Over twee jaar kun je koffie drinken in De Nederlandsche Bank

Monique Verlind (DJMO)

Waar ooit het Paleis voor Volksvlijt stond, prijkt nu al jaren het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). Een burcht, het Fort Knox van Amsterdam, niet door iedereen even mooi gevonden en ontoegankelijk voor het publiek. Maar daar komt verandering in. Het gebouw aan het Frederiksplein wordt gerenoveerd en de Satelliet, de ronde toren bij het gebouw, maakt plaats voor een openbare stadstuin, zo melden onze collega's van AT5. 

Voor het begin van de renovatie is de goudvoorraad, met een waarde van ruim 14 miljard euro, zorgvuldig verplaatst. "Doordat we het goud en het geld gaan verplaatsen naar Zeist, het ligt nu opgeslagen in Haarlem, is het mogelijk ons pand nu open te stellen voor de samenleving," zegt Maaike van Leuken, programmadirecteur van De Nederlandsche Bank. "Je kunt denken aan financiële educatie, we kunnen hier colleges geven, er zullen filmzalen zijn. Maar gewoon een kopje koffie komen drinken kan in de toekomst ook."

Op de plek waar nu de ronde toren De Satelliet staat, komt een voor een publiek toegankelijke stadstuin. Daarnaast komt er een grote vlonder aan de overzijde van de Stadhouderskade waar bezoekers aan het water kunnen zitten en koffie kunnen drinken.

Bijzonder aan het project is dat De Satelliet niet wordt gesloopt maar wordt ontmanteld en een nieuwe bestemming krijgt. De Nederlandsche Bank wil met dit project een voorbeeld zijn en een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Bij het project is gekozen voor Urban Mining, het delven en hergebruiken van materialen uit de bouw. Door op deze manier het gebouw te demonteren wordt er volgens De Nederlandsche Bank en partners zo'n zestig procent aan CO2-uitstoot bespaart.

Nieuwe bestemming
Alle onderdelen van De Satelliet worden gedemonteerd en met elektrische boten verplaatst naar een opslaglocatie in Amsterdam-Noord. Projectontwikkelaar RE:BORN zal van het bouwmateriaal een aantal ronde, lage paviljoenen gaan neerzetten. Saman Mohammadi, directeur van RE:BORN: "Het heeft nog nooit ter wereld op zo'n schaalniveau plaatsgevonden. We gaan 8000 m2 gebouw, samen met onze partner New Horizon, als lego uit elkaar trekken. Vervolgens wordt het binnen de grenzen van Amsterdam weer in elkaar gezet."

Waar precies De Satelliet een nieuw leven krijgt is nog niet bekend. Wel dat het een sociale bestemming krijgt, voor mensen die zijn aangewezen op woonzorg.

Naar verwachting opent de nieuwe Nederlandsche Bank eind 2023 de deuren.