Jeff Bezos. Het huwelijk van de rijkste persoon ter wereld met zijn vrouw MacKenzie eindigde na 25 jaar in een scheiding .

Proces tegen Ghislaine Maxwell uitgesteld vanwege nieuwe aanklachten

Het proces tegen Ghislaine Maxwell, de vriendin van Jeffrey Epstein die ervan wordt verdacht meisjes te hebben geritseld voor de  Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent, is uitgesteld tot in de herfst. Een rechter in New York is akkoord gegaan met uitstel van het proces, dat op 12 juli zou beginnen, omdat de aanklagers nieuwe aanklachten hebben ingediend en coronamaatregelen het de verdediging lastiger maken om zich goed voor te bereiden. Meer hierover in het AD.

Flitspalen N201-N231 Aalsmeer gaan aan

Op vrijdag 7 mei gaan twee nieuwe flitspalen langs de N201 bij Aalsmeer aan. Vanaf die datum worden bestuurders die te hard en/of door rood rijden bekeurd.

De provincie Noord-Holland, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de kruising N201-N231 verbetert.

Burgemeester Brouwerweg en Legmeerdijk
De nieuwe flitspalen komen op de kruising van de Burgemeester Brouwerweg (N201) en de Legmeerdijk (N231). Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de Provincie Noord-Holland en de politie hebben aangegeven dat op deze locatie onveilige situaties ontstaan door het negeren van het rode verkeerslicht en het overschrijden van de snelheidslimiet. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Sinds eind 2020 is op een deel van de N201 een trajectcontrolesysteem actief. Deze eindigt ongeveer 200 meter voor de kruising. Dit heeft een positief effect op de snelheid, ook bij het naderen van de kruising. Om de kruising ook vanaf de andere richtingen veiliger te maken zijn de flitspalen nodig.

Flitspalen getest
In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.

OM nam in 2020 meer discriminatiefeiten in behandeling

In 2020 stroomden er meer feiten in bij het OM waarbij er een verdenking was van discriminatie dan in 2019. Dat blijkt uit het rapport ‘Cijfers in Beeld 2020’ van het OM.

Het rapport ‘Cijfers in Beeld 2020’ geeft een overzicht van het aantal feiten dat in de afgelopen vijf jaar door het OM in behandeling is genomen waarbij het ging om een van de artikelen uit het Wetboek van Strafrecht die specifiek gaan over discriminatie (artikel 137c t/m 137g en 429quater Sr; specifieke discriminatiefeiten), of om andere delicten zoals mishandeling of belediging, waarbij een discriminatieaspect mogelijk meespeelde (codis-feiten). Daarnaast rapporteert het OM over het aantal specifieke discriminatiefeiten dat het OM in 2020 heeft afgedaan.

In 2020 stroomden er bij het OM in totaal 409 feiten in waarbij er een verdenking was van discriminatie. Dat zijn er 65 meer dan in 2019. Van alle feiten ging het in 157 gevallen om specifieke discriminatiefeiten. De andere 252 feiten betroffen codis-feiten. Het OM deed daarnaast het afgelopen jaar 163 specifieke discriminatiefeiten af. Evenals voorgaande jaren had het merendeel van de specifieke discriminatiefeiten betrekking op groepsbelediging (74%) en ging het bij de codis-feiten voornamelijk om eenvoudige belediging (67%). Zowel bij de specifieke discriminatiefeiten als bij de codis-feiten werd de discriminatiegrond ‘ras’ het meest geregistreerd (respectievelijk 57% en 56%).

De cijfers in dit rapport geven niet weer hoeveel discriminatie-incidenten zich in 2020 in Nederland daadwerkelijk hebben voorgedaan. Het OM behandelt enkel de vormen van discriminatie die strafbaar gesteld zijn in het Wetboek van Strafrecht. Bovendien komt niet alles wat strafbaar is bij het OM terecht. Er wordt lang niet altijd aangifte gedaan van discriminatie. Ook kan het voorkomen dat er geen verdachte wordt gevonden of dat er sprake is van onvoldoende bewijs. Onder andere deze factoren verklaren waarom het aantal ingestroomde feiten bij het OM altijd lager ligt dan het aantal meldingen en aangiften bij de politie.

Het aantal feiten waarover wordt gerapporteerd maakt dat het statistisch niet mogelijk is om vergaande conclusies te trekken over stijgingen of dalingen in de cijfers.

Negen jaar cel voor Utrechtse vader die gezin op sadistische wijze mishandelde

Een 44-jarige man uit Utrecht heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan excessief, veelvuldig en mensonterend huiselijk geweld.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Ook mag hij de komende jaren geen contact opnemen met zijn ex-vrouw, kinderen en haar familie.

Vader voerde moeder poep en urine
Jarenlang terroriseerde de man het gezin. Vanaf 2007 mishandelt hij stelselmatig zijn vrouw en kinderen. Het blijft niet alleen bij het slaan en trappen. Zo pakt hij op een gegeven moment met een tang de tong van de vrouw vast en trekt haar op die manier door de woning. Ook dwingt hij zijn echtgenoot om poep en urine van hun kinderen te eten en te drinken. Op 7 juni 2020 doet de vrouw aangifte. Kort daarvoor heeft de man geprobeerd zijn vrouw te doden door met een mes in haar bovenbeen te steken. Ook heeft hij kokend water over haar borsten gegoten. De rechtbank noemt de handelingen van de man uitzonderlijk, sadistisch en wreed. Bijzonder wreed voor de vrouw, maar ook richting de kinderen, is dat hij haar jarenlang heeft mishandeld, gekleineerd, beledigd en bedreigd waar de kinderen bij waren. Bovendien heeft de man de kinderen aangezet om hun moeder te mishandelen. De rechtbank vindt dat de man daarmee ook de kinderen (psychisch) heeft mishandeld.

Geen tbs
Sinds de aangifte hebben verschillende deskundigen geprobeerd om een beeld van de man te schetsen. Hij weigert alleen iedere medewerking. Zo is juridisch ook niet vast komen te staan of de man lijdt aan een stoornis. Het is daarom voor de rechtbank ook niet mogelijk om een tbs-maatregel op te leggen.

Straf
Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank rekening gehouden met de manier waarop de man zijn gezin terroriseerde. Ook weegt de rechtbank mee dat de man niet wilde meewerken aan onderzoek van deskundigen. De officier van justitie had gevraagd om – indien de rechtbank geen tbs oplegt – een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank vindt dat te weinig en legt de man een onvoorwaardelijke celstraf op van 9 jaar. Daarnaast zeggen deskundigen van het Landelijk Expertise Centrum Eer gerelateerd Geweld dat er een kans bestaat op eerwraak. De rechtbank legt daarom een contactverbod op en een maatregel die het mogelijk maakt om de man na afloop van de gevangenisstraf nog beperkingen op te leggen bijvoorbeeld in de contacten met zijn vrouw en kinderen.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.