Toeslagenaffaire: 15.500 gedupeerden krijgen 30.000 euro, veel meer aanvragen dan verwacht

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretris van Financiën heeft zojuist bekend gemaakt dat bijna 15.500 gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire recht hebben op de zogeheten Catshuisregeling. Hierdoor krijgen ze van de Belastingdienst een bedrag van 30.000 euro aan compensatie krijgen voor hun leed wat door nalatigheid van de Belastingdienst is veroorzaakt. Meer hierover in het AD.

Het gaat om ouders die zich vóór de deadline van 15 februari hebben gemeld bij de Belastingdienst. Ruim 11.000 ouders krijgen het bedrag vandaag nog op hun bankrekening gestort, zoals door het kabinet beloofd was. Zo'n 4400 andere ouders moeten nog langer wachten door een fout of doordat zij nog niet telefonisch te bereiken waren voor de fiscus. De ouders waarbij een fout is gemaakt, krijgen het bedrag uiterlijk op 12 mei uitbetaald.

Er hebben zich 25.946 ouders zich gemeld voor de eerste deadline van 15 februari. Daarna hebben zich nog eens 10.250 mensen aangemeld, waardoor het aantal aanvragen op meer dan 36.000 komt. De Belastingdienst had in december veel minder mensen in beeld die voor de vergoeding in aanmerking zouden komen. 

Op basis van een ‘lichte toets’ is nu voor bijna 15.500 gedupeerden die zoch voor de deadline hebben aangemeld hun recht op vergoeding vastgesteld. De aanvraag van bijna 10.000 ouders zijn voorlopig afgewezen. De afwijzing kan om verschillende redenen zijn afgewezen, het kan zijn dat er geen recht op compensatie is omdat men te veel heeft verdiend of omdat er geen kinderopvang is afgenomen. Van Huffelen:  "Maar iedereen die denkt recht te hebben op geld kunnen er op rekenen dat we echt goed naar hun zaak gaan kijken. We gaan door tot de laatste ouder geholpen is.”

Zie ook de publicatie op Rijksoverheid.nl.