Multimiljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda gaan na 27 jaar huwelijk scheiden

Multimiljardair Bill Gates (65) en zijn vrouw Melinda (54) gaan scheiden na 27 jaar huwelijk en na het opbouwen van een fortuin van 146 miljard dollar. De oprichter van Microsoft en de op twee na rijkste man ter wereld kondigde de breuk vanavond aan via Twitter. Meer hierover in het AD.

De 65-jarige Gates - met een geschat vermogen van 130 miljard dollar, de vierde rijkste persoon ter wereld - en de 56-jarige Melinda ontmoetten elkaar in 1987 op een beurs in New York. Melinda kwam bij Microsoft voor marketing werken. De twee trouwden in 1994 in Hawaii, hun eerste kind werd geboren in 1996 waarna Melinda stopte met werken bij Microsoft. In plaats daarvan legde ze zich onder meer toe op filantropie.

Het echtpaar had in 1993  een stichting opgericht en deze in 1999 omgedoopt in tot de Bill and Melinda Gates Foundation. De grootste particuliere liefdadigheidsstichting ter wereld is betrokken bij de strijd tegen extreme armoede en ziekten wereldwijd - en is ook actief in de strijd tegen de coronapandemie. Bill Gates is daarom herhaaldelijk het doelwit van complottheoretici.

"We blijven het geloof in deze missie delen en zullen blijven samenwerken in de stichting", zeiden Bill en Melinda Gates maandag. Ze vroegen om "ruimte en privacy voor ons gezin" aan het begin van "dit nieuwe leven".

Uit hun huwelijk kwamen drie kinderen voort. Bill Gates richtte in 1975 samen met zijn schoolvriend Paul Allen de softwaregigant Microsoft op. Hij gaf het beheer van de dagelijkse bedrijfsvoering op in 2000 en leidde vervolgens tot 2014 de Raad van Bestuur van het bedrijf. Vorig jaar heeft hij de raad van bestuur van Microsoft volledig verlaten om meer tijd te besteden aan zijn stichting.

Twee jaar geleden scheidde een andere hightech multimiljardair, de oprichter van Amazon, Jeff Bezos. Het huwelijk van de rijkste persoon ter wereld met zijn vrouw MacKenzie eindigde na 25 jaar in een scheiding .